Czytelnia

Ja ostatnio wróciłam do świetnych książek Jo Nesbo, tym razem w moje ręce wpadł "Pierwszy śnieg". Tytuł angielski ("Snowman"😉 dużo bardziej adekwatny, ale to trochę tak, jak z war horse i czasem wojny... Natomiast sama książka jak zawsze - na najwyższym poziomie  😍 Polecam całą serię, jest bezbłędna!

zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
20 stycznia 2014 10:31
Ja dzisiaj nabyłam  Wszystko w porządku- układamy sobie życie- Hołownia i Prokop.  Potrzebuję odmóżdżenia.
Do tego czytam jakieś durne  poradniki bo nie mam siły na nic innego. 
Teraz zabrałam się za "Atlas chmur". Jak na razie wkurza mnie tylko nagromadzenie "&" w tekście, ale pewnie się przyzwyczaję.

Już kończę i jak na razie polecam 🙂
A ja złapałam nowy przekład Sherlocka Holmesa  😍 Ale nie robi już na mnie takiego wrażenie, jak parę lat temu 🙂.

Za to złapałam w dużej promocji w Empiku:

Poczytam po sesji.
Jestem w trakcie, ale pod ogromnym wrażeniem. Dla wszystkich lubiących literaturę skandynawską, nie tylko kryminalną: http://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/basn
asds   Life goes on...
20 stycznia 2014 16:28
Jeżeli jest ktoś zainteresowany to księgarnia fabryka.pl ma wyprzedaż księżek do -70%.
Diakonka   Jestem matką trójki,jestem cholerną superwoman!
21 stycznia 2014 08:39
Cofam to co napisałam o Kwiatach na poddaszu.
Nierówne, napisane (lub przetłumaczone) fatalnym językiem, wkurzające wręcz. I jeszcze do tego ten irytujący słodki głos Kamilli Baar (słucham audiobooka).
Pierwszy rozdział tylko fajny.

Teraz czytam Dom Siostr Charlotte Link:

Początek super, lubię Link.
Ja teraz usiłuję się wziąć za kolejną część Gry o Tron, ale jakoś nie mogę się zebrać.
Jestem w trakcie, ale pod ogromnym wrażeniem. Dla wszystkich lubiących literaturę skandynawską, nie tylko kryminalną: http://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/basn

super! nie spotkałam się jeszcze z tym, ale bardzo chętnie przeczytam !! DZIEKUJE  :kwiatek:

ja odpoczywam od skandynawskich kryminałów i czytam to:

piękne! 💘
kujka   new better life mode: on
21 stycznia 2014 17:13
A ja złapałam nowy przekład Sherlocka Holmesa  😍

rtk, czyyyyj? zarzuc linkiem!
xxmalinaxx, którą część? Starcie królów?
Diakon'ka nie wyobrażam sobie słuchania książki w wykonaniu Kamili Baar 😉
Ostatnio odsłuchałam trylogię Igrzysk Śmierci w wykonaniu Anny Dereszowskiej. Momentami fajnie, momentami niestety za mocno się wczuwała, i w tragicznym w książce momencie ja musiałam ryknąć śmiechem.
Teraz czytam to i póki co jest fajne:
Diakonka   Jestem matką trójki,jestem cholerną superwoman!
22 stycznia 2014 08:13
Ja tez słuchałam Igrzyska Smierci i w Pierscieniu Ognia by Dereszowska, w drugiej części też mnie już zaczęła momentami drażnić.
Słyszałam, że trzecia część jest już za bardzo dołująca? Warto się brać za nią?
To fakt, jest dołująca. Pierwsza połowa mnie mocno nużyła, druga była już lepsza. Myślę, że warto posłuchać, chociażby żeby poznać końcówkę 😉
Ja teraz usiłuję się wziąć za kolejną część Gry o Tron, ale jakoś nie mogę się zebrać.

Ja właśnie pochłaniam Starcie Królów, bo w pracy nudy. 😉 Uwielbiam Martina za przemycane poczucie humoru! Po niektórych tekstach potrafię parsknąć na cały korytarz.  😁 Ale już nie mogę się doczekać aż dotrę w fabule dalej niż w serialu!
sandrita, ja jestem po Starciu Królów. Teraz będę się brała za kolejną część. Staram się najpierw przeczytać, potem oglądać. O ile pierwszy sezon serialu bardzo mi się podobał i odzwierciedlał treść książki, tak w 2 sezonie utknęłam na 8 odcinku....i nie wiem czy dokończę. Książka według mnie zdecydowanie lepsza.
Martolina Mi się serial bardzo podoba. Ale oglądałam przed przeczytaniem, zobaczymy jak będzie dalej, bo czekam jak na szpilkach na 4 sezon. 🙂 Oczywiście teraz widzę zmiany w fabule, które są dokonane w serialu ale no... Były konieczne raczej, a i tak niedużo serial traci przez to. A książka... Niesamowita! Jak będę pod koniec (bo te wydanie, które mam ma ponad 1000 stron) to też zamawiam kolejną, toż to czytelnicza uczta! Czasami się łapię na tym, że czytam ją z otwartymi ustami, tak się wkręcam...  😁
Widzę, że czas się zmobilizować i za "Starcie królów" wziąć, skoro tak dobrze sie czyta 😀
Tylko dla mnie tego typu rzeczy to przerywnik pomiędzy klasyką, prozą współczeną bardziej ambitną, reportażami. Chociaż coraz wiecej tych przerywników czytam 😁
Obecnie Hakana Nessera; "Czlowiek bez psa", "Całkiem inna historia" i świeżo zaczęte "Drugie życie pana Roosa". Calkiem niezłe kryminały;]
pani myk, to czytaj powoli - Martin ma jeszcze do napisania 2 części czyli pewnie 4 tomy. Poprzednie 8 pisał w sumie 17 lat 😉

Przeczytałam "Człowieka bez psa" i mam mieszane uczucia. Podobała mi się ale chyba nie na tyle, żeby sięgnąć po inne tego autora. Teraz kupiłam
"Merde factor" Clarka, poprzednie mnie ubawiły i mam nadzieję, że się tym razem nie zawiodę 🙂
abre, ten nastepny tom (Całkiem inna historia) jest lepszy niż pierwszy. "Człowiek bez psa" to taka trochę bardziej obyczajówka dla mnie niż kryminał. Bo ten wątek kryminalny dość wątły na moje. Następny  badziej wciaga (Nesbo i Mankell to to nie jest, ale jest nieźle). Zobaczę jak mi się trzeci ostatecznie spodoba i zdecyduje czy czytać dalej.
Seria jest długa więc było by co pochłaniać 😉

A Martina będę sobie dawkować na pewno!
pani myk, mam podobne wrażenia - forma bardzo fajna i dobrze mi się czytało, ale treść szalenie oczywista i cały czas się zastanawiałam po co jeszcze te 150 stron trzeba przeczytać skoro nic nowego się nie pojawia.
Ja wczoraj odłożyłam Mankella na półkę w księgarni. Bardzo lubię ale nie o tej porze roku. Jego książki działają na mnie strasznie przygnębiająco. A gdyby ktoś chciał ze mną zagrać w skojarzenia na hasło Mankell odpowiedziałabym chłód. Poczekam na przyjście wiosny.
pani myk, to czytaj powoli - Martin ma jeszcze do napisania 2 części czyli pewnie 4 tomy. Poprzednie 8 pisał w sumie 17 lat
Martin nie napisał żadnych 8 tomów, tylko 5. To przy polskim przekładzie podzielili każdy z trzech ostatnich tomów na 2 części.
abre chyba mamy takie same skojarzenia, a Mankel jest specyficzny i zgodzę sie, że przygnębiający. Ja chcialam kupić to ostatnie śledztwo Wallandera (Ręka? tak to się zwie?) ale znajomi mi uświadomili, że to takie wydanie dla "psychofanów", jakies opowiadanie i spis miejsc i faktów, no to sobie daruję i pożyczę od nich 😁
Alveaner, oczywiście. Wiem że saga ma mieć 7 części. Ale widzę też co stoi u mnie na półce. Książki są tak duże objętościowo, że fizycznie traktuję je jako osobne tomy czyli sztuki 😉 I zakładam, że kolejne dwie części również zostaną podzielone na pół. I nie pojawią się na półkach po dwie tylko tak, jak w Polsce wydaję się kolejne tomy - w odstępie kilku miesięcy. Co oznacza, że na zakończenie sagi możemy poczekać jeszcze kilka lat.

abre My nawet obstawiamy ze znajomymi czy Martin dożyje wydania ostatnich części/zdąży je napisać... 😉 Np. Larssonowi się nie udało niestety... 🙁
sandrita, też się tego trochę obawiam 😉 Boję się też, że zanim pojawią się kolejne części (za rok albo za trzy) zdążę zapomnieć co było w poprzednich i będę musiała przeczytać wszystko od nowa 😉
Uwielbiam dostawać takie prezenty 😍

Chyba powinnam zapytać w Kąciku małolata, ale tu też spróbuję. Potrzebuję książki na prezent, dla 15-letniego kuzyna. Chłopak raczej z typu tych romantycznych, lubi czytać wszelakiego rodzaju sagi miłosne. Zmierzch ocenił na taki sobie 😉 ale celowałabym właśnie w takie powiastki. Nie jest fanem Hobbita i innych Władcy Pierścieni, a ja nie jestem na bieżąco z literaturą młodzieżową. Jakby to była kuzynka, to bym mu poleciła cykl Pamiętników Księżniczki, ale trafił mi się czytający kuzyn. Może ktoś zna jakąś fajną młodzieżową książkę dla chłopaka?
U mnie nawrót miłości do Ellis Peters, przerwany "Pamiętnikami Adama i Ewy" Marka Twaina. Niby śmieszne, ale na swój sposób smutne.
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
27 stycznia 2014 12:04
Uwielbiam dostawać takie prezenty 😍

Film był mistrzostwem świata, daj znać jak książka;]
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
27 stycznia 2014 13:20
Dziś oddałam do biblioteki "Joyland" S.Kinga- przeczytana jednym tchem. Fani stylu Kinga będą zachwyceni, ale fani horroru po to raczej nie powinni sięgać 😉 Książka mi się bardzo podobała, ciepła i dosyć wzruszająca. Mieszanina kryminału, romansu i odrobina sf 😉

Dorwałam też "Mój przyjaciel Kaligula" Jacka Piekary i oczywiście byłam zachwycona 😍 Uwielbiam tego autora! Żadna jego książka mnie nie zawiodła.
Teraz czekam aż ktoś odda do biblioteki 2 tom "Pana Lodowego Ogrodu" 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się