Nadawanie imienia
Habilitacja, Haftka, Hazardzistka, Hańba, Harcerka, Hierarchia, Hipokrytka, Humoreska, Higienistka :P,
Bloom, Bond, Bandito, Belfast, Bingo, Belveder, Bell, Brave, Bonanza, Bacardi, Baracuda, Beautiful, Brillance, Bazyl, Break Dance
Edit: Belinda, Beethoven, Bella, Boston, Bazalt, Borneo, Brzask, Big Ben, Boliwia, Brando, Bursztyn
Dziękuję bardzo jeszcze sie zastanowie :kwiatek: :kwiatek:
ja poszukiwałem imienia dla ogierka na A i znalazłem maaase, wyszła wielka lista, i jest dużo fajnych, decyzja nadal nie zapadła 😉
a technika prosta, wziąłem słownik języka polskiego, otworzyłem na A i wybierałem słowa które mi się podobały lub które miały fajne znaczenie 🙂 a jak ktoś nie znajdzie to jeszcze są inne słowniki - angielski, hiszpański, łacinski 😉 na pewno uda znaleźć się coś fajnego i oryginalnego 😉
na Ar:
Arachid, Arak, Aranż, Arbiter, Arbitraż, Arbuz, Archaik, Archanioł, Archeolog, Archetyp, Archi, Archipelag, Architekt, Archiwista, Arcy (Arcy Książe), Arcydzieło, Areał, Areopag, Areometr, Argon, Argument, Argus, Arianin, Arkan, Arkusz, Armator, Arogant, Aromat, Arpedżio, Arras, Arsen, Arsenał, Arszenik, Altretyk, Artykuł, Artysta, Artyzm, Arystokrata, Arywista, Arywizm.
Oaza, Orma, Obsesja, Oligarchia, Orina, Ostia, Opera, Opawa, Ormianka, Odyseja, Olimpia, Orwina, Opoka...
Harida, Hawana, Hera, Harfa, Haga, Hilfe, Holly, Hirma, Hagena, Heksja, Harmonia, Horina, Hulanka, Hestia...
Bolero, Bohun, Bigamista, Biverro, Boston, Bazalt, Belweder, Boogie-woogie, Bodyguard, Bastion, Banjo, Bogacz, Budrys, Bonzo, Boss, Bandyta, Bandzior, Batman, Belfegor...
Birma, Baszara, Baszta, Blanka, Be Beautiful, Bandera, Bella, Bernikla, Bettina, Bogota, Brewa, Bolonia, Badenia, Bryza, Bogini, Bawarka, Banderola, Batuta, Branka...
"Ar"
dla ogierka:
Art Nouveau [ar nuwo]
Arras
"B"
dla klaczki:
Bravura
Breveria
dla ogierka:
Belacanto
Best Before
Brave Heart
Bon Ton [bą tą]
Boogie- Woogie
Borsalino
Bravissimo
"O"
dla klaczki:
Octava
Omnia mea
Operetta
dla ogierka:
Obsessio
Odi et amo
Offside
Omni Modo
Overall
Jeśli chodzi o imię zaczynające się na "Ar", to u mnie wygrywa Armani i Armagedon😉
Jeśli chodzi o imię zaczynające się na "Ar", to u mnie wygrywa Armani i Armagedon😉
Armani to jego brat 🙂
Michał
dzieki wielkie :kwiatek:
lusia
fajne Art Nouveae
ale teraz mam zamęt, ale w końcu mam prawie pół roku na ostateczną decyzję, uff 😁
Mnie się też podoba takie nadawanie imion kojarzących się ze sobą🙂
A w ogóle to jestem za tym, żeby wprowadzono w Polsce jakiś rejestr imion na zasadzie, by nie było dwóch [a nawet i kilku] koni o takich samych imionach. Potem mamy np. 20 klaczy o imieniu Vita, 10 Czekanów czy innych 10 Jasyrów i by wiedzieć, że to jest ten konkretny koń, trzeba rodowód dyktować. 😉
Fakt, postępowanie "zniemiecka" ale to akurat byłby bardzo fajny pomysł.
Chłopak na Ar? Artur 😉
Niemcy rozwiazaly ten problem. Maja taka jakby "ogolnoswiatowa" baze imion. Np. jak startowalam tam, to kobyla miala przy imieniu cyferke 3, czyli maja w swoim spisie 3 konie o takim samym imieniu.
a zmieniał ktoś kiedyś imię swojego konia? jaka procedura? czy można ?
gracja03 zdaje mi się, że można. Przesyła się chyba do PZJ bądź WZJ nową kartę zgłoszenia konia z wpisem nowego imienia i z tego co gdzieś kiedyś czytałam to koszt zmiany imienia wynosi 1000zł 🤔wirek:
Ale nie wiem jak to dokładnie jest.
xXxNikaxXx czy ty dobrze wpisałaś te zera ? 😵
jak to tyle ma kosztowac to chyba sie nawet zakocham w imieniu mojej kobyłki.
gracja03 nie byłam właśnie pewna czy 100 czy 1000zł, ale jednak 1000zł 🤔wirek: Trzy razy sprawdzałam bo nie dowierzałam, myślałam że ze zmęczenia już zera mi się mienią... a jednak. 😵
A jakie imię ma kobyłka? 😀
dla ogierka na S a najlepiej na sek ? 🤔 na razie biore pod uwage: sekret i sekwens
gdyby sprawa była super tania ludzie by się ciągle bawili w zmienianie, bo nowemu włąścicielowi się nie podoba, bo sponsor się znalazł, a potem poszedł, a wtedy rusza machina zmieniania dokumentow, rejestracji... kto by się połapał
asior- też o tym wspominałam, 3 to jeszcze luzik, w miare oryginalne imie, mój koń miał po imieniu 0050 hehe
kpik - A wiesz ile jest Gigolo? Rok temu kolo 2-3 tys. 😁
uu faktycznei sporo, ale przynajmniej po sławnym koniu, kto by wpadł na 50 Popcornów :P?
Kos: na SEK --> Sekretarz, Sektor, Sekundant, Seksapil ;P
Skoro wpadli na 6 Barytow 😁, to wszystko mozliwe 😁
Ekwadorowi tez zmienili imie na zawodach. Na H-Ekwador.
z imion na S podoba mi sie Shah
mnie osobiście strasznie denerwują imiona typu Kasia, Basia czy Pokora, Przygoda 😵 🙄
przeglądając ogłoszenia, konie z dziwnymi/głupimi imionami od razu omijam...
teraz mam do czynienia z Sarą i swoją dezaprobatę okazuję poprzez używanie przezwiska "gruba" które zdecydowanie do kobyły bardziej pasuje 😎 a imię do tego stopnia udaje mi się omijać że właściwie to zawsze się mylę i mówię "Sonia" (i tym razem musiałam poprawiać wcześniej wymienione imie :hihi🙂
ale co do ogólnokrajowego rejestru imion sie zgadzam 😉
Orinoko Fly
Seksi
dla obu płci 😉
Pisałam w innym wątku ale dla porządku...
Zmieniłam imie młodemu po kupnie i kosztowało mnie to ok 30zł + wyskrobanie podania o zmianę imienia. Ale... po pierwsze chyba to wszystko zależy od województwa a co za tym idzie konkretnego związku a po drugie sprawa się zmienia jeśli dany koń ma potomstwo bądź startował już w zawodach. Wtedy na arenę wkracza PZJ a nie OZHK i tu to już mogę tylko powodzenia życzyć 😉
P.S. Zmieniłam z Aco na Amon - Anante 🙂
A jakie imię ma kobyłka? 😀
Kobyłka ma na imię Waga po Ważce i jakoś mi nie leży to imię. Macie jakies ciekawsze propozycję? ja postaram sie dowiedzieć ile u mnie kosztuje zmiana imienia konia może tutaj taniej.
Osaka (Ostroga x Genius) i Jaspis (Jasełka x Winner)
Edit: matka kasztanka a ojciec mleczny siwek jeśli to pomoze 😀
Po matce na "o" po ojcu z minerałów
Obsydian
Edit:
O sorry, to dla kobyłki 😁, to raczej Obsydiana
dzwoniłam do Pomorskiego Związku Hodowców koni. Opłata za zmianę imienia mieści sie w 50 zł Pan nie pamiętał dokładnie, ale na pewno nie 1000 zł
wypełniasz wniosek wpłacasz kasę i imię zmienione
poprosze zatem o pomysły dla ogiera na literę S
Simply The Best?
Kobyłka ma na imię Waga po Ważce i jakoś mi nie leży to imię. Macie jakies ciekawsze propozycję? ja postaram sie dowiedzieć ile u mnie kosztuje zmiana imienia konia może tutaj taniej.
Warka
Werbena
obie z pracowego podwórka
Wena
Wiganna
Westa
Warta
Wachta
1000 to w PZJcie kosztuje.
paa, ale jak zmienisz w pzhk to chyba muszą w pzj bez łaski zmienić?
jeśli koń nie zarejestrowany w pzj i zmienię zanim zarejestruję?