O tym ścieraniu się sylikonu informacja musi być, bo sylikon jest lekko wypukły (to są takie kreseczki na tej szarej części, niestety nie udało mi się tego ująć na zdjęciu tak, żeby było widać) i ta wypukłość faktycznie lekko się ściera. Ja zwróciłam na to uwagę dopiero w chwili, kiedy mi o takiej możliwości powiedzieli wprost - po jakimś miesiącu użytkowania 😁 Faktycznie - w moich się lekko starło, ale nijak tego nie czuć w czasie jazdy, bo trzyma dalej tak samo.
Nie pamiętam dokładnie kiedy je kupiłam, jakoś w wakacje. Jeżdżę różnie, wychodzi ok. 10 razy w miesiącu (w tym ze 4 wyjazdy w teren na 2-3 godziny). Od tego czasu nadal za każdym razem, jak je zakładam mam taką minę -> 😍
Materiał rozciąga się w obu kierunkach, są bardzo elastyczne i... powiedziałabym "plastyczne". Poza tym to jest materiał, który w przypadku ewentualnego zahaczenia o coś nie drze się, tylko robi się dziurka w samym miejscu uszkodzenia. No i jest genialny w utrzymaniu czystości, bo nie łapie tak brudu. Bałam się nieco tego granatu, bo na granacie widać każdą smugę, a tu niespodzianka, bo nawet jak pojawia się plama (mi na wstępie koń zaślinił spodnie) wystarczy to przetrzeć na mokro 😁 Przyznam szczerze, że ja moich jakoś specjalnie często nie piorę, na zdjęciach widać jak wyglądają po jakichś 10 (?) użyciach. Lej jest przybrudzony i na nim to jakoś tam widać, aczkolwiek moim zdaniem nie ma tragedii. No i na tej elastycznej wstawce na dole widać zabrudzenia po jazdach w samych sztybletach. Spiera się elegancko.
Fajnym bajerem są te "nacięcia" na leju, bo jak się zegnie nogę, to nie robi się tak grubo. Aha, nogawki od spodu mają sylikonowy pasek dookoła, dzięki czemu nie podciągają się.
Ja zdecydowanie polecam. Moim zdaniem warte były nawet swojej pierwotnej ceny, bo jak mówiłam - ta ścieralność sylikonu absolutnie w niczym nie przeszkadza i ja osobiście nawet bym tego nie zauważyła. Nie odczuwam żadnej różnicy między pierwszą jazdą, a każdą kolejną.
Znam też dwie osoby, które jeżdżą w nich ok. 2 lata i bryczesy nadal mają się świetnie.
U mnie wyglądają tak:
przód

tył

bok - tu widać jak idą szwy

tu szwy od wewnętrznej strony, widać też jak ten materiał wygląda od środka (w modelu Cigar on jest taki gładki jak na zewnątrz)

tu guziki (jeden normalny i drugi taki, który nie pozwala na niekontrolowane rozpięcie)

dół nogawki od wewn. strony

na koniu (mina z samokrytyki 😁 )