Ciężko sprzedać, ciężko kupić- Wasze refleksje o handlowaniu końmi
Podpisuje sie pod tym wszystkimi czterema konczynami - o film ciezko sie doprosic, o zdjecia rowniez czasami. Slysze przez telefon, ze kon cudowny, wrecz marzenie, ale wyprawa 300 - 400 km to juz dla mnie podroz dwudniowa 😵
to ja tak z drugiej strony 🤣 sprzedaję kucyka za 600 zł , odsadek , szetlandopodobny , w meilu brak zapytania o charakter , czy zdrowy tylko prośba o filmik z ruchem 😜 no sory jak może sie poruszać , niekulawa , kulka futra ? może jeszcze TUV poproszą ?
blucha jeszcze szetlandy i im podobne malenstwa to rozumiem bezsens, ale np araby, trakeny czy malopolaki? napisane w ogloszeniu ze kon cudo, swietny charakter, ruch a nie mozna sie jednego zdjecia doprosic!
blucha Chociaż w takich wypadkach rozumiem jego brak.
Ale na Boga, jak się sprzedaje konia za kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy to trzeba w to trochę wysiłku włożyć. Przecież to nic trudnego nagrać taki 4-5 minutowy filmik i wrzucić na youtube. Nie musi być super jakości i świetnie zmontowany. Wystarczy żeby był na tyle dobry, żeby potencjalny kupiec stwierdził, czy jest dalej zainteresowany, czy nie. To samo ze zdjęciami zootechnicznymi. A najgłupszym argumentem jest dla mnie, "przepraszam ale nie mam kamery/aparatu".
domcia406, a ja tam nie wiem, gdzie wy trafiacie na takie konie po kilkanaście / kilkadziesiąt tysięcy złotych co to sprzedający odmawia nagrania filmu. Serio nie wiem, bo jak na razie to przy takich koniach bez problemu widzę już nawet wstawione filmiki a na życzenie bez problemu są nagrywane.
Pół roku temu szukałam konia do kupna. Poza jedną osobą, która stajnię ma blisko i od razu umówiłyśmy się na oglądanie to pozostałe wszystkie osoby wysłały mi filmiki -jedne od razu, drugie po nagraniu. Konie w przedziale 8-30 tyś. Nie miałam z tym żadnych problemów.
Może ja miałam pecha. Ale nie raz mi się zdarzyło, że filmu nie dostałam. W każdym razie pozostaje mi szukać dalej odpowiedzniego ogona 🙂
z tymi filmami i zdjęciami to różnie...
jak szukałam konia dla siebie, to owszem filmy i zdj dostawałam: koń bez nóg, zad, kawałek glowy, filmik z ganiania batem po padoku, zdj na wprost głowy, głowy od dołu, wnuczki właściciela, filmik z szarży kawaleryjskiej i inne cuda.
"Pani przyjedzie na żywo obejrzy" (bagatela 350km w 1 str), "To są dodatkowe koszty" ( i moja odpowiedź to w takim razie ja dodatkowych kosztów mojej podróży do państwa także nie mogę ponieść).
Ale zdarzają się perełki, na prawdę, koń tzw. sztuk raz, czyli nic specjalnego na żywo, ale film, zdjęcia, no koński milion dolców, obejrzałam, pojechałam i .... no pogratulowałam sprzedającemu zdolności filmowania, pięknych zdjęć i marketingu🙂 No i umarłam z zazdrości, że tak nie potrafię😉
Karla🙂 Dokładnie, czasem dostajesz zdjecia/filmy kompletnie nieprzydatne.
Co do filmów. Macie jakieś wskazówki co filmik powinien zawierać? Jak dobrze konia na filmiku zaprezentować?
lizzy, ponieważ od jakiegoś czasu przeszukuję pilnie ogłoszenia, mogę Ci napisać czego ja szukam. Zdjęcie całego konia w stój zoo techniczne, film z ruchu luzem, skoki luzem i jeśli koń zajeżdżony, to chętnie oglądam też filmy z jakiegoś treningu. Jak widzę ogłoszenie ze zdjęciem brudnego i mega zarośniętego konia, robione gdzieś w ciemnej stajni czy hali, od razu mam gorsze nastawienie. Wydaje mi się, że warto dołożyć starań, żeby zdjęcia do ogłoszenia były dobre.
Ja jeszcze w takim filmiku bardzo bym chciała zobaczyc konia kłusującego po równej nawierzchni z przodu i z tyłu. Nigdy nie widziałam ludzi filmujących swoje konie w ten sposób, a można się z tego przecież bardzo dużo dowiedziec 😉
Nie wiem czy mogę wklecić, pewnie zostanę ostrzeżona 😀
Ocenicie ogłoszenie/fotki? W weekend jadę nakręcić filmiki 🙂
http://ogloszenia.re-volta.pl/konie/szczegoly/10542
Przydałoby się zdjęcie zootechniczne na twardym podłożu 😉
Jest takie, ale koń osiodłany niestety... Nadrobię zaległości w weekend, lustro się ładuje, koń się chodzi 😁
Patrząc z perspektywy sprzedawcy to nieraz z filmami klienci przesadzają, np pytania o film 6-miesięcznego źrebaka.
Tutaj babeczka z Warszawy (100km od nas) chce filmik z lonży na wypięciu, z lonży luzem, ze skoków luzem, z jazdy, ze skoków pod jeźdźcem, z ganiania po hali i z padoku 😀
amazonka* pytałaś o potomstwo pewnego ogiera i sama znalazłam filmik ze źrebakiem po nim. Nie fajnie było popatrzeć jak się rusza i za co dostał premię swojego związku?
Fajnie patrzeć, niefajnie robić 😉
Nie mam doświadczenia w sprzedawaniu źrebaków. Jeśli faktycznie jest to jakieś premiowane źrebię, z fajnym ruchem to jest co pokazać. U nas zawsze było sporo koni na sprzedaż w wieku 3-4 lata i ciężko było się wyrobić jednej osobie z ich ujeżdżaniem, kręceniem, zgrywaniem filmów, montowaniem itd ale teraz jak jest ich już coraz mniej to może będę źrebaki też kręcić jeśli będą jakieś na sprzedaż. 👀
amazonka*, no jak się chce coś sprzedać, to niestety...
Wrzucam jeszcze tutaj:
Nie wiem czy w odpowiednim wątku piszę, ale są w bardzo okazyjnej cenie do kupienia konie. Jeżeli dobrze zrozumiałam, bo mój niemiecki jest kiepski, to stoją w Niemczech. Jeżeli ktoś biegły w niemieckim byłby zainteresowany to prosze n apv. Sama byłabym chętna na jednego, ale nie chce się wpuścić w maliny przez nieznajomość języka. Dodam jeszcze że konie są zajęte przez komornika, a ceny zaczynają się od 300e !
lizzy, patrzac na konia ze zdjęć te "ogromne możliwości" z opisu brzmią dosc zabawnie.
Dziewczyny, nie macie wrażenia, że jakoś ostatnio spadły ceny koni do małego sportu? Ostatnio widzę sporo ogłoszeń koni 7-8 letnich z doświadczeniem w konkursach 120 cm w skokach za mniej niż 20 tys...
Też to zauważyłam. W sensie konia na P,N kupisz spokojnie za 20tys. ale z kolei na fajnego 3-4 latka (niezajeżdżonego) musisz mieć 10 tys euro. W POLSCE.
Jest moze ktos zorientowany w jakiej cenie stoja odsadki ?
Mowie tu o koniech SP. Ze tak to nazwe "zwykle". A co do uzdolnienia i do tego co umiec beda to wszystko zalezy jak sie rodzicow ozloci w tresci ogloszenia. Bo co moze umiec odsadek.
A tak zupelnie powaznie to szlachetnej budowy mieszanki troche wlkp, mlp, oo, xo, papiery przerozne troche tego troche tamtego.
Chodzi mi o taka orientacyjna cene jak ktos sie spotkal z tym 😉
Esencja przeczytaj może kilka stron tego wątku... nie ma czegośtakiego jak "cena za odsadka"
Na prawdę uważasz, że odsad np. po Darco czy Baloubet du Rouet od Matki po Deniro czy Jazzie będzie tyle samo wart , co odsad np. po Barycie od marki po Frazesie? Potomstwo Heraldika ma ksoztować tyle samo, co potomstwo "Kasztanka"? 🤔
A odpowiadajac na Twoje pytanie: od 800 zł można znaleźć papierowego odsada
Gaga,
Szukalam, ale to nie to co chcialam znalezc.
Nie nie sodze zeby zrebieta byly tyle samo warte,
Pytam o jakis kontakt ze sprzedaza. Moze sie o uszy obilo.
[quote author=_Gaga link=topic=8233.msg1996711#msg1996711 date=1391081807]
Esencja przeczytaj może kilka stron tego wątku... nie ma czegośtakiego jak "cena za odsadka"
Na prawdę uważasz, że odsad np. po Darco czy Baloubet du Rouet od Matki po Deniro czy Jazzie będzie tyle samo wart , co odsad np. po Barycie od marki po Frazesie? Potomstwo Heraldika ma ksoztować tyle samo, co potomstwo "Kasztanka"? 🤔
[/quote] Ciekawe gdzie mozna kupic takiego odsadka za te 800 zl???
[quote author=_Gaga link=topic=8233.msg1996711#msg1996711 date=1391081807]
Esencja
[/quote]
A to jestem zainteresowana handlem, ale za taka cene to kupie.
Moze jakies namiary?
Andaluzja, u pana Zdzisia za stodołą 😁 A tak na serio, czasami ludzie się spieszą, nie mają miejsca albo pieniędzy na utrzymanie kolejnego konia, to wrzucają niską cenę, oby się prędzej pozbyc problemu 😉 Trzeba po prostu dobrze szukac i wypytywac się ludzi w okolicy 😉
allegro, gratka, z 1200 na 1000 zbijasz z 1000 na 800, sporo takich na lubelszczyznie ostatnio znajomy gdzie pod Chelmem i Zamosciem kupil.