SIODŁA

Niestety nie siedziałam w tym siodle. W okolicy jedyny sklep jeździecki do Decathlon żebym mogła siodło obejrzeć na żywo, dotknąć itp. A w Decathlonie jedynie jedno siodło jako tako mi pasuje ale nie ma wymiennych łęków.
Czytałam opinie na temat tego siodło, większość pozytywnych, z tego co pamiętam nikt nie miał problemu w nie wsiąść.
Haffek, widzisz, wybór siodła jest bardzo ważną sprawą, dlatego odradzałabym kupowania na oko, przez internet. Żle dopasowane siodło potrafi pięknie zniszczyc dosiad, uniemożliwic prawidłową jazdę i przy okazji wyrządzic krzywdę koniowi. Widzisz, wiele osób skupia się na dopasowaniu łęku, jednak wiele osób zapomina o tylnich poduszkach. Widziałam parę koni jeżdzonych w siodłach z wymiennym łękiem i owszem, z przodu było ok, ale z tyłu już było niezbyt fajnie, przez co koń cały czas chodził spięty, obolały.

Poszukaj tutaj na forum jakiegoś dobrego siodlarza - znalezienie siodła, które by pasowało do ciebie i konia nie musi oznaczac utraty fortuny.
No nic będę jakoś kombinować ;/ Może coś się wymyśli. Czemu na Podlasiu nie ma żadnych sklepów jeździeckich niż Decathlon :O
Szczególnie mi zależy właśnie na wymiennych łękach bo do hucuła zazwyczaj ciężko jest dopasować, a bezterlicówki nie chcę. Nie jestem jakoś do nich przekonana.
Haffek, Założę się, że jest w okolicy parę osób prywatnych, które sprzedaje sprzęt, które dopasowują siodła
Tylko czasami za takie dopasowanie trzeba ładnie zapłacić. Skończy się na tym że na oklep będę jeździć, kupię tylko podkładkę żeby i dla mnie i dla konia było wygodnie 😀
Jazda na oklep wcale nie jest dla konia wygodna.
Ma ktoś może bardzo krótkiego konia? Strasznie ciężko mi dobrać coś do mojego zwierza, bo jest zdecydowanie za krótki. Ktoś coś poleci do 2-3 tysięcy?
francuskie panele przede wszystkim, np euroriding achat, rozwazalas?
Szczerze mówiąc nigdy nie słyszałam. Jestem typowym laikiem jeśli chodzi o siodła. Zawsze jeździłam na tych co mi dali, a ostatni rok jeżdżę w stubenie, ale zmieniłam konia i muszę zmienić też siodło.
Są tej firmy siodła wszechstronne? Bo znalazłam tylko ujeżdżeniówki.
Sa, ale nie wiem czy z francuskim panelem.
Pokaze ci o co chodzi, to moze ulatwi ci przymiarki:

Widzisz? panele, ktore dotykaja grzbietu moga byc krotsze niz samo siedzisko. nie rozwiazuje to wszystkich przypadkow, ale czesto pomaga.
Dziękuję Ci bardzo  :kwiatek: Mam już jakąś wskazówkę w poszukiwaniach  :kwiatek:
Pomożecie mi rozszyfrować numery z siodła Kieffer, nie znam się na numeracji tej marki (chodzi mi głównie o rozmiar).
0410006  5, pod spodem dodatkowo 2.
Dziękuję  :kwiatek:
Witam. Nie chcę komentarzy typu, że mnie pogięło, jestem dziwna, bo to mnie kompletnie nie rusza, słyszę to na codzień, a przecież czyjeś poglądy i jego styl życia trzeba uszanować 😉 jestem weganką, nie korzystam z rzeczy, które są testowane na zwierzętach, albo zawierają cokolwiek odzwierzęcego. Szukam siodła, które jest w pełni ekologiczne. Z tego, co zauważyłam, większość siodeł jest ze skóry bydlęcej. Czy ktoś może mi pomóć? Byłabym niezmiernie wdzięczna 🙂
katechan, jest wątek "siodła syntetyczne"
Witam. Nie chcę komentarzy typu, że mnie pogięło, jestem dziwna, bo to mnie kompletnie nie rusza, słyszę to na codzień, a przecież czyjeś poglądy i jego styl życia trzeba uszanować 😉 jestem weganką, nie korzystam z rzeczy, które są testowane na zwierzętach, albo zawierają cokolwiek odzwierzęcego.

🤔 To nic nienormalnego, spotkasz tu wiele forumowiczek co tak samo na to patrzą. Osobiście Ci nie pomogę, ale dziwi mnie to, że przez to, że jesteś weganką i nie używasz niczego co było testowane na zwierzętach czy zawiera produkty zwierzęce robi z Ciebie dziwaczkę.
Moi najbliżsi i reszta świata (nie cała, oczywiście) ciągle mnie negują, bo to przecież "nienormalne" walczyć o prawa zwierząt.. ale ten wątek nie o tym. Dziękuję i pozdrawiam 🙂
http://archiwum.allegro.pl/oferta/siodlo-ogolnouzytkowe-kompletne-brazowe-17-5-skora-i3274346307.html

Czy ktoś z Was skusił się na to siodło ? Kilku sprzedawców wystawiło je na allegro, cena jest zaskakująca, ciekawe tylko ile to warte. W sklepach stacjonarnych też znalazłam.

Dałam taki link, bo nie byłam pewna czy z odniesieniem do ogłoszenia będzie ok.
A jak myślisz ? 

Jeśli myślisz, że nowe siodło za 500 zł jest coś warte to jesteś  w błędzie. Poważnym
Potrzebuję zwykłego, rekreacyjnego siodła do jazdy. Mam już jedno, z metką 😉 i nie jestem z niego zadowolona. Tak wiec oczekiwałam konstruktywnej opinii. Fundusze mam ograniczone dlatego zapytałam, bo zakres cenowy tego siodła to  maks 650 zł.

używanego stubbena kupisz w tej cenie 🙂 a jeśli nie, to odłóż troszkę - poczekaj i wtedy kup  😉
Nówki za taką kasę bym nie kupowała. Szukaj używanych siodeł.
strzemionko   w poszukiwaniu szczęścia przemierzamy cały LAS ;)
12 stycznia 2014 16:45
jagoda1996 ja ostatnio dostałam od koleżanki siodło  🤣 najzwyklejsze, najtańsze z allegro.
Jej służyło 3 lata, dopóki nie pożegnała się z ulubieńcem....

Jest lekko wytarte na siedzisku i łękach, przystuły też jakieś super nie są ale trzymają, jedynie co się zepsuło to poduszka kolanowa.
Ale wcale się temu nie dziwię ponieważ na konia z ziemi wsiadał wielki chłop, trzymając się tej poduszki  🙂

A jeśli chodzi o wygodę jest super. Jak do rekreacji, lekkich terenów powinno być ok.

Oczywiście możesz trafić na model firmy nieokreślonej i będzie tanie a niewygodne, że tyłek odpada po godzinie a po wejściu ma się uczucie, że siedzi się na szpilkach (raz miałam "przyjemność" i nigdy więcej).

A no i z takich tanich polecam firmę Diana, jeździłam na nim pół roku, ogólnie jest użytkowane od dawna a wyglądało jak nowe.

Z tym, że nawet takie tanie siodła trzeba konserwować  😉
Dzięki za porady. Poszukam czegoś taniego nowego, ale przed używanym też się nie wzbraniam. Jeśli chodzi o konserwację to mam wprawę, wśród mojego sprzętu znajduje się kulbaka polska, z lat 20- tych lub 30- tych, XX wieku (jak to brzmi 😉 i ogłowie z kantarem, ok 20-letnie. Gdyby porównać z nowymi rzeczami nie odbiegają stanem, o jakości nie wspomnę. Na niekorzyść nowości, oczywiście.
jagoda1966, niewykluczone, że szukając wśród nowych a tanich można obejrzeć ofertę decathlonu.
jagoda1966, fair play light dają radę.
Ktoś orientuje się na temat siodełek LEMETEX?
Lepsze/gorsze od Passierów?
Z góry dziękuje  😉
Hi, jaki wszechstronnym kieffer badz prestige o profilu ujezdzeniowym bylby dobry na lekki wyklebionego konia ?  :kwiatek:
Czy jest mi ktoś w stanie rozszyfrować rozmiary łęku kentaura? Ile centymetrów ma M i L?
Z góry dziękuje  😉

używałam Lemetex Magic- moim zdaniem świetne siodło, pewnie z niższej półki niż Passier . Korzystałam z niego jakiś czas ( a kupiłam już używane) i wydaje mi się porządnie wykonane. Tu zdjęcia tego siodła https://plus.google.com/photos/110957994252463352265/albums/5545389370643359665/5545389404809049634?banner=pwa&authkey=CLTCkMarnNq5kQE&pid=5545389404809049634&oid=110957994252463352265

edit'. te nowsze Lemetexy ( mój też) są dużo lżejsze od przeciętnych siodeł , ze względu na terlicę.
[quote author=koniuszy98 link=topic=31.msg1982905#msg1982905 date=1389988741]
Z góry dziękuje  😉

używałam Lemetex Magic- moim zdaniem świetne siodło, pewnie z niższej półki niż Passier . Korzystałam z niego jakiś czas ( a kupiłam już używane) i wydaje mi się porządnie wykonane. Tu zdjęcia tego siodła https://plus.google.com/photos/110957994252463352265/albums/5545389370643359665/5545389404809049634?banner=pwa&authkey=CLTCkMarnNq5kQE&pid=5545389404809049634&oid=110957994252463352265

edit'. te nowsze Lemetexy ( mój też) są dużo lżejsze od przeciętnych siodeł , ze względu na terlicę.
[/quote]

marysia550 dziękuję  😉
Jednak uogólniając, uważasz ze Passiery są lepsze?
Chodzi o to, że jeździłam i w tym, i w tym siodle.. Nie wiem jednak jak sprawdzają się one na dłuższą metę. A jestem tuż przed zakupem  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się