Czytelnia

sandrita,  no właśnie nie mogę znaleźć ale jeszcze pogrzebię trochę  👀 Maaaaaam czaaaaas  🤔
No jaaaak to. Mi google od razu pokazał po wpisaniu tytułu i chomikuj w wyszukiwarce. 🙂
Oja beka  🤔 faktycznie  🤔 Dżizzz to ja nie wiem jak ja wcześniej szukałam  🤬
To się teraz skompromitowałam haha  😡
Znaleźliście coś ciekawego pod choinką 👀??
Dostałam Mankella - ostatnie śledztwo Wallandera i ciekawa jestem, czy to nie jakaś "popłuczyna". Na razie oddałam przyjaciółce. W zamaian zabrałam jej Policję Nesbo.
Wciąga - czytam pomiędzy Ojcobójcą Pollacka i Ostatnim rozdaniem Myśliwskiego. Niezły zestaw na czas okołoświąteczny 😁
Znalazłam przewodnik po Gruzji, Armenii i Azerbejdżanie i "Georgialiki". Te drugie już "połknięte" 😉
kujka   new better life mode: on
29 grudnia 2013 09:55
Lena, dla mnie georgialiki nudne jak flaki z olejem... To byla jedyna do tej pory książka o Gruzji, ktora mnie kompletnie nie porwala.
A możesz polecić coś z tych, które Ci się podobały? Obawiam się, że zapowiada się u mnie na dłuższy "związek" z Gruzją 😉
Lena, nie chcesz przypadkiem jechać na wycieczkę? 🙂
Jadę, tylko jeszcze termin dokładnie nie ustalony. Książki traktuję jak przygotowanie 🙂
29 grudnia 2013 12:54
Lena, ja to glownie reportaże czytalam, o Gruzji slucham najwięcej od samych Gruzinów moich pracowych. 🙂 i od Boya co dużo po niej jezdzil, również na powojenny monitoring.
moze gdyby georgialiki byly moim pierwszym spotkaniem z gruzja, to by mnie tak nie znudzily, nie wiem 😉
Tak na szybko to Jagielski i "Dobre miejsce do umierania" - ale to nie tylko o Gruzji, o Kavkazie w ogóle.
Dojade do domu, to przysiądę do polki z książkami i sprobuje cos wygrzebać.

edit: na szybko, to jeszcze Kapuściński o Gruzji cośtam skrobnal w Imperium i jeszcze w 1 książce co najmniej. Nie traktowalabym tego jak wyrocznie, ale kilka fajnych spostrzeżeń o ichniej kulturze facet mial.
W "toaścia za przodków" Góreckiego jest też trochę o Gruzji, nie pamiętam dokładnie musiałabym odświeżyć. Nie wiem jak jego "Planeta Kaukaz"...może ktoś kojarzy

edit. no i jeszcze "Gaumardżos" Mellerów, ale to pewnie nie o taką literaturę chodzi - choć przyznam, że sprawnie napisane i czyta się dobrze...

kujka, to ja się przyłączę z prośbą o listę lektur. Gruzja to moje takie małe wielkie marzenie, o wyprawie kilkutygodniowej, która niestety na razie nie jest możliwa.
29 grudnia 2013 14:05
pani myk, o dziwo, mi ksiazka Mellerow mi tez zostala polecona. Wiec moze... czemu nie?

Sama chcialam wymienic Goreckiego, ale sie wlasnie pojawil 🙂

No i mozna wygooglowac pana, ktory nazywa sie Giorgi Maglakelidze - jego ksiazeczka z toastami jest chyba najbardziej znana. A tu strona: http://www.gruzja-przewodnik.pl/
To jest niezly showman, nie kazdemu sie musi jego radosna tworczosc podobac. Ale mysle, ze warto zajrzec.

Osobiscie totalnie nie lapie klimatu, ale od paru ladnych lat ten kraj jest bardzo lansowany u nas jako cos niesamowitego, wiec pewnie bedzie coraz wiecej o nich ksiazek u nas.
Costam wiem, costam czytalam, zeby sie orientowac w robocie, ale nie ciagnie mnie na Kaukaz jakos mocno.
Ja raczej nie podążam za modą. Gruzja niesamowicie mi się podoba ze względu na plenery. Jest u mnie w czołówce miejsc do odwiedzenia, wraz z Macedonią, Islandią, Szkocją czy Rumunią.
29 grudnia 2013 15:38
abre, takie? 😀

foto: Boy

koncze offtopa, uciekam z tymi zdjeciami, bo sie rozhulam zaraz!
kujka, również takie ;] zapewniam Cię, że ja bym to zdjęcie zrobiła inaczej :P
29 grudnia 2013 16:07
abre, domyslam sie, bo Boy nie jest mistrzem foto 😀
kujka, bo z fotografią jest jak z malarstwem czy pisaniem - widzi się to co chce się widzieć i tylko to się pokazuje 😉
Juz po lekturze ,,moze morze wroci", przejmujace i smutne, ale warto przeczytac
na stronie merlina znów wielka wyprzedaż. reportaże z Czarnego w całkiem miłych cenach 🙂 !
Ja właśnie skończyłam " Ciemno, prawie noc" Joanny Bator. Mam mieszane uczucia, klimat książki super, tematyka dość ciężka i sama nie wiem co myśleć. Ogólnie chyba na plus.
Szukam książek w podobnym, mrocznym klimacie, na pograniczu kryminału/horroru. Ktoś coś poleci? 🙂
"Doktor Sen" 💃 💃
Nie umiem żadnych innych książek czytać tak jak Kinga. Wciąga tak, że oderwać się nie mogę. A jak już muszę, to nie mogę się doczekać, kiedy wrócę z powrotem do czytania. No wciągam te książki, wciągam. Innych nie potrafię.
Cześć, można się dołączyć do wątku?  😉

Poszukuję jakieś fajnej książki do poczytania, odpowiadającej temu co lubię czytać znalazłam takie. Ktoś może czytał? Może coś o nich powiedzieć?

- Naznaczona Dom Noc Kristin - Cast, Phyllis Christine Cast
-Obrońca Nocy - Agnieszka Lingas-Łoniewska
- Urodzona o północy  - C.C. Hunter
-Wampir pozna panią - Lynsay Sands
-Wybrani Tom I i Dziedzictwo tom II - C.J. Daugherty

Z góry wielkie dzięki   :kwiatek:
edit. autorzy
Olaa1002, podaj autorów
Olaa1002, zależy ile masz lat, ja czytałam w wieku jakieś 14 lat Naznaczoną i mi się podobała, ale teraz bym się pewnie uśmiała.
Diakonka   Jestem matką trójki,jestem cholerną superwoman!
15 stycznia 2014 11:33
Skończłam czytać Życie Pi

Powiem szczerze - do połowy trochę mi się dłużyło, ale potem nie odłożyłam zanim nie skończyłam.
Pięknie i mądrze napisane.

Ciekawe jak film, ktoś widział?

Teraz czytam a właściwie słucham Kwiaty na poddaszu

Dość wciągające, ale dość pretensjonalne, wkurzam się i losami bohaterów i tym jak łopatologicznie momentami sa opisane.
Diakon'ka ja ogladalam Zycie Pi. Mi sie nawet podobal. Efekty, kolory itp. 😉 Moj facet na nim zasnal. :P

Ja czytam teraz biografie Howarda Hughes'a. O rany, ale facet mial zycie! Oderwac sie nie mozna 😍

Życie Pi zapowiadało się na początku na nieco inną książkę, niż w rzeczywistości. Niemniej jednak pomysł ciekawy i czytało się nieźle, ale dla mnie to jednorazowa przygoda.

Teraz zabrałam się za "Atlas chmur". Jak na razie wkurza mnie tylko nagromadzenie "&" w tekście, ale pewnie się przyzwyczaję.
zoriczkowa przeczytam🙂

Diakon'ka oglądałam film i polecam  😉
Lena, atlas chmur to moja książka życia 😉 zycie pi tez polecam, ale tylko ogladalam film. Musze gdzies dorwac ksiazke, bo pamietam, ze zrobil na mnie duze wrazenie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się