Kącik komputerowy
Ja ostatnio rozmawiałam ze znajomym właścicielem sklepu komputerowego. Mówi, że jakby mógł to np. Samsungów by się pozbył z oferty. No ale klienci chcą. A potem płaczą. Tych tanich Toschib też, i tanich HP. Generalnie to mnie przekonują tylko wersje biznesowe. To jest przepaść między jakością tych a tych linii popularnych. Także w obsłudze gwarancyjnej. Ja mam akurat Della. Koty zrzuciły mi go na podłogę i uszkodziło się wejście zasilacza. Okazało się, że ułamało się w środku. Kapnęłam się koło 8 rano. O 11 miałam w pracy serwisanta z nową płytą główną (okazało się, że trzeba wymienić całość). Na pytanie ile to będzie kosztowało, padła odpowiedź - "Nic. Proszę tylko nie rzucać o ścianę tym laptopem więcej, bo może się nie udać kolejny raz...". Potem pytałam znajomego - w przypadku gwarancji biznesowej taka jest polityka Della - klient ma być zadowolony i już. Nawet za cenę przymykania oka. Teraz w domu pojawił się komp dla męża - też Dell. Jestem w stanie przeboleć czasem trochę gorsze parametry ale mieć dobrą jakość i obsługę.
epk masz racje w tym, ze wersje biznesowe sa o niebo lepsze, nie ma nawet porownania, Ale z tych tanszych jedne sa lepsze, inne to porazka. No i z tymi samsungami to nie demonizujmy 🤣 btw ja z kolei wypchnelam Dela z ulga 😁 -ale to z tych mniejszych i tanszych byl. Wiec chyba wszystko sprowadza sie do indywidualnych oczekiwan i mozliwosci finansowych. I lutu szczescia jaki egzemplarz nam sie trafi.
Ja mam akurat Della. Koty zrzuciły mi go na podłogę i uszkodziło się wejście zasilacza. Okazało się, że ułamało się w środku. Kapnęłam się koło 8 rano. O 11 miałam w pracy serwisanta z nową płytą główną (okazało się, że trzeba wymienić całość). Na pytanie ile to będzie kosztowało, padła odpowiedź - "Nic. Proszę tylko nie rzucać o ścianę tym laptopem więcej, bo może się nie udać kolejny raz...". Potem pytałam znajomego - w przypadku gwarancji biznesowej taka jest polityka Della - klient ma być zadowolony i już. Nawet za cenę przymykania oka.
Wszystko fajnie, jeśli masz Della z linii biznesowej. Gorzej jak ktoś da się skusić na piękne błyszczące modele, które często pojawiają się w marketach rtv/agd. Tu już niestety jakość wykonania często pozostawia wiele do życzenia, a serwisanci nie przymykają oczu na uszkodzenia mechaniczne (chyba że dysponuje się odpowiednio pięknym uśmiechem :lol🙂.
Jeśli chodzi o przeboje z późniejszym egzekwowaniem napraw gwarancyjnych z Asusem też nie jest wesoło - miałam styczność z kilkoma przypadkami nieuznania gwarancji ze względu na "zalanie", które w rzeczywistości nie miało miejsca (brak możliwości technicznych ze względu na miejsce użytkowania sprzętu 😉).
Firmy niestety zupełnie inaczej traktują klientów biznesowych niż tzw. "Kowalskich", widać to zarówno w jakości sprzętu w różnych segmentach rynku jak i jakości późniejszej obsługi gwarancyjnej/supportu.
madmaddie jeśli to ma być sprzęt dla studenta polecam Lenovo. Za ok 2300 PLN możesz dostać laptopa z przyzwoitymi parametrami i niezintegrowaną kartą graficzną. Może nie są najpiękniejsze, ale za mają niezły stosunek jakości do ceny.
dobra, widzę że w magazynach nie ma upatrzonego przeze mnie Soniaczka. to będzie Lenovo (o ile naprawdę nie znajdę tego Vaio, są takie piękne 😁 )
No to pochwaliłam Lenovo. I w touchpadzie scroll przestał działać 🙁.
melduję, że ostatecznie wylądowałam z pięknym, białym Vaio :P
Daj znać za jakiś czas czy jesteś zadowolona i jak się sprawuje (-:
dam. na razie jest fajny, ale nie mam czasu zabrać się za najważniejsze, czyli obróbkę fot, to mnie ciekawi 😉
Ehh, właśnie, ja mam VAIO i to chyba był zły wybór. Ogólnie lapek czasami ma problem ze złapaniem połączenia wifi, zdarza się, że muszę kilka razy rozłączyć, żeby załapało.
No i przed chwilą pojawił się problem z głośnikami. Tak jak przed południem wszystko ładnie hulało, tak przyszłam chwilę temu do domu, włączyłam lapka, z prawej głośnika leci takie ciche "pik, pik, pik" w odstępie jakiejś sekundy. Próbuję włączyć muzykę- leci taki jakby przytłumiony dźwięk, jak przyłożę ucho, to słychać jakby leciało z wnętrza lapka, a nie z głośników. Co z tym zrobić? 😵
Lov, ja się tam nie znam, ale najpierw sprawdziłabym sterowniki, czy jakieś inne ewentualne błędy w sofcie 😉
madmaddie, a weź mi to łopatologicznie, bo ja komputerowy laik jestem jeśli o takie rzeczy chodzi 😁 Ale jak wczesniej hulało normalnie, to teraz mogło się coś zrypać?
lov nie wiem czy nagle mogło się zepsuć ale sterowniki najłatwiej sprawdzić instalujac Aide64 ( ja sciagalam z dobreprogramy.pl) tam też po kliknięciu w dane urządzenie odsyła do strony producenta więc można pobrać sterowniki. Ewentualniemożesz wejść w menedżera sprzętu (nie pamietam do końca ale na pewno nie zadań;-)) żeby tam dojść trzeba wejść w panel sterowania. Coś że sterownikami jest nie tak jeśli wyświetla się żółty trójkąt.
W menedżerze sprzętu pokazuje mi, że sterowniki są okey (Realtek Audio). Aktualnie głośniki działają, tak średnio na 3 włączenia kompa raz się psują. Oddawać do serwisu? O ile w ogóle mi przyjmą, bo już go raz zalałam i znajomy robił, więc chyba na gwarancję już się nie nadaje... 😵
Mam drukarkę Epson Stylus Sx130 dość rzadko cokolwiek drukuje ale jak już to często mam takie poprzeczkę paski raz są niebieskie raz czerwone. Są one zazwyczaj na zdjęciach. Dziś Włożyłam nowe tuszem wszystkie i zrobiłam łącznie z 3 probne wydruki ok 7 , 6 razy wyczyscilam głowice drukująca i dwa razy wydrukowalam kolorowe zdjęcie żeby zobaczyć czy są paski i jedno czarno białe. I zaczelo mi mrugac że za chwilę skończy mi się tusz. Czy to jest normalne?
Julka, może gdzieś się przytkało? Jak rzadko drukujesz to tusz mógł ci gdzieś przyschnąć 👀
W sensie że gdzieś gdzie tusz leci się zatkalo i drukarka myśli że więcej nie ma? Tylko co bym miała zrobić w takim razie? 👀
Właśnie w takim sensie 😁 Tylko wiesz, to taki strzał bo nie wiem co jeszcze mogło się stać, skoro głowica czysta, tusze nowe... Ja bym się sama za nic więcej nie zabierała tylko poszukała kogoś kto się na drukarkach zna ale ja to ja, osobiście bała bym się że jak coś rozmontuję to już nie złożę z powrotem 😉
No właśnie ta głowice ani teraz ani nigdy czysta do końca nie jest (chyba 😉) w sumie to niech se te paski już będą, w najbliższym czasie zdjęć takich do albumu czy ramki nie drukuje, ale przerazilo mnie tak szybkie skonczenie tuszy w końcu 4 tusze za 60 zł poszło na jakąś głupia głowice która w dalszym ciągu jest chyba brudna.
Przepraszam za błędy pisze z telefonu. 😉
julka177, witaj w świecie Epsonów 🤣 (chociaż kiedyś chciało mi się płakać, a nie śmiać). Toto ŻRE tusz ciągle(!) Tzn. ciągle "napełnia głowice" - po prostu wylewa tusz na gąbkę. Czyszczenie głowicy to 1/3 pojemnika przeciętnie. Jedno. A gdy głowica przyschnięta to jedno można sobie w d* wsadzić. Są w necie instrukcje czyszczenia głowicy - "z zewnątrz". Da się to zrobić specjalnym płynem (do głowic "zewnętrzny"😉 i przyciętą gąbeczką. Epsona się NIE wyłącza! Musi być włączony stale, bo każde włączenie ŻRE tusz. Dobrze jest drukować cokolwiek kolorowego codziennie. Głupotka może być, kilka znaków na krzyż - ale codziennie, no - co 2 dni. Szczególnie trzeba uważać w upały i gdy pomieszczenie mocno grzane. Mój pierwszy kontakt z Epsonem polegał na tym, że wymyśliłam, że potrenuję wkładanie i wyjmowanie tuszy. Uhm. Moment i nie było całych pojemników. Oryginalnych. 4 x 40+. 160 + PLN poszło biegać w 1/2 godziny.
Przy czym - uwielbiam mojego Epsonka! A jego humory mam gdzieś, odkąd kupuję atramenty po niecałe 4 pln. 🤣
halo umialam się przy twoim poscie. 😀 a niestety drukarka stoi w bliskim sąsiedztwie kaloryfera. A te tusze za 4 zł gdzie kupujesz? Ja najtańsze (activejet) kupiłam za 30 zł. A to jednak trochę jest. A czyszczenie głowicy z zewnątrz działa? Ja tak normalnie robiłam ok 7,6 razy i efekt jest taki że 150+ wyrzucone w błoto. Piszesz że stale włączony to to nie zezre znowu tyle prądu?już nie wiem co lepsze. Ale tak to jest jak się kupuje tanią drukarkę byle tylko była bez sprawdzenia opinii. A dlaczego trzeba cokolwiek drukować chociaż co 2 dni?
Żeby się głowica nie przytykała. Tusze kupuję na allegro (mam inny typ, ale AJ są do niego po 16-19) najchętniej te wysyłane z Anglii - nie na ostatnią chwilę, od razu kilka kompletów, z dodatkiem czarnego i żółtego - bo więcej schodzi. Trochę potrwało zanim wynalazłam takie, które są dobre i tanie.
Czyszczenie głowicy gąbką z płynem "zewnętrznym" działa. Jakby drukujesz tym płynem. Lepszy sposób jest płynem "wewnętrznym", wymontowanej i w urządzeniu mikrofalowym, ale w moim E. to za dużo roboty i ryzykowne, nie wiem jak jest u ciebie.
Jakiego antywirusa na samsunga Galaxy S III polecacie? Musi być darmowy i bez zakładania konta (spotkałam się z takim)
Facella, miałam dać znać to dam.
lapek fajny, właściwie nie mam zarzutów. poza tym, że jest piękny ( 😍 ), parametry dają radę (i3, 4GB ramu). zafascynowało mnie to, że Gimp otwiera się dłużej niż Photoshop. 🤣 ma dobre, głośne głośniki jak na laptopa. wygoda klawiatura, pasuje mu Win 8, bo szybko się przyzwyczaiłam i jest ok, za to korzystając z Lenovo z 8 mam ochotę go roztrzaskać o ścianę. nie wiem od czego to zależy.
generalnie- jestem zadowolona 🙂
Dzięki za opinię :kwiatek:
Ehh, właśnie, ja mam VAIO i to chyba był zły wybór. Ogólnie lapek czasami ma problem ze złapaniem połączenia wifi, zdarza się, że muszę kilka razy rozłączyć, żeby załapało.
VAIO nie sa zlymi laptopami -ale niestety od 5-6 lat Sony wypuszcza tez budzetowki tansze - ponizej 3-3.5 tys. - one sie najczesciej sypią - poza tym bardzo czesto obnizone jest taktowanie kart graficznych itp. 🤔
To tak samo jak HP...seria budzetowa (np.Paviliony itp.) i lepsza Seria ProBook i elliteBook (praktycznie inna firma - osobny serwis,lepsze wykonanie), Lenovo w ostatnim roku...dwoch nadrobilo sporo zaleglosci - szczegolnie modelami Yoga / Yoga 2 w sumie takze udanym modelem byl Y580
Samsung takze udane modele ma - choc ostatnio puscil kilka tanich budzetówek
ASUS'a nie polece - duzo moich znajomych narzeka a i w akademiku pamietam ze bylo to najczesciej padajace jednostki ;/
MSI - poprawili sie - najczesciej mieli problemy z wiatraczkami.
Toschiba ma sporo budzetowych modeli,ale nie wszystkie.
ACER bardzo poszedl do przodu - w dobrej cenie dostajemy lapka z monitorem IPS 😉 i dobry serwis.
Facella, miałam dać znać to dam.
lapek fajny, właściwie nie mam zarzutów. poza tym, że jest piękny ( 😍 ), parametry dają radę (i3, 4GB ramu). zafascynowało mnie to, że Gimp otwiera się dłużej niż Photoshop. 🤣 ma dobre, głośne głośniki jak na laptopa. wygoda klawiatura, pasuje mu Win 8, bo szybko się przyzwyczaiłam i jest ok, za to korzystając z Lenovo z 8 mam ochotę go roztrzaskać o ścianę. nie wiem od czego to zależy.
generalnie- jestem zadowolona 🙂
a jaka wersje GImpa zainstalowalas? 32 czy 64-bit? 😉
i3 wersja M czy U ?
Hmmm a moze masz mialas stara wersje win8 na Lenovo? a teraz masz 8.1 na nowym?
nie posiadam Lenovo, ale sporo używałam laptopa koleżanki.
Intel Core i3 3217U, nie mam pojęcia co to znaczy :P
nie posiadam Lenovo, ale sporo używałam laptopa koleżanki.
Intel Core i3 3217U, nie mam pojęcia co to znaczy :P
Hehee 🙂 wszystko zalezy co kolezanka miala w tym Lenovo i przeczuwam ze miala pierwsza wersje win 8
Ty masz poprawiona obstawiam wersje - win 8.1 - a juz widac na horyzoncie win 9 😀iabeł:
hehe co to oznaczen - na Twoim przykladzie -> i3 3217U
i3 -> rodzina procesorów (i3 , i5 , i7) - inaczej oznaczenie linii procesorów, gdzie Core i3 jest grupą o najniższej wydajności, a Core i7 o najwyższej. Intel Core i5 plasuje się po środku.
Pierwsza cyfra (3) -> oznacza generację procesorów - w tej chwili juz zaczela wystepowac 4 generacja tzw.Haswell z lepsza wbudowana grafika w procek 😉
Druga (2) i trzecia (1) cyfra – oznaczają relatywną wydajność procesora w danej serii. Innymi słowy, im wyższa trzecia cyfra, tym dany model jest wydajniejszy w serii oznaczonej przez cyfrę drugą.
Czwarta cyfra (7) – oznacza energooszczędność danej jednostki:
0 – wersja standardowa
7 – najwyższa oszczędność energii
9 – obniżona oszczędność energii
i u Ciebie jest jeszcze literka U -> procesor niskonapięciowy (o niskim poborze mocy) - ma swoje plusy i minusy - plusem jest ze mnie zuzywa baterii - polecay dla osob podrozujacych, minusem jest ze przez nizsze napiecie jest mniej wydajny.
Pelen ranking wydajnosci procesorow mozna znalesc tu ->
http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-procesory-rozpiska-osiagow.4344.0.htmlPozdrawiam i mam nadzieje ze jakos wytłumaczyłem 🤬
O rety, ja bardzo kocham 8, to najprostsze oprogramowanie z jakim miała do czynienia!
Mam nadzieję, że 9 będzie dostępna dla obecnych użytkowników 8 i 8.1 jako bezpłatna aktualizacja, bo inaczej byłoby bardzo niemiło ze strony Microsoftu, że zostawią użytkowników samym sobie z nieaktualizowanym oprogramowaniem 🙁