Przepisy kulinarne
Dziewczyny mąż zażyczył sobie na obiad brukselkę. Ja nienawidzę, zawsze mi wychodzi gorzka - jak ją dobrze ugotować, czego dodać 👀
Gotujesz dwa razy. Podgtowujesz, wymieniasz wodę i gotujesz już do skutku.
Czym wy robicie te naleśniki jak nie mikserem, blenderem? Tego też nie mam 😁
safie Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
26 listopada 2013 14:06
JARA, trzepaczką do jajek można, albo widelcem :p
Czy można do krupniku dodać kaszy jaglanej zamiast jęczmienniej?
Trzepaczką robię, nie mam nigdy grudek, ale najpierw mieszam mleko z jajkiem, a na koniec sypię powoli mąkę. Nigdy nie wyszło z grudkami.
Ja jak muszę zrobić widelcem to na początek robię za gęste ciasto - prawie jak na racuchy, dokładnie wyrabiam a potem rozrzedzam mlekiem. Dużo łatwiej dobrze rozprowadzić mąkę na gęsto niż tępić grudki w rzadkim cieście 😉
JARA, ja robię "ręcznie", mieszam łyżką drewnianą. Ale mąkę przesiewam 🙂 Nigdy nie było grudek.
Chce zrobić dzisiaj chłopakom na obiad szpinak + pierś z kurczaka + ser pleśniowy zapiekany w cieście francuskim. Jaki by do tego sos pasował? Z czym to podać?
No i zrobiłam w końcu z sosm czosnkowym i chłopaki padli z wrażenia. Było mega sycące i po 4 zawijasach już nie mogli nic wcisnąć.
Teraz szukam przepisu na jakąś fajną zapiekankę z mięsem mielonym.
dziewczyny macie pomysł co mogę zrobić sobie na obiad do pracy? Musi być dobre po odgrzaniu w mikrofali wiec żadne zupy 🙂 sałatek już mam dość hihi
może makaron jakiś? albo lasagne. Znacie jakiś przepis dobry?
Zupy właśnie są super do odgrzewania w mikrofali. 👀
nie mam jak zabrać jej do pracy 🙁
Zupę można zabrać w plastikowym pudełku... nie widzę problemu
W dni, w które wiem, że do późna nie będę miała opcji jedzenia robię sobie coś w stylu bento z ryżu warzyw, czasem z dodatkiem kurczaka, czy choćby parówek 🙂 nie odgrzewam - na zimno też dobrze smakuje 🙂
Chuda, może sałatka z makaronu? Na zimno też bardzo dobra 🙂
a oprócz tego to coś w rodzaju panini albo tortilli?
Ryż z sosem? Nawet spaghetti z mikrofali (a nie mówi się mikrofalówki? nigdy nie wiem) może być dobre 🙂
_Gaga właśnie się jeszcze nie dorobiłam takich pojemników hihih
Heval, właśnie myślałam o tortilli🙂 Dzięki dziewczyny 🙂
Do pracy noszę często wszelkie potrawki typu leczo, curry itp. Zupy też mi się zdarza, zawsze można wziąć w słoiku i przelać do miski do odgrzania. Bardzo praktyczne też są foremki do mniejszych tart (moja ma chyba ok. 12 cm średnicy), robię w nich frittaty wszelakie i inne zapiekanki.
Kiedyś jadłam z mamą u znajomej (nie żyje więc o przepis nie możemy spytać) pyszne jarskie gołąbki z kaszy gryczanej zapiekane w piekarniku! takie akurat na Wigilię. Czy ktoś z Was ma może przepis? W necie są ale robione normalnie a tamte właśnie dlatego były fajne że robione w piekarniku! Pomocy :kwiatek:
zen dzięki :kwiatek: to chyba było coś takiego! 😉
Moje drogie panie, przychodzę do Was po inspirację.
Zbliża się Wigilia, moja pierwsza od kiedy jestem z narzeczonym, niestety pochodzimy z różnych miast, więc święta spędzimy osobno 🙁 , każde u swoich rodziców.
Chciałabym jednak, żebyśmy znaleźli dla siebie chwilę dzień przed Wigilią i wymyśliłam przedświąteczną kolację, jednak nie mam koncepcji co mogłabym przyrządzić.
Poratuje ktoś pomysłem? :kwiatek:
Pauli, jeśli oboje lubicie łososia to polecam zapiekanego:
http://vitalhorse.pl/kulinaria-wujka-jacka/losos-cytrynowy/
Podepnę się: inne przepisy/pomysły właśnie na łososia.
Jakiś taki zwykły i niezwykly. Na ciepło. Na Wigilię (bo mo ocalamy karpia), a śledzia i łososia nie. 😉
http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos/losos_w_szynce_parmenskiej/przepis.html Robiłam tego, ale bez sosu pomarańczowego. Obłęd w ciapki 😜 Ale na Wigilię, to raczej nie bardzo. My w tym roku mamy samotne święta niestety... Myślę o małej, symbolicznej Wigilii dla dwojga. Pewno zrobię barszczu trochę z uszkami z grzybami. Chciałabym 3-4 małe dania. Jakieś pomysły, co mogłoby posiedzieć w lodówce te trzy dni zanim zjemy...? Głupie te tegoroczne święta, tak offtopując, ale co poradzić...
bera7
Wygląda bardzo apetycznie i kiedyś pewnie spróbuje go przyrządzić, ale póki co szukam pomysłu na coś bardziej tradycyjnego 😉
A polecicie jakies niedrogie a smaczne sałatki? Takie gdzie wypełniaczem jest makaron, ryż, warzywa, jajka itp. Ogolnie przystawki czy potrawy na świeta mile widziane. Musze zorganizowac mocno 'kryzysowe' święta ale mysle ze przy odrobinie pomysłu- da sie. 😉
Ryż, jajko, tuńczyk, kukurydza, cebula...
Tak z głowy 😉
Ziemniaczana jest pyszna - ziemniaki w kostkę i sos z francuskiej musztardy, oliwy, soku z cytryny i zieleniny. Można dodać oliwki albo kapary.
Tania, mnie też łosoś i śledź rządzą. Łosoś może być obsmażony jak karp - tradycyjnie, grillowany, duszony w sosie koperkowym. Wdzięczna ryba.
Śledzia zrobię chyba z rodzinkami, bo zawsze smakuje tak samo dobrze.
bera7-HELP!
Ja nie jestem "rybna". Śledzie umiem i mam juz na 3 sposoby. Ale ten łosoś. 🙁
Mam filet ze skórą. Czy skórę odpreparować ? No i co dalej? Mam taki plan:
- leciutko obgotować w bulionie jarzynowym. Tak tylko cyk, cyk. Wyjąć. Z bulionu wykonać jakiś sosik.
Taki może lekko pomidorowy ( z chrzanem??) albo z odcieniem papryki. Bo mam taką fajną przyprawę : suszone pomidory z ziołami.
No i potem zalać rybę sosem i w piekarniku dociagnąć do końca.
Do tego kulka ziemniaków i jakaś surówka. Hm... syn męczy mnie o cos w rodzaju coleslaw, ale czy to się nie pogryzie?
Może tylko brokułka na parze dobawić? Albo rodzaj ..salsy?
No nie wiem.
Evson, sałatka z zupek chińskich: makaron chiński, pierś z kurczaka, kapusta pekinska, kukurydza, majonez, przyprawy.
To mi się łosoś w głowie klaruje:
- łosoś na parze
- sos kaparowy
- salsa
-kulka ziemniaczków
Może tak być?
I drugie pytanie:
Zostałam obdarowana bezcennym słoiczkiem takiej paćki truflowej.
Jakieś pomysły?
Tania - do łososia the best jest sos z granatów! mniam!