DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie
w tej czerwonej podoba mi sie, że jest przed/za? kłębem, dopasowana i nie będzie zjeżdżać odsłaniając pół łopatek - tak się robi np. w tych tanich z hkm. idealny krój mają dla mnie te w angielskiego lidla (z napisem champion) - pieknie skrojone. szkoda, że tylko na kn pasują ;/ (ta do jazdy właśnie z takiej robie)
a kaptur nie za wąski?teraz wygląda na naciągnięty, a jak szyja w treningu "pogrubieje" a nie tylko się wydłuży?
Kaptur nie jest za wąski, troszkę krzywo mi się założył 😉
fajna_jula, superowa dera!
Zwyczajna, teraz pełno takich 😉 ale dziękuję 😀
[quote author=fajna_jula link=topic=88.msg1949490#msg1949490 date=1386781049]
Co prawda nie jest to moje dzieło, bo ja i szycie to raczej nie 😉 ale jest to dzieło kosteczki , więc chwalę się jej produkcją 😀 kaptur do derki 😀 przypinany do derki za pomocą zamka błyskawicznego, marszczy się, bo jest zrobiony nieco na wyrost, planujemy jeszcze podrosnąć 😉
[/quote]
Marszczyć wzdłuż trochę się musi, Elvis ma podniesioną głowę, jak ją opuści to marszczenia znikną bo się naciągnie. O to też chodziło, kiedy koń schyli głowę to nie odsłoni mu się pół szyi.
[quote author=horse_art link=topic=88.msg1949536#msg1949536 date=1386783596]
w tej czerwonej podoba mi sie, że jest przed/za? kłębem, dopasowana i nie będzie zjeżdżać odsłaniając pół łopatek - tak się robi np. w tych tanich z hkm. idealny krój mają dla mnie te w angielskiego lidla (z napisem champion) - pieknie skrojone. szkoda, że tylko na kn pasują ;/ (ta do jazdy właśnie z takiej robie)
a kaptur nie za wąski?teraz wygląda na naciągnięty, a jak szyja w treningu "pogrubieje" a nie tylko się wydłuży?
[/quote]
Też właśnie lubię derki, które zakrywają cały kłąb, a nawet są bardziej w stronę szyi 😉 Muszę jeszcze dopracować w nich mocowanie na piersi, żeby bardziej ją opinały. Moja przedostatnia oprócz pasków na klamry miała jeszcze malutki rzep, który pozwolił ją dopiąć na piersi.
Nawet jak mu się szyja rozbuduje to kaptur nie będzie za wąski, bo jest tak zrobiony, że polar rozciąga się wszerz, a nie wzdłuż.
dzięki, rozumiem. bo ja wole takie luźne, jakoś mnie do tego irytuje wręcz, jak dopiąc nie moge albo ciasny ( a mam tak ze swoimi grubo-szyjnymi 😉 ) - to przewrażliwienie kazalo zapytać 😉
żeby nie zjeżdżała, to musi być wyprofilowana na górnej linii (zad, plecy, kłąb i przed nim wglebienie - czyli węższa - szyi)i za łopatki sięgać. tak to widze po tych co mam
fajna_jula świetny kaptur! mogłabyś pokazać dokładniej jak wygląda zapięcie tego kaptura :kwiatek:?
horse_art, chciała bym jeszcze na tyle dopracować te derki, żeby sięgały jeszcze bardziej za kłąb. I muszę poprawić przy następnej rozstaw pasów, bo trochę mi się nie podoba. Ale trudno jest dopasować pasy mając podane tylko podstawowe wymiary konia.
nejna69, kaptur zapinany jest na dwa suwaki, pierwszy od dołu, wzdłuż całej szyi, drugi suwak łączy derkę z kapturem. Ten drugi ma 90 cm, jego środek jest tam, gdzie kłąb. Resztę bez zamka można wsunąć pod derkę, na piersi. W wolnej chwili postaram się rozrysować jak to jest zrobione, ale nie wiem kiedy wolna chwila może nastać 😉
Prawdziwe oblicze misia imieniem Teddy 😀
Ale czemu to zdjęcie jest takie smutne? 😉
Znalazłam je w stercie zdjęć z daien dawna, bo nie chciało mi się już nowego robić. 🙂 Przy okazji zrobienia nowych nauszników wrzuce wesole kolorowe zdjecie misia
fajna_jula świetny kaptur! mogłabyś pokazać dokładniej jak wygląda zapięcie tego kaptura :kwiatek:?
Zrobię wieczorkiem foto jak to wygląda i wrzucę 🙂
O, dobry pomysł.
zelka2303, po minie misia wnioskuję, że czuje się wykorzystany i nie kochany. Biedny służy tylko za wieszak na nauszniki. Znęcasz się nad tym misiem psychicznie, przyznaj się 😀iabeł: 🤬
rano ryłam ze smiechu, teraz ryje ...i jak wytłumaczyć domownikom czy współpracownikom,ze śmieje sie ze smutnego wykorzystywanego pluszowego misia??
a zdjęcie jakby już nie żył...padł zamęczony pracą...
<lol>
eh potrzeba matką wynalazków 🙂 i tak przedwczoraj powstał dzięki mojemu menowi w ciągu góra 5 minut prowizoryczny pas (prowizorka bo chodziło mi tylko o to zeby trzymał czaprak)
lonżowałam kucysia ( 1.5 roku) i stwierdziłam ze mozna by juz zeby chwile pochodził w czapraku, bo zakładać daje normalni 🙂 a ze to takie szetlandowate coś i w dodatku małe to jeszcze takiego rozmiaru pasa nie widziałam 🙂 no i z jakiegoś czegos nawet nie wiem jak to nazwać , jak bede miała aparat zrobie zdjęcie , lezało przy traktorze , w srodku to jest szyte takimi grubymi nićmi , z wierzchu pokryte czy między gumą a taśmą parcianą , to jest w formie szerokiego pasu , uciął kawałek boshem , 🙂 , rozciał troszke zrobił dziurki i jest 🙂 , nie obciera , lezy na czapraki 🙂 ładnie się dopasowuje nie odgniata , 🙂do tego dopinam popręg i git 🙂 jest zrobiony w miare mały bo nie mam popręgu na szecia jeszcze🙁 musze kupić , i zakładałam popręg z dużego kuca 🤔
misiu cały dzień siedzi na kanapie 😀. Ogląda ze mną filmy, bawi się z kotem (albo kot z misiem :P), więc nie jest smutny. Cały czas ma towarzystwo i tylko czasami wykorzystuję misia do moich celów fotograficzno-reklamowo-nausznikowych 😀. Miś jest modelem na WYPASIE, zadna skóra i kości, sam PLUSZ, dużo PLUSZU 😀
Co nie zmienia faktu, że i tak przyprawiasz mu rogi 😂
karla158, parciano-gumowe coś, co trzeba przecinać Bosh-em. Pas transmisyjny od krajzegi? 😁
Kosteczka nie rogi a USZY 😀😀😀
Tiaaaa

He he he 😉 Diabłomisio
biedny, wygląda na takiego smutnego...
I co mam mu zrobić żeby był wesoły? 😕 😕 😕 Już sama nie wiem 😵
chyba dlatego, że ma tą główkę tak spuszczoną ...
ale i tak lepiej odkąd rogi choć troche stoją 😉 ale i tak tutki musisz troche zmodernizować 😉
(tak czy siak sądzę, że nauszniki lepiej prezentować na płasko - i twoje ładniej wychodzą tak, niż na takim modelu...smutnym hahaha )
Bo smutny model przedstawia produkt w złym świetle 😉
Wrzucam zdjęcia kaptura by kosteczka 😀 Kaptur ma dwa suwaki - jeden mocujący do derki, drugi - "pod szyją" 🙂 Paski mocujące do kantara są na rzepy, mają praktyczne wstawki z gumy 🙂
haha-właśnie wpadła mi do głowy głupia myśl: a jak ktoś będzie miał konia o imieniu Robin i będzie go ubierać w taką derkę, to wtedy będzie Robin Hood??? :kwiatek:
kosteczka dokładnie to , tylko zapomniałam nazwy, ale żeby nie było to nawet nie dotyka konia . jest na czapraku , zrobie zdjęcie jak bd miała aparat 🙂 i zamierzam to podszyć futrem bo mam jakieś tam na zbyciu 🙂 ale jeszcze zobacze 🙂 dobro konia najważniejsze 🙂
a tak troche innym torem , chyba w tym wątku można no bo siodło owije i wędzidło są DIY
widziałyście już photobloga dziewczynki która stwierdziła ze zrobi z pieska kucyka ,? zakłada mu siodło owije , wędzidło , taki breloczek , każe mu skakać przez przeszkody , lonżuje zabiera w jakieś tereny ? 🤬 🤬 a i jeszcze wypinacze 😵
http://www.photoblog.pl/kaska0022/162223962/skokowo-p.html
karla158, w tej sprawie podobno zostało juz złozone zawiadomienie o popełnieniu przestepstwa poprzez znęcanie się.
jak kantarek, siodlo, owijki, lonza, skakanie, ciaganie nawet zabawne i nieszkodliwe (jesli dobrze zapiete, nie za dużo itd) - bo przeciez są takie rzeczy specjalne dla psów, to wedzidło i polaczone z pasem na sztywno musi sprawiac ból i może spowodować uszkodzenie żuchwy (szczególnie w skoku).
nie próbujcie tego w domu 🙁
Sio, a jak zrobią jeszcze taką dere z nogami? "robin hood - faceci w rajtuzach" jak nic! 😉))
horse_art no to jest po prostu straszne , ale dobrze że zgłoszone ,już wole te puste lale które ubierają swoje pieski w kokardki i noszą w torebce 😉
a swoją drogą to nie wiem czy naszemu jamnikowi sweterka nie kupie bo są u nas w klepie a on sie nawet w lecie telepie , w zimie spi koło kominka i się telepie , no ale dobra bo sie mały 🚫 zrobił 🙂
KUPIE?!
Takie słowa w takim wątku? musisz uczyć - taką mini konską derke, z polaru np (jamnik taki duży,że nawet ręcznie mozna. szczególnie, że polaru lamówkować nawet koniecznie nie trzeba
a skończyłam pierwsza tabliczke malowaną na boks 😀