Kącik Ujeżdżenia
Jest lepiej.Laikowi będzie bardziej podobał się film pierwszy,ale nie zauważy,że koń jest puszczony i pokazuje to,co dała mu natura- na drugim filmie już jest bardziej zebrany i tendencja bardziej do góry,to że nie wywala nóg aż tak w przód nie jest pogorszeniem jakości chodów,ale konsekwencją większego zebrania.Mi się podoba, widzę w nim Totilasa,ale z lepszym zadem.
Też mi się podoba, choć jako 3 latek wydawał się być jakby to powiedzieć, luźniejszy jakiś. Moim zdaniem jak wszystko będzie szło dobrze to murowany kandydat na podium w Verden
Wiele również zmieniają optycznie 4 białe ochraniacze u 3 letniego Sezuana... Białe ochraniacze na ciemnej maści koniu zawsze czyniaruch bardziej ekspresyjnym (właściwie nasze postrzeganie ruchu).
3-latka jezdzi sie tez inaczej, niz 4-latka. Super balans ma i dobrze przepuszczalny od zadu idzie. Podoba mi sie.
Helgstrand kupil nowego mlodego ogiera na licencjacie oldenburskim, ciekawa jestem, jak ten bedzie pod siodlem wygladac.
Mi się też podoba 🙂
Nie można zapomnieć, że u trzylatka niedługo po zajazdce jeździ się w dużym stopniu na emocjach, nafukaniu, takim nadmiernym entuzjaźmie. Ten koń przetwarza, że tyle się dzieje, wow, tu zasuwamy, hala, ktoś na mnie siedzi - to wszystko idzie w ogromny ruch. Coś jak młody koń, uczący się skakać, który na początku pokonuje półmetrowe stacjonatki za zapasem na 160 cm 😉 Z czasem nabiera rutyny, ogłady i pracuje już bardziej ekonomicznie. To samo dzieje się z ruchem i u czterolatka musi już właśnie w miejsce tego dawania wszystkiego przyjść praca. Zrównoważenie, odpowiedzi na pomoce jeźdźca itd.
4-letni Sezuan bardzo fajny, rytmiczny, wyniosły, niosący się w dobrej równowadze, zero tendencji do spieszenia, z ładną górną linią. Ciekawe, jak dalej się potoczy kariera tego konia i co kolega pokaże za te 5 lat 🙂
A Helgstrand to i na hanowerskim korungu wyjął najlepsze sztuki. Duńczycy nazbierali teraz stawkę naprawdę topowych młodych koni - samych faworytów publiczności na korungach.
quanta ale szczerze przyznam, ze 910 tys papierkow z 2,5 latka to troche lekka przesada i nie wierze w ta cene. 😉
EDYCJA:
Ciekawostka, tego ogiera jezdzilam jako trzylatka. 😀
http://www.helgstranddressage.com/index.php/de/pferde/11-heste/751-snap-shot
Na hanowerskim ten, co poszedł za 580 tys. podobno był wcześniej w stajni do kupienia za 300. Czyżby atmosfera aukcji podgrzała ceny? 😉
Kto wie, kto wie! 😎 👀 My mielismy najdrozszego w Westfalii po Vivaldi, poszedl do USA, ale cena daleka do Old czy Hann 😉
quanta ale szczerze przyznam, ze 910 tys papierkow z 2,5 latka to troche lekka przesada i nie wierze w ta cene. 😉
EDYCJA:
Ciekawostka, tego ogiera jezdzilam jako trzylatka. 😀 http://www.helgstranddressage.com/index.php/de/pferde/11-heste/751-snap-shot
myślisz że była zmowa cenowa?
Ooo i jaki był ten konik jako 3-latek? Na filmiku się super prezentuje.
Anka, to od Was był ten kasztanek! Super, strasznie spodobał mi się po filmach 🙂 Tylko jak potem zobaczyłam cenę, to się plasnęłam w czoło 😁
Snap Shot ekstra!
Quanta no fajny byl 😀
ElaP Snap Shot jako dzieciak chetny byl, wygodny, dobrze zbalansowany, troche lubil sie ogierzyc.
O co chodzi z tym Dessmanem - w 2012 wyjechał do nowej właścicielki Beaty Stremler (
http://www.stadninastarawies.com/sukcesy.php) a w tym roku startuje w Polsce pod D. Kosecką i na listach jako właściciel figuruje jego hodowca W. Pietrzyk (
http://www.bazakoni.com.pl/voltahorse/wroc/1p5l.pdf)
no ciekawe, Może zaraz zobaczymy w zawodach? Ale wysiedzieć taki kłus to nie bułka z masłem
edit: jakaś Malena Nash Popowicz jest nową właścicielką. Ciekawe kto to bo internet nic a nic nie wypluwa oprócz tej radosnej informacji że to ona zakupiła ogiera.
szczerze mówiąc,to dosyć wysoka kwota za 11 latka który nie robi elementów GP, chciałabym jeszcze zobaczyć piruety w galopie bo to co jest pokazane na filmie-półpiruet,jest bardzo zły. Ponadto kłus,choć piękny jest zbyt szybki aby był prawidłowo zebrany i ciekawi mnie,czy można wyegzekwować z niego pasaż.
ElaPe
Google nie wypluwa bo imię to Marlena 🙂
DressageLife
Elementów nie robi, ale to też uznany ogier. To nie jest wcale wysoka cena, tak mi się wydaje (na tle cen na aukcjach w ogóle).
no i Marlenę szukałam i nic. Wiesz kto to?
DressageLife, no właśnie kłus niby piękny, ale jak dla mnie ten koń ma słabą budowę grzbietu/pleców, na filmie wydają się być wklęśnięte... za taką kwotę spodziewałam się czegoś innego 😉
Dokładnie- niby jest super,ale po dłuższym obejrzeniu także uznałam,że za 140 tysięcy euro mogłabym oczekiwać jednak kłusa zebranego,od pleców a tak jak napisałam-jest zbyt szybki,aby płynnie przejść do pasażu, ponadto nie znając wieku konia i obecności munsztuka pomyślałabym,że to młody koń.
Ale się wszyscy czepiają 😁
Normalnie łach, nic nie warty, łękowaty, kłusem tupta, powinni jeszcze dopłacić, że ktoś tego wynalazka do stajni przygarnie 😀iabeł:
Szczerze mówiąc, to mała szansa kupić za granicą konia na małą rundę, posiadającego mimo wszystko jakość FEI (oczywiście, każdy ma swoje preferencje, dla mnie to też nie jest jakiś super wow typ ruchu, no i koń pokrojowo taki troszkę starszy typ, zresztą bezpośrednio po Donnerhallu, a to już się tak często wcale nie zdarza) w cenie mniejszej niż 140-150 tys €. A tu jeszcze jajka i licencja gratis 😉
Ciekawe, czy trafi do Polski i zobaczymy go na czworobokach. Może będzie krył?
Quanta wyreczylas mnie 😀 to samo chcialam napisac 😉
Z tego, co wiem, ma stacjonowac w Niemczech, bo ta nowa wlascicielka tu mieszka i trenuje.
quantanamera, Anka, - seriously? naprawdę tak odbieracie mój i DressageLife post?
koń jak widać dużo warty, bo ktoś dużo za niego zapłacił. Mnie się nie podoba pod siodłem - chyba ma prawo...
i rozumiem, że to źle, że potrafię umotywować co mi się nie podoba, bo lepiej żebym napisała, że nie podoba mi się w nim to że ma zeza albo nierówne skarpetki...
Nikt nie napisał że łękowaty, a już na pewno nie, że tuptający - to trochę zbyt daleko idąca nadinterpretacja, czyż nie? słowa o łachu i przygarnianiu również nie padły... o.O
Zaraz znowu wejdziemy na poziom, że jak ktoś "skrytykuje" konia za 150 tysięcy papierków to będzie musiał pokazać że ma lepszego, albo jeździ grande prrr w ujeżdżAniu - ryli??
Dla mnie to po prostu nie jest koń wart tyle,z tym że akurat osobiście fakt posiadania licencji mi wisi i powiewa.Nie podoba mi się z powodów,jakie napisałam,i także tak jak napisała quanta- to taki starszy typ konia ujeżdżeniowego,coś a la przełom XX/XXI wieku.I dla mnie to nie jest koń który pojedzie GP.Ale także moja ocena może wynikać z tego,że dla mnie ideałem są konie jak Charmeur czy Bretton Woods,a z ''giepe'' Damon Hill i Parzival.
Anaa - seriously? tak zinterpretowałaś post Quanty i Anki ? To chyba daleko idąca nadinterpretacja 😁 😁 😁
Ale się wszyscy czepiają 😁
Normalnie łach, nic nie warty, łękowaty, kłusem tupta, powinni jeszcze dopłacić, że ktoś tego wynalazka do stajni przygarnie 😀iabeł:
Zorilla, a Ty z kolei chyba czegoś nie doczytałaś 😁
Doczytałam wszystko bardzo dokładnie.
Jednak do momentu postu Anay (lol jak to sie odmienia?!) nie czułam konfliktu tylko odmienne poglądy popierane konkretnymi argumentami.
Mam na myśli: Anaa chill, nikt Cie nie atakuje. No chyba że atakuje i to ja nie do interpretowałam :P
O koniu się nie wypowiem bo nie czuje sie kompetentna.
DF jak dla mnie śliczny, i cieszę się ,że trafił do Polski, bo tak na prawdę, to mało u nas koni, o typowo ujeżdżeniowych papierach, a o ogierów to już prawie w ogóle nie ma, no może po za Luxorem
Trzeba się cieszyć, że znalazł się ktoś, kto chciał wyłożyć za takiego konia pieniądze, a szczęściem jeszcze większym będzie, gdyby udostępnili go dla hodowców.
Nie ukrywam ,ze martwi mnie to , że jak do tej pory, nie ma on potomstwa, czyżby nim nie kryli, czy nie może mieć dzieci ???
Fakt, porównując cenę za zwycięzcę kurungu oldenburskiego z tego roku, i za tego 11 - latka, to ,rzeczywiście coś może być na rzeczy 🙄
No właśnie nie trafił do Polski
Z tego, co wiem, ma stacjonowac w Niemczech, bo ta nowa wlascicielka tu mieszka i trenuje.
No a z zagranicznych ogierów ujeżdżeniowych i to chodzących GP mamy przecież w Polsce (uznanego do hodowli SP) Dr. Doolittle co na nim Lostak startowała. Nasienie mrożone jest dostępne ale z kryciem to nie wiem jak jest (
http://www.klatte.de/Polnisch/hengste/doolittle.html)