Posiadam niestety tylko jedno zdjęcie Tik Taka z naszych pierwszych wspólnych skoków, które były kupe czasu temu 🙂 Ale Tik nauczycielem był bardzo cierpliwym i wszystkiego mnie nauczył. Także mam do niego ogromny sentyment 😉 Chłopak chodził konkursy klasy P nie wiem czy nawet nie N(ale tego już pewna nie jestem)
Mam pytanie do posiadaczy koni tarantowatych (homozygot) few spot, werniksowych, duchów. Czy ma ktoś takowe? I czy może zaobserwował u nich problemy z widzeniem po zmroku? Wpadanie w przedmioty itp? U pewnych ras CSNB jest związana ściśle z tym homozygotycznym wzorem i zastawiałam się czy polskie rasy tez takowe posiadają. Będę wdzięczna za informacje.
Edzia...mój niestety też oślepł na jedno oko w wieku 14 lat... boje się, że oślepnie i na drugie. Coś jest na rzeczy, myślę, że to słabe tarantowate polskie geny. Jak wiemy populacja koni tarantowatych po wojnie była odbudowywana z tego co się ostało i nie zostało zagrabione...więc genetycznie słabo.
Bronta nie mów słabe POLSKIE,bo to nieprawda. Ostatnio czytałam,że wirus, który powoduje ślepotę zmierzchową u tarantów został wbudowany w genom ok 12 tys lat temu. Wtedy jeszcze Polski nie było... U nas taranty nie są hodowane jako osobna rasa jak w Danii, Holandii czy Stanach. U nas są maścią w kilku rasach, więc geny były mocno mieszane. Jeśli to jakiś inny rodzaj skazy genetycznej niż ślepota miesięczna to trzeba wykonać odpowiednie badania. Może się ktoś zainteresuje. U nas dużo tarantów z dwóch osobnych linii.
U mojego to nie ślepota miesięczna, ani też "kurza ślepota". W pewnym momencie zaobserwowałam mętnienie w samej soczewce. Oko zachowywało się normalnie - żadnych łzawień, zaczerwienień. Proces mętnienia trwał dwa lata. Dzisiaj soczewka jest już zupełnie biała, a pozostała część oka wygląda całkiem normalnie. Wet twierdzi, że to przypadłość genetyczna i nic sie zrobic nie da :-( Teraz boję się o drugie oko, bo już mi sie wydaje, że ta soczewka nie jest idealna...
Hej Dziewczyny! Wy mnie nawet nie straszcie. Ja też mam taranta, 5-letnią klacz. Dotychczas przeżyłyśmy 100% utratę ogona i sarkoidy. Nie mówcie że czeka nas więcej tego typu ,,przyjemności"
Fakt grzywę ma, ale taką delikatną i lejącą jak włosy ludzkie. Ogon też już w miarę, odrastał 3 lata do przyzwoitej długości🙂 To ciekawe, ale o każdej porze roku sierść ma inny kolor. U roczniaka kropki były wyraźne, czarne. Teraz są większe, otoczone jaśniejszą obwódką. Między nimi pojawia się coś w rodzaju jasnej, brązowej hreczki. Ciekawe jak dalej się to zmieni. Kropki będą większe?
to jak z tą ślepotą? bo się przejęłam! Mój ma całkiem przyzwoity ogon, na grzywę też nie ma co narzekać. Ma za to bardzo wrażliwe oczy z białkami. Popytam weta w tym tyg.
Na ZT w Książu 11-12 października zakwalifikował się do hodowli małopolski tarant z Michałowa, Białozor m ( Bonat m - Ballada m po Birkut m) Zdjęcia ze strony www.peckiel.pl
edzia, nie ma, same ślązaki + jeden cremello + jeden SP (niezakwalifikowany). Zero wyboru. Chyba, że chodziło Ci o zdjęcia, więcej jest TU, same w ruchu.
Emptyline, dziękuję, o zdjęcia mi chodziło, a napisalam bezniadziejnie. Dzięki. Nie wytrzymam, chciałabym sie dowiedziec co takiego hodowcy robili w MIchałowie od 40 lat, poza utrzymaniem skór w cęrtki na pewnych koniach. Chyba niewiele dobrego, bo z pieknie zbudowanego konia jak Burnus teraz uznaja ogiera z jelenią szyją i słabym spodem. [img][/img]http://peckiel.pl/slazaki/ksiaz-11-12-pazdziernika-2013/?nggpage=9#
Jimmy Co to za piękny zwierz? Umaszczony tak śmiesznie, że nie wiem czy jest wapnem pochlapany czy cementem 🙂 Napisz o nim coś więcej. Edzia69 Ten piękny Burnus to jest w rodowodzie mojej klaczy, tak samo jak Tarzan.
3/4 ślązaka: Ojciec Denar ( Dywizjon - Korona ) matka Perełka po Lokaut. Jest tarantem, chociaż nie widać tego tak normalnie. Jest bielutki, ma kilka plam jasnych na zadzie i hreczkę🙂 Wystarczy polać wodą i magicznie zmienia się w taranta. 😀
Jimmy, ale fajny zwierzak 😜 Bardzo przypomina mi moją Siwą. Mogę spytać jaką maść ma wpisaną do paszportu? U nas na letniej sierści też widać plamki, zwłaszcza po zmoczeniu. Jedyną plamkę widoczną cały rok ma na uchu 😉 No i też mamy w papierach Dywizjona.
Jimmy jeśli dziadek był ślązakiem to 1/4 ślązaka. Piękny ten Twój "mokry" tarant. Też mamy podobnego, kupiłam go leopardem,a teraz jest zupełnie biały. Kropki pojawiają się po treningu.
edzia69 - masz rację 1/4, nie wiem dlaczego ale byłam pewna że właśnie tak napisałam:P Aktualnie jest siwy, ma kilka plam na zadzie ale bardziej rozmytych no i jedną na szyi + hreczka. kittajka - paszporcie wpisane ma siwotarantowaty, zmienia się cały czas, raz ma więcej plamek raz mniej🙂
Emptyline, dziękuję, o zdjęcia mi chodziło, a napisalam bezniadziejnie. Dzięki. Nie wytrzymam, chciałabym sie dowiedziec co takiego hodowcy robili w MIchałowie od 40 lat, poza utrzymaniem skór w cęrtki na pewnych koniach. Chyba niewiele dobrego, bo z pieknie zbudowanego konia jak Burnus teraz uznaja ogiera z jelenią szyją i słabym spodem.
Przepraszam, ale dopiero odzyskałam dostęp do starego kompa, wściekł się i za nic nie chciał z netem połączyć.Bez potwierdzenia legalności system nie chciał mi odpalić,dość długo to trwało. Zajmę się tym dzisiaj.