Starałam się osiodłać tak, by nie leżało na łopatce. Ale jak już
Ala_Wr zauważyła, siodło wydaje się duże a koń krótki 🙂
Siodło jest tylko pożyczone od znajomej na parę dni do przetestowania. Podobno to 17''. Ja jestem malutka i na mnie tez jest trochę za duże, dla siebie szukałabym 16-16,5''. Myślicie, że wtedy zmieściłoby się na tej kobyłce?
Co do łęku- na zdjęciach jest najszerszy łęk standardowy Winteca (biały). Próbowałam wcześniej łęku szerszego, do siodeł Wide- włożyłam za zgodą właścicielki siodła, ale boję się wkładać znowu, bo jednak nie są to łęki do tego siodła a sprzęt nie jest mój.
Dlatego jeśli kupowałabym Winteca, to jakiegoś Wide. Niestety, mało jest tych siodeł na rynku wtórnym.
Siodło z szerszym łękiem- jedyne zdjęcia jakie wtedy zrobiłam. Wygląda lepiej?
Przed jazdą:

Po jeździe:

I teraz najgorsze, czyli plamy potu/brudu, które są złe...
Z szerszym łękiem. Widać tylko ubrudzenie/brak ubrudzenia, bo koń się nie spocił pod siodłem:

Tu z łekiem białym, czyli tym którego zdjęcia są w moim pierwszym poście. Koń się spocił, więc widać suche i mokre plamy:

I plamy na grzbiecie, ten sam łęk:

Że jest źle, to widzę 😉 Pytanie do Was- jaka jest szansa, że udałoby się skorygować przyleganie paneli za pomocą wkładek wkładanych do kieszonek nad panelami? Siodło które miałam okazję testować nie ma takich kieszonek.
Jeśli bym kupowała, to wersję Wide, z możliwością wypełniania paneli, i w rozmiarze 16-16,5''. Jest sens w ogóle szukać takiego siodła dla tego konia czy sobie do razu odpuścić?