Konie czystej krwi arabskiej
A robiłaś badania, tak jak napisała ganasz? Ja bym w takim razie zrobiła nie tylko szczegółowe badania krwi, ale też może badania włosa albo rogu kopytowego. Bo mogą wyjść jakieś niedobory, które blokują wchłanianie tego, co trzeba.
Siano do oporu ma i otręby ryżowe oraz paszę pavo care4life i podo lac, nie no owsa dostaje 2kg ale jeszcze ze 2kg pasz... jest pod stałą opieką wet. więc to nie kwestia zdrowia🙂
a stoi w twojej stajni czy w pensjonacie? Moja koleżanka też miala wiecznie chudego konia, leki, badania, specjalne pasze, a potem się okazało, że wszystkie te dodatki po wyjściu ze stajni właściciela, trafiały do żłobów koni właścicielki pensjonatu..taki to chudy, chory konik był.
stoi w Kraśnianach i mam do Jarka pełne zaufanie, cudowny człowiek i jestem pewna,że dba o nią, ma wiedzę sporą i zabiłby za robienie krzywdy koniom😉 Krew się wysyła... wet mówi,że po kontuzji często konie nie mogą przytyć... ale ja uparcie twierdziłam, że dam radę...tymczasem wierzcie lub nie, wydaję majątek na dodatki i pasze, a ona jak wyglądała tak wygląda....no oprócz tego, że na granicy wyźrebienia to ledwo łazi z brzuchem ;p ale na forum można znaleźć jej foto z przyjazdu i z teraz;p
To jak nic alarmującego ani ciekawego nie wyjdzie w badaniu krwi, to pomyśl o zrobieniu badań włosa. Z tego, co mi mówiono, czasem we krwi nie wyjdą pewne problemy, które wykryje się we włosie.
ok, dziękuję, będę dawać znać🙂
kon znajomej tez dostawal zarcia duzo a nie tyl, po kompleksowych badaniach wyszedl... tasiemiec. A niby kon odrobaczany, krew sprawdzana itp
Ale bywaja konie ktore bardzo trudno utuczyc tak jak sa i ludzie jedzacy codziennie kilka batonikow i wciaz wygladajacy bardzo chudo 😉
Ja sobie tak czytam wpisy Angeldust i tak sobie mysle,że mój koń mógłby uchodzic za mega spaślaka chociaż owies obcięty do symbolicznej połowy miarki to kon ma i kawał zadu, fajne szyjsko, lsniacy włos. Za to pastwiskuje sie od rana do zmierzchu, siana ma do oporu i "pańskie oko" - bo wiadomo - tuczy :-).
Mam porównanie jak mój kon wyglądał w jednej ze stajni - i nigdy więcej nie pozwole aby ktos mi konia głodził symbolicznymi dawkami żarcia i wciskała kit,że zwierz ma niedobory ...
Tyle w tym temacie - jak dla mnie najwazniejsza jest równowaga. Jak kon pracuje ma dostać więcej papu, jak nie pracuje obciąć treściwe - za to nie wyobrazam sobie nie dac jeść. Z jednym sie zgodze - przekarmianie koniom nie słuzy - i nie tylko arabskim. Ale objętościówkę ciąć - to prosty sposób na hodowanie wrzodów. Czytałam kiedys artykuł o spadku pH w pustym żołądku, z tego co pamietam to 3-4 h o pustym "pysku" pH w zołądku spada do wartości, które powoduja nadtrawienie błony sluzowej zołądka - skutek, kon wrzodowiec. Dlatego wskazane jest aby kon miał słome do przezuwania gdy ma ograniczony dostep do paszy objętościowej. Mój dostaje siano w pasniku - i nie ładuje w siebie żarcia bez umiaru, ale zostawia jak nie jest głodny.
Angeldust - treściwe ciąc, objętosciówka do oporu. To tak ode mnie.
pozdrawiam
Zgadza się. W stajni, gdzie poprzednio stał Niuniek, wciskano mi kit, że utratę kondycji powoduje u niego to, że "się spala do klaczy". Tylko dziwnym trafem tu, gdzie teraz stoi, klacze także są, a Niuniek okrągły jak świneczka i wcale się nie spala. Dla tych, którzy zaraz zarzuca mi przekarmianie go - celowo utrzymuję go w trochę "lepszej" kondycji, bo starszy koń z widocznymi żebrami dla mnie (subiektywnie) wygląda na zaniedbanego do kwadratu.
jak czytam te wasze wpisy o koniach czystej krwi ....to mnie smiech ogarnia ,,,albo macie te konie wirtualne albo ...nie macie pojecia o tych koniach ,,,poprostu nie dorośli do tej rasy ,jest tyle publikacji ,tyle mozliwosci ,,tylko checi ...i chłonąć wiedze ,
Bronze Czytaj ze zrozumieniem to tak ode mnie
Mam 21 letnią klacz matkę stadną, której kondycję oceniał jeden z lekarzy ze szpitala na służewcu i ocenił jako właściwą dla starszej i karmiącej matki. Ja jednak próbowałem ją poprawić. Odrobaczenia najlepszymi środkami, kontrola uzębienia, pasze najlepszej jakości w ilościach ogromnych: siano do woli, 1 kg lucerny, 1,5kg otrąb pszennych, 1,5 kg namoczonych wyslodków buraczanych niemelasowanych, 1 kg jęczmienia, 4,5-5 kg owca gniecionego, dodatki witaminowo-mineralne. Wszystko to w trzech porcjach dziennie w połączeniu z sieczką z siana i słomy owsianej. Doszedłem do porcji, które kobyła zwyczajnie zostawia i nie zjada!!! I co?? Wg teorii większości na tym forum jest chuda...
Podstawą karmienia moich koni jest siano do woli oraz sieczka siano-słoma owsiana oraz sieczka z lucerny do pasz treściwych, aby koń pobierał je dłużej oraz dobrze przeżuwał, zgodnie z budową i funkcjonowaniem układu pokarmowe konia.
Zduśka Lubisz prowadzić dyskusje sama ze sobą? Bo to co napisałaś nijak ma się do treści zamieszczonych przeze mnie. Przeczytaj uważnie raz jeszcze co napisałem.
Widia pozostaje jeszcze rozważyć problem z zębami albo wrzodami? Znajomej koń-wrzodowiec jadł bardzo dużo ale nie przybierał na wadze.
szalony koń masz rację ale forum też może wzbogacić wiedzę 😉
to ja zeby wprowadzic lepszy klimat - pokaze kluske z dzis!
u was tez juz mroz scial i gruda sie robi?
cale szczescie ze nasza cudowna pani fotograf wyciagnela jakies fajne ujecia z tego mrozu🙂
faith ale z niej slodziak😉))
swietnie razem wygladacie
faith ona jest na sprzedaz? Widze, ze wkrecilas sie w arabowanie i szkoda by bylo jakbyscie musialy sie rozstac. 🙁
Krakać złego nie należy, ale faktycznie wielka szkoda by to była.
Zdjęcia są przecudowne. U nas nikt takich nie zrobi zatem szybko mnie na gniadej nie zobaczycie, ale może uda mi się ściągnąć kogoś na zimę i zaszaleć. Czas pokaże.
Ja nie kracze, tylko fajnie by bylo jakby to faith ja kupila :P
Pięknie faith a to ostatnie zdjęcie z całusem to już po prostu brak słów 💘 Ja też nieprędko zostanę tak sfotografowana 😕
Ja nie kracze, tylko fajnie by bylo jakby to faith ja kupila :P
I ja to rozumiem.
Mała aktualizacja na FB, album z 2012 roku:
Eufona oo
Kurczę, a ja Wam powiem, że się lekko zdenerwowałam 😤 Już chyba od 2 miesięcy próbuję zamówić wędzidło podwójnie łamane, dość cienkie i z miedzią albo z argentanu (takie jak ma Murat) i za Chiny nie mogę! Najpierw na stronie internetowej okazuje się, że są dostępne po odczekaniu kilku czy kilkunastu dni a potem się okazuje, że jednak go nie ma 👿 No po prostu ręce opadają. Nie myślałam, że tak ciężko dostać takie wędzidło przy tak dużym wyborze sprzętu w dzisiejszych czasach 🙁
A skad wniosek ze na sprzedaz?🙂 na sprzedaz byla 2ga od nas klaczka, juz ma nowy domek🙂😉) dziekuje wam za mile slowa!🙂😉
faith chyba nie było wniosku, podejrzewam,że dziewczynom chodziło o to, że właściciel mógłby chcieć ją sprzedać kiedyś a wtedy musiałabyś się z nią rozstać, chyba że to Ty byś ją kupiła 😉
To cos mi sie pomylilo, bo wydawalo mi sie, ze pisalas, ze jest na sprzedaz. 🙂
Aaaaaaa 🙂 bo u nas staly 2 dziewczynki, jedna pojechala do nowego domku, ale Manti zostala na miejscu i w sumie na wiosne ma dostac nowego kolege, takze nie zapowiada sie😉
W zeszły wekend nasza Pianissima , najbardziej utytułowana klacz arabska na świecie zdobyła swoje ostatnie torfeum - platynowy medal w Paryżu,
filmik z dekoracji, do spólki z Banderosem, ktory także dostał platynę
Top ten na championacie świata zdobyły 2 polskie ogiery hodowli prywatnej Psyche Keret i Gajman PS:
i na koniec jeszcze ulubieniec publicznśoci, rosły, smukły i wysportowany (we współczesnej kondycji pokazowej:P) EKS Alihandro 😍 po Marwanie Al Shaqab - złoty medalista i najwyżej oceniony koń pokazu
Tak oglądam te pokazy i wcale się ludziom nie dziwię, że uznają araby za... niezrównoważone? Biegają w kółko, czasem bez ładu i składu, podjarane, dębują, wypruwają galopem 😁 A później siedzi taki Kowalski i myśli "Boże, te araby to jakieś wariaty, gdyby mój koń przy prowadzeniu mi dębował albo wyrywał galopem... Nie no, kto normalny by chciał araba" 😂
Wepchnę się z pytaniem...
Jest w Wlkp. hodowla arabów, do której można (aczkolwiek w przenośni delikatnej) uderzać w poszukiwaniu źrebaka do kupna?
Tak oglądam te pokazy i wcale się ludziom nie dziwię, że uznają araby za... niezrównoważone? Biegają w kółko, czasem bez ładu i składu, podjarane, dębują, wypruwają galopem 😁 A później siedzi taki Kowalski i myśli "Boże, te araby to jakieś wariaty, gdyby mój koń przy prowadzeniu mi dębował albo wyrywał galopem... Nie no, kto normalny by chciał araba" 😂
To ja się zaliczam do chronicznie nienormalnych wg Kowalskiego ale kto by się tam przejmował jakimś Kowalskim 🏇 Ja tam nie zamierzam nikogo do niczego przekonywać.
Larabarson, wiesz, wolałabym żeby mój potencjalny koń nie miał pomysłów na chodzenie na uwiązie takich jak Kahil
TUTAJ ale jak taki Kowalski się naogląda arabów w takim wydaniu to co się dziwić że ma takie zdanie jakie ma, mimo, że taki "powszechny" wizerunek ma się nijak do np. opisywanych tu historii czy wstawianych filmików (jak choćby filmik
Ganasz z Macebą robiącą różne "sztuczki", który oglądam jak mam zły humor 😜 )