[quote author=Na_biegunach link=topic=88.msg1936619#msg1936619 date=1385574287]
Demetek, użyłaś metalowych kółek na klucze? Nie zardzewieją? Chcę zrobić kilka siatek na pastwisko i właśnie z kółeczkami mam zagwozdkę. Szukałam plastikowych, znalazłam po 40 gr takie do ramiączek od staników. Zastanawiam się czy wytrzymają ciężar kostki siana :|
http://sprzetjezdziecki.blogspot.com/2013/01/siatka-na-siano_13.html najlepsza instrukcja w necie 🙂
[/quote]
Nie wiem, czy nie zardzewieją, ale mi to nie przeszkadza. Kółko od starej siatki już przyrdzewiało, ale nic się nie dzieje. Nie wiem, jak ta siatka sprawdzi się w praktyce, bo nie mam gdzie ją przetestować.
Przy robieniu siatki (wedle wzoru na podanej stronie) polecam przymocowywanie jak największej liczby sznurków- wtedy siatka jest szersza, pakowniejsza. Trzeba pamiętać, że jeśli się sznurki wiąże, to się skracają- trzeba odpowiednio dobrać ich długość. Zamocowanie kółeczek u góry ułatwia ściągnięcie siatki i sznurki tak się nie przecierają.
Robiłam siatki ze sznurka 0,5 i 0,8 cm, kółko na dole śr. ok. 4-5cm, w drugiej 6-7cm, kółka u góry śr. chyba 2cm.