Kącik WEGE :-)

A gdyby zastąpić jęczmienną? Byłoby OK?
branka, zamiast kaszy po prostu daj ryz i po klopocie 🙂

Mnie zastanawia, dlaczego ludzie jedzacy mieso nie zastanawiaja sie nad ewentualnymi niedoborami witamin (a czesto diete maja bardzo uboga i braki zywieniowe), a z miesa rezygnujac juz tak. Przeciez w miesie jest tylko zelazo, cynk, B1, B2, B12 i PP, a przeciez wszystkie te witaminy (oprocz oczywiscie B12) wystepuja licznie w pelnoziarnistych produktach zbozowych, straczkach, orzechach (cynk) czy po prostu warzywach. Ktos zrobil naprawde niezla propagande miesna... 🙂 Jedzac roznorodnie i wiedzac co nieco o przyswajalnosci poszczegolnych witamin nie trzeba sie niczego obawiac. Wcale soi jesc nie trzeba a wrecz w duzych ilosciach nie mozna, sama biala fasola czy pieczone ziemniaki sa bogate w zelazo - natki pietruszki i inne zieleniny.
Jak dla mnie nie masz najmniejszych powodow do zmartwien Tunrida.
Z czym najlepiej teraz kasze jeczmienna? Nie chce z zadnym sosem. Moze jakies warzywa na cieplo?

branka, zrob z inna lub ryzem 🙂 jeczmienna sie fajnie lepi.
zen, ja robię standardowo. Cukinia, marchew, papryka, grzyby mun, cebula, por (uduszony osobno przez 10 min.), pół butelki przecieru pomidorowego (np. takiego).
Pasuje do każdej kaszy, ryżu, ziemniaków czy placków.
nerechta-to nie propaganda, ludzie jedzą to co im smakuje i to co nauczono ich jeść. Zazwyczaj też nie wsłuchują się w swoje ciało. Przejść na wege znaczy się myśleć o żywieniu, więc naturalne, że ludzie dokształcają się w tym temacie, chcą wszystko robić jak bozia nakazała więc niedobory i ich zapobieganie nagle okazują się takim ważnym tematem 😉 .

PS jadam mięso, ale +/- raz w mscu. Nie to, że mi nie smakuje, bo przyrządzić umiem, ale jakoś tak... Nie ciągnie mnie, coraz mniej myślę o jedzeniu mięsa, a coraz więcej o przejściu na wege, choćby na parę miesięcy, na rok.
O rany, Pandurska, zdjęcia cudo! A lody w kokosie...  😍 Ale szalenie zazdroszczę takiej wyprawy, widziałam też zdjęcia w wątku podróżniczym! Moje marzenie to pójść w Bangkoku na najsłynniejszy stadion Muay Thai - Lumpinee Boxing Stadium - i obejrzeć na żywo prawdziwą, tradycyjną walkę mt na pełnych zasadach  😜

A wracając do wątku - w Rzeszowie ostro się integrujemy - w planach kolejna (3-cia już) wege-integracja  😁

Co do sukcesów kulinarnych - kiepściutko. Nie chce mi się. Jem byle co. Ogólnie mam tyle stresów ostatnio, że najchętniej bym nic nie jadła.
Ale zakochałam się w blogu weganNerd. To, co ta dziewczyna czaruje w kuchni, to mistrzostwo świata jest  😀

Wrzucę jeszcze ciekawą animację nt. przeławiania. Ponoć niektórzy naukowcy zapowiadają, że za ok. 50 lat w oceanach może nie pozostać ani jedna ryba. Sytuacja chyba faktycznie jest dramatyczna, bo ostatnio oglądałam o tym nawet jakiś program w tv.
Meise  stadion widzialam z daleka. Brzydki 😀 I tajski boks to nie moja bajka. No a lody kokosowe w kokosie..maj gad!! 😍
A ja byłam w tajskim skrajnie zakochana!  😉 I marzyłam, żeby wyjechać na Koh Samui i tam trenować w jednej ze szkół..  👀
Pandurska, a napisz dokładnie jakie to były lody, czy był tam dodatkowo jakiś sos, itd. Może dałoby się takie odtworzyć w domu?  😀
nerechta- ale ja np orzechów nie jadam, bo za kaloryczne. Fasoli białej też nie bo nie wiem co można z niej zrobić oprócz dodania do warzywnej sałatki, której nie lubię czy fasolki po bretońsku która jest zbyt kaloryczna. Soi tez nie jem. Natki pietruszki sto lat nie widziałam.
Dlatego jeśli mam ograniczyć mięso, to muszę wiedzieć co innego mam jeść. Tylko tyle. To tak dużo?
COŚ w tym mięsie oprócz białka jeszcze jest, nie? Więc chce wiedzieć w czym jeszcze to COŚ jest.
Co innego, jeśli zjadasz różne produkty, mieszasz, nie zastanawiasz się nad tym jakie związki odżywcze są w jakich produktach. Bo jesz dużo wszystkiego.
natomiast w momencie kiedy świadomie nie jesz jakiegoś produktu, to pojawia się obawa, że coś może się stać nie tak.
Podobnie bym się obawiała, gdybym nagle postanowiła zrezygnować z nabiału. Czy z owoców. Tak to widzę.
O, tunrida, a czemu chcesz ograniczyć mięso? Kwestie odchudzaniowe czy zdrowotne? Z ciekawości pytam  🙂

Ja MUSZĘ odstawić nabiał. A czuję się jakbym była od niego uzależniona. Najgorzej jest po zakrapianej imprezie. Jak nie wypiję kefiru to umieram. Czuję się źle psychicznie i fizycznie. Przytyłam 1 kg, a wyglądam duużo gorzej. Nawet chłop mi trochę już dokucza :<
Ani odchudzaniowe ( jadłam mięso niskotłuszczowe) , ani zdrowotne ( ja mogę jeść smar i kamienie i nic mi nie będzie)
Króliczków mi szkoda.  😀 POWAŻNIE. Nie nabijam się.
Miałam głupi sen. Z króliczkami w roli głównej. Długo by opowiadać, gdzieś tam w wątku o odchudzaniu go opisałam, ale .. nie warto szukać.  😉
tunrida A moim zdaniem to dobrze, ze sie zastanawiasz i pytasz, bo pytania mobilizuja nas do poszerzania horyzontow 🙂 Nie demonizuj tak tej fasoli. Po bretonsku mozna tez zrobic wersje b. odchudzona. Ok, nie bedziesz miala w niej boczku i kielbasy, ale smakowo naprawde daje rade. Ja dzisiaj zrobilam paste do chleba z bialej fasoli (oj puszkowanej, ale mialam lenia.. 😀 ), polowy jablka, odrobiny sezamu i natki pietruchy. Wyszla mega!

Meise Alez marzenie!! 🙂😉 Troche sie podpytalam i te lody to po prostu zmielony miazsz kokosa pewnie z cukrem i juz. Tam nikt nie dodaje puszkowego mleka, skoro na kazdym kroku sa swieze kokosy. W ogole ten caly Taj mi powiedzial, ze sami Tajowie stronia od mleka kokosowego, bo tuczy.
Ani odchudzaniowe ( jadłam mięso niskotłuszczowe) , ani zdrowotne ( ja mogę jeść smar i kamienie i nic mi nie będzie)
Króliczków mi szkoda.  😀 POWAŻNIE. Nie nabijam się.
Miałam głupi sen. Z króliczkami w roli głównej. Długo by opowiadać, gdzieś tam w wątku o odchudzaniu go opisałam, ale .. nie warto szukać.  😉

O, to masz jak mój wujek, on też jest mega mięsożerny, ale królika nie zje  😉 Poszukam, bom ciekawa. Mi się z kolei ostatnio b. często mięso śni...

Pandurska, spróbuję zrobić takie lody... Za mną ost. non stop słodkie chodzi :<

A w ogóle to mam ochotę zrobić seitan :>
Napiszę ci priva, to wyjaśnię bardziej rzeczowo moje pobudki.  😉
tunrida, Ok!  🙂

Dziewczyny, zwłaszcza bezglutenowe, możecie mi łopatologicznie wyjaśnić, czemu seitan może zaszkodzić zdrowiu niealergika?
tunrida - jak nie jem mięsa, to staram się pilnować z tłuszczem. u mnie łatwo było wpaść w pułapkę warzywa + kasza i tego tłuszczu było za mało (ale ja kocham wszystkie oleje 😉 )
tunrida, super fasolkę po bretońsku można zrobić w wersji light - szalone 250 kcal  😀

5g Oliwa z oliwek
50g Cebula
[s]40g Kiełbasa krakowska sucha[/s]
50g Fasola czerwona
300g Pomidory z puszki

edit. jak wege to możesz bez kiełbasy ofc  😁 kopiowałam i nie zauważyłam  😡
tunrida, ja tez sie zastanawiam i pytam -  nie jest to zadna osobista wycieczka. Mnie ciekawi, dlaczego ludzie uwazaja, ze jak jedza mieso to niczego im brakowac nie bedzie.
A co jest w miesie napisalam, wiec na tej podstawie mozesz poszperac i poszukac produktow ktore lubisz a ktore sa bogate w te witaminy i tyle 🙂

probowalyscie Smakowita Pajde? 100% smalczyk roslinny.. troche mnie wzdryga na sama mysl  🤣
ovca   Per aspera donikąd
25 listopada 2013 21:50
probowalyscie Smakowita Pajde? 100% smalczyk roslinny.. troche mnie wzdryga na sama mysl  🤣

ja jadłam dużo różnego rodzaju smalczyków i innych wege smarowideł i jakoś...mnie to nie kręci 😉 zobacz na skład, to właściwie margaryna z dodatkami.
Wolę ukręcić jakąś pyszną pastę albo hummus  😍
Ja o niej pisałam - mówiłam, że nikt z mięsożerców się nie poznał, że roślinna.
Wg mnie ta Pajda ujdzie, ale jadłam jeden lepszy "smalec wege". I jeden gorszy.
Takie udziwniacze życia. Też sensu za bardzo nie widzę w jedzeniu, zwłaszcza częstszym.
Oj moja mama robi swoj smalczyk wege.. Masakra, jaki dobry! Tylko nie wegan, a wege z maslem (i olejem). Przygotowanie zajmuje doslownie 10-15 min. Gdyby ktos chcial, to moge zapytac o przepis.

nerechta akurat Twoj luby musi pamietac ten smalczyk, bo pewnego pieknego poranka opedzlowal calusienka miseczke, jak byl u nas w odwiedzinach lata swietlne temu  😀 😀
Pandurska, zapytaj 🙂 Jestem ciekawa jak mój mąż zareaguje 🙂
dea   primum non nocere
26 listopada 2013 10:46
Z fasoli można jeszcze zupę po prostu zrobić - jedna z moich ulubionych na zimę. Szczególnie doprawiona trochę czosnkiem, pycha 🙂
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
26 listopada 2013 11:17
z fasoli to jeszcze pasztet lub pastę (do słatek, chleba)  🍴

ostatnio zabrałam moje wege wypieki na urodziny koleżanki. Poszły najszybciej ze wszystkiego co było na stole i nikt nie wierzył, że można piec bez mleka, masła i jajek 😁
ovca   Per aspera donikąd
26 listopada 2013 11:18
z fasoli to jeszcze pasztet lub pastę (do słatek, chleba)  🍴

nooo- moja siostra ostatnio zrobiła pastę z czerwonej fasoli, którą zjadłam łyżeczką prosto z miski. Calutką  😍
dea   primum non nocere
26 listopada 2013 11:31
przepis!  😀iabeł:
ja wszelkie fasole uwielbiam, bardzo sycace i smaczne 🙂 Lubie salatki, mieszam sobie kilka rodzajow fasol, robie jakis sosik i wsuwam 🙂
Ja akurat fasolke po bretonsku lubie, ale jak sie znudzi czy ktos nie lubi to mozna zrobic cos a'la meksykanskiego z czerwonej czy czarnej fasoli, papryka, kukurydza, szpinak i cokolwiek sie lubi, pomidorowa passata czy koncentrat,  przyprawy meksykanskie, do tego tortille i wyzerka maksymalna 🙂
tunrida

tak, ba, moja mama nie zauważyła, że to smalczyk roslinny i dlatego kupila😉 smak... nie mój gust, tłuste to... Ale może być fajnym zamiennikiem czasem.
też jestem zwolenniczką past z fasoli, cieciorki... mniam!😉
Chciałam spróbować tej Waszej pasty z fasoli (tyle fantastycznych kombinacji!!!), ale jak zobaczyłam kaloryczność jednej szklanki fasoli to się przeraziłam.  😁 Biorąc pod uwagę, że pewnie jadłabym ją sama, jak myślicie ile można taką pastę przechowywać?
sandrita, nie wiem ile można przechowywać ale myślę, że można zamrozić 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się