Jako człowiek kompletnie zwariowany na punkcie rasy achał-tekińskiej, z niecierpliwością śledzę kolejne roczniki źrebiąt przychodzące na świat w czołowych hodowlach (i nie tylko 😉). Chciałam wam pokazać kilka tegorocznych źrebaków, które zrobiły na mnie największe wrażenie, z najlepszej obecnie stadniny na świecie. 🙂

kl. Akvatoriya (Karaoglan x Ahmed x Ararat), córka debiutującego w hodowli młodego reproduktora Karaoglana (syna wybitnego Karara), praprawnuczka Absenta (ojciec Ararata).

kl. Gaida (Karaoglan x Pirahmed x Galmaz)

og. Kemalbek (Piastr x Murgab x Karar), ogierek o powalającym rodowodzie, prospekt pokazowy i wyścigowy; mam nadzieję, że mimo umaszczenia (dużo odmian) i jednego rybiego oka na dłużej zagrzeje miejsce w macierzystej stadninie.

kl. Mardjana (Yazaidym x Serasker x Gaigysyz), kolejny fenomenalny rodowód, jej matka to jedna z najcenniejszych klaczy hodowlanych ostatnich lat.

kl. Mayada (Shahid x Karar x Polot), jeszcze jedna o genialnym wręcz połączeniu przodków.

og. Orion (Amuzgi x Galkan x Djeihun), ogierek w typie bardzo dzisiaj pożądanym - wyrazista, długa głowa, "smocze" oczy, lekka, ale atletyczna sylwetka; koń o wyścigowym rodowodzie.

kl. Ovgankala (Piastr x Djeihun x Pudok), mała piękność, myślę że zawojuje w niedalekiej przyszłości ringi pokazowe, a za sprawą świetnie biegających przodków - także i tor wyścigowy.

kl. Radjiya (Gazanch x Piastr x Orlan), rodowód marzeń, córka-wnuczka-prawnuczka ogierów, które miały w ostatnich latach fundamentalne znaczenie dla rasy, po tym samym ojcu, co Margire - klacz hodowlana
jkobusa.

og. Rarog (Piastr x Pion x Parahat), interesujący ogierek, ale na swoje nieszczęście (a może i szczęście, czas pokaże 😉) mocno malowany i z jednym rybim okiem, prospekt wyścigowy (zarówno ze strony matki, jak i ojca) - już teraz widać po nim, że będzie to silny ogier.

og. Yulduzbek (Murgab x Orlan x Gaidamak), syn czempionów, w mojej opinii ogierek, po którym hodowca spodziewa się najwięcej z całego rocznika; koń o fenomenalnym typie rasowym, bardzo podobny (i zapewne stąd jego imię), do legendarnego reproduktora Yulduza, jednego z najlepszych synów założyciela linii męskiej - Gelishikli. 🙂
zdjęcia: V. Grishutina, N. Tarasova