Jakie pasze dajecie swoim koniom?
Cobrinha A jakie masz wysłodki ? Bo na pewno nie mamy takich samych w takim razie...
Jak kupowałam na składzie pasz pod Krakowem i jestem z nich bardo zadowolona - zapas na ok 6mc zrobiony 🙂
Cobrinha Ty to masz dobrze 🙄 Ja muszę zamawiać ciągle po worku. A po ile ci worek wyszedł? Czy to luzem?
W workach. U mnie cena 60zł/ 50kg
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, co mogę dawać dla konia, aby przybrał typowo na masie? Potrzebuję coś mało energetycznego, ale właśnie bardziej "wypełniającego". Mojemu konikowi przydałoby się troszkę zaokrąglić..
Z góry dzięki :kwiatek:
(..)aby przybrał typowo na masie?(...)
A jak koń może nietypowo przybrać? Chcesz go podtuczyć czy nabudować?
Donia- ja moim na wiosne dodatkowo podawałam pasze besterly basic i fajnie przybierały 🙂
[quote author=Donia link=topic=25.msg1933397#msg1933397 date=1385321319]
(..)aby przybrał typowo na masie?(...)
A jak koń może nietypowo przybrać? Chcesz go podtuczyć czy nabudować?
[/quote]
Nie napisałam tu, aby chwytano mnie za słówka, tylko po to, aby uzyskać pomoc. 😉
Chcę, żeby przybrał na masie, jest trochę za chudy i musi się zaokrąglić, o czym wspomniałam wcześniej.
Marcepana, dziękuję za radę, pewnie wypróbuję. 🙂
Donia, siano do oporu. Napisz coś więcej o jego żywieniu.
Moja panienka też wcina besterly basic i wygląda świetnie a to ten typ który dużo 'chętniej' jest za chudy niż za gruby. Do tego jest nadaktywnym folblutem a ta pasza nie grzeje jej w czaszkę : )
Donia ciekawą opcją jest karmienie jęczmieniem - ja swojego przestawiłam 4-tyg temu na śrutę jęczmienną i jestem baaardzo zadowolona - koniowi energia nie bije w przysłowiowy dekielek. Dość mocno się też zaokrąglił - na czym mi bardzo zależało bo to zwierze w wieku 24+
czy ktoś używał takiego mini gniotowniczka?
http://allegro.pl/gniotownik-srutownik-dwuwalcowy-do-slodu-zboza-i3691456925.htmlszukam czegoś do gniecenia owsa dla jednego konia 😉
Co możecie polecić dla konia, który na pewno jeszcze ok. pół roku spędzi w boksie z powodu złamanego wyrostka łokciowego, żeby poprawić mu nieco pracę jelit i ogólną przemianę materii? Koń stoi, ewentualnie wisi na podnośniku, lub kręci się w okół siebie w boksie, więc nie można przedobrzyć. Właśnie przechodzi drugą kolkę.
Co mogę zrobić gdy kolka już przejdzie (zakładając, że przejdzie...)? Siemię lniane?
Do poprawy przemiany moim zdaniem sprawdzi się eggerssman (nigdy nie wiem czy dobrze napisałam) kombi pellets, ponieważ jest na bazie wysłodków i otrębów pszennych a więc mnóstwo w tym włókna.
Mega współczuje takiej kontuzji 🙁
ja bym jej w ogóle dawała mesz zapobiegawczo, np co drugi dzień
po kolce nasz wet z założenia każe dawać siemię (samo siemię najlepiej, my to dajemy z tuby do odrobaczania) a potem mesz ale bez owsa (czyli otręby zalane siemieniem) i potem już normalnie.
ale takiemu unieruchomionemu koniowi dawała bym mesz często. No i wysłodki też dość ładnie stabilizują pracę jelit, porawiają perystaltykę. I drożdże, są specjalne preparaty (np yea-sac) z żywych drożdży. Można też oczywiście dawać probiotyk, np EM
Magda Pawlowicz to wszystko co napisałaś jest w składzie kombi pellets 😉
tak ale jak dajesz paszę to masz zawsze całość, nie możesz sobie rozdzielić i dawać to co najważniejsze w danym momencie
w okresie rekonwalescencji po kolce postępowanie może być różne w zależności od tego jaki to był rodzaj kolki i różne będą potrzeby konia w danym momencie
bjooork, mój też dostaje jęczmień od jakiegoś czasu na obiad i też się super zaokrąglił. Wprawdzie lekko mu bije czasem, bo nie pracuje, ale wygląda teraz szałowo. Nawet wizualnie brzuch mu się podciągnął, bo się powypełniał cały, zadek ma okrąglutki, sierść mega gęstą i lśniącą. Ja daję parzony (zalewam rano wrzątkiem wraz z trawokulkami i daję po 15), bo nie mam możliwości śrutowania.
moj kon je tylko owies na sniadanie. obiad besterly herbic , kolacja wyslodki, sruta kukurydziana i sruta slonecznikowa. do tego olej ryzowy/lniany/sojowy i wyglada jak paczek w maaasle
Atea, mesz 😉 Możesz kupny (w waszym wypadku dobry byłby Hippolyta, bo np. Pavo ma dużo kukurydzy), i chyba są też przepisy na taki domowy, na bazie otrąb. Poprawi perystaltykę jelit, a energetyczny nie jest 😉
Do poprawy przemiany moim zdaniem sprawdzi się eggerssman (nigdy nie wiem czy dobrze napisałam) kombi pellets, ponieważ jest na bazie wysłodków i otrębów pszennych a więc mnóstwo w tym włókna.
Kombi pellets nie ma w sobie grama wysłodków, siemienia, czy drożdży... Włókna jest 16%...
http://www.eggersmann.pl/pasze/kombi_pellets.htmlAle to rzeczywiście dobra pasza, w takim przypadku bo niskoenergetyczna i nie tucząca - karmię tym od lat moje nadpobudliwe diabły
Forkate ja planuje od pewnego czasu przygotowanie takiego materiału dotyczącego karmienia seniora- więc jak już będę miała całość to podeślę linka- w weekend robiłam sesję zdjęciową aktualnego składu z podziałem na treściwe i zastępniki (uzupełniacze) objętościówki. Czekam teraz tylko na foty od chłopa - zrobię ich opis i napiszę swe przemyślenia. Do pełnego owsa to już na bank ze 'starym' nie wrócimy.
Dziękuję bardzo za rady :kwiatek: Poskładałam wszystko do kupy i podpytałam weta. Wysłodek nie polecał, w ogóle ma jakiś "niezbyt" stosunek do nich. Macie rację jesli chodzi o mesze, będziemy podawać z siemieniem lnianym trzy razy w tygodniu. Do tego zawsze dostaje najlepsze sianko z przywiezionej stawki.
oo bjooork ciekawe! Jak już przygotujesz daj znać 🙂
Uwzględniasz również obciążenia pracą/ brak pracy w swoich obserwacjach i testach?
Właśnie ostatnio zastanawiam się nad jakimś energetycznym dodatkiem dla mojej prawie 19, jakaś ostatnio mało ruchawa mi się wydaje, ale koniecznie coś co nie bije po czaszce, bo to temperamentne zwierze jest.
Dostaje teraz standardowo owies z tym, że część owsa zastępuje niemelasowanymi wysłodkami na kolację, dostaje też otręby, łuskę słonecznika i witaminy. Nic oprócz oleju mi nie przychodzi na myśl, albo zwiększenie ilości wysłodków i dawania też do śniadania.
Alaska tak uwzględniam- w mojej stajni każdy posiłek jest szykowany przeze mnie lub właścicieli- stajenny tylko wsypuje żarełko z pojemnika do żłobu. Koń jest w regularnej robocie, modyfikuje jedzenie pod kątem obciążenia (np. na dwa trzy dni przed bardziej wymagającymi jazdami zmieniam mu np. granulat na muesli energetyczne). Przyznam bez bicia, że duma mnie nieco rozpiera bo ostatnio zrobiłam mu morfologię i wyszła 'koncertowo'. Jedynym problemem są jego zęby bo niestety ewidentnie w tym obszarze mi niedomaga. Cała reszta pracuje jak z nut. Ogólnie to całą galerię wrzucę na FB
[[a]]https://www.facebook.com/pages/Ko%C5%84-zdrowy-jak/231033693730402[[a]]
no to chyba _Gaga masz co innego bo na moje nieszczęście dałam 2worki kobyle i schudła masakrycznie bo jeszcze bardziej przyspieszyła jej już i tak szybka przemiana, po czym w składzie wyczytałam że to jest na bazie wysłodków i otrębów pszennych
Która z pasz saracena jest tłusta i energetyczna?
DressageLife przeglądając ich ofertę to chyba ENDURO 100
no to chyba _Gaga masz co innego bo na moje nieszczęście dałam 2worki kobyle i schudła masakrycznie bo jeszcze bardziej przyspieszyła jej już i tak szybka przemiana, po czym w składzie wyczytałam że to jest na bazie wysłodków i otrębów pszennych
Nie wiem w którym składzie, bo Kombi Pellets Eggersmanna karmię od jakiś 10 - 12 lat i nigdy nie miały w składzie wysłodków
Otręby tak, łuskę owsa, niewielki dodatek jęczmienia, kukurydzy, lucerny - tak, ale wysłodków nigdy...
Przenigdy żaden z koni mi na tym nie schudł, nie wspominając o fakcie że wysłodki poleca się na przytycie, nie na chudnięcie...