Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym

hej ho !

długo mnie tu nie było, jakoś ciągle czasu brak mi na kompa, ale często o Was myslę 🙂 kochani moi.

Biała super chusta, mam taka samą chyba , tylko szarą. A co robisz z tym wiszącym pasem od chusty? mnie on strasznie wkurza jak tak się majta,

Kermit Twój Skrzat jest rewelacyjny. Może w końcu sie przemogę i pokażę Wam mojego....

Słuchajcie macie jakieś fajne sprawdzone miejsca na wyjazd z Maluchami? My chcemy gdzies wyjechać do maja, bo potem z urlopem może być nieteges.
A może ktś chce jechać z nami na urlop?
Chce,my pojechać gdzies gdzie jeszcze nie byliśmy, bo w weekendy jeździmy często nad jezioro do domku, ale chcemy jakiejś odmiany
My jedziemy (chyba) na Węgry bo blisko, cieplutko, w miarę (!) tanio,  baseny porządne, place zabaw jak i cala infrastruktura potrzebna dla takich chodziaków. Prawdopodobnie nad Balaton, wynajmiemy dom albo apartament z wyjściem bezpośrednio na ogród, własna kuchnią itp..
Tylko przed majem to tam będzie jeszcze raczej chłodno. Przed majem jak chcecie się wygrzać to tylko lot w ciepłe strony. Koszty wyjazdów są w tym roku ciekawe  🙄

A Kazio dalej ma biegunkę, nie taka straszną (3-4 razy/dzień) ale już trzecią dobę. gorączki nie ma, ale jest trochę osowiały, więcej śpi, nie che nic jeść oprócz mleka, jogurtu. Nie wiem czy iść już do lekarza?

Biala   z wieku geriavit z rozumu szczypior
04 marca 2009 12:54
wawrek: to jest kieszonka, nóżki są w środku w żabkę, odpowiednie ułożenie dla noworodka. Ale odsyłam do Cisawej, to moje guru chustowe 😀

galop: zawiązuję z tyłu. Po prostu owijam się raz jeszcze i już nic się nie majta.

Kermit: zazdrość. Tu jest tak pięknie, żałuję, że aparatu nie miałam ze sobą, bo już łąki zielone.
tak tylko zapytałem, bo w instrukcji, którą mam wszędzie bejbi ma nóżki w żabkę, ale na zewnątrz

04 marca 2009 13:23
No ja te nóżki na zewnątrz też widziałam. Sama nie wiem czym to się różni. Julce odpowiada 😀
dempsey   fiat voluntas Tua
04 marca 2009 13:45
Biała fajnie  ze sie chusta przydaje
ja się nie porywam na ocenę wiązania ze zdjęc, to robią te dziewczyny doradczynie z forum chust. mozesz wysłac fotę.

wiem tylko że: nie ma obaw że za mocno 🙂 zwł.  w elastyku. jak się dziecko zmiesciło to ok
musi byc mocno bo kręgosłup małej jeszcze słabiutki i to go własnie solidnie ustabilzuje. w za luznej moze się wygiąc np. na bok. chusta powinna byc jak najmniej poskręcana i na tobie i na dziecku. lepiej pracuje wtedy.

Twoje wiązanie to chyba kieszonka o ile dobrze widzę, dobre dla takich malenkich bo podpiera karczek. ale lepiej chyba zawiazac odwróconą kieszonkę wtedy trzecia, pozioma warstwa jest na koncu naciągana na wierzch. trzy warstwy dają lepszą stabilizacje. tzw. wiązanie 2x to później bym wiązała, jak mała bedzie silniejsza. tam nie ma podparcia karczku.
tu jest b. dobra instrukcja wiązania maleńkiego dziecka w chuscie elastycznej, odwrócona kieszonka.
http://www.chustomania.pl/online/chustomania/CiS-web2_chust.nsf/Inhalt/Jak_wiazac_chuste_elastyczna

nózki moga byc schowane, na razie sa taaaakie maleńkie 🙂 tylko pilnuj zeby nie byly za bardzo rozkraczone. i żeby mała była symetryczna.
ogony chusty dookoła talii, tak jak zrobiłas to najwygodniej.

galop eh jak ja bym chciałą wyjechac.. ale jakos się tak zapęltlam ze nie umiem czasu wygospodarowac. w sumie codziennie pracuje w każdej wolnej chwili. jakos mam kryzys zawodowo-osobisty.. ani czasu ani kasy.. może lepiej walnę tym moją niezależnością i wróce na jakis durne pól etatu.. chociaz weekendy  będę  miała wolne
co do miejsca to wklejałam juz tu taka miłą agroturystykę w okolicach Morąga. jak chcesz to odgrzebię adres.
04 marca 2009 14:29
Dempsey: Wielkie dzięki.

Na razie chusta odłożona do jutra. Napadł nas chyba kryzys laktacyjny i mała znów tylko chce cyca. No to ssiemy, a do chusty wrócimy jutro.
smerfi - mów jaśniej - Ty też?

no wlasnie  🤔

Wyglada na to, ze tak🙂😉  Tylko monz sie musial przed wami dowiedziec, a ze on daleko to to trwalo ciut 🙂
Teraz trzeba u doca powierdzic tylko na 100% 🙂

I od razu pytanie - kiedy wam zaczely rosnac "air back´i " ??
Bo jak tak dalej pojdzie toooooo... No nie wiem co , kurcze 😉
Smerfi Kamkaz gratulacje!!!!

co do odbojników rosną bardzo wczesnie i do nieprzewidywalnych rozmiarów hahahah żartuję U mnie dwa rozmiary na plusie  😉
SilverMercury   Slay'em all, God will know his own...
04 marca 2009 18:35

Tylko monz sie musial przed wami dowiedziec, a ze on daleko to to trwalo ciut 🙂

"Monz" sie dowiedzial i juz fikolki robi ze szczescia i wrazenia 🤣 i totalnie wariuje 🏇
dempsey chcę poproszę ale zobaczymy co z tego wyniknie. ja bym chciała gdzies blisko, ale M wolałby ciepłe kraje... ja może za rok, teraz jakoś nie bałdzo...

smerfi gratulki  💃
WOW!!

gratuluje nowym zaCIĄżonym
/gratuluje - nie zazdroszczę/ 😉

cyce rosną jak "donice" ku uciesze męskiej części "związku"...
"oby roz" człowiek ma wielki cyc jak po implantach
KarolaLiderowa   Lider moj dobry smok
04 marca 2009 20:20
Gratulacje dziewczyny jeszcze raz  :kwiatek: co do rozmiaru biustu to robi sie tregedia i radze jak najwczesniej przyzwyczaic sie do spania w staniku 🙂 jest szansa ze biust bedzie nadal ladny 🙂 .Ja to sie ciesze ze juz zaraz bedzie po wszystkim,ale z lezka w oku pamietam jak sie dowiedzialam i jakie to fajne uczucie jak sie tym dzielisz ze wszystkimi do okola 🙂.
deborah   koń by się uśmiał...
04 marca 2009 20:40
wawrek, Wszystkiego Najlepszego.. dopiero się dorwałam do internetu  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: 😅 😅
Rowniez graruluje zaciązonym  😅
Ja panicznie zawsze boje sie ciazy, jakos nie ciagnie mnie do tego.
Czy na poczatku 4-ego miesiaca widac juz brzuch? Mozna nie zauwazyc ciazy do 4 miesiaca?

Tylko monz sie musial przed wami dowiedziec, a ze on daleko to to trwalo ciut 🙂

"Monz" sie dowiedzial i juz fikolki robi ze szczescia i wrazenia 🤣 i totalnie wariuje 🏇

O patrzcie kogo tu przygonilo 🙂
Oficjalnie przedstawiam - moj Monz 🙂 Czyli D.

Dzieki wszystkim za gratki -  no to bedzie sie dzialo  🙂

A co do biustu to fakt - faceci sie ciesza. Dlatego juz wiem ze moj mi nie pozwoli spac z namiocikiem 😀 😀 ON zwolennik "wolnosci dla kazdego ". 😎
04 marca 2009 21:10
Kochana spij spij w namiocie bo zobaczysz potem,ze cycki nadal beda ladne,a jak rosna to rozciaga sie skora i jak masz stanik to zostaja w miejscu a tak to roznie moze byc 😉 . Ale masz na to jeszcze chyba troszke czasu,w 4 miesiacu troszke zaczyna byc widac ale czad zaczyna sie po piatym 🙂
Rowniez graruluje zaciązonym  😅
Ja panicznie zawsze boje sie ciazy, jakos nie ciagnie mnie do tego.
Czy na poczatku 4-ego miesiaca widac juz brzuch? Mozna nie zauwazyc ciazy do 4 miesiaca?

avntia,
na to pytanie NIE ma jednoznacznej odpowiedzi
u mnie było widać w 3 mies, utyłam 30 kg i miałam mega-gigantyczny brzuch

znam przypadki, gdzie o ciąży koleżanki, którą widywałam regularnie dowiedziałam się od niej w 8 miesiącu i powiedziałam: jaja sobie robisz - bo NIC nie było widać,
co babka - to inna ciąża, inny wygląd itd. nie można tego generalizować
dzieki :kwiatek:
cisawa   for those who know what, God sends the answer how.
04 marca 2009 21:37
biała - rządzisz! Świetnie zawiązana - jestes prof normalnie. Dempsey ma rację,z e odwrócona kieszonka jest mocniejsza i stabilniejsza, ale na razie dla noworodka lekkiego spokojnie ta któą stosujesz jest ok. Jeszcz ena odwróconamasz czas, zanim mała nie zacznie siedzieć, nie będizesz mogła wyjmowac jej nóżek, zeby dyndały a wtedy odwrócona kieszonka jest THE BEST! Dempsey, zgodziisz się?

ewuś, chwal się jak sobie świetnie dajesz radę!  😍 :kwiatek:
04 marca 2009 21:40
Dziewczyny a jak to jest z gimnastyka takich malutkich dzieci,bo teraz trabia w tv o gimnastyce itd,czy to jest potrzebne,gdzie ja mam sie tego nauczyc? Nie poszlam do szkoly rodzenia bo bede miec cc wiec polowa tych zajec jest dla mnie bez sensu i nie wiem czy to jest jak zawsze robienie z igly widel czy serio musze nabyc taka wiedze 🤔 ?
ushia   It's a kind o'magic
04 marca 2009 21:44
nie daj sie zwariowac 😉
dla nalesnika gimnastyka jest np rozprostowywanie piastek, odginanie raczek itp
jak dostaniesz taka pokurczona, scisnieta istotke, to sama bedziesz wiedziala co z nia robic - czytaj, na poczatku naprawde niewiele
a im bedzie starsza, tym wiecej bedziesz robic, bedziecie sie laskotac, machac lapkami, klaskac
przebieranie sie jest najlepsza gimnastyka
zdaj sie na instynkt 😉
Dziewczyny WOW!
Ogromne GRATULACJE  😅 dla Kamkaz oraz Smerfi i SilverMercury,.
Czyżby do wątku na stałe zawitała para przyszłych rodziców?  😀
chyba zostałam wywołana do tablicy 😉 chyba całkiem nieźle dogadujemy się z A. 🙂 Ale nie zapeszajmy, "test bojowy" czeka nas we wtorek 🙂

A tak btw. Gibonek jest świetny!!! roześmiana i zawsze pogodna 🙂 baaaardzo ją lubię🙂
cisawa   for those who know what, God sends the answer how.
04 marca 2009 22:37
ewuś, ty masz w sobie tyle ciepła i pogody i tkaiej lekkości  relaksu - po prostu masz super ręke do dzieci - że chyba nie ma bachorka, który by Cię nie lubił.

karola, z tą gimnastyką to chyba głównie chodzi o to, żeby właśnie nie zapominać, że takiemaluchy sie nie ruszają a co za tym idzie jelitka im nie pracują dobrze. Bo one i tak nie pracują dobrze bo są jeszcze niezupelnie dojrzałe. 🙂 A ponieważ teraz mamy coraz mniej noszą i chustują, nie kładą na brzuszku,  a coraz wiecej wożą w wózkach i generalnie zachowują sie tak jakby nie wiedziały zupełnie o co kaman z takim maluchem nie wierząc własnemu instynktowi, to dzieci częściej mają kolki gazowe.No i pokarm naturalny tęz odgrywa dużą rolę. Dzieci na sztucznym ponoć częściej kolkują, tak mi powiedzieli lekarze.  A jak będziesz chustować, nosić brzuszek do brzuszka, dużo kłaść na brzuszku, wozić w wózku też na brzuszku, przyginać nóżki do brzuszka, to z pewnoscią to bedzie robiło za gimnastykę. Pozycja na brzuszku tez będiz eja sama gimnastykowac i ćwiczyc mieśnie. A tak w ogóle, to znajac Ciebie, a przecież akurat z Toba znamy się chyba całkiem nieźle, to jak B się urodzi, to momentalnie, bez chwili zastanowienia będziesz wiedziała co robić. Masz świetne wyczucie do ludiz i do zwierząt. Nie zapominaj o swoich zdolnosciach i umiejętnosciach. A instynkt i hormony zrobia swoje.  :kwiatek:

avantia, będizesz się chichrać ze mnie teraz: mozna nie zauwazyć ciązy do konca 3 miesiąca, za równo u kogos jak i u siebie. Ja swojej nie zauważyłam do konca niemal 3go miesiąca. Zazwyczaj, ale t zazwycza, bo sa wyjątki jak u dodo, brzuszek si epokazuje gdize skoło 5go miesiąca, tak, zeby go zauważyć jak ktos wie i się przyjrzy. Ale ot na prawde zależy od budowy. 🙂 Jak teraz sobie przypomnę ten szok na teście i ten szok na usg, to śmiać mi się chce.  😂 Tak si ebałam, ze byłma w stanie wystrzelić się na księżyc albo na marsa. A teraz wiem, ze to na prawe cudowne miec malucha, wszystko jedno czy jestes sama czy z mężem, czy z TŻ. Dziecko w życiu daje siłę i motywację. I dystans do wszystkich dupereli, które nam si ewydają problemami nie do przeskoczenia.  :kwiatek:
zostawic ten watek na JEDEN dzien z uwagi na delegacje- i jakie niusy!

smerfi, kamkaz, silvermercury- gratulacje!!! ten watek daje mi maksymalnego powera na zycie- serio!

u nas nic nowego, tycjan pomaga mi w domu- dzisiaj odkurzal, wstawial pranie, talerze do zmywarki, wyczesal psa i takie tam- jestem z niego dumna 🏇

moje cycaki sie rozhulaly dopiero po porodzie- nad czym szalenie ubolewam. zwlaszcza jak nie moge dopiac koszuli, a w rozmiarze wiekszej w ktorej cycki sie ladnie mieszcza- wygladam jak w worze pokutnym 🤦

ana, odmelduj sie bo pomysle, ze juz rodzisz :kwiatek:

karola, mi mala gimanstyke pokazala pediatra- dokladnie to o czym ushia pisze- rozprostowanie paluszkow, masowanie nozek etc. bardzo fajne to jest- a naprawde instynktownie bedziesz to sama robic 💘
ushia   It's a kind o'magic
04 marca 2009 23:28
o, zen! jak tam slady po zebie? wykurowana juz?

kurcze, ferie sie skonczyly, Maciek so szkoly wrocil - bleeeeee
a ja mam dola, jestem gruba, nie umiem jezdzic, i nie mam konia, za to ciagla chrypke i za malo czasu
i jeszcze widows sie posypal dzisiaj
w piatek jade na zdjecie szwow. ale juz drugi dzien nie lykam ketonalu i zyje, wiec jest duzy plus. obawiam sie tylko tego, ze krew mi sie saczy z tej rany.

oj tam od razu gruba i nie umiesz jezdzic. co to za doly! wiosna idzie :kwiatek:
05 marca 2009 00:26
Smerfi, Kamkaz, SilverMercury: ogromniaste gratulacje. Jak będzie trzeba pomocy w sprawie porannych mdłości to ja jestem ekspertem. U mnie trwały 7 miesięcy 😀

Cisawa: dziękuję za pochwałę, wiesz, uczę się od najlepszych 😀
dziekuje wszystkim...  😍
Moi rodzice jeszcze nie wiedza... w pracy tez chcialabym zachowac tajemnice jeszcze przez moze 5/6 tygodni...
Jak to jest z uczeszczaniem na basen podczas ciazy? Czytalam, ze ryzykowne moga byc infekcje jakiekolwiek... Ale byly tez bardzo pozytywne opinie zarowno lekarzy, a niektorzy proponowali minimalny tampon podczas kapieli, jako dodatkowe "zabezpieczenie"...? Jak to jest wiec, czy warto? Jesli istnieje jakiekolwiek ryzyko zagrozenia dla dziecka to podziekuje, aczkolwiek zawsze basen dobrze wplywal na moj organizm i korzystalam z tego przez wiele ostatnich miesiecy...

O jejka... jakie emocje... stres...  :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się