żel, żele, podkładka, podkładki, futerko pod siodło

DressageLife a jakie to są?
coś takiego
sama swojemu brytyjczykowi ukradłam podobną do mattesów 😉
Ktoś może miał?
http://konik.com.pl/podkladka-pro-balance-eskadron

Mam teraz grubego gluta i mnie strasznie denerwuje, bo ciężko go równo załozyć. A mattes się obawiam pod moje siodło nie zmieści:/
bardzo fajna ta podkladka. A dlaczego mattes ma byc za maly ? sa rozne mattesy ( rozmiarowki)
nie nie Mattessy są ok😉 Tylko moje siodło nie jest aż takie szerokie obawiam się, żeby pod nie mattes wlazł😉
hej,
czy ktos może wie czy i gdzie mogę dostać podkładę która nie koryguje-nie podnosi przodu ani tyłu siodła, jednak zapobiega przesuwaniu sie siodla do przodu.
Kojarze ze Waldhausen kiedyś chyba wydał ala czaprak wyciety z plastikiem wszytym z przodu ktory zapobiegał zjeżdzaniu siodła na łopatkę.
Otóz notorycznie każde siodło zjeżdza na łopatkę mojego konia.
Mam nadzieje, iz zrozumiale napisałam 🙂
Eskadron Żel-pad antypoślizgowy pod siodło?

[img]https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRwYXZY8JQF0nOJtfyL1PfrhfQynP8XYztxpvn1nDyIAPpTDtthyQ[/img]
Eskadron Żel-pad antypoślizgowy pod siodło?

[img]https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRwYXZY8JQF0nOJtfyL1PfrhfQynP8XYztxpvn1nDyIAPpTDtthyQ[/img]

a czy ktos testował taki antyposlizgowy żel? 😉
bo mam jednak obawy iz siodło na takim żelu, czy podobnym i tak będzie się przesuwać 🙁

edit: i czy jak kładzie się żel bezpośrednio na konia, to czy on nie trze o sierść przypadkem?
Dramka to nie jest pad żelowy tylko z gęstej pianki gumowej (wg opisu producenta 😉)

Mada ten pad z pianki faktycznie ma za zadanie zapobiegać ślizganiu się siodła. Ja używałam pod siodło, na czaprak. Nie byłam zadowolona do końca i zmieniłam na żele acavallo - miałam zarówno anti-slip (czarny kwadrat C.S.O. co prawda, ale pudełko ma identyczne jak acavallo, więc myślę, że producent ten sam) i taki nieco grubszy, przezroczysty anatomiczny. Używałam tak samo jak anti slip piankowy - pod siodło, na czaprak.

Opiszę jeszcze te 2 żele jakie używałam (co już z resztą kiedyś robiłam w wątku o podkładkach): moim zdaniem czarny kwadrat wygląda o wiele ładniej i estetyczniej niż anatomiczny przezroczysty. Kwadrat był też profilowany, więc dobrze układał się grzbiecie (nie jest to płaski kwadrat, tylko ma nieco więcej materiału na kłąb - nie wiem jak inaczej to inaczej ująć). Anatomiczny nie wygląda tak ładnie pod siodłem i jest nieco grubszy. Uważam, że jak ma się siodło idealnie pasowane na gołego konia, to lepiej kupić  żel kwadrat - jest cieńszy. Jak ma się ciut zapasu (np. pół rozmiaru) to można kupować acavallo anatomiczny.

Sądzę, że w wątku znajdziesz dużo informacji o podkładkach typu anti-slip i żelach. Poszukaj, poczytaj
Mada Kentaur ma podkładkę korekcyjną z wierzchnią warstwą antypoślizgową. Sprawdzona w kilku przypadkach i siodło faktycznie przestało się przemieszczać. Korekcyjność tej podkładki zależy od użycia wkładów-używa bez będzie spełniać rolę tylko antypoślizgową. Jeżeli siodło jest idealnie dopasowane, to może się nie nadać, jeżeli nie do końca jak najbardziej, nie jest gruba.
dziekuje za odpowiedzi. Poszukam o poczytam o tych żelach jeszcze na forum 🙂
Budlejowe_love   - Kuc Grupy D ? - Tak owszem 177 cm w kłębie <3
02 listopada 2013 05:33
Dziewczęta czy istnieje coś takiego jak mattes correction + z żelowymi wkładkami ?  Do tej pory spotkałam się tylko z takim jakby filcem a od znajomej słyszałam że ma taką z żelem i trochę mi się nie chce w to wierzyć  😉
Nie istnieje fabryczny Mattes z żelem.
Tylko z wkładkami filcowymi.
sei   . let's grow old together & die at the same time .
02 listopada 2013 07:38
Mada, ja używam żelu horze jako antypoślizgowego. kładę bezpośrednio na konia, później czaprak i na koniec siodło. póki co jestem bardzo zadowolona 😉
ja też kładłam żel na konia, ale wkurzało mnie, bo koń

a) zsuwa sobie np czaprak zanim zdążę położyć siodło, a z żelem pod spodem to w ogóle siodłanie go, żeby wszystko ładnie i równo leżało to była droga przez mękę (koń unika pójścia do roboty na wszystkie możliwe sposoby - a najlepszy czas na przytulane, kładzenie łba na ramieniu w celu 'drzemki' czy chodzeniu pod pachę jest właśnie, jak już jest gotowy i ubrany na jazdę 🤔)

b) musiałam często myć.

Wygodniej było rozłożyć żel równo na czapraku i na to siodło - takie siodłanie najbardziej mi odpowiadało.

No i latem, przy morderczych temperaturach, jak chciałam zabrać konia chociaż na stępa do lasu to ubierałam żel i na to siodło - bez czapraka. Też spoko.
sei   . let's grow old together & die at the same time .
02 listopada 2013 09:34
u mnie siodło przesuwało się razem z czaprakiem, dlatego kładzenie żelu na czapraku nijak nie zdałoby egzaminu. ale co koń to przypadek.
prawdą jest, że ja swój żel prawie po każdej jeździe opłukuję wodą na myjce. tra to 'sekund pięć' 🙂

a co do siodłania... jak miałam czaprak i na to siodło do założenia to jak koń się ruszał albo wytrzepał to cała zabawa zaczynała się od nowa, a mnie szlag trafiał. z żelem wszystko (odpukać) szczęśliwie trzyma się kupy 😉
u mnie siodło przesuwało się razem z czaprakiem, dlatego kładzenie żelu na czapraku nijak nie zdałoby egzaminu. ale co koń to przypadek.
prawdą jest, że ja swój żel prawie po każdej jeździe opłukuję wodą na myjce. tra to 'sekund pięć' 🙂

a co do siodłania... jak miałam czaprak i na to siodło do założenia to jak koń się ruszał albo wytrzepał to cała zabawa zaczynała się od nowa, a mnie szlag trafiał. z żelem wszystko (odpukać) szczęśliwie trzyma się kupy 😉

No własnie u mnie tez siodło przesuwa sie z czaprakiem. Jedynie pad Anky jako tako aż tak bardzo się nie przesuwa, ale np cotton eskadrona owszem 🙁 i to bardzo.
Ja używam mattes standard plus i spisuje się świetnie 😉
A co do żelu to nie mam pojęcia,  ale myślę, że nie powinno się przesuwać 😉
Hej,

Czy ktos ma/miał/używa albo chociaz widział na własne oczy  😲 i macał podkładkę pod siodło z futrem owczym Harrys Horse?

Jak wypada jakościowo?

Z góry dziękuje temu, kto się zlituje i coś napisze! :kwiatek:

Hej
Czy rozmiary mattesów się zmieniły bo w sklepie jeździeckim poinformowali mnie że teraz są większe i Mka wypada prawie jak stara Lka czy to prawda?
Z góry dzięki za odpowiedz🙂
Hej
Czy rozmiary mattesów się zmieniły bo w sklepie jeździeckim poinformowali mnie że teraz są większe i Mka wypada prawie jak stara Lka czy to prawda?
Z góry dzięki za odpowiedz🙂

Od jakiś 6 lat napewno się nie zmieniły.
S ka długość całkowita 47cm,
M ka długość całkowita 54cm,
L ka długość całkowita 58cm,
XL 62cm.
Cześć, jako, że jestem zielona w temacie podkładek i nigdy nie stosowałam, proszę poradźcie...

Mam siodło ujeżdżeniowe, 16,5 i jest ZA szerokie...
wiem, ż emuszę mieć podkładkę korygującą przód.
Jaką wybrać, bo jest tego mnóstwo...
Czy faktycznie mattes jest najlepszy, czy wystarczy takie cudo:
http://www.equiversum.pl/acavallo-acavallo-front-riser-podkladka-podnoszaca-przod-siodla-p-4369.html?osCsid=0069472614ab8fbe0747f364cb333c09

siodło za duże o przynajmniej rozmiar...
Mattes Correction system.
Jaki rozmiar brać pod silver star 18"?  :kwiatek:
Thymos, podkładka o której pisała equi.dream jest rewelacyjna, ma wkładki korekcyjne, przy okazji jest żelem. Ja mam od lipca/sierpnia i sprawdza się rewelacyjnie, a przy okazji nie kosztuje szalenie dużo - ok 240zł. Dla mnie produks na 10/10ptk, koń bardzo ją polubił, dużo fajniej mi się jej używa niż futra, czy żelu Veredusa.

Pod siodłem bardzo dobrze się prezentuje, są dwa profile - skokowy i ujeżdżeniowy.

emptyline   Big Milk Straciatella
21 listopada 2013 09:32
Dorcysia, kilka osób zamawiało Mattesy u nas i wszyscy chcieli wymienić na mniejszy... W przeciągu ostatnich kilku lat, musiała być zmiana i chyba później niż 6lat temu. 🙂
Mi wychodzi długość całkowita w M ok 58cm  🤔
Dziękuję Nirv za info.
Póki co mam zdjęcie i wygląda to makabrycznie...
[s]Thymos[/s] faktycznie makabra. Jest tańsza wersja Mattesa-York z korekcją. Jeżeli siodło dużo za szerokie to podkładka z KenTaura to może być za mało.
Własnie[s]Thymos[/s] faktycznie makabra. Jest tańsza wersja Mattesa-York z korekcją. Jeżeli siodło dużo za szerokie to podkładka z KenTaura to może być za mało.

Coś mi się wydaje że przetestuję je jeszcze w piątek i najwyżej sprzedam. Koń tak szybko się nie rozbuduje ( o ile w ogóle kiedyś się uda osiągnąć taki poziom, w co wątpię, a wtedy na pewno mój tyłek już w siedzisko nie wejdzie.
Znowu 😵

Gdyby ktoś szukał MEGA szerokiej ujeżdżeniówki 16,5 to zapraszam do kontaktu 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się