konie małopolskie

Łata wkkwistka 😉

omnia   żeby zobaczyć świat, trzeba przejść przez próg
09 listopada 2013 14:29
Witam
Mam pytanie do znawców małopolaków: jestem w trakcie poszukiwań konia. W okolicy znalazłam klacz w miare odpowiadajacą moim wymaganiom. To Fanfara po Empiku. Obejrzałam jej rodowód i potomstwo w bazie koni, ale wiedzą to ja na temat rasy nie grzeszę. Może ktoś wie cos wiecej o jej rodzicach, a może o niej samej?
Po ogierze Empik/ Kwartet są dwie siwe Fanfary, 2001 i 2004, doprecyzuj koniecznie

Naszej hodowli Druhna po Hai Bej, dwulatka

09 listopada 2013 16:55
Z 2001 roku.
To zależy do czego ma być ta klacz, ale pod względem hodowlanym/ rodowodowym nic ciekawego. Matka w księdze wstępnej, linia źeńska kończy się w trzecim pokoleniu NNem. Pofatygowałam się nawet poszukać jej wymiarów i bonitacji, ale rzeczonej Fanfary w ostatnim tomie księgi nie ma. Na zdjęciu w bazie koni wygląda kiepsko, stawy pęcinowe i kopyta wręcz niepokojąco.
Młoda też nie jest

Polecam obejrzec listę 100 koni wystawionych na sprzedaż przez SK Walewice
09 listopada 2013 19:31
Klacz ma być koniem rodzinnym. Chodzącym w zaprzęgu i na spacery pod siodłem. Pasuje mi jej charakter aczkolwiek co do budowy też niezbyt mi się jej "niedźwiedzia łapa" podoba. Nie szukam młodego konia raczej dojrzałego i zrównoważonego.
Ok, jeśli to nie ma być koń do hodowli, to nie ma co rozpatrywać jej pod kątem rasowym.
O ile spełni kryteria zdrowotne, ma odpowiedni charakter i temperament to świetnie, że taka klacz może znaleźć jeszcze nabywcę, ot co
Pojawiała się nawet Fanfara na jednym photoblogu, można podpytać autorkę jak się zwierze sprawuje w użytkowaniu.
Masz może jej aktualne zdjęcia, jak się teraz prezentuje ?

Powodzenia
10 listopada 2013 11:26
Widziałam ją wczoraj na żywo - wygląda lepiej niż na tym zdjęciu w bazie-koni, ot taki siwy potupajek. Musze odszukać autorke photobloga, bo chętnie dowiedziałabym sie czegoś o Fanfarze jako zwierzaku użytkowym. Wiadomo, że jedna czy dwie jazdy nie zawsze daja wyobrażenie.
Katharina   "Be patient and trust in the process"
12 listopada 2013 19:00
Chwale się Dziewczynami  😜  😜 Siwa potencjał na więęęcej - lata pod niebo, a tylko niecałe 160 w kłębie  😍  Ma serducho  🙂

a ile stalo ? 110 ?

szczerze wole jej inne zdjecia,  widze tutaj jezdzca, ktory przeszkadza, kon bez jakiegokolwiek baskilu 🙁 szkoda.

co nie znaczy, ze kobylka mi sie nie podoba, jedynie zdjecie 🙂

edit, juz wiem ile stalo 105 max, bo beczka ma 95 cm 🙂
Witajcie, czy zna ktoś lub ma namiar na p. Piotra Kapustę z Wieliczki, który hodował konie młp? (jeszcze 3 lata temu)
Mam jednego z koni przez niego wyhodowanych i muszę wiedzieć o nim parę rzeczy.
Proszę o pomoc.
Agnieszka a możesz powiedzieć coś więcej o samym koniu? pochodzenie, wiek, skąd wniosek o "dziwności"  :kwiatek:

Z góry dziękuję, że zaglądniesz  i przeczytasz  :kwiatek:
a jest osowialy, otepialy, nie reaguje na otoczenie ?

a moze opiera sie o zlob ( nie chodzi mi o lykanie!) czyt. podpiera sie o zlob. jakies zaburzenia koordynacji ?

a jest osowialy, otepialy, nie reaguje na otoczenie ?

a moze opiera sie o zlob ( nie chodzi mi o lykanie!) czyt. podpiera sie o zlob. jakies zaburzenia koordynaji ?

On często leży w boksie. Nawet po śniadaniu się kładzie i leży aż do czasu pójścia na padok. Wiadro potrafi zrzucić i wtedy otępiały nie jest. Natomiast przy werkowaniu lub oczyszczeniu kopyt sprawia wrażenie se zapomniał że stoi na 3 nogach i czasem jakby się budzi dopiero jak tak ją obciąży że niemal się przewraca. Często nie chce wyjść z boksu albo ruszyć się do przodu np podczas sprowadzania z pastwiska. Kiedy w boksie mój staruszek pokazuje mu zęby to totalnie to zlewa. Jakby go nie było. Za to kiedy wychodzi na pastwisko to ogon w górę i jeeehaa.
moze to wartoglowie ?

nie wiem sam, zapytaj sie kogos bardziej doswiadczonego ode mnie. Nie spotkalem ani jednego przypadku wartoglowia, znam to jedynie z teorii.

napisz do edzia69,Halo,_Gaga, moze ona pomoga.
Kochani potrzebuję pomocy 😉.
Otóż przeglądam wykaz ogierów do dzierżawy z SO Białka. Mógłby mnie ktoś oświecić, co oznaczają te grupy w ostatniej rubryce tabeli?  :kwiatek:
moze to wartoglowie ?

nie wiem sam, zapytaj sie kogos bardziej doswiadczonego ode mnie. Nie spotkalem ani jednego przypadku wartoglowia, znam to jedynie z teorii.

napisz do edzia69,Halo,_Gaga, moze ona pomoga.

Definicja: "Jest chorobą mózgu, związaną najczęściej z wodogłowiem.

OBJAWY: Koń dotknięty tą chorobą jest całkowicie obojętny na wpływy zewnętrzne, robi wrażenie zmęczonego i ogłupiałego.

JEST TO CHOROBA NIEBEZPIECZNA I NA OGÓŁ NIEULECZALNA. "

Nie całkowicie obojętny nie jest. Właśnie bardziej jakby miał chorobę jakby dwubiegunową. Raz jest w miarę normalny i energiczny a za chwilę nie chce wyleźć z boksu. Poza tym spotkałam się ze stwierdzeniem, że takie konie mają nienaturalnie dużą głowę. Jego głowa jest normalnej wielkości raczej zad ma "za duży" w stosunku do reszty.  🤣 ale dzieki za podpowiedź. Zgłoszę się do którejś z dziewczyn.
Sprzedający ma ciekawą źrebice, czy jest szansa że dostanie wpis do księgi głównej? Czy tylko tylko chwyt reklamowy? http://ogloszenia.wp.pl/Malopolskie_9280,Izabelowata-corka-Hebaba,35429013.html?S[srch]=1&S[k]=9280
A czy spełnia wymogi wpisu do księgi hodowlanej? W innym temacie piszesz, że od 2 lat siedzisz w hodowli koni - jeśli więc nie pamiętasz takiego szczegółu jak wpis do KG u młp. to może zwyczajnie sprawdź?
Nie jestem alfą i omegą  🤣 będziesz teraz przeszukiwać wszystkie tematy gdzie są moje wypowiedzi i zarzucać ironią?  👍 Jest to o tyle ciekawy przypadek że postanowiłam zapytać się mądrzjszych.
żeby wpisać klacz do księgi głównej musi ona spełniac warunki, nie tylko związane z pochodzeniem ( tu w moim mniemaniu słabym, pomijam męską stronę papieru gdzie o jakiejkolwiek użytkowości nie ma mowy, a mam na myśli żeńską, z księga wstępna i nyny) jest cały zapis w programie rasy o warunkach wpisu (użytkowości, rodowodzie itp.)
Dziś żeby mieć realną szansę na ogiera z licką klacz matka musi być co najmniej bdb użytkowo (sprawdzona), z bdb przemyślanym rodowodem, bdb ruchowo, sprawdzona pod względem przekazywania konkretnych cech i mieć bdb charakter i temperament. Maść izabelowata nawet na ZT zaprzęgowym nie jest gwarancją sukcesu.
http://www.bazakoni.pl/database,op-show_tree,horse-202136.html
rodowód taki se bardzo, ale główna księga powinna być no chyba że wzrost nie pozwoli
wzrost, bonitacja i teraz chyba ocena użytkowa...
W końcu mam jakieś zdjęcia to pokażę mojego małego młp. 10 miesięczny ogierek po Emetycie, z matki po Eufracie, trudno mu zrobić dobre zdjęcie, bo się strasznie szybko porusza, ale mam nadzieję, że coś ładnego mi z niego wyrośnie  😁

z 2 letnim kolegą:

i zdjęcie z ogłoszenia, 4 miesiące:

galopada_   małoPolskie ;)
28 grudnia 2013 18:33
a ten kasztan to co to za papier?
sei   . let's grow old together & die at the same time .
28 grudnia 2013 19:14
fajny maluch 🙂 pociechy z niego życzę!

kasztan pięknie malowany  💘
Czyli pozostaje wymieniać się z właścicielem klaczy e-mailami. Zobaczymy co przyszłość pokaże. Choć trzeba przyznać że inni właściciele klaczy nieźle komibują dobierając ogiera. Tak jakby tylko maść była w cenie...
Mascia zt nie wygrasz...byl na kwalifikacji izabel db ruchowo skaczacy z ciekawym rodowodem i sie nie dostal.
Właściciel tego ogiera, będzie wystawiał na 2014 rok innego izabelowatego ogiera. Oby się tym razem udało. Ale już koniec  🚫
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się