Kto/co mnie wkurza na co dzień?

desire   Druhu nieoceniony...
07 listopada 2013 21:32
niezwykle wkurza mnie niedziałająca poczta w onecie...  😤 😵
desire, mnie też :/
Hormony, jajniki rzuciły mi się na mózg. Najpierw gadam głupoty potem chce mi się płakać. Muszę coś z nimi zrobić bo zwariuję  🤔
Może mi ktoś wyjaśnić, o co do k$#%y nędzy chodzi, że nie działają bankomaty?  👿
Awaria bankomatów PKO BP w całym kraju

Dodano: 8 listopada 2013, 16:46 Autor: wp.pl

Jak podaje "Wirtualna Polska”, doszło dzisiaj do awarii bankomatów PKO BP w całym kraju. Nie działają wypłaty kartami PKO BP i Interligo oraz IKO.
- Utrudnienia występują przy wypłacie gotówki w bankomatach - problem dotyczy 15 proc. transakcji. Pracujemy nad rozwiązaniem problemu - powinien być wyeliminowany dziś - powiedziała Monika Floriańczyk, z biura Prasowego PKO BP.
infantil, ale skąd wiesz, że gdyby kupujący wpłacał Ci na konto, to zrobiłby to przedwczoraj, czyli miałabyś te pieniądze dziś? Skoro dziś dostałaś kasę na payU, to znaczy, że dziś wpłacił, czyli w przypadku płatności na konto miałabyś je na nim w poniedziałek, a nie dzisiaj.  Dokładnie tak samo będzie z payU - będziesz miec kasę na koncie w poniedziałek.
Dostałam kasę na payu w czwartek, czyli gdyby zamiast na payu przelała mi je na konto to na koncie miałabym w czwartek...
Niekoniecznie... zależy od banków...
Myślę, że tak, bo był zrobiony rano 😉
Zresztą to bez różnicy, zastanawiam się czy mogę odesłać jej pieniądze i nie wysłać butów przez to, że nie uwzględniła tego co było napisane na aukcji? Mogę?  👀
Jeśli miałaś to w opisie aukcji, to możesz tak zrobić.
infantil, ja tylko oceniam po "moim" payU i "moim" koncie. Jak gość wpłaci na payU kasę, to tego samego dnia jest ona widoczna w Allegro na payU, tak? No i mam tak ustawione w Allegro, że automatycznie wypłacają mi kasę z payU na konto i ona jest  na drugi dzień. A jeśli ktoś płaci mi bez payU, bezpośrednio na konto, to również przelew idzie 1 dzień roboczy, wiec nie wiem, w czym rzecz?
A co do zwrotu kasy, to wydaje mi się, że obecnie na Allegro każda aukcja ma zaznaczone w opcjach zapłaty automatycznie i obowiązkowo PayU (nie da się tego odznaczyć), tak więc Twoja aukcja pewnie również. To, że w opisie aukcji napisałaś, żeby nie wpłacać przez payU jest równorzędną informacją, tyle że sprzeczną. Równie dobrze ktoś mógłby się zasugerować informacją na gorze aukcji (o sposobach płatności), jak i opisem aukcji. Oczywiście każdy kupujący powinien dokładnie czytać treść aukcji i się do niego stosować, ale to trochę tak, jak wystawianie aukcji w cenie 1zł, a w treści pisanie, że cena jest zupełnie inna.
Wg mnie przelew przez PayU idzie tyle samo co zwykły przelew.
a wg mnie niestety dłużej
Często sprzedaję i kupuję i jeśli robię wpłatę na konto bezpośrednio, to te pieniądze są w ten sam dzień (oczywiście jeśli nie jest to wieczór). Jeśli dostanę pieniądze na payu, a potem zostanie zlecona wpłata to dostaję dopiero na kolejny dzień.
opolanka   psychologiem przez przeszkody
09 listopada 2013 09:27
infantil, ale przy zastrzeżeniu, ze chcesz kasę na konto, wcale nie jest powiedziane, ze kupujący przelał by od razu. Przecież mógł zwlekać.
a wg mnie niestety dłużej

Z mojej onserwacji też. Mało tego, ostatnio bank odmówił autoryzacji, PayU nie mogło ściągnąć kasy z mojego konta a ja jak głupia czekałam 3 dni. Żadnego maila, telefonu lub powiadomienia w innej formie.
infantil, ja tylko oceniam po "moim" payU i "moim" koncie. Jak gość wpłaci na payU kasę, to tego samego dnia jest ona widoczna w Allegro na payU, tak? No i mam tak ustawione w Allegro, że automatycznie wypłacają mi kasę z payU na konto i ona jest  na drugi dzień. A jeśli ktoś płaci mi bez payU, bezpośrednio na konto, to również przelew idzie 1 dzień roboczy, wiec nie wiem, w czym rzecz?
A co do zwrotu kasy, to wydaje mi się, że obecnie na Allegro każda aukcja ma zaznaczone w opcjach zapłaty automatycznie i obowiązkowo PayU (nie da się tego odznaczyć), tak więc Twoja aukcja pewnie również. To, że w opisie aukcji napisałaś, żeby nie wpłacać przez payU jest równorzędną informacją, tyle że sprzeczną. Równie dobrze ktoś mógłby się zasugerować informacją na gorze aukcji (o sposobach płatności), jak i opisem aukcji. Oczywiście każdy kupujący powinien dokładnie czytać treść aukcji i się do niego stosować, ale to trochę tak, jak wystawianie aukcji w cenie 1zł, a w treści pisanie, że cena jest zupełnie inna.

Właśnie dlatego, że płatności payu nie da się odznaczyć napisałam ogromnymi literami, żeby nie dokonywać płatności w ten sposób, oraz dodałam jak postępować krok po kroku, podałam maila w razie pytań i po wygranej aukcji SAMA NAPISAŁAM MAILA, żeby płatność dokonała standardowym przelewem. Maila tego napisałam ZANIM kupująca wybrała sposób płatności..
Chyba będę złośliwa i odeślę te pieniądze.

Osoba X wpłaca pieniądze na payu -> pieniądze dochodzą na payu -> ja zarządzam wypłacenie ich na konto -> pieniądze idą na konto.
Osoba X wpłaca pieniądze na konto -> pieniądze dochodzą na konto.
Dla mnie prosta sprawa.
Facella   Dawna re-volto wróć!
09 listopada 2013 12:26
infantil, ja bym odesłała pieniądze i nie wysyłała butów za niespełnienie warunków i tyle.
efeemeryda   no fate but what we make.
09 listopada 2013 13:06
wystarczy ustawić automatyczne przekazywanie pieniędzy z konta payu i po sprawie... a co do niewysłania butów, to absolutnie nie masz prawa, na każdej aukcji jest możliwość płatności payu choćbyś nie wiem co tam pisała, bo takie jest allegro, a korzystając z niego godzisz się na jego warunki, jeśli to Ci nie odpowiada, wystawiaj ogłoszenia gdzie indziej... a nie obwiniaj kupujących.  Poza tym nie rozumiem co to za założenie, że kasa ma być od razu? Równie dobrze mógł pójść zrobić przelew trzy dni później.
Zgadzam się dokładnie z efeemerydą. Też nie rozumiem, jak można zakładać, że kasa ma być na drugi dzień - przecież kupujący nie ma obowiązku wpłacić tuż po zakupie. A jeśli chodzi o wypłacanie  z payU na konto, to takie rzeczy ustawia się automatycznie w ustawieniach Allegro i kasa płynnie przechodzi w ten sam dzień: Kupujący>PayU (Allegro)>konto Sprzedawcy. Allegro sobie wymyśliło, że każdemu umożliwia płatność payU i albo to można zaakceptować, albo zmienić portal aukcyjny... tak trudno to zrozumieć? Ludzie to by chcieli "mieć ciastko i zjeść ciasto"  🙄
Mnie wkurzają już świąteczne reklamy w tv. Jeszcze nie....  🙇
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
09 listopada 2013 16:04
Denerwują mnie wszechobecne komentarze o bezpłatnych doładowaniach, coś ostatnio jest ich wysyp  😵 Ktoś jeszcze wierzy, że w tych czasach cokolwiek jest za darmo?  🤔
Przede wszystkim - ani razu nie wspomniałam o kasie "od razu" 😉 Aukcja zakończyła się w PIĄTEK, kasę na payu dostałam w CZWARTEK - przez prawie tydzień zero kontaktu z kupującym. No przepraszam bardzo..
safie polecam obejrzeć 😉
09 listopada 2013 20:06
infantil, no ale kasę dostałaś, pisałaś, ze za późno, teraz, ze na PayU była dzień przed zakończeniem aukcji.
A teraz z kupującym nie masz kontaktu - skoro kasa przelana, po co Ci kontakt?
Też się ostatnio borykalam z allegro, nie miałam skonfigurowanego PayU, a kupujący wpłacił mi przez to gó*** kasę, zostałam zmuszona do tego, żeby to skonfigurować. Mam ustawione automatyczne przekazywanie pieniędzy, ale nie ocenie tempa, bo kupujący wcześniej wplacil, nim się zorientowałam.
Moim zdaniem przekazanie kasy w inny sposób niż wpisalas w aukcji nie jest podstawa anulowania transakcji (ostatnio przerabialam cały regulamin). Możesz ewentualnie napisać do kupującego, ze sprzedalas poza allegro i sprawa nieaktualna, za co przepraszasz - i liczyć na jego uprzejmość, bo transakcje są wiążące.
nie dzien przed, a prawie tydzien po. Przez tydzien nie dostalam ani odpowiedzi na maila ani przelewu, nie wiedzialam nawet czy po wygranej aukcji ma zamiar mi ten przelew zrobi... nagle bez slowa zrobila zupelnie odwrotnie niz prosilam. Moze Ciebie by to nie wkurzylo - mnie owszem.
ja miałam raz sytuację, że kupiłam ciuchy i wpłaciłam automatycznie przez payu, pod koniec opisu aukcji było zaznaczone, że wpłata tylko na konto.
Kobieta zadzwoniła do mnie i powiedziała, że anulowała mój przelew i mam zrobić jeszcze raz, jednak na konto.
09 listopada 2013 21:40
infantil, nie doczytałam, ze nie było tydzień kontaktu i potem był przelew :kwiatek:
W regulaminie jest chyba 7 dni na dokończenie transakcji (albo 10?).
Ja bym próbowała polubownie załatwić, miałam pidobna sytuacje, tylko ze sprzedałam poza allegro koleżance, a w tym samym czasie ktoś kliknął kup teraz i przelał przez to zakichane PayU kasę...
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
09 listopada 2013 21:54
Wkurza mnie straszliwie głos w polskich filmach. Nie wiem od czego to zależy- jak oglądam zagraniczne po angielsku to rozumiem co mówią, nie mam z tym problemu(w sensie rozumiem głosy i dźwięk, nie zawsze znaczenie słów, ale same słowa rozumiem). A jak oglądam polskie to 3/4 dialogów i wypowiedzi jest dla mnie niezrozumiała 🤔wirek: Albo bełkoczą, albo mówią przez zaciśnięte usta, no nie rozumiem ich. Słyszę doskonale, że mówią, ale totalnie nie rozumiem co. Raz na jakiś czas trafi się aktor, który mówi naprawdę wyraźnie. Cała reszta to jakaś totalna porażka 😵 A szkoda, bo bardzo lubię oglądać polskie filmy 🙁 Czasem mam wrażenie, że albo od aktorów nie wymaga się żadnej dykcji, albo biorą statystów, którzy po prostu mówią niewyraźnie.
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
09 listopada 2013 22:11
[s]chodzi ci o dubbing?  😉 czy o normalne polskie filmy/seriale?[/s]
sorry doczytałam. :kwiatek:
Ostatnio Bożena Dykiel ubolewała nad dykcją młodych, polskich aktorów. Ja również mam ten problem, że nie rozumiem co mówią ale też wydaje mi się, że dźwięk w naszych filmach jest bardzo kiepski. I często zdarza się - nie tylko w filmach ale i różnych programach - że muzyka jest tak głośno, że zagłusza słowa 😵
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się