Derki
Mam konie w derkach York Pabla obecnie, nie golone.
Jeśli ogolę muszę założyć cieplejszą i z kapturem.
Pytanie ile cieplejszą na teraz?
ja póki co mam w plandece na polarze (bez kaptura) i jest okej.
Rochnar, no niestety cena Rambo 270£ w moim przypadku x2 konie- mocno przerosła nasz koński budżet 🙁. Może za jakiś czas, a teraz póki co zostanę przy PE, bo jakoś tak najbardziej mnie przekonują z tych do max 150£. Dery Weaterbeeta z tych lepsiejszych bywają w podobnej cenie, ale jakoś tak w PE koń wydaje mi się lepiej opakowany 😂. Mam nadzieję, że te dery Premiere Equine dadzą radę ze 2-3 sezony. Jakby nie było mało nie kosztują.
U nas podobno zapowiadają wyjątkowo mokry i nawet też śnieżny listopad w tym roku- masakra...
weź z tym śnieżnym listopadem! nie strasz! zernij sobie na ebay- może się coś taniej znajdzie.
ladydill, moje są tak obecnie ubrane, więc po ogoleniu nie mogę chyba ich w tym samym zostawić?
Perlica, ja goliłam ponad miesiąc temu i ubrałam plandekę na polarze, po drodze w 180 i kilka dni temu (była już całkowicie odrośnięta) na te ciepłe dni znów polar. Ogoliłam w ten czwartek i zapakowałam jeszcze raz w 180 gramów. Ale Ciri to zmarźluch. 😉
edit. Nie mam derek z kapturem. Cały rok chodzi bez i żyje.
Mój ogolony tydzień temu. Wcześniej chodził w plandece zwykłej, a teraz dostał taką na polarze. Z tym, że to zmarzluch - bardzo muszę pilnować, żeby nie marzł, bo mocno chudnie wtedy.
Rochnar, no niestety cena Rambo 270£ w moim przypadku x2 konie- mocno przerosła nasz koński budżet 🙁. Może za jakiś czas, a teraz póki co zostanę przy PE, bo jakoś tak najbardziej mnie przekonują z tych do max 150£. Dery Weaterbeeta z tych lepsiejszych bywają w podobnej cenie, ale jakoś tak w PE koń wydaje mi się lepiej opakowany 😂. Mam nadzieję, że te dery Premiere Equine dadzą radę ze 2-3 sezony. Jakby nie było mało nie kosztują.
U nas podobno zapowiadają wyjątkowo mokry i nawet też śnieżny listopad w tym roku- masakra...
No rozumiem... Ale z derek PE powinnaś być zadowolona i myślę że te 2-3 sezony o których mówisz powinny dać radę 😉
rochnar, decyzja została podjęta PE zamówione. Jeszcze raz dziękuję za pomoc :kwiatek:
_kate, niestety na e-bay'u derki PE sa droższe niż po rabacie w sklepie firmowym 🙁, a tym razem zdecydowaliśmy się na coś porządniejszegi i żywotniejszego. Chcemy wydać raz, ale mieć spokój na 2-3 sezony. Jak to wyjdzie w praktyce- zobaczymy 😉.
czy podszycie polarem a wypelnienie 100g/150g to duza roznica ?
gossu, podobno nie, mają podobną ciepłotę 🙂
Teoretycznie, ale w praktyce bywają konie, którym naprawdę robi różnicę to, czy mają na sobie plandekę na polarze, czy derę 150 g. Na przykład mój osobisty - ale to generalnie wrażliwiec 🙂
czyli narazie 150 sobie darowac i kupic stowke albo polar ?
Dla mojego jest zdecydowana roznica czy ma na sobie plandeke na polarze czy wypelnienie 150g.
Dla mojego również dużą różnicę robi plandeka na polarze a wypełnienie 150g. Mój ogolony śmiga teraz w plandece na polarze z kapturem całą dobę na padoku i jest cieplutki. Jak zrobi się chłodniej, zapakujemy pod spód jeszcze jeden polar, a na przymrozki to już 150g. Do zimnej zimy sierść odrośnie i już do wiosny golić nie będziemy, bo robimy zimową przerwę w jeżdżeniu i szkoleniach. Ale w derce będzie chodził cały czas, grubość derki dopasowuję mu do temperatury na zewnątrz i jego ciepłoty ciała. I tak z doborem derki to indywidualna sprawa u każdego konia. Ja mam stajnię angielską z otwartą górą przed cały czas ze względu na drugiego konia, który ma COPD. A moje konie śmigają od kwietnia do grudnia, zależnie od pogody całą dobę na padokach. Jeden golony i derkowany, drugi niegolony, chodzi w plandece jak pada. Uważam, że jak się zna swojego konia, to z derkowaniem nie ma problemu 😉
Mam pytanko do posiadaczy derek caball i jarpol. Potrzebuję zamówić derkę polarową z dwukolorową, grubą polarową lamówką. Zależy mi na tym, żeby polar był gruby i dobrej jakości (taki jak dawne jacsony). Dodatkowo na derce ma być wyszyty dość duży i skomplikowany haft. I w związku z tym moje pytanie: Caball czy Jarpol, która firma ma lepszy polar, dokładniejsze wykonanie i bardziej profesjonalną hafciarkę.
Co do padów i czapraków (oraz posłań dla psa 🤣 ) bezkonkurencyjny jest dla mnie Caball, ale nie miałam jeszcze do czynienia z ich derkami polarowymi, pomóżcie :kwiatek:
rochnar, decyzja została podjęta PE zamówione. Jeszcze raz dziękuję za pomoc :kwiatek:
Przyjemność po mojej stronie. Czekam w takim razie na szczegółowe relacje przy użytkowaniu w paskudnej angielskiej pogodzie 😉
Słuchajcie, a czy derka zwykła i z podwyższoną szyją (ale nie kapturem) różnią się jakoś ciepłotą?
Anderia, nie, ta z podwyższoną szyją lepiej się układa.
Zuzu. aaa, dzięki 🙂 Myślałam, że przez to, że zakrywa nieco więcej szyi jest cieplejsza, ale najwidoczniej tylko myślałam. 😉
misia997 tutaj to na dwoje babka wróżyła. Według mnie nieporównywalnie lepszy polar ma Jarpol, ale jeśli chodzi o precyzję wykonania i kontakt, a zwłaszcza dogadywanie szczegółów, to Caball biję na głowę... Przynajmniej takie są moje doświadczenia.
http://shop.bober.com.pl/product_info.php?products_id=6461czy to jest zwykły ortalion na bawełnie, bo coś nie czaję opisu?
Anderia derka z podwyższoną szyją w zeszłym sezonie tak wytarła mi grzywę u konia, że nigdy więcej 👿
Czy dostać derkę 150g ew. przedział 150- max 200g jest naprawdę tak ciężko? 🙄
Wśród jakich firm szukać, podpowie ktoś? :kwiatek:
olek napisz do ivett lub deborah, u nich dostaniesz wszystko co tylko chcesz 😉
olek - 150g polecam goraco Villa Horse, te stare modele, zielone i brazowe, do dostania jeszcze w sklepie Bergo 🙂
Anderia dzięki. Takie właśnie miałam przeczucie :kwiatek:
Nowe modele Villa Horse - Esteem - też są bardzo dobre.
Dzięki dziewczyny 😉
Właśnie wybór dotyczy głównie VH, a one bardzo przeciętnie leżą na kobyle.. Poszukam jeszcze czegoś, jak nie to będę zmuszona wziąć którąś właśnie z nich.
A Horze nie robiło kiedyś Avalanche 150g przypadkiem?
Horze obecnie ma plandeki, plandeki z polarem i od razu 300 g i więcej jeśli chodzi o padokowe derki.