[quote author=_Gaga link=topic=92783.msg1912800#msg1912800 date=1383291371]
To ja zadam kilka pytań póki wątek nie zamknięty
1. Czy opisywany kredyt dotyczy każdego, czy też jest to typowy kredyt rolny na zakup żywego inwentarza?
2. Co stanowi zabezpieczenie kredytu?
3. Jaki rodzaj ewentualnego ubezpieczenia kupowanego zwierzęcia wchodzi w grę?
4. Jak wygląda postępowanie w przypadku padnięcia konia?
5. Czym różni się od kredytu konsumenckiego?
6. Czy są ograniczenia w użytkowaniu zwierzęcia w okresie trwania umowy kredytowej (np. chcę startować w WKKW *** - mogę?)
7. Czy są wymogi dotyczące warunków utrzymania zwierzęcia? Zarówno chowu, jak i hodowli, oraz wszelkich spraw weterynaryjnych?
[/quote]
1. Nie jest to typowy kredyt rolny, choć taki tez jest w ofercie
2. Bank rozpatruje to indywidualnie
3 Na tym etapie nie ma co mówić o zabezpieczeniach, bo nie wiadomo który bank w Twoim przypadku wchodzi w grę więc nie wiesz czy takie bd wymagane
4W przypadku padnięcia jest dokładnie jak z wszystkim innym co kupujesz na raty. kredyt trzeba spłacić. Jesli rozbijesz auto które masz na raty to też nikt Cię nie zwolni z kredytu.
5 Część z tych kredytów to są równiez konsumenckie z tym, że moze sie róznić oprocentowaniem i kosztami, bo każda platforma ratala ma przecież wynegocjowane inne, lepsze warunki, wiec moze byc po prostu tanszy i łatwiej dostępny
6,7 Tu również indywidualnie. Należy zrozumieć, że na tym etapie nikt nie obieca Ci nic, bo nie wiadomo który bank zostanie Ci dobrany, a każdy ma swoje procedury i zasady. Dostajesz umowę do domu pocztą i czytasz. Masz pytania to dzwonisz na infolinie i konsultant wyjaśnia. (Rozmowy są nagrywane)Nie pasują Ci warunki to nie podpisujesz i tyle.
[quote author=_Gaga link=topic=92783.msg1912800#msg1912800 date=1383291371]
To ja zadam kilka pytań póki wątek nie zamknięty
1. Czy opisywany kredyt dotyczy każdego, czy też jest to typowy kredyt rolny na zakup żywego inwentarza?
2. Co stanowi zabezpieczenie kredytu?
3. Jaki rodzaj ewentualnego ubezpieczenia kupowanego zwierzęcia wchodzi w grę?
4. Jak wygląda postępowanie w przypadku padnięcia konia?
5. Czym różni się od kredytu konsumenckiego?
6. Czy są ograniczenia w użytkowaniu zwierzęcia w okresie trwania umowy kredytowej (np. chcę startować w WKKW *** - mogę?)
7. Czy są wymogi dotyczące warunków utrzymania zwierzęcia? Zarówno chowu, jak i hodowli, oraz wszelkich spraw weterynaryjnych?
[/quote]
Co wazne wszystko robisz bez wychodzenia z domu i nic to nie kosztuje. Nie tułasz się od banku do banku z papierami i nie donosisz co chwilę. Tu wysyłasz skany dokumentów zeby przyśpieszyć procedurę. Dostajesz umowę na maila a papierowa jest Ci wysyłana do domu. Możesz jej nie podpisać i to Cię nic nie kosztuje. Oczywiście po podpisaniu i tak masz prawo do odstąpienia od umowy.
[quote author=Dodofon link=topic=92783.msg1912809#msg1912809 date=1383292901]
ale np. o bardzo drogie konie do sportu.
Jeżeli ktoś potrzebuje kredytu na drogiego konia - a jego bank mu nie chce dać, to powinien zmienić bank.
W kredycie liczy się tylko jego cena - reszta to nawijanie makaronu na uszy.
[/quote]
Tak, masz rację. W kredycie najważniejszy dla kupującego jest koszt jaki musi w związku z nim ponieść, czyli ile dołoży do tego kredytu.
Nie ma możliwości by uogólnić takie koszty tutaj, bo to bez sensu, dlatego najlepiej jest wejśc na kalkulator (Poniżej link )przeliczyć wstepną ratę i złożyć wniosek. To 3min i do niczego nie zobowiązuje. Czekasz na tel od konsultanta, który dobiera Ci najkorzystnieszy kredyt, mówi co i jak.
https://www.platformaratalna.pl/kalkulator,1758Tu jest strona głowna i infolina
https://www.platformaratalna.plJak wspomniane zostało przez Ciebie jak nie dostajesz kredytu w jednym banku to idziesz do drugiego. Tu nie latasz i nie biegasz. Masz większość z nich bez ruszania się z domu.
[center][img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img]
Brak edycji - post pod postem
[/center]