Szaga, napisz coś więcej na temat konika 😉 w jakim wieku, od jakiej matki? Widziałam Aspana raz w życiu i to tylko w karuzeli, ale spodobał mi się skubaniec i od tamtego czasu śledzę jego wyniki, wyniki jego potomstwa 🙂 Zdecydowałabym się na krycie nim, ale słyszałam, że ma niezbyt dobre nasienie.
Niedawno zakończyliśmy sezon rajdowy 🙂 Dwie kobyłki - Charyzma (2008, Awans - Chmurka xx / Special Power) i Verwa (2007, Wigor oo - Verbena xx / Enjoy Plan) z prędkością 14,22 km/h przejechały dystans 52,4 km. Dla Charyzmy to już druga P-tka i od wiosny/lata 2014 zaczniemy dystansy 80 km, natomiast Verwa musi wiosną pojechać jeszcze jedną P-tkę 🙂 Jestem z kobyłek bardzo zadowolona, choć ze względu na zimową sierść nie schodziły z tętna tak dobrze jak podczas letnich treningów. Mimo to najbardziej cieszy, że ruch po zawodach i na drugi dzień był na "A" i nie zauważyłam u nich żadnych problemów z nogami 🙂

Charyzma

Verwa

W tym roku Debiut (2007, Banita - Dara / Fez oo) zaliczył bardzo szczęśliwy sezon. Wszystkie zawody, w których brał udział, zakończył na I miejscu ze sporą przewagą nad innymi końmi. Wejścia na bramki ok. 1 min. Odpukać, oby kolejny sezon był równie udany 🙂
Mimo tego, nie zdobył uznania komisji podczas oceny bonitacyjnej w Bogusławicach. Argumentem był zbyt ekonomiczny ruch i żeński typ. Cóż, myślę, że hodowla małopolskich koni do rajdów z taką polityką związku nie ma przyszłości 🙂