Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)
Tak 🙂
a umawiam się na jakąś konkretną godzinę? Np. wysyłający zaznacza o ktorej godzinie ktorego dnia przesyłka ma być u mnie?
Dlaczego szczepionki daje się zawsze w lewe ramię?
nie daje się zawsze w lewe ramie 🙂. Jak ostatnio miałam robioną i pani przymierzała się do robienia w prawą to poprosiłam, żeby zrobiła w lewą, bo wolałam mieć blizny tylko na jednej ręce. Bez problemu się zgodziła.
A ja przed wyjazdem do Azji mam kilka szczepionek w krótkim odstepie czasu i się zastanawiam, czemu się tak na to lewe ramię uwzięli :P
ewabe, mi się wydaje, że w lewe, bo większość osób (chyba) jest praworęczna, a lewej ręki używają mniej. Czasem po szczepieniu ręka boli, więc może to dlatego?
Możesz poprosić w prawą rękę spokojnie 😉
Ja jestem leworęczna i mam tylko w lewą =(
Ja przy ostatnim moim szczepieniu dostałam w obie ręce, bo przyjmowałam dwie szczepionki naraz i dowiedziałam się, że nie wolno ich wcisnąć w jedno ramię. No i byłam obolała po obydwu stronach :P
a ja jedyną faktycznie bolącą szczepionkę dostałam w prawą rękę 😉 może któraś z "medycznych" dziewczyn może się wypowiedzieć? rtk albo Gillian?
Raczej nie sądzę, żeby rodzaj szczepionki miał tu znaczenie - i domięśniowe i podskórne można podać w obie ręce. Nie podaje się dwóch szczepionek w ten sam mięsień, dlatego dostałaś w dwie ręce. Ale też czekam na wypowiedz kogoś z medycyny 😉
Mnie pielegniarka przy szczepieniu na tezec pytala "ktoro reczna" jestem i jak powiedzialam ze jestem lewo to zastrzyk dostalam w prawe.
Zazwyczaj podczas instalacji gry wyskakiwała mi opcja wybrania dysku, na którym mogę grę zainstalować. Od jakiegoś czasu się nie pokazuje- uruchamiam instalator, akceptuję regulamin i gra zaczyna się automatycznie instalować na dysku C. Da się to zmienić? 🤔
CzarownicaSa, taka gra pobierana z netu? A nie zaktualizowała Ci się przeglądarka?
Kategoria: prawo i podatki 🙂
Czy stowarzyszenie zarejestrowane w Urzędzie Wojewódzkim nie posiadające osobowości prawnej i nie prowadzące działalności gospodarczej, wydatkujące swoje dochody (pochodzące ze składek członków i dobrowolnych darowizn) tylko na działalność statutową MUSI złożyć stosowną deklarację/oświadczenie, żeby być zwolnionym od podatków i od składania deklaracji, czy jest zwolnione tak po prostu? Wiem, że nie musi płacić podatków, chodzi mi o coroczne deklaracje.
Jestem debilem. Jak teraz po zmianie czasu jest 7 rano, to gdybyśmy nie zmieniali czasu która by była - 6, czy 8? :emot4:
No takie ściągane z chomika. Przeglądarka chyba nie ma z tym nic wspólnego? Chodzi mi o sam moment instalacji- klikasz na plik, wyskakuje okno instalacji, klikasz "dalej", wyskakuje regulamin czy coś tam, znów klikasz "dalej" i w tym momencie powinna pojawić się opcja, na którym dysku chcesz grę zainstalować. A u mnie zamiast tego od razu gra instaluje się na dysku C.
Kenna 8 😉
To dobrze, bo zaczęłam podejrzewać się o zanik komórek mózgowych, tak się zapętliłam 😁
CzarownicaSa, a masz Firefoxa? Bo te nowsze już nie pytają, gdzie chcesz tylko pchają do domyślnego folderu. Pogrzeb w ustawieniach przeglądarki.
Ale przeglądarka nie ma nic do rzeczy, nie korzystam z niej przy instalacji gry 🤔
Czarownica, a nie masz gdzieś do zaznaczenia opcji zaawansowane w instalatorze? O dysk nie pytają te same gry co kiedyś pytały czy inne? Niektóre gry w instalatorze nie maja opcji wyboru dysku.
z tego co pamiętam dawanie szczepionek w lewe ramię ma uzasadnienie takie, że większość ludzi jest praworęczna a po zastrzyku mogę dziać się różne cyrki - ręka boli, puchnie, drętwieje. to już lepiej ta niedominująca 😉 ja po tężcowej miałam nieczynną rękę ponad tydzień 🙂
Kategoria: prawo i podatki 🙂
Czy stowarzyszenie zarejestrowane w Urzędzie Wojewódzkim nie posiadające osobowości prawnej i nie prowadzące działalności gospodarczej, wydatkujące swoje dochody (pochodzące ze składek członków i dobrowolnych darowizn) tylko na działalność statutową MUSI złożyć stosowną deklarację/oświadczenie, żeby być zwolnionym od podatków i od składania deklaracji, czy jest zwolnione tak po prostu? Wiem, że nie musi płacić podatków, chodzi mi o coroczne deklaracje.
Tu jest fajny poradnik:
http://poradnik.ngo.pl/x/823798"Stowarzyszenie zwykłe obowiązują te same wymogi w zakresie sprawozdawczości co stowarzyszenie zarejestrowane w KRS. Oznacza to, że stowarzyszenia zwykłe muszą prowadzić bieżącą księgowość, a także sporządzać roczne sprawozdanie finansowe ze swojej działalności i składać je do właściwego urzędu skarbowego wraz z roczną deklaracją CIT-8."
Deklarację roczną składa się do 31.03. następnego roku. Jeżeli wychodzi dochód, wypełnia się załącznik, w którym ten dochód wykazuje się jako zwolniony od podatku.
tereska bardzo dziękuję 🙇 Poradnik rozjaśnił moje wątpliwości. Mam jeszcze pytanie: czy stowarzyszeniu, które nie wystąpiło o nadanie numeru REGON i NIP oraz nie składa rocznych deklaracji coś grozi ze strony US?
Czy jest gdzieś jakiś spis wszystkich planowanych konsultacji, szkoleń i tego typu spotkań jeździeckich, na jakiś dłuższy okres czasu?
Czy mamy na forum osobę pracująca w opiece społecznej? Zajmującą się rodzinami patologicznymi? Jak wygląda kwestia odebrania dzieci rodzicom? Mam bardzo delikatną sprawę na pw.
dodzilla, ja pracowałam rok w fundacji zajmującej się takimi rodzinami, współpracowałam z OPSem i sądem. Mogę spróbować pomóc.
Czy jest gdzieś jakiś spis wszystkich planowanych konsultacji, szkoleń i tego typu spotkań jeździeckich, na jakiś dłuższy okres czasu?
Na stronie PZJ tego nie ma?
Jak jesteśmy w temacie szczepionek to ja tez ma pytanie. Czy szczepionka na teżec (ta w 18. roku zycia) musi byc koniecznie wykonywana w rękę ? Panicznie boję sie zastrzyków ale ostatnio często mam dawane leki przeciwbólowe w pośladek i się w sumie już do nich przyzwycziłam. Jest wgl możliwość zrobienia tam szczepionki? Boję się iść zapytać to przychodni bo jak się nie zgodzą to będę musiała dostać w rękę. Miałam już kilka powiadomień a rok się kończy i muszę w końcu ją zrobić..
A to ta szczepionka, o której mówiSonkowa, to ta okropna, po której ręka przez tydzień się do życia nie nadaje? Bo muszę iść, ale boję się 🙄
Tak to ta.. Ja też muszę iść. Już raz na niej byłam. I uciekłam z gabinetu..