Jakie pasze dajecie swoim koniom?
Czy ktoś karmi paszą Equi First? Konkretnie chodzi mi o musli Classic Fiber. Podobno jest to rewelacyjna pasza chętnie zjadana przez najbardziej wybredne konie - tak usłyszałam na stoisku podczas targów w Poznaniu. Mój widać jest jeszcze bardziej wybredny, bo tylko powąchał i wykrzywił się, jakby miał w żłobie chrzan z musztardą przyprawiony pieprzem. A musli pachnie - moim zdaniem - całkiem apetycznie. Może ktoś ma podobne doświadczenia i wie, czy po pierwszej nieudanej degustacji koń jednak da się namówić 😉?
Moja koleżanka karmi paszami Equi First, nigdy nie miała problemów z wyjadaniem przez konie (chociaż one nie bardzo wybredne). Ogólnie to chwali sobie tą pasze.
Czy ktos z Was podawał Baileys Meadow Sweet with honey no.8 ? Bo zastanawiam się, czy nie dać tego mojej pół folblutce. Chciałm ją troszkę podtuczyć, ale żeby nie dało jej to zbyt dużo energii, bo wybuchowa jest kobitka 🙂 Chciałam coś z Hovelera, ale nie wiem gdzie w Krk, mogę dostać.
Nie wiem cy to pytanie na ten wątek. Ale jak podajecie swoim zwierzakom lucerne? Jakie ilości?? Jako dodatek??
Podajecie. Jako dodatek, zmieszany z treściwą w formie sieczki. Zależnie od rodzaju (sama lucerna, lucerna z czymś) ilość oscyluje wokół miarki nieubitej i ubitej.
chciałabym polecić tę paszę:
HÖVELER EF Pferde Musli
https://www.mksklep.pl/hvelerefpferdemusli25kg-p-1272.html?cPath=94_97Koń rewelacyjnie po niej wygląda, zjada ze smakiem, mimo dużych ilości go nie roznosi, po PAVO herbalmelange zdecydowanie bardziej dokazywał 😉.. za to powoli widać efekty "mięśniowe".
Dostaje owies + ta pasza + sieczka z lucerny Hartoga + dodatki typu Cortaflex lub MSM, dwa tygodnie temu skończył butelkę Chevinal Plus.
Efka potwierdzam, świetne musli 🙂 i do tego opakowanie 25 kg, zawsze to o 5 kg więcej paszy za sensowną cenę
Mam pytanie - czy witaminy podajecie non stop czy robicie przerwy?
PILNE!!!
Które z pasz niskobiałkowych polecicie?
spillers, hovelr, baileys czy też inne OPRÓCZ PAVO
A może byc coć zupełnie innej firmy?
Bo jestem w trakcie testowania tego
http://muehldorfer.pl/catalog/product_info.php/cPath/21_25/products_id/86 i polecam.
raczej z gamy dostępnych w
www.animavet.pl 😉 pavo sobie wyszło a poszukiwana jest pasza dla konia bardzo wrażliwego na białko
HÖVELER EF Pferde Musli
Na każdego konia działa zupełnie co innego.Po tej paszy ogr nie przybiera,dodaję jej tylko gdy ma cięższe treningi,dla energii.Próbowałam przeróżnych rzeczy,Dodsona Build Up,nic nie działało,aż wreszcie...Hartog Balance... 😅.I koń tyje 😅
Rudy jest dość wrażliwy na białko, na dodatek po ochwatowiec, od 6 miesięcy jest na Seniorze Spillersa nie było żadnego problemu ale nie jest to pasza o wybitnie niskim poziomie białka ...
Z całego serca polecam wszystkim pasze Spillersa 😅
[quote author=efka link=topic=25.msg191698#msg191698 date=1236092268]
HÖVELER EF Pferde Musli
Na każdego konia działa zupełnie co innego.Po tej paszy ogr nie przybiera,dodaję jej tylko gdy ma cięższe treningi,dla energii.Próbowałam przeróżnych rzeczy,Dodsona Build Up,nic nie działało,aż wreszcie...Hartog Balance... 😅.I koń tyje 😅
[/quote]
ona nie ma powodować tycia, ma poprawiać muskulaturę więc bez treningu nie działa 🙂 a co do energii to właśnie nie powoduje nadmiaru 🙂
efka,no widzisz,właśnie piszę,że na każdego inaczej działa 😉.Albo to tylko mój kuhailan jest specyficzny 🙄 😉.Nie zauważyłam,żeby poprawiała muskulaturę,przy dawce samego EF ma za dużo energii,a nic nie idzie "w niego".
efka,no widzisz,właśnie piszę,że na każdego inaczej działa 😉.Albo to tylko mój kuhailan jest specyficzny 🙄 😉.Nie zauważyłam,żeby poprawiała muskulaturę,przy dawce samego EF ma za dużo energii,a nic nie idzie "w niego".
hmmm no być może Ritek dość intensywnie pracuje więc nie miałam okazji sprawdzić jak jest gdy sobie odpoczywa 😉 ale pewnie wtedy by nie dostawał akurat tej paszy 🙂
HÖVELER EF Pferde Musli
https://www.mksklep.pl/hvelerefpferdemusli25kg-p-1272.html?cPath=94_97
Również polecam. Mój teraz powoli wraca do treningu po kontuzji i dostaje to musli i specjalnie go nie roznosi. A bardzo ładnie po tym wygląda. Polecam 🙂
k_cian Dodson Horrell Convalescent Diet - bardzo nisko białkowa pasza.
dziękuję 🙂
a jeszcze inne propozycje ktoś ma?
Czy dostane pasze Equifirsta optrócz sklepu w Julinku koło Kampinosu gdzies jeszcze w Warszawie?
Ewentualnie jakie musli lub granulat polecacie dla 9 letniego konia chodzacego reguralnie pod siodłem w celu rozwoju masy mięśniowej? (ślązak)
a co polecicie konikowi,który wrócił już do normalnej roboty skokowej?
coś co go "obudzi",ale też zbytnio negatywnie "nie pobudzi"?pytam o paszę, po której zacznie mu się chcieć 😉
p.s. koń zdrowy, krew ok.
[quote author=Ktoś link=topic=25.msg195259#msg195259 date=1236459632]
a co polecicie konikowi,który wrócił już do normalnej roboty skokowej?
coś co go "obudzi",ale też zbytnio negatywnie "nie pobudzi"?pytam o paszę, po której zacznie mu się chcieć 😉
p.s. koń zdrowy, krew ok.
[/quote]
Ktoś a może spróbój Spillersa Response Slow Energy Release Energy Mix?
Miałam ostatnio worek i całkiem nieźle,bo chłopaki mieli chęć do pracy, ale nie byli wybuchowi😉
http://www.spillers-feeds.com/pl/Poland/header-bottom/Produkty-i-dystrybutorzy/Pasze-dla-koni-sportowych/Pasze-response-slow-release-energy/edit:
Bo instant energy daje niezłego kopa🙂
Jak ze Spillersa, to ja jeszcze polecam Conditioning Mix - konie ładnie się po tej paszy "rozwijają" nie tylko kondycyjnie ale i masowo. Z tego co słyszałam, to konie są fajne, bo pasza nie "podpala" 🙂
Znawcy/znawczynie 🙂- może znajdzie się wśród Was osoba kompetentna i doradzi, jaką paszę dobrać mojemu dziadowi?
Koń wałach 20 lat w stałym treningu o średnim natężeniu (5x w tyg.)- ze względu na wiek jazdy tylko po płaskim (nie szczypiemy się, ale również nie chcemy nadmiernie przeciążyć stawów już nie nastolatka), codziennie padokowany, 3 posiłki- owies (1+1+1), musli 'ogólne' (0+0+0,5) sieczka Gras Mix Hartoga po garści do posiłku. Według ostatnich wyników badania krwi- konsultowanych z wetem- delikwent powinien otrzymać zastrzyk białka. Z drugiej strony koń ostatnimi czasy spala się na początku pracy (zupełnie nie zachowuje się jak dostojny senior- wręcz bliżej mu momentami do dzieciaka) i aby jazdy miały jakiś sens potrzebujemy chyba paszy 'wolno uwalniającej energię'.
Zdecydowanie przestawię go teraz z Grass mix'a na Lucernę. Pytanie do Was- jakie muesli możecie mi polecić?
Będę zobowiązana za pomoc w rozwianiu dylematu
Hovelera Pro balance raczej nie polecam
ta niby lucerna to jakieś nieporozumienie
jest tak zdrewniała i takie gówno ze jak sie pasze weźmie z worka gołą ręką to można się pokaleczyć !!! i to ma być pasza specjalnie dla koni z problemami układu pokarmowego !!!
na dodatek ten zapierający dech w piersiach zapach po otwarciu worka - na pewno nie jest naturalny ale jakiś chemiczny
większość tej paszy stanowi granulat a to co ma być musli jest również wątpliwej jakości
jesli chodzi o pierwsze wrażenie to bardzo dobre zrobił na mnie spillers meadow herb - przepięknie pachnie, zero pylenia, koninie uszy się trzęsą, zobaczymy jakie będą efekty 😉
Mój wcina już trzeci worek Meadow Herba 🙂
Które musli Spillersowe dawać jako doraźną paszę energetyczną np. przed skokami? Slow release raczej nie chyba?
Lena, slow release fajnie podziałał na konia, który na początku jazdy jest zbyt.. "narwany" 😉 tj. do trzymania, uspokajania, ciut rozkojarzony, z problemem żeby się rozluźnić bo przecież trzeba być w gotowości na wszystko ( ale nie mówię tu o koniu płochliwym), jednocześnie przez to szybko wypalał
przy tej paszy koń był bardziej wyciszony na początku - ale wciąż nie do pchania (mało kiedy jest do pchania 😉 ) - i świeży przez całą jazdę, właśnie z taką stopniowo uwalnianą energią która starczała na dłużej
w Twoim przypadku może powinnaś wybrać Response Instant Energy?
Mój wcina już trzeci worek Meadow Herba 🙂
Które musli Spillersowe dawać jako doraźną paszę energetyczną np. przed skokami? Slow release raczej nie chyba?
mój tez bardzo lubił meadow herba. tylko musialam je chowac przed kolezankami, bo wyjadały suszone marchewki z musli :P
energetyczną? Poniuś którąś swoim dawała, tylko nie pamietam która - moze podpytaj ją?
ja z energetycznych dawałam granulat HDF - ale nie wiecej niż 1/4 miarki na dwa dni przed planowanym wysiłkiem (czyli trzecim z rzedu dniem porzadnej pracy w dzikie upały) - moj kon ja uwielbia i jadłby ją jak cukierki 😁 raz się zagapiłam i dostał oprócz tej 1/4 miarki dodatkową garść tego granulatu i powera to miał aż za dużo 😉 było wesoło 😉
k_cian dzięki. O tą mi chodziło, tylko nazwy zapomniałam.