Kask, toczek, kasko-toczek... i kamizelka

W tej chwili fairplaya pro cool.
dzięki klosma :kwiatek:
Dobra, kupilam nowy kask i jestem mega zachwycona 😀 Ked model Alegra.
Jest leciutki, mocno wentylowany, regulowany, solidny, fajnie wykonczony, wygodny i w miare niezle lezy co jest nie lada wyzwaniem przy mojej nieforemnej lepetynie  😁 i cena bardzo przyzwoita!
Zdjecie katalogowe i na mojej mozgownicy:P
A ta przyzwoita cena to...?
320zl 🙂
faith, ktory sklep je ma? dużo modeli, kolorów na stanie? inne sprowadzają?
orientujesz się może, jak z ich poziomem bezpieczeństwa? tylko ładne czy przy okazji bardziej wyśrubowane normy spełniają?
Galopada ma🙂 sa w trakcie dostawy, na pewno na te chwile jest Allegra, Pina i Basco - popatrz sobie na strone producenta🙂 Pina niestety nie na moja glowe, ale Basco tez bardzo fajne 🙂
http://www.ked-helmsysteme.de/en/products/head-protection/ride/

Nie bardzo rozumiem, co masz na mysli wzgledem bezpieczenstwa, kaski sa atestowane i sa zgodne z norma dla kaskow jezdzieckich czyli EN1384, to chyba oczywiste w dzisiejszych czasach🙂 poza tym firma robi tez kaski rowerowe i narciarskie, wiec nie sadze zeby odwalali fuszerke na takim rynku.

dzięki wielkie 🙂
oj chyba się przejade za jakiś czas 🙂
mój genialny - wentylacja, wygoda, bezpieczeństwo...ale wyglądam w nim jak podgrzybek (do tego jest brązowy 😉)) )

tak, ja wiem, to podstawowa norma. musza spełniać wszystkie, ale są też wyższe (nie pamiętam co i jak z numerami, nazwami) bo przecież te za sumy 4-ro cyfrowe, ze specjalnych materiałów, z dodatkowymi zabezpieczeniami itd, chronią lepiej niż te za np. 70 zł z marketu... podobnie jak rowerowe.
mój pamiętam miał w opisie, że spełnia jakieś tam super normy. dlatego go kupiłam - bo musze b. dbać o tę kwestię (nie tylko, że na zdjęciu był śliczny :P)
Ja jestem zadowolona bardzo bo w 3sek dopasowalam go sobie super do glowy🙂 nie rusza sie, ale tez nie cisnie, nie jest za plytki, reguluje sie latwo i bez wysilku🙂 no i lekki i przewiewny, to da mnie podstawa. wykonaniem dorownuje casco, przynajmniej tym modelom w okolicy 400-600zl a kosztuje sporo mniej 🙂 no i nie wygladam jak ostatnia sierota  😁
Polecicie mi jakiś nie drogi, lekki, w.miarę przwiewny, regulowany kask? 🙂
ok, przetestowalam KEDa, super!🙂
w ogole nie czuje go na glowie, a wlosy suche😉

z czystym sercem polecam!
Jutro bede miała okazje na treningu wypróbować muchę  😎
Obiecany Lami-Cell Ventex M granat
Więc... Z boku i od tylu super, z przodu strasznie odstaje przez ta grubą warstwę po bokach ale i tak go kocham miłością wielką 😉
Lekki, przewiewny i granatowy 😀

Dava   kiss kiss bang bang
17 października 2013 07:42
Faith o jak fajnie, że się podzieliłaś tą informacją. Ja jakiś czas temu pisałam do przedstawiciela na PL tych kasków o ceny poszczególnych modeli i cisza.
Dobrze wiedzieć, że jakiś jeździecki sklep je ma  :kwiatek:

Widziałaś może ten model: http://www.ked-helmsysteme.de/en/products/head-protection/ride/tara
Nie, tego niestety nie. wejdz sobie na galopada.pl i zerknij, sa juz dodane dostepne modele🙂😉)
carmelka   Extremly photogenic... potato
19 października 2013 19:15
http://e-equus.pl/uvex-kask-jezdziecki-exxential-czarny-matowy-p-847.html - ja jeżdżę sobie w takim uvexiku. Niesamowicie lekki, przewiewny, dwa razy ochronił głowę, więc test wytrzymałości zaliczony. Podobno niektóre uvexy wyglądają jak kaczki, ale ja do swojego nic nie mam  🙂
Kasku co upadek nie zmieniam, bo co kilka msc bym po nowy leciała, ale uważam, że po kilku upadkach już wypada zainwestować w nowy.

A takie zabawy kask przeżywał 😉 :
Pomoże ktoś? Chciałam zapytać jak z lekkością, przewiewnością i ogólnie jak sprawują się te 2 kaski:
http://pasi-konik.pl/pl/p/LAMICELL-Kask-Ventex-Classic/4610
http://pasi-konik.pl/pl/p/FAIR-PLAY-Kask-Pro-Cool/1858
Fairplay bardzo lekki i przewiewny, uzywalam ponad rok 🙂
to ja mam jeszcze takie pytanie, od dawien dawna jeździłam w jednym regulowanym kasku i niedawno zauważyłam, że zaczyna mi się ślizgać na włosach. Przykręciłam, ale czuję taki jakby luz od góry. Czy toczki się po prostu tak wysklepiają?
skoda   Horse is right, always.
20 października 2013 13:14
Po dłuższym czasie Ci się uklepie.. 🙂 To tak jak z kaskami na motocykl. Musisz zmienić max co 3 sezony, bo pianka w środku się uklepie, kask będzie luźny, nie będzie tzw. "efektu chomika".. Po prostu będzie latał po całej głowie i nie spełniał swojej powinności 🙂
ja z prośbą  :kwiatek:
po dłuższej przygodzie z PIKEUR GPA,
właśnie zakupiłam kask UVEX model perfexxion Glamour i zwracam się z pytaniem do użytkowników Uvexów
Pierwsze wrażenie super pozytywne- bardzo dokładnie wykonany kask, super lekki, wydaje się być rewelacyjnie przewiewny, no i super sprawa z możliwością dopasowywania co do centymetra

jak sprawują się kaski UVEX w dłuższym użytkowaniu, czy są jakieś ukryte mankamenty?

Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
25 października 2013 11:31
noszę się z zamiarem zakupu kamizelki ochronnej, jeżdżę rekreacyjnie w teren i w ostatnim czasie byłam świadkiem niefajnego upadku z konia i sama taki tez zaliczyłam.  Czy kamizelka typu żółwik jest w miarę dobrym zabezpieczeniem. Domyślam sie, że te pełne sa lepsze ale chyba mniej wygodne. Co możecie polecić niedrogiego?
moim skromnym zdaniem "żółwik" jest za słaby - choć oczywiście lepszy on niż nic  😉 . Kamizelka pełna , dobrze dopasowana nie przeszkadza. najlepiej jak ma poziom beta3.  polecam też odwiedzić decathlon 🙂
Monoc   Kaski GPA dla wszystkich! :)
25 października 2013 19:29
Euforia_80, zauważyłam, że w pełnych kamizelkach dzieci (wiem, że dzieckiem nie jesteś!) upadają tak... nieskładnie. Wiadomo, że mają gorszą koordynację niż dorośli, ale taka kamizelka dodatkowo ogranicza ruch podczas upadku. Jeśli potrafisz w miarę "świadomie spadać", to myślę, że żółwik będzie lepszy. A tu się ręką podeprzesz, albo jakoś coś inaczej ustawisz. 😉
Mozii   "Spełnić własną legendę..."
26 października 2013 12:24
Monoc, moim zdaniem średni argument. Nawet osoba umiejąca dobrze spadać, może spaść niefortunnie i uderzyć chociażby żebrami o drąg lub w terenie o jakiś korzeń itp. Wtedy żółwik czy będzie, czy go nie będzie, jedna chwała, a pełna kamizelka ma tą wyższość, że poza kręgosłupem, chroni klatkę piersiową, żebra i barki- ogólnie cały korpus. 
Monoc   Kaski GPA dla wszystkich! :)
26 października 2013 22:09
Mozii, pod tym względem masz niewątpliwie rację. 😉 Tylko trzeba zadać sobie pytanie z czego chcemy zrezygnować. Brak wygody i ochrona żeber, czy de facto o 70% wygodniejsza kamizelka, ale ochrona tylko na kręgosłup. No i warto dodać, że nawet pełna kamizelka nie zapewnia 100% ochrony. Znam przypadki, że osoba spadająca w kamizelce łamała sobie ręce. Min. z tego powodu, że nie miała takiej ruchomości.

W żadnym wypadku nie mam uprzedzeń do pełnych kamizelek i są modele, które uważam za naprawdę fajne i udane.
Np. ta jest super. Macałam, sprawdzałam i zatwierdzam. 🏇 http://wkkw.eu/kamizelka-airowear-outlyne-dla-kobiet-p-894.html
Tylko ile kosztuje...

To jedynie takie moje dywagacje z doświadczenia. 😉 Decyzja i tak niezaprzeczalnie należy do Euforia_80. Wybierze to, co jej będzie najbardziej odpowiadało. 😉
Mam pytanie: Który kask poleciłybyście dla dziecka (7-8 lat), które właśnie zaczyna naukę? Nie musi to być najwyższa półka cenowa, bo pewnie za jakiś czas trzeba będzie go wymienić na większy, ale ważne, żeby był bezpieczny i wygodny. Z góry dziękuję za pomoc.
A ja ogólnie do tematu moge polecić wszystkim Kask Atlantic Zhelter Horze.
Mam go już ponad pół roku i bardzo sobie chwalę. Wygodny, przyjemny i jeszcze dobrze wygląda.
A i cena nie najgorsza  😉
Olivia7, dziecku musi się spodobać 🙂 I zawsze dobrze jest przymierzyć. Poszukiwania zaczęłabym w Decathlonie po prostu.
Nuna, to wielokrotnie chwalony kask. Ma dziwną rozmiarówkę - zazwyczaj trzeba doliczyć nr, dwa do obwodu. Pasuje na podłużne czaszki. Polecam pokrowiec, bo powierzchnia kasku delikatna.
Koniecznie musi się podobać, zwłaszcza, że to dla dziewczynki  😉. Decathlon ma tylko jedną markę - Fouganza. Nada się na pierwszy kask? Który model najlepszy?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się