DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie
escada dzieki, znalazlam na amazon całkiem ladna alacantre 🙂
patrząc na zdjęcie w górnym lewym rogu zastanawiam się poważnie - do czego służy róg w masce "jednorożec"?
galeria 🙂
http://www.fury-fantasy.com/Fury-Fantasy-Impressionen.htmnawet zaprzęgi są ....
no
sio.... dla ciekawej branży zaczęłaś produkować 🙂
W sklepie krawieckim widziałam pikowane materiały (pikowania w kratę lub paski- jak w padach Anky) z podszyciem jak w kurtkach ocieplanych. 18 zł za metr (pikowany w kratę). Z wyglądu i obmacania fajne- jakby się złożyło na pół, to raczej nie potrzeba by było gąbki do środka wkładać.
okunka, jak zawsze super 🙂
escada, czekam na fotki kolejnych! 😀
Harja - dziekuje 😀 jutro zorganizuje aparat bo telefonem na zdjeciach wyglada wszystko tragicznie zwłaszcza kolory :-P no i pojawi sie drugi pad
Będzie trochę bo zamówienia się sypią 😉
[quote author=horse_art link=topic=88.msg1896731#msg1896731 date=1381500309]
patrząc na zdjęcie w górnym lewym rogu zastanawiam się poważnie - do czego służy róg w masce "jednorożec"?
galeria 🙂
http://www.fury-fantasy.com/Fury-Fantasy-Impressionen.htmnawet zaprzęgi są ....[/quote]
Patrząc na te zdjęcia, to trąci mi podobnymi ludźmi do tych, którzy maltretowali na filmikach tego małego kucysia. 🤔
Nie wiedzialam gdzie napisać, czy tu czy do zwykłego DIY... Szył ktoś może frak?
Moja mama szyła mi frak😉 Co chcesz wiedzieć?
Dokładne wymiary w cm haha no i Twój wzrost 😀 Mniej więcej krój może miała by 🙂 Taki rozrysowany 🙂
To już było dawno, kroju na bank nie ma gotowego, ale na pewno brany z burdy i może trochę przerabiany, ale nie powiem z której, bo mamy w domu ich chyba z 300 😉
Ehh, no nic, potrzebny dopiero na następny sezon, więc mam czas 😀
Wstawiam poprawione zdjęcie czarnego padu i fioletowy czaprak na 3cm owacie
Niestety kolory są nadal przekłamane ;(
fiolet jest bardzo intensywny, czerń również.
Jeszcze jeden:
Wierzch alkantara, środek: owata 3,5cm, gąbka, spód: siatka bawełniana
kolor bordowy, fuksjowa lamówka i sznurki: granat + ecru
do pikowania najpierw rysujesz linie na materiale?
okunka, fioletowy jakie staranne pikowanie, no,no 🙂
Tak, ale dopiero jak mam złożony cały pad, w sensie wszystkie warstwy materiału złączone szpilkami, a nie na płaskim 😎 nie wiem czy to prawidłowo, ale moim zdaniem lepiej wychodzi.
harja: szło jak po maśle 😀iabeł: ale i tak najbardziej jestem zadowolona z bordowego, lamówka wyszła równa i w ogóle jak na razie mój najdoskonalszy 😀 tylko rozmiar cholera, chyba znów trochę krótki jak na full będzie, bardziej cob pewnie 😵
Kolejna fuksja, tym razem z czarną lamówką i srebrnym sznurkiem 🙂
Nie wiem jak wykończyć naczółek, bardzo proszę o poradę. Chodzi o zamaskowanie i zabezpieczenie szwów z drugiej strony, czy wystarczy, że przeszyję grubą czarną taśmą i zaszyję uszka, czy szukać jakiejś skóry? z góry dziękuję :kwiatek:
Dziewczyny czy któraś z Was robi jakieś ciekawe ogłowia ozdobne dla arabów?
polecicie jakiś dobry sklep gdzie kupowałyście alkantre i wypełnienie do czapraków?
Nie wiedzialam gdzie napisać, czy tu czy do zwykłego DIY... Szył ktoś może frak?
Uśmiechnij się do Zorilli ona robiła, nawet chyba tu wstawiała zdjęcia. 😉
Np. na stronie 290.
Jakieś ostatnie wyroby. 😀 ujeżdżeniowy i łezki
Winko, okunka, wasze wyroby są coraz lepsze 😀 Winko, nigdy bym nie powiedziała, że są to czapraki ręcznie robione, wyprodukowane w domowym zaciszu 😉
czarno-czarna, większość chyba kupuje na allegro 🙂
Winko tak z ciekawości, ile zajmuje Ci przepikowanie takiej łezki? Czy kupujesz materiał z gotową pikówką? 😉 bo jak na to patrzę, to stwierdzam, że nie na moje nerwy 🤣 także podziwiam :kwiatek:
harja bardzo dziękuję 🙂
Ja się zaopatruję poprzez sklep z materiałami w mojej miejscowości, pasmanterię, allegro itp, aczkolwiek nadal szukam "ideału", zwłaszcza jeśli chodzi o kombinację wypełnienia, wszystko jest cacy, ale ciągle czegoś mi brakuje :p jestem na etapie testów różnych połączeń różnych form/rodzajów gąbko-watolinowo-włókninowo-owatowo-silikonowych i flizelin i jeszcze cholera wie czego 🤣
Zamarzył mi się jeden padzik, ale nie mam pojęcia gdzie znaleźć alkantarę w takim kolorze ;(
Jakie niesamowite rzeczy tu powstają ! 😲 Aż mnie coś tchnęło, żeby spróbować!
Tylko... tak cofałam się i cofałam w waszych wypowiedziach, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie (być może ono padło, ale ponad 400 stron nie dam rady przeczytać 😉 no i mogło mi coś umknąć ) ale powiedzcie mi: jak przyczepiacie ten ozdobny sznureczek do padów (ta lamówka ze sznurka) ? Bo nie wyobrażam sobie, że da się go przyszyć? Przykleić?
Nikas - maszyną do szycia przeszywasz 🙂
Alee... jak ? :P Przecież to jest tak małe i "chude" cienkie... Wzdłuż sznureczka przeszywasz?
Chyba mam jakoś za mało wyobraźni 🤔wirek:
To dopytam przy okazji: Czy gąbka tapicerska 2cm jako wypełnienie ujdzie? Czy jest na to jakiś najlepszy patent ? (odpowiedź na to pytanie akurat gdzieś mi przemknęło, ale już nie mogę znaleźć)
Widziałam dwa rodzaje gąbek, jeden przypominał styropian (chyba "pianka tapicerska"😉 a drugi rodzaj był miękki więc się nadawał.
Sznurek jak najbardziej maszyna przeszyje, ale musi być mocna igła i w miarę mocna maszyna, przynajmniej tak mi się wydaje. No i też kwestia, że cieńszy sznurek trudniej równo przeszyć, bo igła się ześlizguje. Powodzenia :kwiatek:
No dobra. Dziękuję bardzo. Jeśli cokolwiek z tego wyjdzie to się pochwalę 😉