własna przydomowa stajnia

Mehari   nic nie dzieje się bez przyczyny..
05 października 2013 08:26
U mnie od kilku nocy przymrozki -3/ -4 :/
Konie nie są gotowe na takie temperatury jeszcze 🙁

Baranek przepiękny !!!!!
U Nas dziś ładnie ale mieliśmy mróz trzy noce wstecz.
Rano jak wyszłam to byłam mega zaskoczona -biało wszędzie.
Wczoraj docieplaliśmy stajnie 😉 bo na wiosnę wyrzuciłam wszelkie słomiane uszczelniacze ze szpar pod dachem.Były już tak stare że nawet słomy nie przypominały ale po tym jak temperatura spadać zaczeła w nocy i wieje u Nas niemiłosiernie stwierdziłam że wracam do starych metod zatykania szpar słomą.
Jaka kolosalkna róznica - byłam w szoku że po tym jak dopchałam wszystko słomą w 3/4 stajni to zrobiło sie tam tak cicho i spokojnie.
Może dzis porobię zdjęcia o co mi chodzi 😉 bo tak to chyba w tym powojennych stajniach tylko jeszcze mają rolnicy -słomę pod dachem  🤣
Zawsze zastanawialam się jak to jest -na dworze zawieja i ulewa a w stajni cisza i spokój.
Potem nie zwróciłam uwagi że od czasu jak wygrzebałam tą słomę to już tak cicho nie jest.
Chciałam poprostu odświeżyć trochę ale całe lato zostawiłam te szpary aby było przewiewniej.
Teraz tam jest taka cisza i spokój 😉
Do tego nowe drzwi ,okiennice i w tym roku nie będę musiała obstawiać drzwi słomą.
Nawet ze starej rozpadającej sie stajni idzie coś ciekawego zrobić.
Ma to też swój urok... Gdybym jeszcze mogła ten dach wymienić i odrestaurować drugą część.. Chyba niczego wiecej mi do szczęscia nie potrzeba 😉
derby   "Pamiętajcie, tylko spokój Was uratuje."
05 października 2013 08:36
U nas też mrozik, a jestem na etapie kupowania tuj i szlag mnie trafi jak się nie przyjmą  😤
Pewnie się przyjm🙂 To niemal niezniszczalny drzewka. Po posadzeniu  jak podlejesz zarzuć przy korzeniach jakieś szmaty na noc, coby woda się nie ścięła.
05 października 2013 09:41
Dzięki czesio, zlecę rodzince wykonanie;d
05 października 2013 15:43
Czy olcha jest trująca dla koni? Wpierdzielają mi opadnięte liście jak czipsy...
A.   master of sarcasm :]
05 października 2013 20:10
[quote author=Być. link=topic=19013.msg1891912#msg1891912 date=1380919947]
A my mamy nowego "kucyka"  😁 KLIK

Oddasz jak się do Ciebie ładnie uśmiechnę?
[/quote]

A wiesz ile on warty? 😉 To rzadka, zachowawcza rasa.
Mehari Nie jest trującą. Moja wcina wszystkie drzewa. Namiętnie dęby i brzozy. Samosiejki są objedzone. 😀 Na szczęście nie zeszło do -7 w nocy.  U nas przymrozki od 1,5 tygodnia. Chyba jakiś dziwny mikro klimat się zrobił. ;/ Co wstaje rano woda zamarznięta i nosze w wiaderkach. 🙂
05 października 2013 21:03
elena111, moje też uwielbiają brzozy.. ale to wiem, że mogą jeść.
[quote author=A. link=topic=19013.msg1891826#msg1891826 date=1380913383]

[/quote]

[/quote]
Myślałam, że na moje ładne oczy...
Cholera no, a wszyscy mówią, że takie ładne...
A.   master of sarcasm :]
05 października 2013 22:31
[quote author=Być. link=topic=19013.msg1892463#msg1892463 date=1381005995]
[quote author=A. link=topic=19013.msg1891826#msg1891826 date=1380913383]

[/quote]

[/quote]
Myślałam, że na moje ładne oczy...
Cholera no, a wszyscy mówią, że takie ładne...
[/quote]

No niestety, u mnie takie numery nie przechodzą  😁
Kochani chce sie tylko szybko zapytać czy jeśli koń ma rozwaloną noge z której małym strumieniem ciągle płynie krwe to do rana dopóki przyjedzie weterynarz nic mu sie nie stanie, czy istnieje ryzyko wykrwawienia? Lekarz od psów godzine temu zalozyła mu opatrunek, ale już przesiąkł. Ile litrów krwi może stracić koń?
Jak cieknie ciurkiem?Toż to trzeba  zatamować,oczywiście że jak tak zostanie to nie będzie dobrze.Co to za wet,że nie zatamował krwawienia 🙄
Chyba,że panikujesz i  ta krew nie takim znowu ciurkiem ciekła  😉                   
jeśli rana nie jest rozległa i/lub głęboka a psowy wet już ją oczyścił - posyp ją niewielką ilością nadmanganianu potasu w proszku (kilka kryształków dosłownie, nie "pół garści"😉. Jeśli rana jest większa - przemyj roztworem nadmanganianu 0,1 % - w przypadku rozleglejszej rany - 0,05%
Nadmanganian jako koagulator krwi powinien zatamować krwawienie
Dzięki, _Gaga_ przydało się, wet już był i go opatzył, ale na razie o jeździe moge zapomnieć :/
Olać jazdę, byle koń wyzdrowiał
czego życzę  😀
Ostatnio miał problemy zołądkowe i jak zobaczyłam krew to juz myślałam że tak sika krwią, nawet nie wiesz jaka była radość jak sie okazało że to "tylko" noga. A co do wetów to jestem załamana, chyba do 10 zadzwoniłam i nikomu nie chciało sie przyjechać bo to sobota, załamka po prostu.  🤔wirek:
Dziś wieczorem przywiozłam konia do domu 🙂  🏇  😅
czy takie coś będzie dobre i tanie w oświetleniu padoku ?
http://allegro.pl/halogen-lampa-naswietlacz-led-50w-jak-500w-cob-i3593842596.html
moje juz dostają futerka ale wczoraj było tak ciepło że muchy o mało ich nie zamęczyły.. Czy u Was też tak z tą pogodą?
Pogoda aktualnie super, jestem aktywniejsza niż na lato. Muchy były, aczkolwiek kopytne i tak są spokojniejsze, bo nie ma komarów, mimo że jednego jeszcze zabiłam w domu. U nas parę zmian, poznałam dość życzliwego człowieka i dostałam za darmo 9 palet, będą wykorzystane pod siano. Tzn. już są. Natomiast cały obornik mi wybrał, więc jest czysto. Konie ładnie obrastają i aktywnie pracują, co by brzuch zgubić.
11 października 2013 09:35
Angela, Moje po tych przymrozkach i trzęsieniu się z zimna, teraz bardzo intensywnie obrastają w futro. A pogoda - piękna 🙂 Aż żal, że muszę w biurze siedzieć 🙁 Na szczęście już zaraz weekend 🙂
Much jest sporo, jak jest tak ciepło.

Dołączam się do pytania Kariny o tanie i dobre oświetlenie ujeżdżalni?
ja mam właśnie podobny halogen i to jeden i oświetla mi całą ujeżdżalnię, a ujeżdżalnia ma coś koło 80x50 jeśli się nie mylę. Jeszcze nawet sięga światło na round pena za ujeżdżalnią 😉 tylko nie wiem jaką moc ma, musiałabym mężulka spytać 😉
aniaagre to jak byś mogła zapytać  :kwiatek: bo muszę coś kupić ale by nie było jakoś mega drogo no i bezpieczne-dobre🙂
aniaagre, zapytaj prosze! jaki rodzaj, jaka moc...
coraz szybciej ciemno...przydałoby się ...
u nas na krytym round penie są na środku takie zwykle, mocy nie znam, ale świecą bardzo punktowo i niezbyt mocno. były 3 szt - nie było super jasno, został jeden i jest....mocno ciemnawo, jedna jaśniejsza plama... przed stajnią też wiszą -niżej, oświetla kawałki, ale też bez szaleństw...
bo jest dziś w lidlu jakiś halogen energooszczędny za 50zł i myślę czy jechać i przed stajnie nawet kupić 🙂
przed stajnie, zeby do drzwi trafić to każdy wystarczy. ale sprawdz czy np na allegro nie ma lepszych za tą cene.
12 października 2013 17:45
Tuje siedzą w ziemi, brakuje jeszcze z 20 drzewek, ale już zamówione. Moje pytanie- jak je teraz podlewać?
Jeśli bardzo sucho to po 10 litrów raz na parę dni. Jedynie nawóz jesienny do iglaków by im się na początek przydał 🙂
ten co ja mam to ma moc 1000 🙂 ale mąż nie pamięta ile kosztował i gdzie kupił, a mam go od 5 lat i do tego tylko raz żarówkę wymienialiśmy 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się