komu konia w trening?

witam czy znacie moze kogos godnego polecenia w okolicach chojny (zachpom) kto pomogl by mi w zajezdzaniu mojej klaczy
dodam ze pracuje z nia od jakiegos czasu postepy sa ale przydalby sie trener
ucze ja narazie tylko w stepie gdyz sama dluuuugo nie jezdzilam i przyznam ze troche sie boje sama zaklusowac
fajnie byloby jakby ten ktos mogl do nas przyjezdzac od czasu do czasu no a jesli nie to dalabym klaczke do tego kogos
moze macie kogos do polecenia lub moze ktos z was blisko mnie mieszka i zajmuje sie zajezdzaniem mlodych koni...
Najbliżej masz SK Bielin i Olę Lusinę (jako trenera na przykład)...
wielkie dzieki napewno sie skontaktuje 🙂
Nie wiem czy to padło czy nie... ale- ile mniej więcej wynosi stawka za miesięczny trening konia? Powiedzmy zajeżdżanie do 3 chodów albo ułożenie takie najbardziej podstawowe, żeby koń, powiedzmy, był w stanie przejechać ładnie parkur L. Domyślam się, że wszystko zależy od nazwiska, stajni, doświadczenia trenera etc, ale pytam tak właściwie tylko dlatego, że gdzieś widziałam "świetną" ofertę pracy polegającą na ułożeniu kilku koni w zamian za to, że sobie można na nich pojeździć., I ja się zastanawiam.... ktoś się na takie układy jeszcze pisze?
Co innego - nie mieć konia, dogadać się gdzieś na zasadzie jazdy za pracę (ale nie znam nikogo kto by się podejmował przy tym pracy z totalną surowizną, żeby dopiero na tej surowiźnie kiedyś jeździć). No nie wiem...
Sankaritarina, każdy tak kalkuluje, żeby to minimum 20-30 PLN za dosiad wypadło. Minimum. Czyli najmniej ok. 500 PLN za miesiąc. Niektórym opłaca się za mniej, gdy zarobek z pensjonatu odpowiednio większy. Żeby konia zajeździć i podjeździć, żadnego problematycznego, tak do 3 chodów, wydłużeń, odrobinę naskakać - 3 miesięcy potrzeba przeciętnie. Przygotowanie do "ładnego L" młodziaka to nie takie hop-siup. Tu prawie rok, 3/4 schodzi. Nie żeby przejechał, tylko dobrze, bez szkody dla przyszłości. Chyba, że koń z wysokiej półki.
halo, Dzięki :kwiatek:
Noo, trochę źle sformułowałam wypowiedź - chodziło mi o przykład czegoś "lajtowego" i "mniej lajtowego" (ten "ładny parkur"😉.
wiec tak z pania Ola sie kontaktowalam za drogo jak dla mnie musze znalezc kogos kto zaproponuje przystepna cene z dojazdem do mnie powiedzmy raz w miesiacu moze dwa nie chodzi mi o zajezdzanie na wysokim poziomie tylko podstawy ,nie mam ambicji sportowych nie rajcuje mnie to, bardziej interesuja mnie wypady w teren ....
Aleksandra Lusina jest bardzo utytuowaną zawodniczką, ma sukcecy na poziomie CSIO, więc nie ma opcji aby było tanio
Jeżdżąc raz w miesiącu konia się ani nie zajeździ ani niczego nie nauczy - nawet mikro podstaw. Zajazdka to 2-3 miesiące codziennej pracy.
Niestety w Twoim przypadku ciężko będzie pomóc... Skoro nie stać Cię na zajazdkę, a sama nie specjalnie umiesz - zostaw sobie konia do strzyżenia trawy...

Dodam ponadto, że zajazdka jako element obciążony sporym ryzykiem - nie może być tania...
Poza tym źle / nieprawidłowo zajeżdżony koń to sporo problemów  w przyszłości. Dlatego właśnie daje się do zajeżdżania konie osobom, które wiedzą co robią. A to tanie nie jest. I nie, nie da się tego zrobić raz czy dwa w tygodniu. To codzienna praca z koniem.
doskonale zdaje sobie z tego sprawe i wiem ze Pani Ola jest bardzo dobra w tym co robi no ale nie kazdy moze pozwolic sobie wydac mies. 2000 tys zl co daje nam 6000 za 3 mies zajezdzania
a kosiarki do trawy nie potrzebuje bo mam  😀
dlatego musze znalezc kogos tanszego
wiem ze konia nie zajezdza sie w 3 dni tylko jest to codzienna praca i nie jest to tak ze nie mam pojecia tylko brak mi czasu i wskazowek bo jak wiekszosc z nas nie jestem wykwalifikowanym trenerem
i z checia oddam konia w trening ale taniej wiem ze takie rzeczy kosztuja ale nie kazdego stac na TAKI wydatek
niestety nie mam meza milionera a szkoda 😀iabeł:
derby   "Pamiętajcie, tylko spokój Was uratuje."
09 października 2013 09:16
średni trening konia plus pensjonat to 1200 PLN, są i tańsze, ale czy idzie to z jakością....
nie mi oceniać. Są i ogłoszenia za 550 trening plus pensjonat, ale ja bym się nie odważyła🙂
za takie pieniadze tez bym sie bala bo nie chce zepsuc konia ale tysiac to juz przystepniejsza cena no nic nie zawracam wam glowy bede szukac jak nie znajde to jeszcze rok poczekam i naskladam kase na wlasciwa osobe nawet Pania Ole bo nie chce zalowac
średni trening konia plus pensjonat to 1200 PLN, są i tańsze, ale czy idzie to z jakością....
nie mi oceniać. Są i ogłoszenia za 550 trening plus pensjonat, ale ja bym się nie odważyła🙂

ke?? to chyba u 13 latki, która szuka konia, żeby sobie pojeździć. Ceny są różne. Zależy ile razy w tygodniu będzie koń pracował, czy właściciel współpracuje np. potrafi i będzie pracował 2 razy w tygodniu z koniem z ziemi.
gocha81, mam wrażenie, że skoro nawet nie jesteś w stanie zakłusować na koniu, to Twój poziom jest bardzo marniutki. Lepiej wydać koło 3-4 tyś i oddać konia w ręce kogoś, kto zna się na tym co robi a samemu w tym czasie szlifować jazdę na koniu, który Ciebie nauczy. Surowy koń i początkujący jeździec to najgorsze połączenie. Zamiast współpracującego konia będziesz mieć konia wyrywającego, ponoszącego, płochliwego, a jazda zamiast być przyjemnością stanie się przykra.
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
09 października 2013 10:34
Bywa i tak, że oddając konia w trening do utytułowanego zawodnika, wcale niekoniecznie ten zawodnik sam osobiście będzie z tym koniem pracował, ale będzie np. jeżdżony przez luzaka tego zawodnika. Co też nie musi oznaczać że trening będzie przeprowadzany źle, bo przecież ta osoba jeździ pod okiem tego zawodnika.
ElaPe, oczywiście. I sądzę, że skoro to ma być koń rekreacyjny to wcale nie musi być to zawodnik. Wystarczy osoba, która ma doświadczenie w pracy z młodzikami. Jest w PL sporo osób, które potrafią zrobić konia bardzo fajnie w podstawach. Koń opanuje równowagę z jeźdźcem w 3 chodach, ogarnie przejścia, cofanie, początki ustępowań. Więcej dla rekreanta nie potrzeba. Koń ma się po 3 miesiącach umieć odnaleźć pod jeźdźcem i przyjemnie z nim współpracować.
Zobacz chociaż na Żabno. Tam konie z tego co widzę pomaga robić forumowa galopada. Widać przyjemne obrazki pracy pod siodłem 3-latków, a przecież nie jest zawodniczką GP.
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
09 października 2013 10:47
To ja o tym wiem, nie musisz mi tłumaczyć że nie potrzeba E. Gala do zajazdki rekreanta 😉

Z tym że Gocha81 szuka kogoś w zach-pom a Żabno to "trochę" daleko. Poza tym Galopada chyba tam jest tylko latem

Niedaleko od Gocha81 jest stajnia W. Siergiej i F. Poszumskiego (zawodników ujeżdżenia) - może tam by ci mogli pomóc http://www.konie-ujezdzenie.pl/oferta.html
Z praktykami niektórych zawodników/ trenerów biorących konie w trening to ja  się  zupełnie nie zgadzam . Przytrafiło mi się to niestety .
Oddaję konia ceniącemu się zawodnikowi w trening , płacąc 40% więcej za jego nazwisko , doświadczenie , w stosunku do oferty osoby luzakującej na co dzień w pobliskim klubie sportowym . Tymczasem , połowę  dosiadań wykonała  tam u tego super trenera jakaś przecietnie jeżdżąca osoba  , i dowiedziałam się o tym od osób postronnych . Czyli przepłaciłam 40 ( albo i więcej)  procent za połowę treningu 🙁
nie napisalam ze nie potrafie zaklusowac  😉
chodzi o to ze to jest mlody kon dopiero robiony, no i nie ukrywam boje sie gleby, jezdzic konno potrafie ale to co innego kon ulozony a mlodziak ...
a co do tego kto mialby mi klacz robic to nie musi to byc osoba jezdzaca super konkursy z niewiadomo jakimi tytuami
juz pisalam ze nie mam ambicji sportowych i chce ujezdzic konia na poziomie podstawowym i oczywiscie ze nie chce tego zrobic u byle kogo
i jestem gotowa na to aby cwiczyc z nia w tygodniu wedle zalecen ....
gocha81, dlatego ode mnie masz pw z wiadomością, kto robi młodziaki SAM,za dobrą kasę i nie tak daleko jak Żabno😉
ElaPe, galopadę podałam jako pierwszy, lepszy przykład z RV. Takich ludzi jest pełno, wystarczy się rozejrzeć. Z tamtego woj. prawie nikogo nie znam więc nie rzucam nazwiskami.

gocha81, w takim razie źle zrozumiałam Twój pierwszy post.
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
09 października 2013 17:17
średni trening konia plus pensjonat to 1200 PLN

Chyba 1200zl plus dodatkowo pensjonat?😁
Chyba,ze trener jednocześnie prowadzi pensjonat,wtedy to w miarę realna cena....
09 października 2013 17:21
1,200 średnio chciało 80% stajni jak szukałam czegoś dla mojej🙂  Kilka 1,000 zł i nawet jedna za 900😉
(razem z pensjonatem)
09 października 2013 17:31
Za prace ile dni w tygodniu?
09 października 2013 17:33
5/ 6 dni
Ktoś, najczęściej. Sama praca z koniem różnie, 5-7 stówek. Wiele zależy od tego ile razy w tygodniu koń ma chodzić, czy to surówka czy odrabianie, czy koń przyjął już jeźdźca i jakie są oczekiwania właściciela.
09 października 2013 17:36
Czyli teraz rozmawiamy bardziej o zajeżdżaniu/podstawach,a nie o treningu sensu stricte?
5-6 razy w tygodniu,licząc lajtowo 40zl za trening,daje minimum 800zl...
09 października 2013 17:39
5/6 dni trening - bez względu jaki poziom, choć mnie interesowało minimum dla młodego konia🙂
Tak chcieli, nic na to nie poradzę

Niektórzy nawet brali mniej za konia do treningu sensownego niż za swieżaka.
09 października 2013 17:41
To na Pomorzu sa inne stawki...trening konia z jeźdźcem,to od 40-100zl za trening średnio...
Trening konia podobnie,przy abonamentowych układach sa jakieś upustysam pensjonat to od 600-1000 zł w standardzie...
Ktoś, ja piszę o zajazdce, bo o to pytałagocha81, gdzie wsiadasz na 20 -40 min, bo koń dopiero zaczyna robotę.
09 października 2013 17:46
bera7, no to jest ok,ale derby zdaje sie pisze o normalnej robocie 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się