Kask, toczek, kasko-toczek... i kamizelka

Mozii   "Spełnić własną legendę..."
05 października 2013 12:16
U mnie przy obwodzie 55 jest przedział 55-57. Dużo zależy od wypełnienia 😉
Ostrzegam przed podejściem: "ten jest ciut za ciasny to wezmę nr większy i ok". Trzeba mierzyć dokładnie to, co się planuje kupić. W ten sposób się nacięłam: kask wyglądał i leżał super, tylko te okolice skroni... to zamówiłam nr większy, bo to było ciut ciut. Rezultat? Za długi kask lata na głowie, a jak cisnął - tak ciśnie 🙂
szepcik, z "typem" kasku tez uwazaj. Masa kaskow jest wizualnie do siebie podobna, na pierwwzy rzut oka nie widac roznicy, ale skorupa moze byc roznie profilowana - na glowe bardziej okragla lub podluzna... jedne sa plytsze, drugie glebsze... po zdjeciu niestety ni dy rydy okreslic jak bedzie lezec na konkretnej glowie.
W kasku też warto troche pochodzić bo pod wpływem ciepła nie które się dopasowują do głowy.
york progressa - ktos obcowal blizej z tym kaskiem?

Bardzo przyzwoity za niewielką kasę. Znam kilka osób, które go mają i bardzo sobie chwalą. Lekki, przewiewny i dobrze się w nim wygląda.
A ja mogę śmiało polecić Lami-Cell Ventex 😉 Tylko na razie nie mam fotki zrobionej dobrej... Ale postaram się coś załatwić 😉

Ale moja ocena na 5 - lekki, przewiewny. Mam wrażenie po moim starym Tattini jakbym go na głowie nie miała wcale 😉
Mam tylko nadzieję, że trochę pożyje przy moim dość intensywnym użytkowaniu 😉
No i z boku wygląda super od przodu trochę średnio mi sie podobało z początku ale już to zaakceptowałam: takie wrażenie jakby za dużo odstawał od boków głowy mojej wąskiej.
equi.dream dzieki🙂 wobec tego jade jutro przymierzyc na wlasnej glowie🙂
faith opisz wrażenia ;D
Dziewczyny, pomocy!  :kwiatek:
Horze Pacific
czy
York Aero ?
Głównie chodzi mi o wentylację oraz względy bezpieczeństwa. Możecie się jakoś wypowiedzieć na ich temat?
w aero poci sie strasznie głowa, szybko blaknie (taka tandetna alcantra czy coś?), taki brzydki się robi, a po deszczu zlazł - pofalował materiał, który z daleka nei wygląda porządnie, wygoda (nawe poza poceniem i grzeniem głowy) - też słaba.
skuteczności na szczęście nie sprawdzały (kilka os z otocznia ma)
a ten horze ma jak widzisz połącznie dołu z gura taśmą jak izolacyjna. nie fajnie to wygląda, odkleja się i ochrona.... wentylacja wbrew pozorom słaba.

jak zależy ci na takim wyglądzie, to polecam jabu - podobne do1. ale jakość, trwałość nieporównywalna.  dobrze wygląda na głowie. fajnie sie nosi (mam kilka lat, znajomi też) - minus, też słaba wentylacja. wypadków nie miałam w nim.

ochrona i wentylacja to casco. mam najzwyklejszy sprawdzony - taki w klimacie rowerowych 😉- i w mega upały po wiele godz. dziennie i poważne upadki. polecam -rewelacja (ta i srednie polki cenowe).
Bylam przymierzyc Yorka progresse.
nie ma dramatu, ale ruchomy daszek jak dla mnie jest dyskwalifikacja.
mam teraz FP pro cool z ruchomym daszkiem, i on sie niestety wyrabia i potem lata jak oszalaly.
Przymierzalam tez swingi i casco. Casco passion i passion new - dla mnie masakra, wtgladam jak w nocniku, aczkolwiek jakosc wykonania - mega na plus.
O dziwo najlepiej wygladalam w jakims kosmicznym swingu, o takim:

Ale! od przyszlego tygodnia beda w Szczecinie dostepne KEDy  🏇 szykuje sie wielkie przymierzanie part 2😉
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
09 października 2013 07:36
faith, a co to sa KEDy? bo ja znam tylko KEPy 🙂
A to niemiecka firma, taka ogolnokaskowa, robia tez rowerowe i narciarskie, maja kilka ciekawych modeli a do tej pory nie szlo ich dostac w Polsce🙂

http://www.ked-helmsysteme.de/en/products/head-protection/ride/
Mam do was pytanie . Patrząc tak szerzej nie widzę tutaj mężczyzn ( przynajmniej się nie wypowiadają) . Potrzebuję kasku typowo na faceta , musi dobrze leżeć i dość przyzwoicie wyglądać przedział cenowy  myślę że do 200-250 zł. Myślałem nad kilkoma kaskami
Horze
-Halorider
-Pacific
York
-AERO
Villa Horse

Przyznam szczerze że jestem skołowany ponieważ wiele jest opinii pozytywnych jak i negatywnych o tych kaskach . W grę oczywiście wchodzą również inne modele.  Problemem jest to że nie mam za bardzo jak przymierzyć sprzętu .  Podkarpacie pod względem wyposażenia niestety lekko leży ( no chyba że oczywiście o czymś nie wiem 🙂 ) 

Co radzicie ?
Jaki rozmiar tej męskiej głowy? Bez mierzenia celowałabym w te z regulacją, bo zawsze można trochę uratować sytuację. Sporo panów wybiera wklejony wyżej model Yorka-Sportiva. Rozmiar L łapie przedział 57-61, zdecydowana większość panów się mieści.
Ogólnie ja u siebie celował bym w 54-55 . No ale mogę się mylić.
zmierz głowe centymetrem krawieckim. albo sznurkiem a potem ten sznurek linijką.
znając obwód głowy łatwiej kupić pasujący kask - nawet regulowany 😉
Dokładnie jak zakładałem 55 😉
Czyli Sportiva S, do 56 😉
Nie pomyliłaś nazw 😀 ? Totalnie nie mogę tego znaleźć są Sportiva'y ale tylko ochraniacze :P
Oczywiście, że pomyliłam  😡 Tak to jest jak się akurat Sportivy wklepuje do programu  😁 Kask się nazywa Progressa  :kwiatek:
jeśli regulacja jest idealnie "do" naszego obwodu to lepiej nie brać. wziąć taki który wypadnie na srodku... bo powiększony na maksa (jak i zmniejszeny) wygodny nie jest.
a i nie można powiększyć żeby np kominiarke, czapke, kaskowe nauszniki itp zimą założyć...
mam też czasem tak (wy też?), że jak pobolewa mnie głowa, cisnienie jest złe itp, to wole powiększyć trochę - ciasny "jjak zwykle" bardzo mi przeszkadza...
Tylko przy rozmiarze 55-56 jest się zawsze na końcu albo początku zakresu regulacji. Też mam taki rozmiar i jednak celuje w te, gdzie wypada mi na końcu. Z czapki pod spód nie korzystam, bo mam dodatkowy zestaw "grzejny" na zimę, a w kaskach większych wygląda się jak w pożyczonym od starszego brata.
Terrok, z jakiej części Podkarpacia jesteś? Jeśli chodzi o modele wymienione przez Ciebie, to znam mężczyznę jeżdżącego w Horze Pacific - wygląda bardzo dobrze.
horse_art, dziękuję Ci bardzo za opinię  :kwiatek: Mimo wszystko zdecydowałam się zaryzykować i kupić York Aero - mam nadzieję, że będzie pasował 🙂
te z regulacją mają zwykle więcej niż 1 cm różnicy - o tych pisalam.
a te "na styk" lepeij mierzyć - bo jak ktos już wspomniał i kształty różne i rozmiarówki....
Orientuje się ktoś z wentylacją Fair Play Victor? Bo jest to jedyny kask, który normalnie wygląda na mojej głowie 👀
Kaskadowata całkiem nieźle, ale jakby  nie było ja mam zawsze mokrą głowę po jeździe, nie spotkałam jeszcze takiego kasku, który dobrze odprowadzał. A w Victorze wyglądam ładnie, więc wybór padł na niego.
To chyba malo sprawdzilas, ja od roku leb suchy jak pieprz...
faith a jaki masz kask?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się