Claudia, jeśli Twój koń ma 3 lata to nie sądzisz, że jest za wcześnie na wsiadanie?
Lwinka większość osób na forum wie dlaczego był zajeżdżony w tym wieku 😉 I żeby wszystkie 3 latki były tak jeżdżone jak mój...
Koń był szykowany na ZT w maju tego roku i uważam, że lepiej rozpocząć pracę wcześniej i po troszku typu 20-30 min niż zajeździć 2 miechy przed ZT i robić wszystko na szybko.
Chyba lepszym rozwiązaniem jest pracować stopniowo i wdrażać konia w trening, który później jest jeżdżony na ZT przez ponad 3 miesiące codziennie??
Moim zdaniem to mniejsze zło i wierz mi, że ja nie z tych osób co wsiadają na niespełna 3 latka bo mają potrzebę powożenia tyłka bo kupili sobie młodego konia i nie mogą się już doczekać żeby sobie na nim pojeździć 😉
Ale mniejsza o ten ZT bo jednak konia nie oddaję, a w obecnej chwili chodzi już od 2 miesięcy pod siodłem tylko stępem i jeszcze tak po tupta kolejne 2 miesiące póki podłoże nie będzie sprzyjało dalszej pracy. No czasami zakłusujemy na jakieś 2 minutki 😉
Jak chcesz więcej o Nas się dowiedzieć to opisywałam to i owo w KR jakoś pod koniec zeszłego roku grudzień.
Pozdrawiam i koniec 🚫
amazonka 😍
slojma special for U coś starszego :kwiatek: