KOTY

Nigna   Warto mieć marzenia...
16 września 2013 21:09
Najbiedniejsza kotka ma już domek  😅 Mam nadzieje że sobie właścicielki poradzą z ogromną ilością obowiązków przy nim...
Funia, bo tak się teraz nazywa pozdrawia  🙂

Jeszcze tylko 3 bidy...
A to mój dwudziestoparolatek wracający ze spaceru z psem. Czasem idzie na cały spacer, a czasem siada na skraju lasu pod drzewem i jak wracamy z rundki z psem to miauczy z daleka nawołując nas  😀

Piękny kot, w zacnym wieku....🙂
kalaarepa, dzięki! Już mniej poluje, przestał wskakiwać na taras na wysokość pierwszego piętra  🙄, co do niedawna robił jak mu nikt na dole nie otworzył, jest upierdliwy i niekoniecznie miły, ale na tamten świat zdecydowanie się nie wybiera.
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
17 września 2013 21:12
Naboo, podejście prawdziwego kota 😀

Dziewczynka - nie zmieniałabym tak szybko karmy. Za dużo zmian kotom szkodzi. Poczekałabym parę tygodni, a potem stopniowo zaczęła wprowadzać zmiany.
U mnie załatwianie się poza kuwete częściowo zostało rozwiązane... Mila nie chce się załatwiać razem z Iwem. Musiałam umyć, wyparzyć nasypać świeżego żwiru dopiero  wtedy się załatwiła do środka. Niestety jak Iwo załatwił się to ona znów walnęła poza kuwete.. Nie wiem czy ma focha na niego czy o co jej chodzi. Mają 3 kuwety i do jednej tylko robią kupę. Muszę chyba kupić drugą zamkniętą kuwete...
Strzyga na razie nie zmieniam bo trochę się rozkręciła z jedzeniem

poza tym mała się oswaja i wreszcie wylazła spod łóżka🙂

odkryła, że ją widać

Nie jest taka mała  😁

Kupiłam Portę21 Heaven, próbujemy.
W porównaniu z tym co z niej wyrośnie to kruszynka jeszcze  😁 Ma dopiero 4,5 miesiąca. To mój pierwszy kot i trochę wariuję na jej punkcie. Chyba już na dobre opuściła kryjówkę. Wczoraj były wielkie wariactwa a potem niekończące się mizianie i przytuklanie  😍
incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
18 września 2013 12:18
Jak zainteresować kota kocią karmą? To w dalszym ciągu jest nasz problem, kot pije, jest zdrowy ludzkie jedzenie go interesuje, ale kocie w ogóle i albo upoluje coś co my jemy albo nie je nic tylko pije, karmę ma dobrej firmy dla kociąt zarówno suchą jak i saszetkę...myślałam nad tym żeby może kocie jedzenie zawinąć w szynkę tak żeby nabrało tego zapachu i wtedy kot na zasadzie zmyłki zje kocie?
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
18 września 2013 12:24
incognito, a może BARF?
dziewczynka, jak już w koty wpadniesz, nie ma powrotu 😀
Jedziemy z Tina do Norwegii.
Trzymajcie kciuki za szybka ruje (nie miala od czerwca).
http://www.strkoty.fora.pl/zywienie,11/dlaczego-koty-nie-powinny-jesc-zboz,4483.html
dodam się z linkiem do poczytania o kocim amku 🙂
A co do tego jak zainteresowac kota karma to nie ma zmiluj nie ta to inna, czyli idz do sklepu i kup 10 puszczek roznej karmy(rozne firmy) i probuj.
Moje kocie super wiskasów i kitkatów nawet nie wachają.
A mój kotek rośnie, jak na drożdzach. 
Załatwia się do kuwetki i jest przekochaną przylepką.

Mam jednak problem z agresją przy jedzeniu. Strasznie broni miski, prycha i syczy, jak próbuje mu pomóc wydostać z niej resztki, nawet sam do siebie warczy i mruczy, jak je.... nie wiem jak reagować? Problem mógł pojawić się w miejscu, gdzie go znalazłam, gdzie była walka o jedzenie i dostęp do miski.

Znajdź kotka na zdjęciu :

kocio się oduczy, tym bardziej, jak zostawisz mu staly dostep do jedzenia, np. cały czas niech ma możliwość jedzenia, zostaw mu suchej karmy, niech ma caly czas dostep, czy jesli nie je jeszcze suchej karmy po prostu staraj mu sie uzupelniac caly czas mokra (po troszku tylko tak zeby bylo, zeby kot wiedzial ze zawsze moze tam isc i zawsze jest amku). Jak dajesz kotu jesc (przyklad🙂 2 razy dziennie to kot bedzie bronil jedzenia bo wie ze tylko to dostaje, jak mu ktos zje to bedzie glodny, wiec syczenie to wtedy naturalny odruch. Albo odstraszy od miski albo bedzie glodny.
incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
20 września 2013 14:15
Strzyga- ta karma jest ogólnodostępna?

Spróbowałam patentu z szynką wmieszaną w karmę nie był przekonany, ale zjadł, teraz już tej szynki mu nie będę dodawac, może jeszcze jeden lub dwa razy, a potem postaram się to wyeliminować. Natomiast co ciekawe myślałam, że on tylko szynką zainteresowany otóż nie, on jest zainteresowany wszystkim do jedzenia prócz kociej karmy...
Daję jej jeść co trzy godziny po trochu, jest bardzo żarłoczna i nie ma ograniczeń, więc boję się dać do oporu, suchej jeszcze nie daję.
W jakim wieku się ją wprowadza, przypominam , że kotek ma około miesiąca.
Możesz spokojnie już podawać suchą, ale z małymi krokietami. np Royal Canin Babycat. Możesz na początku namaczać :-)

Wrzucam 2 fotki z wystawy w Wa-wie
Glitne "jestę kwiatkę" i Tigera cuda z ogonem
Ja dzisiaj w trakcie sprzątania segmentu odstawilam wszystko z kuchenki na stol. moja mądra kocica wlazla na stol i pila olej z patelni. Nie powiem już ile razy od tego czasu sprzątałam kuwete, bo chodzi i sra non stop. Ale na dodatek chodzila po mieszkaniu cala zasrana (MIESZKANIU, KTORE DZISIAJ WYPUCOWALAM!!!) I trzeba było wykapac kota. O ile do wody jakos wlazła (Ł. ją trzymał), o tyle o wytarciu już mowy nie było, tak mokra kocurrra narobiła mi zaś śladów mokrych lapek, a ledwo wysprzatalam "kupowe" ślady :/
Znam to  😁
łączę się w bólu  😁
Wczoraj kota kąpalam 3x. Lucy chyba już nie lubi wody.
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
21 września 2013 16:37
w nastepnym tygodniu jade po swoja ruda pieknosc. kota nie mialam chyba dwa lata i powyrzucalam wszystkie "kocie rzeczy" - za duzo wspomnien 🙁 ( kicia zostala zagryziona przez psa " sasiadow" - podjudzanego agresywnego amstaffa puszczanego luzem bez smyczy i kaganca...). jutro planuje zrobic zakupy. mozecie pomoc w ewentualnym uzupelnieniu listy?

*transporter
*kuweta, lopatka, zwirek
*miseczka, suche zarcie, mokre
*szczotka do siersci
*jakies zabawki
*poslanie
*drapak

i powod zamieszania  😍
Najważniejsze - ten kot nie będzie już wypuszczany sam na zewnątrz?

zakupy robisz w stacjonralnym, czy online?
21 września 2013 16:43
stacjonarnym🙂 zdecydowanie w domu - jak juz zamontuje siatke to na balkon ewentualnie wyjdzie😉
Co za rude  😍
Od kogo bierzesz?
Polecam zakupy online, będzie taniej. Pytanie, czy zdążą wysłać, zanim kocisko przyjedzie.

Nie wiem jaki żwirek chcesz kupić, ale jeżeli bentonit, to wg mnie niezbędnikiem do niego jest to urządzenie: http://www.litterlocker.pl/
Mam od kilku lat, to był mój najlepszy koci zakup. Wkładów nie kupuję oryginalnych, kupuję folię na allegro za 1,90 zł/szt i wkładam do wkładu.
Wg mnie zasługują z tym cudem na nobla 😉

Z tych rzeczy, co wymieniłaś, to chyba wszystko na początek. Posłanie pewnie za długo Wam nie posłuży, bo będzie spanie z Tobą w łóżku  😁
Transporter warto kupić otwierany od góry - łatwe wyjęcie kota np u weta, nie trzeba wchodzić z głową do pudełka, żeby kota wyjąć.

Dokupiłabym jeszcze cążki do pazurków :-)
21 września 2013 17:53
konia http://www.maine-coon.waw.pl/Kocieta.aspx?IDMiot=152
wistra, wole pojsci i pomacac  😁 a co do tego urzadzenia to i sprzatania kuwety to ja po prostu spuszczam w sedesie 😉
margaritka, koty p Ewy są ślicznie i co najważniejsze badane i zdrowe, gratuluje dobrego wyboru hodowli  🙂
Tylko wykastruj malucha 😉

Nie spuszaj bentonitu w kuwecie, bo się zatka :-)
Chyba, ze będziecie używać drewna albo sylikonu
Bischa   TAFC Polska :)
21 września 2013 18:23
wistra, w toalecie nie kuwecie! 😁
Bentonit to dla mnie śmierdzący koszmar, ale co komu pasuje 😉 Ja nie lubię nienaturlanych żwirków.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się