Wady budowy, ocena eksterieru

kasiak, wg mnie większym problemem są przednie nogi. bez sensownego wyprowadzenia kopyt nie wsiadłabym na tego konia
ogólnie ze zdjęć... woła o kowala
ten kon wyglada jakby kiedys przeszedl np ochwat poporodowy. masakryczne ma nogi.
katja sądzę, że wiele z tej "masakry: to kwestia uchwycenia
koń na 1 zdjeciu odgania się od muchy i stoi praktycznie tylko na 2 nogach... zdjęcia kompletnie nie nadają się do oceny czegokolwiek...
kasiak postaw konia na twardym podłożu, zrób zdjecia zootechniczne... - będzie łatwiej cokolwiek zobaczyć
katija tak wiem, mnie też przerażają jej nogi, a najbardziej ta prawa. Dlatego pytam, bo nie chcę aby stało jej się gorzej coś z tymi nogmi...
_Gaga Postaram się, chociaż nie wiem kiedy dam radę tam wpaść. Poszukam także jej starych zdjęć, może coś znajdę.
kasiak, ale ona miala zrebaki?
_Gaga,  a mozliwe, mozliwe. jesli jednak jest to choc troche podobne do tego co na fotach, to jednak masakra.
kasiak, ale ona miala zrebaki?

o właśnie to. Wygląda na konia, który rok w rok dawał źrebaki
Powiem Wam, ze nie mam pojęcia. Bardzo możliwe ze była to klacz hodowlana. Akurat w poprzedniej stajni gdzie stała nie była źrebna ani razu, ale przyjechała tam bodajże z Niemiec, a co tam się działo to nie wiem...
o właśnie to. Wygląda na konia, który rok w rok dawał źrebaki

Wow - skąd ten wniosek?
oczywiście nie każdy koń tak wygląda, ale co niektóre są zmęczone źrebakami. Widziałem parę takich klaczy. No po prostu zmęczone.

Ta w sumie może być po jakimś sporcie, nieprawidłowym użytkowaniu itp
Rzeczywiście korysindex4, klacz bez brzucha, z dobrym zadem i bardzo dobrą linia górną, brykająca na pastwisku, wygląda na zmęczoną życiem kobyłę źrebiącą się rok w rok  😵
korysindex4 klacz co roku dajaca źrebięta ma mocno rozciągnięte powłoki brzuszne, oraz "niespecjalne" mięśnie grzbietu
Koń ze zdjęć ma prawdopodobnie wrodzone wady postawy
wracając do pytania: co ma piernik?  🤔
no cofam to. może faktycznie ma coś ze stawami
Ja tam pojęcia nie mam ale odradzacie na niej jeździć? A coś z ziemi? Jakieś sztuczki, zabawy, lonżowanie ?
A ja proszę o ocenę konia, z czystej ciekawości. Nie jest to mój koń, ale zastanawia mnie Wasza opinia. Koń po Flemmingh'u.

kasiak, ja bym na niej nie jeździła. Nie sądzę też, że te tyły to wada budowy. W jakim ona jest wieku? Myslę, że jest to spowodowane intensywnym uzytkowaniem, które było być może zbyt obciążające dla tych nóg. Być może była pozrywana na tych tyłach? Nie wiem, w każdym razie te nogi wyglądają na słabe i uważam, że uzytkowanie jej będzie pogarszało sprawę. Widać, że te nogi są popuchnięte (przynajmniej na zdjęciach tak to wygląda). Nawet jeśli w tej chwili jej nie bola to przy uzytkowaniu z całą pewnością zaczną. Jeśli bym się pokusiła o jakąś jazdę to jedynie stęp po dość twardych, leśnych dróżkach, bez wyginania jej, pracy na kole czy wyższych chodów. No i moim zdaniem najlepsze dla takiego konia byłoby odchudzenie jej, żeby te nogi nie musiały dźwigać za dużo jej ciężaru. Ona nie wygląda na za grubą, ale mimo wszystko byłoby jej na pewno lżej, gdyby jeszcze trochę kg zrzuciła.
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
18 września 2013 09:06
elle: jak dla mnie idealna budowa konia, wszystko proporcjonalne i na miejscu, piekny zwierzak ciekawe jak się rusza
Maria89
Głowa proporcjonalna, z ładnym bystrym okiem, długość potylicy niestety nie do oceny na tym zdjęciu. Szyja długa, bardzo wysoko osadzona (co niekoniecznie może być zaletą), długa.
Łopatka dobrze skątowana, długa. Kłąb wyraźnie zaznaczony grzbiet miękki, wiązanie zadu mogłoby być lepsze. Klatka piersiowa wydaje się dość płytka/wąska.
Nogi ciężko ocenić, ale wygląda na to, że koń ma nieznacznego kozińca. Na temat tylnych się nie wypowiadam.
Koń zdecydowanie ma budowę konia ujeżdżeniowego, jest bardzo urodziwy, ale nie pozbawiony wad.
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
18 września 2013 10:59
A propos zdjęcia stawionego przez elle, to od razu współczuję jeźdźcowi poszukiwań siodła, w którym będzie można siedzieć w równowadze o_O.
Dodatkowo taka ciasna budowa grzbietu (malutko miejsca na siodło)i jego miękkość, może nam sprawić niespodziankę
w postaci kissing spines :/.
Ogólnie koń bardzo chwytający za oko!
Właśnie dlatego go dodałam, diabelsko mi się podoba, ale wydawało mi się, że jest coś nie tak z jego przednimi nogami.
Ewentualnie dla ciekawskich http://www.bazakoni.pl/barleyhill-flemmingh-valleryhill
To koń Asi Miłosz 😉
Maria89
Głowa proporcjonalna, z ładnym bystrym okiem, długość potylicy niestety nie do oceny na tym zdjęciu. Szyja długa, bardzo wysoko osadzona (co niekoniecznie może być zaletą), długa.
Łopatka dobrze skątowana, długa. Kłąb wyraźnie zaznaczony grzbiet miękki, wiązanie zadu mogłoby być lepsze. Klatka piersiowa wydaje się dość płytka/wąska.
Nogi ciężko ocenić, ale wygląda na to, że koń ma nieznacznego kozińca. Na temat tylnych się nie wypowiadam.
Koń zdecydowanie ma budowę konia ujeżdżeniowego, jest bardzo urodziwy, ale nie pozbawiony wad.

Ale ja pisałam posta dotyczącego jazdy na koniu kasiak a nie opisującą konia wstawionego przez elle 🙂 
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
18 września 2013 12:43
To koń Asi Miłosz 😉

Hihihi, to całe szczęście, że np. nie Michała Rapcewicza 🙂, bo p.Joanna to się chyba w 16" mieści.
Barley Hill stał w Gostyniu, 10 km ode mnie. Niestety stajnia sportowo-hodowlana utrzymała się tylko kilka lat.

Na forum jest jego właścicielka ?
W 2009 oglądałam Barleya do kupna właśnie koło Gostynia 🙂 On był wtedy po ZT, zbonitowany na 80 punktów (na tym samym ZT były m.in. Believe in Me i Brentino)
Sorki za OT - naprawdę już nie ma Luwo?
Maria89
Przepraszam, pomyliły mi sie nicki, oczywiście pisałam o koniu wstawionym przez elle
quanta, niestety juz nie ma. Zostalo tylko kilka koni ( o ile jeszcze zostaly). Strona internetowa nie dziala, obiekt byl do dzierzawy/kupna jeszcze nie tak dawno
Bardzo proszę o ocenę mojego wałacha  :kwiatek: 7lat, w papierach NN, mieszkanka młp i śl. Dwa poprzednie lata do maja w rekreacyjno-sportowym treningu, chodził skoki w klasie L, aż do maja 2012, gdzie mieliśmy wywrotkę na zawodach (dzień przed licencją, przygotowany był na P), która wyeliminowała mnie na parę mies. z jazdy. Chodzi również trochę rekreacyjnie, a od lipca tego roku powoli wróciliśmy do jazdy, jednak bez wielkich treningów.
Mam nadzieję, że zdjęcia się nadają 🙂 Dość zaczepny koń, dlatego ciężko było o dobre ustawienie głowy, co zresztą widać...

Mazia   wolność przede wszystkim
20 września 2013 12:52
MissTake, no nie jest to "typ sportowca" prawdę mówiąc wygląda bardziej jak "typ szlachetny", jest dość ordynarny, to co najbardziej rzuca się w oczy to krótka, gruba szyja i proste stawy skokowe
Zdjęcia nie są najlepsze, ale faktycznie to nie jest koń w typie wierzchowym. Ma długą kłodę, wydaje się być dość wysoki zadem. Ma prostą szyję, nawet nie najgorzej osadzoną dołem, ale dość nisko noszoną. Krótka potylica i grube, szerokie podgardle, więc pewnie to nie jest szczególnie łatwy / stabilny w ustawieniu. Mało skątowany zad i przede wszystkim prawie proste tylne nogi (ograniczona obszerność tyłu, odbicie, zginanie stawów skokowych). Przednie kończyny dość krótkie. Sam rysunek nóg (poza stawami skokowymi) wygląda w porządku.
Sylwetka konia opadająca w dół (jeśli wyznaczymy linię pomiędzy stawem biodrowym a łopatką - w tym miejscu, gdzie ona się obraca, to zad będzie znacznie wyżej, niż przód.
Niezbyt łatwy koń do pracy, co nie oznacza oczywiście, że może być z niego sympatyczny gość 😉
Dziękuję za opinie  :kwiatek: zawsze wolałam konie w "mocniejszym" typie, a jeśli chodzi o jego "sportowe" możliwości to jak najbardziej mi wystarcza - koń ma serce do skoków, nie tylko pod jeźdźcem, ale (niestety) ogrodzenie padoku mające 170cm nie jest dla niego żadnym problemem 🙂 rzeczywiście, czasami ciężko u niego z pracą w wysokim ustawieniu, bo z niskim nie ma większych problemów (poza chowaniem się za wędzidłem, ale to tylko i wyłącznie moja wina). Ruch potrafi mieć baaardzo obszerny, zwłaszcza w terenie 😉 i jak quantanamera napisała, jest z niego sympatyczny gość, a to jest dla mnie najważniejsze 🙂

A może jeszcze ktoś coś się jeszcze pokusi na opinię?  :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się