Kącik Ujeżdżenia

[quote author=DressageLife link=topic=11.msg1878509#msg1878509 date=1379530786]
Mnie akurat bardziej w jej przejazdach na Ekwadorze drażnią ciągnące się zadnie nogi,takie wlekące się...za to Dżeko  😍

mnie też razi to że te nogi się wleką, są sztywne i nie zginają się.
[/quote]

Co wy wiecie ?  Głupi nie zauważy a mądry pomyśli ,że ma tak być  😀iabeł:    Jest gdzieś przejazd na Ekwadorze ? widziałam tylko wcześniejsze przejazdy .
Zaraz ktoś się przyczepi, że zazdrościmy  😉 
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
18 września 2013 20:33
Ekwador

Nie no, Ekwador punktuje za ogólne rozluźnienie,ustawienie szyi (choć akurat nie wyobrażam sobie żeby dało radę go schować 😉 ), regularność chodów,przejścia,piruety w galopie... ale powodem,dlaczego nie dostaje się do finałów choćby ME właśnie z powodu wlekącego zadu i kłopotów z piaffem i przejściem piaff pasaż- czytałam około 3 lat temu wywiad z sędzią rangi IO (nie Markowskim) i mówił on,że na zawodach koń,który ma słaby piaff,pi-pa i pasaż poprawny raczej nie przeskoczy 70%.
Ja akurat podziwiam Milczarek, uważam że niezmiennie od lat jest naszą dresażową dumą- jednakże czekam z niecierpliwością na debiut w DR Dżeko, zaś Ekwador dla mnie jest po prostu...karykaturalny.Coż, kwestia gustu.
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
18 września 2013 20:43
DressageLife ja tam sie nie znam, ale zaluje, ze przy Twoim poscie nie mozna kliknac "like it" bo zgadzam sie w 100% 😉
lizzy   Bo ja na hubertusie gonię stajnie a nie lisa :)
18 września 2013 20:44
Fajnie, że pojawił się Dzeko. Milczarek większości kojarzyła się z Ekwadorem, a tu taka sympatyczna "nowość"  😉
18 września 2013 20:46
Dżeko jeszcze zawojuje świat. Na żywo jeszcze bardziej imponująco się przedstawia. Zimba G. Jaworskiej przy nim wygląda jak kucyk z kucykowymi chodami.  Nie ma w Polsce równie imponującego konia jak Dżeko.

Dla mnie Ekwador to też taka karykatura konia  z niezginającymi się tyłami - z takimi tyłami to piaf raczej nigdy nie będzie piafem. Ale na pewno ma bardzo dobrą głowę bo zawsze tak samo chodzi, nie ma odpałów i jest równy.
  Nie ma w Polsce równie imponującego konia jak Dżeko.

Rumba!
Zdecydowanie Rumba Hit! Dżeko jest dobry, Rumba jest wybitny...ale to moja osobista ocena🙂
18 września 2013 21:04
Oj, raczej nie sądzę. Rumba nie ma najmniejszych szans z Dżeko. Przede wszystkim za dużo nieregularności jest u niego
18 września 2013 21:16
Nie ma co gdybać, zobaczymy za parę lat, sytuacja się wyjaśni 🙂 Chociaż jak dla mnie również Dżeko  😁
A co z Florencią B?
DressageLife, Florencja to sprzedana chyba jest.
Myślę, że czas pokaże..to stosunkowo młody koń, poza tym ma "to coś" co czyni go wyjątkowym..ma ogromną lekkość a jednocześnie jest bardzo dynamiczny, nie jest nudy a to ważne..

Damon hill jeszcze pare lat temu tez był chodzaca nieregularnoscia, myśle ze to kwestia mięśni, siły i techniki. Czas pokaże, oba narazie są bardzo młode i każdy na swój sposób trudny.
Dżeko jest rewelacyjny, ma obłędnie długie nogi i fantastyczne chody, prezentuje się doskonale na czworoboku - naprawdę jest mało koni tej jakości. Bywa jeszcze dość rogaty, ale jest młody, z czasem rogi mu się przytępią, a im więcej będzie miał doświadczenia, tym bardziej będzie bezkonkurencyjny. Dla mnie to jest koń na wszystko. A w Zagozdzie jest jeszcze drugi taki. Niesamowicie elastyczna, super progresująca ruchowo - Shosholoza.

Ekwador zawsze był koniem o słabym zadzie (a przynajmniej niewspółmiernym do przodu). On ma tak specyficzna budowę, że moim zdaniem i tak nieźle jest poskładany do kupy. Nie tylko ma proste tylne nogi, ale jest wysoki zadem i ma miękki, opadający pod siodłem i rosnący w kierunku zadu grzbiet. Nawet na tym foto, które wstawiła koniczka, wyraźnie widać jak plecy obniżają się i "lecą w dół" się w kierunku łopatki. Gdyby nie imponujące karczycho (Ekwador nawet przysypiając w boksie wygląda jakby był w ustawieniu na okrągłej szyi) pewnie trudno byłoby takiego konia poskładać w ładny obrazek.
Na czworoboku podobała mi się o wiele bardziej Florencja, ale cóż, ona nie miała takiej urody i charyzmy jak Ekwador, bo oceny od sędziów zarabiała jednak ciut skromniejsze. Florencja jest sprzedana (a wróble nawet ostatnio ćwierkają, że i Ekwador też).
18 września 2013 21:58
właśnie, Dżeko ma to coś co przykuwa uwagę, tzw charyzmę, Ekwador pomimo mankamentów też ma charyzmę
Mi też zawsze podobała bardziej Florencja,nie tylko kiedy już osiągnęła pułap GP,ale także kiedy jeszcze była dość młoda i zielona-widziałam ją na CDI w Kuźni Nowowiejskiej,gdzie zabrana była,aby się oswoiła z warunkami startowymi,treningowo-zapowiadała się super.
Jedyne co mnie ciekawi,jak osiągnięto u tej kobyły taki stopień tłuszczu + mięśni,że wyglądała w pewnym momencie jak ogier  😁
ElaPe dzięki , przy okazji znalazłam przejazd mojego trenera  😀 

Gdzie znajdę wyniki ?  nic mi nie wypluwa wyszukiwarka  😵 
18 września 2013 22:50
19 września 2013 08:21
quanta masz jakieś fotki tego/tej Shosholoza ? Pierwsze słyszę o nim, a jak tak zachwalasz to warto zawiesić oko  😀
Jak widziałam Florencję na Cavaliadze (2011 bodajże czy 2012) bardziej złapała mnie za oko niż Ekwador... Może dlatego, że kasztan, a ja jak kasztana zobaczę to nie bolą mnie mankamenty budowlane  😁
kujka   new better life mode: on
19 września 2013 08:25
lizzy, to jest ona i K. Milczarek kupila ja na aukcji w Niemcolandii... W zeszlym roku?  Chyba jakos tak.

filmik sprzed 10 mies.

edit:
i dla porownania filmik z lipca:
19 września 2013 08:28
kujka  :kwiatek:
ALE CUDEŃKO! Chyba najbardziej mi się podoba z koni K.Milczarek  😍 Ciekawe jak na czworoboku się spiszę. Była na jakichś zawodach?
A co sądzicie np. o With You? 🙂
19 września 2013 10:15
Ja jednak uważam że Dżeko bije wszystkie inne konie K. Milczarek na głowę.

A tak z innej beczki.

Znalazłam reportaż z kliniki z E. Galem (seria 8 filmików). Hasło przewodnie jego treningów to kontrola tempa, zawsze i wszędzie, w każdym chodzie, tak by koń odpowiadał natychmiast na najmniejszy sygnał łydką (touch with the leg). Czyli robi masę przejść w danym chodzie.

Szczególnie interesujący jest pokaz samego Gala na og. Voice, w tym ciąg w galopie wyprowadzony z ugięcia szyi (nie z łopatki).

Tu ten sam ogier w 3 lata później

19 września 2013 11:40
Tak jak napisałam, ciekawe co Shosholoza zaprezentuje na zawodach, chwyciła mnie za oko, ale to tylko prywatna, znana przez konia hala... Póki co Dżeko to mój faworyt  😍

Gdzie teraz będą jakieś seminaria/kliniki ujeżdżeniowe? Spotkania w weekendy np.?
Żeby odpowiedzieć na pytanie o With You, to uważam że Skowrońska bardzo super jeździ,ale w With You nie podoba mi się pasaż.Strzela tymi nóżkami jak...kurczaczek,a nie płynnie zawiesza je w górze.
Niezmiennie z koni na tegorocznych MP jestem zakochana w ruchu Gandy.
Facella   Dawna re-volto wróć!
19 września 2013 15:45
Ja właśnie obejrzałam filmik z Doktryną i kurczę... Podobają mi się jej pasaże i piaffy, ale wydaje mi się, że się w nich krzywi. I ogólnie mają z panem Jarkiem kilka niedociągnięć (choćby przejścia po piaffie) i takie dziwne piruety, jakby zabrakło w nich równowagi. Ja się na tym nie znam, piszę co widzę i nie wiem, co sądzić o ich przejazdach - dobre były czy złe?
Co to znaczy że koń jest równy?
Ja właśnie obejrzałam filmik z Doktryną i kurczę... Podobają mi się jej pasaże i piaffy, ale wydaje mi się, że się w nich krzywi. I ogólnie mają z panem Jarkiem kilka niedociągnięć (choćby przejścia po piaffie) i takie dziwne piruety, jakby zabrakło w nich równowagi. Ja się na tym nie znam, piszę co widzę i nie wiem, co sądzić o ich przejazdach - dobre były czy złe?

Trener się wycofał , ja dla mnie nie ma porównania żaden koń z tamtych do Piaffu i Pasażu w wykonaniu Doktryny o ciągach już nie wspomnę , każdy ma gorszy dzień i lepszy . Jak to powiada Jarek samym piaffem i pasażem nie wygrasz . Znam tego konia i nie raz widziałam treningi , nie wiem co źle poszło ,że jednak zrezygnował .
Facella   Dawna re-volto wróć!
19 września 2013 17:53
monia, ja właśnie widziałam filmiki z treningów i np. te piruety jakieś lepsze były. W sobotę to ona zadem skakała z dwóch nóg na dwie, nie galopowała, co mnie trochę zaskoczyło. Wiem że się samym piaffem i pasażem nie wygra, a Doktryna ma je naprawdę bardzo ładne, tylko odniosłam wrażenie, że buja ją na boki (co chyba nie jest pożądane? Szczerze mówiąc, nie wiem). Strasznie żałowałam, że nie wystartowali w niedzielę...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się