Ogłowia

juliadna   siwek czarnogrzywek <3
09 września 2013 19:22
melduje się 🙂

i racja z tym ogłowiem, naczółek od spodu mi się rozkleja, a od czasu jak F. zniszczył to treningowe to to jest używane do codziennej jazdy.
cała reszta w porządku 🙂 - mimo że te paski nie są powalającej jakości. Nie ukrywam ,ale kupiłam je przede wszystkim dla naczółka.

[img]https://lh5.googleusercontent.com/-rkVwTLcHEnU/UewqTU1hArI/AAAAAAAAPZs/XYwIrSfw9v8/w434-h655-no/ZO+ZR+Strzegom+419.JPG[/img]

A ja w końcu kupiłam rurkę ze szwedem BR. O matko, ależ w bólach się rodziło to ogłowie, chyba pierwszy raz tak strasznie nie mogłam się na coś zdecydować 😀
juliadna, dzięki za opinię 🙂
Dzionka, poka poka które 🙂
juliadna   siwek czarnogrzywek <3
09 września 2013 20:37
Anaa a zapomniałam dopisać. Jak bym miała zdecydować jeszcze raz, czy kupić czy nie kupić? To bymbardziej skłaniała się do decyzji na :nie.
A jaki to model? Eh, ja już prawie miesiąc czekam na swoje ogłowie, przestaje mi się to podobać 🙁
halo no niby można ale to za soba i nowe wodze pociąga itd itp, zobacze jeszce bo i tak narazie cięzko z dostępnością ich więc trzeba czekać, mam czas do namysłu

Koniczka, juliadna a wy mówicie o Premiere jako osobnej firmie nie tej podległej BR o których ja pisałam strone wczesniej? bo tych chyba nie ma jeszcze nikt znajomy?

Tak myślę i może rzeczywiście lepiej u p.Marka zrobić sobie takie jakie mi się wymarzy bez konieczności kompromisów, ktoś wie jaka jest obecnie orientacyjna cena ogłowia bez wodzy? (nachrapnik szwedzki bądź angielski średniej grubosci powiedzmy 3 cm bez jakichs udziwnien większych)
Anaa, ło to 🙂 Bez wodzy, muszę dozbierać  😵

Przymierzałam też to, o którym pisałam chwilę wcześniej:

i może na jakiejś dresiażowej szport maszinie wyglądałoby szałowo, jednak na moim dość "prostym" koniu ten bogaty naczółek wyglądał wręcz śmiesznie 🙂
Ja natomiast poszukuję naczółka do munsztukowego mojej kluski.Zmieniamy nachrapnik na szerszy,lakierowany z białym podszyciem i zastanawiam się co dobrać do niego,żeby nie było za dużo,ale też żeby się błyszczało  😍 (naczółek na zdjęciu nie istnieje już,nie przeżył starcia z czochrającym się koniem)
Dava   kiss kiss bang bang
10 września 2013 09:58
Ja chyba jestem rozpieszczona przez jakość skóry Schockemohle i starych Kiefferów, bo nie miękną mi nogi jak macam BR.
Faktycznie fajne ogłowia w dobrej cenie ale dla mnie jakość samej skóry (nie mówię o podszyciach) jest taka sama jak w ogłowiach Hooks (te ze 'średniej' półki) który mam i miałam kilka.

I jeszcze rozmiarówka BR jest jakaś dziwna bo cob (model Adlington) to chyba na jakiegoś pony. Mój koń się nie zmieścił kompletnie, a koń koleżanki, który nosi tylko coby ledwo ledwo na ostatnie dziurki.

Ciekawa jestem tych Premier ale jeszcze nikt kto może użyczyć do macania sobie nie kupił  🤣

Dalej szukam idealnego ogłowia bez skośnika i bez 'szlufki' na takowy no i nie ujeżdzeniowego  🤣 marzenia ściętej głowy  😁
Mam Schockemohle (jeszcze), fakt, skóra miła, ale tez potrafiło się rozerwać, wcale nie w żadnej ekstremalnej sytuacji.. Więc ja już nie ufam swoim palcom :P I mają rozmiarówkę dziwną w drugą stronę, full na konia o głowie małe 3 dopina się na ostatnie dziurki i paski brzydko sterczą, wydaje się, że zimnokrwisty by się w to ogłowie zmieścił :/.
Dava   kiss kiss bang bang
10 września 2013 13:47
Mam Schockemohle (jeszcze), fakt, skóra miła, ale tez potrafiło się rozerwać, wcale nie w żadnej ekstremalnej sytuacji.. Więc ja już nie ufam swoim palcom :P I mają rozmiarówkę dziwną w drugą stronę, full na konia o głowie małe 3 dopina się na ostatnie dziurki i paski brzydko sterczą, wydaje się, że zimnokrwisty by się w to ogłowie zmieścił :/.

Może masz jakiś dziwny model, bo akurat jeśli chodzi o Schockemohle to wiele osób się wkurza, że full jest o wiele za duży na konie, które noszą standardowy full.
Rozerwać gdzie???
Jeszcze mi się nie rozerwało ani jedno ogłowie, nawet jacson za 70zł z mielonki, ale może ja mam szczęście  🤣
Dava, zgadzam się, skóra BR nie porywa i mnie. Mam ogłowie od pana Marka już ponad 4 lata i skora jest lepsza niż ta w BRach (macałam i te za 300 i te za ponad 500zł). Wybrałam BR, bo taniej i kupujesz gotowca, po prostu.
Dzionka to koniecznie si pochwal jak już dojdzie jak na modelu leży🙂\

A ja  z racji, że na te BR premiere trzebaby czekać  nie wiadomo ile dokładnie a raczej potrzebowałabym szybciej niż później ogłowie przeszłam się do horse-trade pooglądać co mają od ręki.
Pomacałam BRy i fakt może nie jest jakaś hiper ta skóra ale bardzo fajnie wykonane i mi się podobają, ale raz, że szukam teraz czegoś tańszego na codzień, a dwa, że i tak w kingstonach, które oglądałam nachrapniki sporo za grube dla nas.

Ale do czego zmierzam, zwróciły moją uwagę ogłowia Wembley, bo wiadomo może to niższa półka niż BR ale na pierwszy rzut oka skóra jakoś bardzo nie odbiega, skóra fajna elasttyczna ładnie wykonane i połowę tańsze, potem poszukałam opinii i widzę, że sporo pozytywnych. Tak więc nie będę póki co kombinować i wybiorę któregoś z dostępnych od ręki bo i tak muszę rozmiar przymierzyć i w razie czego wymienić.

I tak się zastanawiam nad modelem darlington lub arona bardziej skłaniając się do arona bo delikatniejszy naczółek.
sei   . let's grow old together & die at the same time .
10 września 2013 20:30
Magdzior, arona to cudowne ogłowie. sama się długo zastanawiałam nad nich. tylko nachrapnik trochę za potężny 🙁
sei no własnie na zdjęciach mi się w ogóle nie podobało, a na żywo sporo zyskuje. Też mam mieszane uczucia co do nachrapnika ale w sumie przeszukałam siodlarnię i nawet nie mam od kogo pożyczyć żeby przymierzyc grubszy a mnie kusi więc chyba kupię i wtedy zobaczę, najwyzej zwrócę, akurat wisiały tuż obok BR Kingston i przy nich nie wydawał się taki potężny ten nachrapnik bo w BR jest jeszcze większy, więc też kiepski punkt odniesienia.
Magdzior ja mam grubszy, nie bardzo ale mysle ze spokojnie taki sam 😉
Pasek policzkowy przy przyczepie do potylicznego, u góry. W innym starym ogłowiu stało się to samo, przy lonżowaniu oba poszły, ale nie wiem dokładnie w jakiś sposób, bo mnie przy tym nie było 🙂. Nie wiem jak się model nazywa, bo dostałam z koniem, ale calutkie czarne, bez żadnych zdobień, nachrapnik angielski dość cienki. Na innego konia, ale podobnej wielkości głowy wcisnęłam inny model Schocke w rozm. cob i przyciasny był tylko nachrapnik, ale dało radę, więc nie wiem, jak oni mają z tą rozmiarówką..
Mam pytanie jaki odcień brązu mają ogłowia schockemohle na żywo. Jest to raczej ciemniejszy brąz?
daisy866 - zdecydowanie ciemniejszy
Przed wszystkim jest Nougat (jasny brąz) i mocca (czekoladowy brąz)
ja z kolei na jakość skóry w BR jak najbardziej nie narzekam. W sumie to nawet sądzę, że za tą cenę to na prawdę przyzwoite ogłowie.

A schockemohle chyba wszystko ma jakieś powiększone - ja swego czasu miałam przeprawę z kaloszami 🙄
[quote author=dziunka link=topic=39.msg1871374#msg1871374 date=1378808957]

Może masz jakiś dziwny model, bo akurat jeśli chodzi o Schockemohle to wiele osób się wkurza, że full jest o wiele za duży na konie, które noszą standardowy full.
[/quote]
Ba, moje jest przyduże na konia, który jest nieco wiadrogłowy (duży full w porywach do x-full w przypadku kantara). 😉 Tzn. daje się dopasować, ale zapięte na jakieś początkowe dziurki... Czasem się zastanawiam, czy wszedłby w coba. 🙄
Ma ktoś hanowera z Hooksa?
Ja miałam 😉 Ma też na pewno Zairka
Co by pasowało na głowę tego pana? Tak się z koleżanką-właścicielką konia zastanawiamy 😉 Zapadła decyzja o wymianie meksykańca na ogłowie z nachrapnikiem angielskim.

Mnie się widzi coś takiego: http://tnij.org/0bw3 (tylko bez pasków do munsztuka) - czyli nachrapnik lakierowany, paski policzkowe z haczykami. Dobrze myślę? Ogólnie Rudy ma małą głowę (i duże uszy :P), więc celujemy w coś delikatniejszego. Naczółek albo taki lakierowany, albo ten podwójny z kryształkami - tylko czy kryształki to już nie będzie za dużo? I tak się dużo dzieje na tej głowie - tzn. łysina i te rude plamki na niej (do tego on ma też odmianę na podbródku...)? A może w ogóle jakiś inny naczółek, jakieś proste V? 😉
Tak w ogóle to czy ktoś kojarzy czarne ogłowie z nachrapnikiem angielskim lakierowanym (jakby był miękko podszyty, to już w ogóle super), średnio szerokim i z haczykami przy paskach policzkowych? Szukam, szukam i jak już gdzieś jest lakierowany i haczyki, to w wersji z nachrapnikiem szwedzkim. 😵 I raczej w cenie do ok. 400 zł.
sumire może coś takiego: http://horse-fit.pl/oglowia/211-villa-horse-oglowie-black-beauty.html ?
Haczyki są, nachrapnik miękko podszyty i w naczółku nie ma żadnych udziwnień, są delikatne kryształki, no i skóra w porządku.
agu_kastela   big brown beastie, big brown face... (m.oldfield)
15 września 2013 20:24
To ja bym też poprosiła o jakieś pomysły co by pasowało pani ze zdjęcia 🙂

A przy okazji zapytam czy ten nachrapnik meksykański mamy dobrze dopasowany? Próbuje dobrać rozmiar i model, nie jestem pewna czy nie powinien być niżej/wyżej. To akurat ogłowie Star.
agu_kastela jak z jakością tego ogłowia Star, które masz?
Ktoś z Was jest w stanie polecić jakieś dobre ogłowie rurkowe, ale w kolorze brązu (czekolada) i nie munsztukowe?
Dysponuje ktoś może e-mailem do P. Marka i mógłby mi go podać?
Przekopałam internet i nic..

E: Już mam  :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się