Siodło skokowe

galopada_, szkoda. To nowe sie właśnie ponoc sporo różni od poprzedniego. Ciekawa jestem.
Dorzucam Mściwoja na koniu docelowym 😉

[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Wielkość zdjęcia - nie po raz pierwszy!
Mozii   "Spełnić własną legendę..."
02 września 2013 12:42
Zdjęcie gigant!  🤔
Wizja   Skąd wziąć siłę do dalszej walki...?
02 września 2013 13:15
A ma ktoś z okolic Szczecina jakiegoś skokowego HBc?
Przyszedł KenTaur Titan, pierwsze wrażenie  😍, wsiadać będę jutro. Skóra antypoślizgowa, cielęca, ale nie jest takie delikatne, ślady po paznokciach nie zostają 😉
Mój telefon po raz kolejny zawodzi przy zmniejszaniu zdjęć, a ja zarabiam ostrzeżenia...  😫

equi.dream dawaj foty !
Fotki mam takie na szybko stojakowe, do stajni zabieram jutro, ale foty na koniu dopiero w weekend. Jeszcze się muszę przekonać do matowości skóry. Zamówiłam z podwójną cielęcą, antypoślizgową i faktycznie jest baardzo antypoślizgowa. Design ma w nowoczesnym typie, typowo sportowy, bez ozdobników. Budową podobne do Prestige Meredith, naleśniczek. Ciekawa jestem na koniu 😉
Trochę przypomina Amerigo gabb , też ma antypoślizgową skórę i to wzmocnienie na dole tybinki. Osobiście w Amerigo jeździło mi się strasznie, ta antypoślizgowa skóra trzyma tak mocno, że aż mnie ograniczała...  🤔 A przez to wzmocnienie nie mogłam przyłożyć łydki, ale to też kwestia tego, że siodło miało zdecydowanie za duże tybinki na moje krótkie nogasy. 😀
equi.dream, wygląda miodzio 🙂
Tylko tylny  łęk jakiś wysoki jak na naleśnika 🙂
Wow, wizualnie super. Zdaj relacje jak na koniu. Miałam cielęcą w ujezdzeniowce- poza tym ze bardzo delikatna to super wrazenie w jeździe
equi.dream ozdoba z tyłu jak CWD  😁 Meredith jest naleśniczek?  🤔
Mozii   "Spełnić własną legendę..."
03 września 2013 08:31
equi.dream, cud miód i orzeszki siodełko  😍 Ja również czekam na foty na koniu i relację z pierwszej jazdy! 😉
Dla mnie naleśnik w porównaniu z obecnym siodłem 😉 Łęk nie jest taki wysoki, jak się na fotkach wydaje, ma 4,5 cm mierzone od tej nie zwykłej urody tabliczki z tyłu.
Zna ktos moze jakiegos przedstawiciela Kentaura w mazowieckim ? Albo jakie siodla w podobnej cenie i jakosci polecacie, oprocz daw-maga ?  Potrzebuje kogos kto przyjedzie do mnie z siodlami i tez pomoze dopasowac je potem do konia
a zna ktoś przedstawiciela kentaura na polske? jesli tak prosze o nr telefonu
Livia   ...z innego świata
08 września 2013 10:27
Ja wpadam znów z prośbą o pomoc. Od piątku mam u siebie Romę Jump na testach. Wrażenia z jazdy bardzo fajne, w odczuciu podobne do Joy Jumpera, ale już nie takie małe 🙂 Powiedzcie mi tylko proszę, czy ta długość tybinki jest ok, czy też lepiej ją skrócić o rozmiar-dwa? Mnie się wydaje, że spokojnie po skróceniu jej o dwa rozmiary (5cm) zostanie mi jeszcze miejsce, ale wolę się poradzić :kwiatek:

Poglądowe zdjęcia:

Livia, po skróceniu klocek pójdzie w górę? czy nie? Bo jak na kąt ustawienia tybinki teraz jest ok. Przy ty układzie nie skracałabym tybinki, żeby przypadkiem w warunkach dynamicznego skoku 🙂 nie zabrakło siodła pod kolanem.
Livia   ...z innego świata
08 września 2013 11:28
halo, wprawdzie ciężko u mnie mówić o skokach (w ogóle nie skaczę, siodło będzie głównie w tereny), ale dopytam się czy klocek może pójść trochę w górę. Dziękuję :kwiatek:
Livia, jak nie skaczesz - to też nie ruszaj 🙂. Na wszechstronne jest ok.
Wpadam podzielić się wrażeniami z jazdy. Nigdy już siodła szukać nie będę, co mnie bardzo cieszy bo przeszliśmy wiele-z siodłem szytym na miarę włącznie. Półka cenowa też każda. Do sedna:
Czucie konia rewelacyjne, bliskość i w dosiadzie i w łydkach. Skóra trzyma mocno, ale bez ograniczania-tyłek jest tam gdzie powinien z pomocą siodła, ale nie kosztem swobody. W skoku jedyna pomoc w moim odczuciu polega na stabilizacji łyski, jakoś łatwiej mi porządnie oprzeć się na strzemionach. Cała reszta wrażeń na skoku zamyka się w słowie swoboda. Ze spraw drugorzędnych-jest piękne 😉
equi.dream, przypomnij co to za model?
Kto ci pasował siodło?
Model to Titan, pasowany według ściągniętej miary z minimalnie dopchanym tyłem bardziej niż w standardzie. Z tego jak leży jestem bardzo zadowolona, miałam siodło szyte na zamówienie z miarą ściąganą przez wykonawcę i nie leżało.
equi.dream, ale to 17?
Zerknęłam i to siodło jest tylko 17 albo 18?
17" KenTaura jest sporo mniejsze niż Prestige-mój wzrost znasz-tybinka jest dobra.
Czy może mi ktoś polecić jakieś siodło skokowe z możliwością uszycia na miarę do 4000 zł?
equi.dream, wstaw jakieś fotki na koniu oraz Ciebie na koniu w siodle 🙂
Popatrzę sobię 🙂
Mam na to czas tylko w niedzielę, a dziś nie było zgrałam się z osobą, która miała cyknąć fotki. Postaram się coś ustrzelić w przyszłym tygodniu  :kwiatek:
fajnie  :kwiatek:
Chestnut może przyjrzyj się właśnie Kentaurom, są bardzo różne modele od tego, który wrzuciła Equi.dream do nieco tańszych.
Jakie macie opinie o siodłach skokowych Prestige Apollosa? 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się