Zagłodzone konie w Posadowie

sumire- dzięki za informację- nie wiedziałam, że i u nas nie wolno już wypalać.
desire   Druhu nieoceniony...
12 sierpnia 2013 13:27
Honorowa dokarmiała potajemnie konie, a zarządca potrafił wyciągać siano z boksów.

no to było tam jakiekolwiek jedzenie dla zwierząt czy nie?  bo już się gubie, jedni twierdzą że nie było wcale i nikt z własnej kieszeni dokładać nie będzie, Ty fraziu znów mówisz, że to zarządca wyciągał siano z boksów przy potajemnym dokarmianiu.. (?) 
tylko pytam, nie bijcie 😉

damarina, przeraża mnie właśnie ta typowo ludzka znieczulica, 'byle nam jest dobrze, a koniki niech głodują'..  🙁
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
12 sierpnia 2013 13:27
fraziu, bez przesady. nawet laik "pracujący na czarno" by zauważył, że coś jest nie tak i sam zaczął by albo konie lepiej karmić, albo interesować się tematem z innej strony.  skoro proceder trwał tam już od dłuższego czasu, to dlaczego nie było to nagłośnione wcześniej?

desire, A może napiszesz do osoby, która tą sprawę rozdmuchała i dowiesz się szczegółów, co?
Bo jako jeden z 4 pracowników stadniny próbowała wywalczyć lepszy los tych koni i nic nie dało. Więc nagrała film i byla w wielu organizacjach aby coś zdziałać i wiesz co? I nic. Żadna nie podjęła się tego, olali ciepłym moczem ją i ten filmik. Dopiero wstawienie go na youtuba i na revolte wywołało burzę. Bo jak wiadomo film jest nagrany jakiś czas temu, a nie tydzień temu. Próby zwrócenia uwagi na problem Posadowa trwa jakiś czas.
Więc dowiedz się szczegółów zanim zaczniesz osobom, które wykazały się nielada odwagą, by upublicznić to nagranie, ciągnięcie tego i zmaganie się z właścicielem oraz milionem pretensji i zarzutów zarzucać, że nic nie zrobiły.
derby   "Pamiętajcie, tylko spokój Was uratuje."
12 sierpnia 2013 13:28
[quote author=fraziu link=topic=92090.msg1848384#msg1848384 date=1376309912]
Honorowa dokarmiała potajemnie konie, a zarządca potrafił wyciągać siano z boksów.

no to było tam jakiekolwiek jedzenie dla zwierząt czy nie?  bo już się gubie, jedni twierdzą że nie było wcale i nikt z własnej kieszeni dokładać nie będzie, Ty fraziu znów mówisz, że to zarządca wyciągał siano z boksów przy potajemnym dokarmianiu.. (?) 
tylko pytam, nie bijcie 😉

damarina, przeraża mnie właśnie ta typowo ludzka znieczulica, 'byle nam jest dobrze, a koniki niech głodują'..  🙁
[/quote]

na zdjęciu był stos balotów siana, może nie najlepszej jakości- ale siano było.
Ja też uważam, że to był akt odwagi.  :kwiatek:
I rozumiem, że trwało. I dobrze, że się znalazł ten jeden sprawiedliwy.
fraziu   Grażka, weź przestań
12 sierpnia 2013 13:34
Zapasy siana i ziarna w okresie paździenik 2012 - maj 2013 były niewystarczające i złej jakości (zwłaszcza siano).
Pasze kupowano na bieżąco, a im bliżej było końca danej partii, tym bardziej oszczędzano.
12 sierpnia 2013 13:35
JARA, nie rzucaj się, jak pirania w stawie, ja tylko spytałam, nawet tego już tu nie można?  cytując samą siebie: skoro proceder trwał tam już od dłuższego czasu, to dlaczego nie było to nagłośnione wcześniej?     
zbyt mało sensacyjna była ta sprawa dla fundacjii i tego pokroju instytucji?  :/
i sama zmagam się z nagłośnieniem sprawy koni podobnie wyglądających w pewnej stajni, ale fundacje stwierdziły, że skoro wszystkie nie wyglądają źle to nie ma co robić, więc wiem z czym się je taką bezradność i bezczynność pewnych instytucji, a koniki w tle..  🤔 😵
cholera- dziewczyna wykazała się nie lada odwagą. I ..straciła pracę. Nie wiem czy każdy z nas by tak potrafił.
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
12 sierpnia 2013 13:40
Poza tym jedli najsilniejsi, kto się dopchał, dokopał ten miał pełny brzuch. Przy za małej ilości było oczywiste, że tylko garstka będzie jadła.

W ogóle biorąc pod uwagę, że dziewczyny są dosyć młodymi osobami poszły na żywioł.
aleqsandra   Kreujemy swój świat tym w co wierzymy
12 sierpnia 2013 13:41
BASZNIA   mleczna i deserowa
12 sierpnia 2013 13:58
Powiem raz,jako osoba,ktora poznala Honorowa dzien po utracie pracy. Robila heroiczne rzeczy zeby pomoc koniom. I stanela na uszach zeby zrobic szum. Czemu to tyle trwali? Pytajcie instytucji,bo wiedzielu od miesiecy.
KREW MNIE K..WA ZALEWA. HONOROWA ZBIERA ZALE A OLEWUSY ZACHWYTY.
Eot. Nie powiem, kto co. Ale od Honorowej wara. Moze przekona Was, ze mowi to osoba, przez ktorej przyczepe i stajnie przewinela sie polowa tej interwencji.
Ja pier..Zal dupe sciska. Dobrze, ze Honorowa jest twarda.

Edit. Uffff. Madrzy jednak rozumieja sutuacje...Doczytalam. Dzieki.
właśnie jest reportaż w tvn24
Ja sądzę, że to normalne, że w pierwszym momencie ludzie zastanawiają się jak to możliwe, że przez tak długi czas było o tym cicho, oczywiście wypadałoby najpierw się dopytać, dowiedzieć, a nie oskarżać o zaniedbania osobę, która de facto dzięki swojej odwadze uratowała te konie.

Fragment artykułu z tvn 24 (z linka w poście poniżej)

"- Na początku zgłaszałam tę sprawę do wielu instytucji. Dzwoniłam, prosiłam, ale słyszałam, że albo nie mają czasu, albo zajmują się ważniejszymi sprawami niż ta – żali się była opiekunka koni. – Ktoś mi powiedział, że potrzebny jest duży rozgłos, a taki można uzyskać wrzucając film do sieci. Tak zrobiłam i byłam zaskoczona, jak szybko się to potoczyło"

- rozumiem, że to wypowiedź Honorowej?

Dziewczyno, jesteś wielka! Tacy ludzie jak Ty powinni pracować w fundacjach, inspekcjach itd - wtedy może miało by to sens.
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
12 sierpnia 2013 14:18
Epona donosi że sprawdzili 3 przykładowe nr ID koni z Posadowa: hodowcą jest Byrialsen, i niektóre mają 6, 7 lat.

Tak więc spokojnie mogą mieć palenia duńskie, wtedy jeszcze mogły być robione.
BASZNIA   mleczna i deserowa
12 sierpnia 2013 14:19
Tak, to slowa Honorowej.
Za znęcanie się nad zwierzętami kodeks karny przewiduje karę grzywny oraz pozbawienia wolności do trzech lat. ja bym dała dożywocie  😫
zgadzam się z Hedone , jesteś wielka
Czytam od samego początku, nie odzywałam  się bo niestety nie jestem w stanie pomóc ani finansowo ani inaczej, bo konia sama trzymam w pensjonacie ale jestem pełna podziwu dla dziewczyn które zaczęły tę sprawę, że miały odwagę, siłę,  samozaparcie. Jestem pełna podziwu dla Honorowej, fraziu, BASZNI, oraz innych dziewczyn które zabrały te bidy, bo żeby one wróciły do stanu używalności to koszty będą ogromne. Ta sprawa pokazała. że Re-Volta to nie tylko forum dla panienek które kochają konisie, ale ogromna siła. Trzymam kciuki żeby ten @$#%!^ został ukarany a konie mu odebrane.
12 sierpnia 2013 14:47
Watrusia, no właśnie, czekam kiedy będzie wspomniane, że tak naprawdę cały temat poszedł jak bumerang od pojawienia się filmiku na forum tak naprawdę
Wielki  👍 dla wszystkich, którzy zaangażowali się w tą sprawę! Ja niestety nie jestem w stanie pomóc fizycznie i finansowo, także pozostało mi tylko wsparcie psychiczne 😉.

Tak z ciekawości spytam, co konik z filmiku ma z uszami? Czemu są takie przyklapnięte?
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
12 sierpnia 2013 15:00
Też zwróciłam uwagę na tą klacz z uszami jak krowa

11 min filmik z akcji pakowania koni

Mam pytanie może ktoś jedzie i ma wolne miejsce do Białegostoku. Moja koleżanka mogłaby wziać i zadbać o konia, zdecydowanie pewna osoba (napisałaby sama ale pojechała ujeżdżać konia i nie ma neta tam). Jest zainteresowana adopcją jednego konia ale nie ma jak zajechać, więc jeśli ktoś może pomóc to koń trafi w świetne ręce, a ja gwarantuje fotorelacje z jego nowego życia😉
12 sierpnia 2013 15:03
Tak z ciekawości spytam, co konik z filmiku ma z uszami? Czemu są takie przyklapnięte?

jeden z zawodników na śląsku startuje na koniu z takimi uszami: kLik  ponoć się taki urodził, taki układ uszu mu nie przeszkadza, możliwe, że z tym koniem było tak samo.
Widział ktoś ten reportaż na tvn 24? Co pokazywali, co mówili? Ja nie mam tego programu a jestem ciekawa.

Polsat wg mnie potraktował sprawę beznadziejnie, krótka wzmianka wczoraj, w dodatku przekłamana, a dziś już cisza o Posadowie.
Na twn24 podali, że jeszcze kilkanaście koni może z tamtąd wyjechać .Teraz podali, że trwa jeszcze ewakuacja 15-tu
12 sierpnia 2013 15:33
wydaje mi się, że stare info mieli, bo w niedzielę dzwoniłam do koordynatorki i powiedziała, że akcja została zakończona... chyba że coś wznowili...
zaraz coś będzie na tvn24
Witam. Nie jestem w stanie pokryć całych kosztów utrzymania takiego konia ale oferuję boks, wyżywienie i stałą opiekę nad koniem. Jest ktoś chętny na taki układ?
Prawie trzy lata temu (we wrześniu miną pełne 3 lata) jak zabrałam z podpoznańskiej stadniny konia ktory też był odganiany od lepszego jedzenia co spowodowało że był dosyć chudy i żebrowaty .(pomógł mi przy wszystkim ktoś z forum kto prosił o anonimowość)Na ciele miał masę śladów od kopyt i zębów.
Sam w sobie jest okazem zdrowia a u mnie przytył choć nigdy nie udało mi się doprowadzić go do stanu z którego była bym zadowolona czyli aby całkowicie zakryć mu żebra.
Co prawda jest to sezonowe bo zimą ich wogóle nie widać ale sama wiem ,że konie odganiane bardzo tracą na wadze a jak już musza walczyć o jedzenie ..... to brak słów
Trochę czasu zajeło aby chudy przestał wyjadać wszystkiego dookoła i stać na gołym betonie bo ile bym mu nie nałożyła zawsze zjadał wszystko -nawet źbełka z własnych kup.
Po kilku miesiącach mu przeszło ale wiem ile to troski i bólu kosztuje opieka nad takim koniem więc jestem z Wami myślami -do tych co mają te biedne chudzielce u siebie.
Honorowa -jesteś wielka ! :kwiatek:

Na twn24 piszą ,że dwa  z ratowanych koni , nie przeżyły do poniedziałku  🙁.
Wlasnie zadzwonila do mnie moja wstrzasnieta mama. Widziala program na TVN. Nie wiem czy za sprawą mojego.maila się zainteresowali sprawą czy dostali więcej "cynków". Wazne ze sie zainteresowali. Sama nie widzialam. Mama mowi ze dosc obszerny material.

Ja w sobotę rozmawiałam z reżyserem z TVN-u i delikatnie mówiąc to zlekceważył,wgl nie zainteresował się zbytnio , bo mówił że inne media już nagłaśniają ale cieszę się że jednak nagłośnili  🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się