Odznaki PZJ

Zdawał ktoś w TKKF Hubert?  :kwiatek:

Edit. przeglądam właśnie kalendarz na PZJ i nie mogę się doszukać, będą jeszcze jakieś odznaki w okolicach Warszawy w tym roku?
Jutro w Bobrowym Stawie. 😉 A tak poza tym w Aromerze pod koniec września i potem w listopadzie. Generalnie do sprawdzania terminów odznak w mazowieckim polecam bardziej kalendarz WMZJ niż PZJ-otu...
O, dziękuje  :kwiatek:
Jeszcze w Szarży za tydzień - 18.08. :>
Jeszcze w Szarży za tydzień - 18.08. :>

Nie w Szarży, tylko w Łynie. Tzn. organizuje to Szarża, ale nie u siebie, tylko wyjazdowo (tam, gdzie jeżdżą na obozy). IMO nie powinno być wpisane jako mazowieckie, tylko warmińsko-mazurskie...
Rzeczywiście - zgłupieć idzie. Spojrzałam na województwo, organizatora i nie wpadłabym na to, że sam egzamin będzie gdzie indziej. Przepraszam więc za wprowadzenie w błąd i dziękuję za uświadomienie mnie. 😉
Naciau, w zachodniopomorskim możesz zdawać oznaki w Brzózkach, Łobzie na pewno. Musisz śledzić stronę zzj, najprędzej w Brzózkach ma być oznaka bodajże 31.08 ;-)
Witam, czy zdawał ktoś może brąz w LKS Stragona w Morawie 🙂?
Słyszałam różne opinie, jedni polecali, inni stanowczo odradzali, szczególnie,że startowałabym na swoim koniu i nigdy u nich nie jeździłam.
Jak jest z teorią? Właśnie tego się obawiam gdyż słyszałam,że w Stragonie było ciężko jeśli nie znało się całej formułki.
Jest to dla mnie na tyle ważne bo w tym sezonie w woj dolnośląskim tylko tam organizowane są odznaki... A nie chce jednak wyrzucić kasy w błoto.

Powiem tak - ja zdawałam dzisiaj, na ich koniu. Ogólnie startowało 11 osób (10 brązów i 1 srebro), ujeżdżenie na brąz zdali wszyscy. Nie czepiali się jakoś szczególnie, ważne jest, abyś miała stabilną łydkę, wyprostowane plecy, postawione nadgarstki i ogólnie pojechała dobrze program. Naprawdę, byli tacy, którzy 2 metry przed jakąś tam literką zaczęli robić przekątną, koło, cokolwiek, a i tak im zaliczali 😉 Nie ma powodu do obaw, ujeżdżenie w Morawie jest proste. Przynajmniej tak było u mnie, wiadomo, zależy od sędziego, ale bez paniki 🙂 Na skokach też wszyscy pozdawali oprócz jednej osoby z jej winy, bo zatrzymała się poza strefą zatrzymania. Jak masz dobry półsiad, dobre nogi między przeszkodami to luuuz 😀 Na teorii luzik, zadają 5-6 pytań, jak czegoś nie powiesz to dopytują, także nie ma możliwości, żebyś zapomniała czegoś powiedzieć z powodu pośpiechu. Spokój i opanowanie to połowa sukcesu 😉
Howrsowa   Nie jestem tym kim nie jestem
16 sierpnia 2013 08:54
A czy wie ktoś kiedy i gdzie będzie można zdać odznakę brązową w woj. łódzkim? I czy można to robić na ogierze?I czy musi być zarejestrowany w pzj? 👀
W łódzkim to chyba tylko ŁKJ organizuje. Trzeba śledzić kalendarz, bo oni dodają informacje na bieżąco, 2-3 tygodnie przed. Oczywiście, że można zdawać na ogierze. Koń nie musi być zarejestrowany. Taki wymóg to dopiero na zawody regionalne jest.😉
*ogólnopolskie
Koń żeby startować w zawodach regionalnych musi mieć licencję. Nie wiem skąd masz takie informacje że dopiero na ogólnopolskie
Koń żeby startować w zawodach regionalnych musi mieć licencję. Nie wiem skąd masz takie informacje że dopiero na ogólnopolskie
Wie ktoś może czy odbywają się jakieś odznaki woj. śląskim ale okolice katowic/sosnowca bo znalazłam tylko w jaworznie ale to daleko ode mnie 🙁
Fufu, Howrsowa pytała o rejestrację w PZJ, a nie w OZJ. Nie mniej jednak koń na którym zdaje się odznakę nie musi być zarejestrowany.
Sandrusia w Bolęcinie będzie we wrześniu, jakieś 25km od Mysłowic.
dzięki za info to też troche daleko bo mam do 4 liter dojazd 🙁 ale mam problemy 🙁
Dolny Śląsk - 5.X.2013 egzamin na brązową i srebrną odznakę PZJ - Stajnia Biały Las w Wierzbnej. Info: stajnia.bialylas@gmail.com (egzamin na złotą odznakę tez jest brany pod uwagę jeśli zgłosi się co najmniej 5 osób)
Czy jeśli w programie brązowej odznaki mam "kłus roboczy" to mogę go dowolnie interpretować dosiadowo? Tzn. mogę go wysiadywać, jechać w półsiadzie ? Na wszystkich filmikach widziałam kłus anglezowany w tym miejscu, więc jak to jest ?
robakt   Liczy się jutro.
22 sierpnia 2013 08:20
W programie jest adnotacja, że kłus roboczy ma być anglezowany.
Czy najbliższy termin egzaminów na boj w mazowieckim jest dopiero w Aro 29 września,  czy może są jakieś wcześniejsze nieodnotowane w kalendarzu wmzj'u?  :kwiatek:
kuco w Hubercie ma być, ale też pewnie koniec września/początek października, jeszcze nie wiedzą 😉
Czy najbliższy termin egzaminów na boj w mazowieckim jest dopiero w Aro 29 września,  czy może są jakieś wcześniejsze nieodnotowane w kalendarzu wmzj'u?  :kwiatek:

28.09 w Kozienicach. Tak, wiem, niewielka różnica w porównaniu z 29.09. 😉
Słuchajcie, czy ja coś źle zrozumiałam, ale czy przy srebrnej odznace też jest opieka w części praktycznej?
http://pzj.pl/modules/szkolenie/?2:15-Odznaka_srebrna.html
Po co? Nie wystarczy to brązie?
No niestety też jest. Tak sobie wymyślili i tyle, nic nie poradzimy. :p
Na każdej odznace jest teraz część z opieki stajennej, na złotej też
A ktoś przeprowadza tą opiekę stajenną? Bo ja na brązie jej nie miałam , a teraz chce zdawać srebro i nie wiem czy mam się jakoś przygotować ( choć wydaje mi się że czyścić i siodłać konia umiem  🤣 )
Na srebrze na opiece stajennej są nieco inne rzeczy do zrobienia. np dopasowanie wytoku i napierśnika, umiejętność założenia czambonu/wytoku. Bardziej skomplikowane rzeczy 🙂😉))
[s]A co jest w opiece stajennej na brązowej?[/s]

edit.Okej mam.
guuskaa13 a ktoś naprawdę to przeprowadza? czy to tylko taki zapis w PZJ?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się