Siodło skokowe

mnie osobiście bardzo ciekawi temat tych nowych skokówek z decathlonu - http://www.decathlon.pl/siodo-romeo-czarne-175-id_8139418.html
owszem firma fouganza mówi już trochę, ale z ciekawości podeszłam "pomacać" to siodło w sklepie i na pierwszy rzut oka była naprawdę mile zaskoczona, ale nie wiem jak jest w praktyce...
Cena jest prawie identyczna jak naszych polskich sprawdzonych daw-magów...
Może ktoś z was posiada te siodło i chce podzielić się opinią 😀
Nie kupiłabym siodło fouganza, poza tym tybinki nie ma wysunięte i długie
[quote author=księżycowa link=topic=1249.msg1847555#msg1847555 date=1376213084]
Cena jest prawie identyczna jak naszych polskich sprawdzonych daw-magów...
[/quote]

no właśnie, Daw-Magi są sprawdzone więc jeśli cena jest niemalże taka sama to nie lepiej już kupić coś co wiadomo, że posłuży? Przed zakupem typowej skokówki śmigałam w Hubercie (skóra exclusive) i po ponad 4 latach intensywnego użytkowania nie mam nic do zarzucenia a siodło przeżyło kilka koni, skoki, nie jedne zawody, wyjazdy w tereny, crossy, rzeki, deszcz, śnieg i grad 😀
Monoc   Kaski GPA dla wszystkich! :)
11 sierpnia 2013 21:29
Dramka, a ja słyszałam, że Golden jest wygodniejszy od Versailles. Wiesz może ile w tym prawdy? 🙂
Dziękuje za informacje 😉
moja ciekawość została zaspokojona
Miałam goldena i jeździłam w versailles, obydwa siodła za płaskie dla mnie 😉
Monoc   Kaski GPA dla wszystkich! :)
11 sierpnia 2013 22:03
Ale może masz jakieś odczucia do do różnic w miękkości lub "wygodności"? 🙂
Nie jeździłam właśnie w tym Golden Starze, a bardzo mi polecano. Trzeba też wziąć poprawkę na to, że Carisma była dla mnie tylko trochę za płaska. 😉
Livia   ...z innego świata
13 sierpnia 2013 07:57
Wczoraj odebrałam Joy jumpera na testy, jak tylko wsiądę na konia zdam relację, ale zapowiada się bardzo fajnie 🙂
14 sierpnia 2013 09:47
Dodaję osobny post, bo minął dzień od poprzedniego 🙂

Wczoraj i dzisiaj pojeździłam w testowym Joy Jumperze. Siodło niestety leciało w tył, ale też to tylko testówka, moje przyszłe będzie już dobrze dopasowane. Jeździło mi się fajnie, mam wrażenie że Joy ma twardsze siedzisko niż Lucky dressage, ale da się siedzieć. Klocki fajnie mnie trzymały. Ogólnie wrażenie mam bardzo pozytywne 🙂
Czy moglibyście zerknąć na zdjęcie poniżej i powiedzieć, czy siodło nie wydaje się być na mnie za małe? To moja jedyna bolączka w tej chwili... 🙂

wg mnie jest za małe, ale moja ocena subiektywna jest bo wolę mieć większe siedzisko w skokówce 🙂

Może pytanie nie do tego wątku, ale po co ci skokówka na fryza?
14 sierpnia 2013 10:19
Perlica, a czemu nie? 🙂 Głównie będzie potrzebna na wypady w teren, w ujeżdżeniówce terenować nie lubię 😉
Brzask   kucyk,kucyk...a to kawał s.........
14 sierpnia 2013 10:54
moim zdaniem też jest za małe, nie tylko siedzisko ale i tybinki.
14 sierpnia 2013 11:03
Kurcze, martwicie mnie dziewczyny 🙁 Ja się czułam w tym siodle idealnie, nie czułam żeby siedzisko było za małe czy tybinka za krótka, wręcz po mojej bezterlicówce czułam że wszystko mam wreszcie na swoim miejscu...
Tu jeszcze foto ze zbliżeniem:

tybinka nie jest za krotka. moim zdaniem siedzisko tez nie, o ile czujesz sie w nim dobrze.
Moim zdaniem też jest akurat to siodło. Noga się fajnie wpasowała w tybinkę i klocek. Fajnie to wygląda.
14 sierpnia 2013 13:04
katija, epk, bardzo dziękuję 🙂 Nie miałam w ogóle wrażenia że "wylewam" się z siodła w czasie jazdy, dopiero potem obejrzałam zdjęcia i zaczęłam mieć wątpliwości.
Według mnie też jest za małe 🙁 Tybinka jest za krótka i usadza cie bardziej z tyłu siodła
Jak usiądziesz "bardziej" to kolano wyjedzie Ci z tybinki. Nie będzie prawidłowego oparcia.
Dokładnie, według mnie powinnaś przesunąć się bardziej do przodu

To jest siodło dla osób o wzroście ok 158 z rozmiarem maks 36
14 sierpnia 2013 13:47
Dramka, Zuzu, to siodło mi leciało na tył, myślicie, że jak już będzie dopasowane to tak samo będę na tył lecieć? Mam 162 cm wzrostu i rozmiar 36-38...
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
14 sierpnia 2013 13:49
moim zdaniem też jest za małe.jakby długość strzemion była prawidlowa i usiadła byś jak w skokówce,a nei ujeżdzeniówce,to kolano wyjeżdża poza tybinkę.

na zdjęciu moim zdaniem masz za długie strzemiona albo po prostu nie opierasz się na nich,ale nie podoba mi się to co widze.

edit - znalazłam swoje bardzo podobne zdjęcie:
Moje chociaż dopasowane dalej leci do tyłu więc pod tył mam żel.
14 sierpnia 2013 14:14
Dziewczyny, dziękuję za wszystkie uwagi :kwiatek: Dały mi do myślenia.

Mam jeszcze jedno pytanie - rozmiar siedziska jest wg was w porządku? Wszystko rozbija się o tybinkę? Skoro w Lucku można dopasować długość tybinki, to może w Joyu też - ale jeśli chodzi i o siedzisko, i o tybinkę, to rozejrzę się za innym siodłem.
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
14 sierpnia 2013 14:17
dla mnie siedzisz na tylnym łeku,obamiam się więc,że rozmiar siedziska tez jest za mały 🙁
mils   ig: milen.ju
14 sierpnia 2013 14:49
Ja także mam pytanie dotyczące dopasowania siodła. Wiem, że zdjęcia są niezbyt dobre (innych niestety nie posiadam), niewiele na nich widać, a to co na nich wyprawiam żal komentować, ale byłabym wdzięczna za wszelkie uwagi, jeśli uda się Wam coś dostrzec. 🙂 Zastanawiam się czy kupić te siodło, czy celować w coś mniejszego? Jest to Prestige Golden Star 17", a ja mam 158,5cm wzrostu.
Zdjęcia
Livia rozejrzyj się za nowym siodłem 😉

mils
Mniejsze będzie miało za małe tybinki
14 sierpnia 2013 15:00
Ktoś, Dramka, dziękuję. W piątek, jeśli się uda, dostanę inne siodło do testów 🙂
Livia, nie miałam nic złego na myśli, byłam ciekawa czy skaczesz na fryziu i tyle 🙂
W teren też nie lubię ujeżdżeniówki 🙂

Za małe to siodło też z powodu uda myślę: zobacz na zdjęciu tym z bliska że udo prawie "wychodzi" z siodła.
Może w tej cenie Daw Mag ze skórą lepszą?
Livia tybinka za krótka  😉
15 sierpnia 2013 11:14
Dzięki dziewczyny  :kwiatek: Zrobiłam dziś ostatni test - podłożyłam pod siodło ręcznik, żeby leżało w równowadze, skróciłam strzemiona i zrobiłam zdjęcia. No i obrazek jest w zasadzie niemal identyczny, jak na moich wcześniejszych zdjęciach. Jutro oddaję Joya, a na testy wezmę najpewniej Romę Jump.

Perlica, spoko, też nie chciałam zabrzmieć "źle" :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się