własna przydomowa stajnia

U Nas wczoraj burza za burzą.. szok!
W nocy taka że nikt nie spał
Waliło po lasach a ze ja mieszkam cztery kroki od lasu to...
Ale muszę powiedzieć że kupiłam sobie wiaderko na próbę http://pasi-konik.pl/pl/p/HORZE-Wiadro-wieszane/3738
oczywiście z sklepie rolniczym i za 22zł 😉 i jestem mega zadowolona.
Zamówiłam już kolejne 3 dla pozostałych.Super sprawa.
Mam wmurowane żłoby jeszcze za czasów Gierka 😉 ale mycie ich to jakić koszmar a tu przyrządzam na zewnątrz ,zawieszam ,zje i myje
A co do drzwi -też mamy akcje wymiany starych ktore mają mega lat na nowe.Zrobię zdjęcia i wrzucę.Niestety nie są podwójne a pojedyńcze ale jak piszecie - zawiasy wmurowane x lat temu ,porządne kute i szkoda było nam wywalać to i przerabiać.
Zostawilismy te ktore były ,odmalowałam i wygląda dobrze.
Drugą stajnie zrobie już angielską.
Ircia   Olsztyn Różnowo
30 lipca 2013 11:44
Angela ja ma takie wiaderka od ponad pięciu lat i sprawdzają się super, tylko muszę przyznać że 4 szt co kupiłam pięc lat temu są o wiele trwalsze niż te co mam od 2-3 lat. Owszem te pierwsze były droższe bo po 44zł, nowsze po 29zł ale wykonanie nieporównywalne. Oprócz tego w tych nowszych są nity zamiast śrubek, które szybko się niszczą, ale wystarczy zastąpić je śrubką z podkładka i jest ok  😉 
Nas też burza w nocy próbowała zaskoczyć,ze wszystkich stron się nazbierało a... przeszło.
Same błyski,całe szczęście wszystko było wysoko i wysoko się wyładowało.

Żniwa wszędzie,czekam na słomę,zaklepane dwie duże przyczepy (dwieście coś kostek będzie).
Ircia, no moje ma nity 🙁
zobaczymy jak długo wytrzymają.
omnia   żeby zobaczyć świat, trzeba przejść przez próg
30 lipca 2013 15:05
A. Wiata jest po to żebym nie przyjechała nagle z dwoma huckami, a rodzina, źeby zbiorowo nie padła na zawał. Muszą się jakoś oswoić z moim szaleństwem 😉. Wiata to oswajacz 😉. Jest TYLKO po to 😉
derby   "Pamiętajcie, tylko spokój Was uratuje."
30 lipca 2013 15:24
Citri w oczekiwaniu na przyjaciółkę😉
derby ojeju,piękny boks 🙂 Trzymam kciuki za małą i jej wychowanie.

a ja wstawię wieczorkiem zdjęcia,bo muszę się poradzić-przed zimą remontuję boksy,chcę,żeby to jakoś wyglądało i muszę załatać m.in. dziury i dziurki w podłodze w których pięknie zbiera się mocz  😤 no i "dziurę" w ścianie boksu.A ponadto załatać dziury w korytarzu,zrobić kolejne mocarne zamknięcie dla pomysłowej Iskierkowej.
I problem tkwi w załataniu tego-nie wiem czym  😡 żeby było ładnie i praktycznie.A może skusić się na a'la cegły jak u derby? 🙂
30 lipca 2013 17:01

Iskierkowa dziękuję xxxx

Polecam cegiełki i na podłogę, ja akurat mam w połowie tańszą wersję bo zagęszczane tylko piaskiem.

p.s. ja nie mam "ala"cegły,to są cegły normalne tylko przemalowane.
Mehari   nic nie dzieje się bez przyczyny..
30 lipca 2013 18:16
derby, świetnie to wygląda, choć ten kolor wydaje się być nieco oczoje*ny 😉
30 lipca 2013 18:21
Troszkę jest, ale w dzień jest fajny efekt i generalnie
to mi na rękę, stajnia ciemna w dzień a
teraz to w boksie fajnie "przejrzyście" jest😉 i nie trzeba światła zapalać
zdjęcia lekko "przekłamują" i naświetlają
A.   master of sarcasm :]
30 lipca 2013 20:50
A. Wiata jest po to żebym nie przyjechała nagle z dwoma huckami, a rodzina, źeby zbiorowo nie padła na zawał. Muszą się jakoś oswoić z moim szaleństwem 😉. Wiata to oswajacz 😉. Jest TYLKO po to 😉

Aaaaa, to teraz już rozumiem bardzo dobrze  😉
30 lipca 2013 21:09
Cobrinha, niestety nie mam, szukam czegoś, ale nie ma. Zrobię na dniach 😉
derby - czad !!!
Angela - jeśli to są  te wiadra wieszane na drzwi to trzeba uważać na zawiaski (te dwa). Niektóre konie napierają na wiadro i rozpierają te zawieszki.  Trzeba potem uważać bo konie potrafią zawadzić się o nie kantarem i np. wylać na siebie wiadro...
30 lipca 2013 21:27
Ja mam wiadra pozawieszane, takie z płaską ścianką tyle że bardziej głębsze, nie takie szerokie. Jak się koń nie zacznie bawić w robienie potopu, to wszystko jest ok. Kantarami nie zaczepiają. Nawet u źrebaków mam zawieszone.

PS we wszystkich stajniach wyścigowych w Newmarket są wiadra pozawieszane w ten sposób. Kilka tysięcy wiader 😉 W Anglii rzadko kto stosuje poidła automatyczne, ponieważ ciężko je utrzymać w higienicznym stanie.
30 lipca 2013 21:43
Bambi ma się dobrze, Cini troszkę odwaliła scenę zazdrości i nie można było nawet źrebaka pogłaskać
Myślę, że się dogadają

ja nie polecam cegły na podłogę. Mam tak w jednej stajni, a w drugiej zwykła wylewka i różnica jeśli chodzi o komfort sprzątania jest porażająca 🙂 Cegły się fatalnie sprząta. No ale wylewkę mam dopiero od tej wiosny więc zobaczymy jak się będzie sprawować za rok-dwa.
Podpowiedzcie mi czy wyjscie ze stajni szerokie na 120cm wystarczy, chcialam podzielic wrota od stodoly na pol tak zeby kazdy kon mial osobne wyjscie, a potem szedlby do swojego boksu. Pewnie im szersze tym lepsze,ale moze te 120 wystarczy? Teraz w angielskiej stajni maja
125 cm ale tam wychodza sobie prosto i jest ok.
gorsja   Siwe szczęście :)
02 sierpnia 2013 15:06
Hej 🙂 Mam do ogrodzenia pastwisko i chciałbym się spytać co Waszym zdaniem jest lepsze taśma czy plecionka?
02 sierpnia 2013 16:07
Osobiście preferuję plecionkę, jest bardziej wytrzymała.
A jesli chodzi o ta plecionke, czy o srednicy 2mm nie bylaby za cienka?
przejeżdżałam dziś przez Bolesławów- czyje dwa konie chodziły przy drodze? Srokaty i gniady🙂Mehari, Twoje?

Nawiązując do powyższego pytania-wracając pociągiem,całkiem niedawno widziałam sporo przydomowych stajenek i pięknych koni,przyznawać się gdzie kto ma pastwiska przy torach,jedyną nazwę miejscowości (wsi? ) jaką zapamiętałam to Krzyż-tam też widziałam piękne egzemplarze 🙂
Dziewcyzny a co polecacie tanio zrobić na zewnątrz to trzymania zapasów siana i słomy?
Mehari nie ma srokacza  🤣 ALe pewnie będzie wiedzieć  😁
Czy wapnowanie załatwi sprawę szczawiu na pastwisku? Pozbywał się ktoś tego?
02 sierpnia 2013 21:00
Dziewcyzny a co polecacie tanio zrobić na zewnątrz to trzymania zapasów siana i słomy?

Płachtę.
02 sierpnia 2013 21:02
Złota, nie, nie moje. teraz już moich z drogi nie widać. Srokata - Kastymina i jej matka kasztanka - Kruszyna, to mieszkają w Czarnówce i są mojej znajomej 😉
Ja mieszkam kilometr dalej. Czemu nie wpadłaś ?!?!?!?!
Karina7,przez 10 lat wynajmowałam stodołę na słomę,płaciłam 350zł za rok-od tego roku mówię dość-słomę w kostkach ułożę na paletach w zwężający się stóg i przykryję od góry plandeką.Nawet jak się 50 belek zmarnuje(swoja słoma)to nie warte to tych 350zł.
A na siano mam wiatę,siano raczej nie będzie pod plandeką bo może zaparować.
Ejez,ja dawno temu wapnowałam na jaskry i ani jaskry ani szczaw nie zniknął.
Ale szczaw suszony ma działanie lecznicze ,w razie czego z sianka przebiorą
Dziękuję orjentica.  niestety jeszcze nie doszlam do tego etapu posiadania wlasnej stajni zeby sama zbierac sianko. szczaw rosnie na jednej z kwater pastwiskowych-0,2ha - dziewczyny to omijaja. zastanawiam sie jak predko sie rozsieje dalej
ejez, mi na chwasty genialnie sprawdziły się... kozy! moje dwie kochane dziołszki szatana (jak zwykł nazywać je Michał) wyżerają wszystko, co nie jest trawą. trawa ewidentnie jest w ich mniemaniu szkodliwa.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się