Pandurska, niestety nie zbliżam się do naszego akademikowego piekarnika, brzydzę się go otworzyć, a co dopiero coś w nim zrobić 😉
Edytka, brzmi extra, ale za dużo zachodu, a ja dziś nie mam czasu za wiele...
Teodora, no ja mam tą hokkaido właśnie. Podoba mi się zupa nr 1 🙂
Dzięki dziewczyny za rady, zaraz się wezmę za to. Tylko, że to i tak za mało, żeby zrobić pełny obiad. Siedzę cały dzień nad koszmarnym projektem tłumaczeniowym, który potem muszę jeszcze obszernie opisać od str. teoretycznej... Piję tylko sok, bo nawet nie mam chwili, żeby coś do żarcia zrobić. Ale w brzuchu już burczy konkretnie...
A taka piękna pogoda, ptaki śpiewają i człowiek marzy o plaży. Tak blisko i zarazem tak daleko. Wrrrr.
To jeszcze Heston Blumenthal i jego wersja skomplikowana:
Recipe
For the soup
850g Pumpkin flesh
Olive oil
250g Unsalted butter
3 Onions, peeled and finely sliced
400g Whole milk
4 sprigs of rosemary
Pinch of cayenne pepper
40g Sesame oil (or to taste)
40g Balsamic vinegar (or to taste)
Salt
To finish and serve
20g Hazelnuts, toasted until golden brown
½ sprig of rosemary
20g coarse dry breadcrumbs
1 tbsp melted brown butter (see tip below)
1 Red pepper, de-seeded, roasted and peeled, then cut into diamonds
Pumpkin seeds
Red pepper oil (see tip below)
Method
Pre-heat the oven to 180 degrees Celsius.
To start the soup, thinly slice half of the pumpkin on a mandolin and cut the other half into large cubes.
Roast the large cubes of pumpkin drizzled with a little olive oil in the pre-heated oven for approximately 40 minutes or until soft and caramelized.
Melt 200g of the butter in the saucepan and sweat the onions and pumpkin slices for approximately 10 minutes.
In the meantime, in a second pan, heat the milk until almost simmering. Turn off the heat, add the rosemary, then allow to infuse for 20 minutes. Strain the liquid and discard the rosemary.
When the onions are translucent, add the rosemary milk, 600g cold tap water and the roasted pumpkin, bring to the boil and reduce to a simmer for 10 minutes until the sliced pumpkin is soft. Remove from the heat, liquidize and pass through a fine sieve. Season with cayenne, sesame oil, balsamic vinegar and salt.
When ready to serve, combine the toasted hazelnuts with the rosemary and blitz to a coarse powder. Combine with the breadcrumbs.
Brush the inside rim of the soup bowls with the brown butter and coat with the hazelnut and rosemary mixture.
Place some red pepper diamonds and pumpkin seeds in the bottom of each bowl.
Warm the soup, add the remaining 50g of butter and aerate with a hand blender. Ladle into the nut-encrused bowls and garnish with drops of red pepper oil.
Brown Butter
Melt unsalted butter in a medium pan over a gentle heat, whisking continuously, until the solids turn golden brown and give off a nutty aroma. Take the pan off the heat immediately, strain the butter through a coffee filter and store in the fridge.
Red pepper oil
1 Red pepper, de-seeded, roasted and peeled
100g Groundnut or grapeseed oil
Put the pepper and oil in a liquidizer and blitz until fine.
Strain through a fine sieve and pour into a bottle. Keep in the fridge for 4-5 days only.Można też wysłuchać:
http://www.bbc.co.uk/programmes/p00tyv6p
Teodora, zrobiłam zupę nr 1 i wyszła obłędna! Dodałam jeszcze parę rzeczy od siebie i zjedliśmy ją z ryżem, także zasyciliśmy się nieźle 😀 Robi się raz dwa, także mogę wracać do roboty... chociaż tak mi się nie chceeeeee....
Słuchajcie, ja z trochę nietypowym pytaniem wpadam 😉 ale mam nadzieję, że wesprzecie. Nie wiem czy znacie herbatę ryżową (zielona z kwiatami ryżu, prasowana w kostkach).
Ja jestem od niej uzależniona, chociaż większość ludzi mówi, że wali wodą spod gotowanego ryżu 😎 miał ją bogutyn.pl - ten sklep znam - ale niestety zniknęła z oferty jakiś czas temu i ani myśli się pojawić. Obawiam się, że przestali ją importować... Chciałabym wykupić jakieś resztki z zapasów innych sklepów, dopóki jeszcze gdziekolwiek jest dostępna <chlip> 😕
No i dochodzimy do pytania: znacie któryś z tych sklepów?
http://biowakame.pl/p/6918970239884/herbata-ryzowa-prasowana-w-kostkach-125ghttp://sklep.rawfoods.pl/mobile/pl/p/Oryginalna-ryzowa-herbata-prasowana-w-kostkachz-hologramem-125g-HAICHAO/772Polecacie/odradzacie? A może macie jakichś innych sprawdzonych dostawców alternatywnej żywności, którzy mają tę herbatę jeszcze?
Dziękuję bardzo :kwiatek: w takim razie wezmę od nich 🙂
A to naturalne zdziwienie widziałyście?
ja od 3 dni jem krem z cukinii na obiad, tak mi smakuje 🙂
Z przepisu wrzuconego przez Rudą wywaliłabym bez zastanowienia mąkę - nie jest potrzebna. Jeśli o bulion chodzi - co kto lubi - dla mnie w żaden sposób nie podnosi walorów zupy więc robię bez, na samej wodzie.
Za to mięta obowiązkowo! I koniecznie gałka muszkatołowa, o ile tolerujesz 🙂
ekhem, o właśnie zauważyłam, że w tym przepisie jest mąka ... też nigdy nie dawałam 😉
Na okoliczność upału: surowa zupa cukniowa. Trzeba tylko zblenderować następujące składniki:
1 awokado
2 szklanki obranej cukinii
1 pomidor
pół szklanki kolendry
2 łyżki posiekanego szczypiorku / młodej cebulki
sok z połowy cytryny
ćwierć łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonego kuminu
pół szklanki wody
ewentualnie szczypta cayenne, czarnego pieprzu
Można lekko podgrzać (bez gotowania).
Miałyście kiedyś do czynienia z mąką z żołędzi?
Teodora, świetna zupa. Muszę koniecznie zrobić z okazji powrotu na RAW
pozostając w zielonym temacie 😉 raczyłam się dziś zielonym smoothie

zamiast soku pomarańczowego użyłam świeżego ananasa, nie trzeba było dodawać cukru 🙂
http://czympachnieuzakow.blox.pl/2013/03/Smoothie-z-kiwi-i-szpinaku.html
Ruda_H, ależ apetyczny widok!
U mnie pierwsze burger-koty za płoty. Na pierwszy ogień poszła jaglanka i marchew, niestety wyszły za rzadkie i się rozwalały. Za to udało mi się je super doprawić, więc były pyszne, mimo że niewyględne 😉
moje pierwsze burgery jaglane też nie wyszły, aczkolwiek smaczna była ta papka 😉 robiłam z przepisu whiteplate (uwielbiam przepisy z tego bloga 💘 )
Meise, też robiłam ten szpinak. Obłęd w ciapki! Do naleśników sprawdza się świetnie 🙂
Vanilka sałatka, którą jem ostatnio co drugi dzień:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/dania_z_grilla/salatka_z_cukinii/przepis.htmlCzasem jeszcze dodaję ostrą paprykę 🙂
Meise, też robiłam ten szpinak. Obłęd w ciapki! Do naleśników sprawdza się świetnie 🙂
Bardzo się cieszę, że smakuje 😀 :kwiatek: Ja, oprócz do naleśników i makaronów, dawałam go jeszcze do lasagne, wychodziła obłędnie, ale teraz nie robiłam dawno przez przejście na weganizm. No ale ser wegański już zrobiłam, topi się jak ta lala, więc muszę ponownie wrócić do tej lasagne 🙂
Ruda_H, to smoothie wygląda genialnie 😍
U nas dziś taki skwar, że nie robimy nawet obiadu. Za to koło 16 jedziemy ze znajomymi na plażę i robimy grilla, także szaszłyki pójdą w obroty! Jestem od nich uzależniona i to jest naprawdę rewelacyjna opcja dla wege-ludzi. Co więcej smakuje nie tylko nam. Zawsze robimy dużo więcej, bo znajomi są skłonni zrezygnować z kolejnej porcji karkówki dla tych szaszłyków 😉
Rul, przybij piątkę! ja nie trzymałam się dokładnie tego przepisu, ale ściągnęłam przyprawy
Libella, ta sałatka brzmi przesmacznie, wiem na co zużyje ostatnią cukinię która uchowała się po kremowym szaleństwie. Nawet grilla specjalnie rozpalę.
Meise, to te szaszłyki?
[quote author=Meise]
Zrobiłam wczoraj te szaszłyki na grilla z tofu, cukinii, pieczarek i papryki. Do tego własna marynata - wszystko robione na mega wariata, bo spieszyliśmy się strasznie. I wyszły - rewelacyjnie! [/quote]
Grilujesz je w folii czy normalnie na ruszcie?
ekhem, tak! Najlepiej jeszcze użyć różnokolorowej papryki, wtedy efekt wizualny jest jeszcze lepszy 🙂 No i smakowo są superanckie 😉
Marynatę robię taką:
3-4 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli ziołowej - ja daję nawet mniej
0,5 łyżeczki peperoncino (włoska papryczka), można dodać innej ostrej papryczki (ja dodałam tylko malutka szczyptę chili, bo nie lubię pikantnych)
0,5 łyżeczki proszku curry
duża szczypta pieprzu
To z puszki.pl z innego przepisu. Ja dodaję jeszcze czosnek granulowany i rozcieńczam odrobiną wody. Super marynata, ale jak wrócę do domu to zamierzam wypróbować też inne 🙂
Ekhem ja grillem nie dysponuję, więc wrzucam do głębokiej patelni i podsmażam i też wychodzi🙂
widzę przpepis Hestona, a w nim rozmaryn 💃 ostatnio dodaję świeży rozmaryn do wszystkiego (wypróbowałam też z nim jabłecznik), jestem w nim zakochana 😍 polecam zmodyfikowane ratatouille z rozmarynem zamiast majeranku. Bomba!
Zjadłam wczoraj 6 szaszłyków NA RAZ, bo cały dzień nic nie jadłam, i tak mnie brzuch rozbolał i wybrzuszyło mnie na tej plaży, jakbym piłkę plażową połknęła. Ale i tak warto było, smakowały rewelacyjnie! Ach, ta skorupeczka wokół tofu. No i grzyby też wyszły cudnie 😍
Dziś znowu skwar się leje, już drugi tydzień z rzędu... Trawa spalona na wiór. Także protestuję znów i nie gotuję obiadu. Zjedliśmy lunch z kanadyjczykami i starczy 🙂
Ale jutro robię placki z cukinii, bo za mną chodzą!
Ja robiłam burgery z cieciorki do wrapów, ale pycha. O matko, było takie dobre... ale szybko się skończyło 😎
Jesli ktos szuka przepisow na soki domowe (uwaga w wersji full raw !), to polecam ten kanal:
https://www.youtube.com/user/FullyRawKristina
Ja mam taki mega szybki przepis z cukinii wlasnie, a polega on na tym, ze scieramy cukinie na tarce o grubych oczkach, doczosnkowujemy i dopieprzamy, a w garze obok gotujemy makaron (moze byc bez gluta albo gryczany..duzo opcji mamy 😉. Jak cukinia sie poddusi, a trwa to krotka chwile, to mieszamy wszystko razem. I juz i mniaam!
Podlapalam ten przepis bedac kiedys w Lewadzie na obozie caaale wieki temu i do teraz jest w uzyciu 😉)
O, rzeczywiście fajny i szybki przepis 🙂
A coś z czerwoną soczewicą może? Musimy zjeść, bo wyjadamy różne rzeczy, żeby się z tym wszystkim do PL nie wozić...