Lonżowanie

Zorilla, tragedii nie ma, ale wątpię w istotny postęp. Koń ma źle ustaloną własną równowagę. Rozumiem, że na razie masz ograniczone możliwości 🙁 Do czasu powrotu do formy pogłówkuj, czy z tym koniem nie trzeba pracować Inaczej, niekonwencjonalnie, np. pracą w ręku, łażeniem na 2 lonżach...
Kłopoty z drągami (wg mnie) wynikają właśnie z takiej równowagi "pośpiesznoroboczej" - koń nie przechodzi spokojnie przez drąg tylko jakby się przerzuca. Niestety, nauka prawidłowego pokonywania drążków (żeby coś istotnie zmienić jest tu konieczna) wymaga sporo roboty fizycznej, jeśli koń nie robi tego dobrze sam z siebie, bo trzeba stawiać i przestawiać specyficzne "parkury" i łazić z koniem.
Mam ogromną prośbę, czy jakaś dobra duszyczka posiadająca tego typu gogue w rozmiarze full mogłaby mi zmierzyć długość samych linek (białych na zdjęciu) bez karabinków?

Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
13 lipca 2013 17:11
Lina do lonżowania jest już normalnie dostępna w Polsce: http://naszepasze.pl/dla-konia/175-bawelniane-wypinacze.html
ushia   It's a kind o'magic
22 lipca 2013 15:08
musze sobie kupic czambon - staly, skorzany, nie zadne gumy
i tak sie zastanawiam, czy ma znaczenie obecnosc gumowego kolka w wypinaczu czy nie?

niby zwykle wypinacze uzywam z gumami, ale tu nie wiem, nie zacznie mi sie kon na tej gumie bujac?
ushia, sama co prawda wolę wypinacze bez gum, ale ta guma przy tym zakresie ruchów powinna być bez znaczenia, chyba, że jest bardzo wiotka, ale zazwyczaj jest to kawał solidnej gumy.
23 lipca 2013 14:34
dziękuję 🙂
chyba jednak wezme "po staremu" bez gumy, tak jak pracowalam do tej pory 😉
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
23 lipca 2013 14:56
ushia,
ja mam z gumą i jest to dla mnie taka namiastka elastyczności, czyli jak koń zaczyna wychodzić do góry
to na początku czuje niewielki opór, który stopniowo się zwiększa a potem jest już zdecydowane stop.
Lubię ten margines.
Gillian   four letter word
23 lipca 2013 22:35
jak działa kawecan dokładnie? dopadłam w stajni, założyłam i oniemiałam - koń bez wypięcia lonżuje się w dole, luźniutki, zapieniony  😲 co to to robi?  😲
Tamtam potrzebujesz jeszcze wymiarów linki? Mam w stajni full, więc mogę zmierzyć  😉
Mam pytanie dlaczego w przypadku tego czambonu jest napisane, że jest stały?

http://www.amigo-konie.pl/779.html

czym różni się od tego wstawionego przez ushię?

25 lipca 2013 16:34
stały czyli nie tzw guma, inaczej zwana czambonem gumowym lub elastycznym:

staly inaczej sie zapina, idzie od popregu wypinacz, od niego linki do paska zakladanego na potylicy i stamtad to wedzidla
nie mozna na nim jezdzic, sluzy tylko do lonzowania
niektore stale maja w czesci wypinacza dodatkowo gumowe kolko, ale dalej sa stale 😉

gumowy idzie od potylicy przez kolka wedzidlowe do popregu, mozna na nim rowniez jezdzic, aczkolwiek moim prywatnym zdaniem niczego dobrego to nie wnosi

swoja droga mialam dzisiaj wreszcie okazje pomacac wlasnie ten daw-magowy - jednak jak dla mnie za wiotka ta guma, mocno ustepuje, zostaje przy zwyklym

Gillian a jaki kavecan? lekki czy ciezki?
z tego co ja wiem to dzialanie kavecanu ma sie opierac na oszczedzeniu pyska/niezaklucaniu dzialania kielzna i glownie idzie przez nacisk na kosc nosowa
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie, przynajmniej nie mam już wątpliwości co do daw maga.
25 lipca 2013 16:58
podejrzewam, ze ten fair -play bedzie ownie ustepliwy 🙂

wlasnie przed chwila szukajac jednak jakiegos czambonu trafilam na jeszcze jedna, raczej niespotykana nazwe, UWAGA: przedstawiam:

i zycie staje sie piekniejsze 😜
Ushia jak rozumiem masz doświadczenia z tego typu czambonami ( bez gumowej wstawki)

http://www.gnl.pl/czambon-busse-imperial-p-2859.html

Może masz coś godnego uwagi, zależy mi aby skóra nie rozpadła się po kilku użyciach..
25 lipca 2013 17:17
ten mi sie nie podoba ze wzgledu na mocowanie kolka przy potylicy, stoi pionowo i wydaje mi sie ze dociskane linka bedzie ugniatac
ale moze sie myle
z tego co sie zorientowalam, to do wyboru jest wlasnie ten, pfiffowy i usg - za 175zl

ja chyba kupie pfiffa w koncu, mam taki w pracy od czterech lat i nic mu sie nie dzieje 🙂
jest duzy straszliwie, wiec ja dorabialam dziurki i wiazalam linke na krotsza, ale to arabki byly

uwazaj, bo czesc to tylko ten kawalek na potylice i sznurek, np z waldhausena i startu 🙂

i nie wiem czmeu czesc tych w gnl wypiec podpisana jest jako czambon, bo po mojemu to gogi sa
Lanka_Cathar   Farewell to the King...
25 lipca 2013 19:58
Marta_sz, jeśli masz nakładkę na potylicę i sznurek, to weź do tego zwykły wypinacz parciany i będziesz mieć najprostszy w pełni regulowany chambon.
Gillian   four letter word
25 lipca 2013 20:04
ushia, lekko-ciężki 😉 nylonowy, a część nosowa na skórze. Wczoraj dołożyłam wędzidło i wypinacze trójkątne, koń robił z ciałem takie rzeczy że stałam i gały przecierałam  😜
Lanka_Cathar czambon już w drodze, tym razem wybrałam bez tego gumowego kółka w części " wypinaczowej".

Posiada tu ktoś może kawecan wzorowany na te stosowane przez Pluvinela (firma która je robi nazywa się Ludomar)? Bo jak tak to bym miała pytanie..

Nie orientuje się ktoś czy jakaś polska firma byłaby w stanie zrobić kawecan wg własnego projektu?
Łaciata   Forever in my heart ♥
26 lipca 2013 00:44
Czytam i czytam... i sama już nie wiem co wybrać :P Chcę kupić skórzany czambon dla młodego konia  ,ale z tą gumą czy bez niej ? Widziałam u mnie koło domu w jeździeckim Fair Play z gumą za 145zł miałam brać ,ale wolałam wpaść na re-volte 😉 Co polecicie ??

Dodaje - przed chwilką nawinęło mi się..  - czambon z rolkami
http://www.gnl.pl/czambon-rolkami-equi-theme-p-2037.html

To teraz co wybrać ?
akurat to na zdj to gogue. Czambom idzie między nogami przez potylicę do kółek wędzidła. Gogue dodatkowo przechodzi przez kółka jak na zdj. Wydłużacz szyi to właściwa nazwa tzw dla gum.
26 lipca 2013 18:54
Aha... czyli co wybrac ? Czym się różni czambon od goga ??
26 lipca 2013 21:49
chcesz patent tylko do lonzowania czy chcesz tez wsiadac na tym?
bo na gogu mozna, czambon tylko na lonze

po mojemu czambon bardziej wysyla w dol i do przodu, gog bardziej ustawia w pionie, ale moze to tylko moze odczucia
26 lipca 2013 22:08
To młody koń 3 letni chcę niedługo na nią dawać pas do lonżowania, a potem myślałam, że dołączę czambon żeby podbudował się grzbiecik przed wsadzaniem siodła, bo potem to już będę ja z czasem wsiadała. Oczywiście jak będę wsiadała to będę dużo dalej pracowała z ziemi.
26 lipca 2013 22:22
fajnie, ale pytanie nie brzmialo czy chesz wsiadac w ogole kiedykolwiek tylko czy chcesz jezdzic na wypieciu - jezeli tak, potrzebujesz gog, bo czambonu uzywa sie tylko na lonzy 🙂
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
26 lipca 2013 22:39
chcesz patent tylko do lonzowania czy chcesz tez wsiadac na tym?
bo na gogu mozna, czambon tylko na lonze

A skąd się bierze to rozróżnienie?
27 lipca 2013 11:50
Ok. Jednak wezmę czambon... teraz pytanie czy z gumą czy bez ??
Łaciata, ale jak czambon z gumą. Czambon składa się z części skórzanej i linki, tam nie ma żadnej gumy.
Mozii   "Spełnić własną legendę..."
27 lipca 2013 12:08
I tu odwieczny problem wielu- czym różni się czambon od gogu  😎
27 lipca 2013 12:13
epk - jest tam takie małe gumowe kułeczko :P I ktoś mi mówił, że jest czambon bez i z kółkiem. I nie wiem który wybrać.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się