Jaki kantar najlepszy? Jakich używacie? Jakie polecacie?

Ostatnio zaczęłam się rozglądać za jakimś porządniejszym kantarem dla mojego podopiecznego, bo dotychczasowe już po tygodniu miały zerwany karabińczyk, albo ogólnie były porozrywane na strzępy.

Z obecnym kantarem z HKM, Diaz rozprawił się w zaledwie trzy dni - w środę kupiłam, wieczorem pojechałam do konia, założyłam, przyjechałam w sobotę i już zerwany karabińczyk  😵
Na razie założyłam 'zastępczy karabińczyk', ale długo to tak nie pociągnie... Tym bardziej, że D. należy do tych niszczycielskich koni i życie przeciętnego kantara jest u niego strasznie krótkie, serio - nie wiem jak on to robi  🤔
Możecie polecić coś praktycznie niezniszczalnego? Coś co nie rozsypie się po tygodniu lub dwóch, a pociągnie dość długo i nie za jakąś kosmiczną cenę?
Myślałam nad jakimś eskadronem, ale zdania są raczej podzielone jeżeli chodzi o ich trwałość.
Na dodatek, D. ma strasznie dziwny łeb niby duży, ale full mu leży na nosie, a cob'a nie jestem w stanie nawet zapiąć i muszę go powiększać na maksa, więc znalezienie dla niego dobrego kantara jest jak szukanie igły w stogu siana... 🙄
Obecnie D. spaceruje w tym kantarku z HKM, który teraz wygląda jak zwłoki...
Szyszunia euro-stary są tytanowe 😉
Czy kupię gdzieś w polsce kantary "bezpieczne" - Coś jak Eskadron Safety, ale za mniejszy pieniądz? :kwiatek:
ash   Sukces jest koloru blond....
25 kwietnia 2013 07:09
Jaki kantar polecacie dla konia niszczyciela, który non stop bawi się z kumplami w ciąganie za kantar?
Mój Eskadron porwany w strzępy, szkoda mi już kasy na markowe rzeczy dla tego gada!
ash, najtanszy 🤣
ash   Sukces jest koloru blond....
25 kwietnia 2013 07:15
ikarina,  😁 😜 no, czyli mój pierwszy pomysł nie jest taki zły jak widzę 💃
ash, łączę się z Tobą w bólu.
U nas dzisiaj kolejny kantar zginął śmiercią tragiczną. Tracę już siły na tego konia...  😵

zoyabea, na gnl.pl mignął mi kiedyś kantar waldhausen'a "safety"

equi.dream, euro-stary jak patrzyłam na internecie to dość sporo kosztują, myślisz, że naprawdę warto?
Boję się, że i z tym Diaz sobie poradzi i wywalę pieniądze w błoto...
a Ja tak chciałabym bo jestem skazana na jeden i ten sam ciągle  😵
Dramka, skąd ja to znam! Mój przez 11 lat rozwalił może dwa kantary. Na resztę muszę patrzeć tak długo, aż  pordzewieją sprzączki. Rezultat taki, że w pace wisi 6 kantarów, mam ochotę kupić nowy, ale nie wiem, czy to ma sens 😉
Moja nawet derki nie niszczy..i gdzie ta sprawiedliwość  😁

Prawda też jest taka że szkoda na padok założyć ładny kantar 
Niestety prawda jest taka, że jak jest koń "niszczyciel", albo jak w moim przypadku stadko 5 kumpli, którzy na pastwisku bawią się i przy tym oczywiście targają za kantary to nie ma bata, czy za 10 czy za 100 pln - każdy kantar pójdzie  😀iabeł:
Miałam już kilkanaście, jak nie kilkadziesiąt modeli, firm - teraz zwracam uwagę na grubość okuć - niektóre są tak słabiutkie, że konie tarmosząc się wyginają kółka (o ile reszta się nie porwie wcześniej) oraz gęstość splotu taśmy - chyba dość solidne są w kantarach Mustanga, Eskadrona, natomiast Yorki są zrobione z tasiemki chyba do podwijania materiału (poszczególne sploty można w ręku pooddzielać).
Skórzane, niestety mimo, że się trzymają dobrze, to zostaje obżarty, obgryziony nachrapnik i wszystkie końcówki jakie wystają poza sprzączki. Ja się już poddałam  😵
Nasturcja-Renata   Moi trzej mężczyźni :)
26 kwietnia 2013 11:10
Mój koń też jest niszczycielem. Jakiś czas temu kupiłam ten kantar i jestem bardzo zadowolona. Koń nosi go non stop od jakiś 4 misięcy i jedyne, co mogę zarzucić temu kantarowi to to, że postrzępiła się trochę ta podkładka pod nachrapnikiem. Obcięłam te postrzępione końcówki i jest git  😉
Witam. Muszę zakupić kantarek dla mojego źrebaczka,który ma zaledwie skończony tydzień życia i nie wiem gdzie znaleźć najtańszy ale dobry z regulacjami.Pomóżcie, proszę  🙇
Mustang z Oławy - tanie, dobre i 3 regulacje - mają sklep internetowy
A ma ktoś może doświadczenia z podszyciem z nubuku ? Bo zastanawiam się nad zakupem kantara z właśnie takiem podszyciem 🙂 i które firmy takie kantary robia ?  🤣
emptyline   Big Milk Straciatella
18 lipca 2013 14:56
Daaruś, moim zdaniem niepraktyczne, nubuku nie można wrzucić przecież do pralki.
tak jak skórzane 😉
Czy ktoś ma porównanie wielkości kantarów (Full)  Lamicel Elegance

raz kantarów BR Event ?

Lamicela zapinałam na ostatnią dziurkę i był na styk  😵
Dostałam dziś dla kobyły kantar villa horse kaim i jestem pozytywnie zaskoczona jakością. Fajnie podszyty, miękka taśma, nie wystaje żadna nitka, ani nie ma żadnych ostrych krawędzi. Tylko ciekawe ile wytrzyma z moim niszczycielem sprzętu 😵
Moja Malwina miała wszystkie kantary na maks tydzień- w każdym się urywał karabińczyk bądź pękały na szwach i przy każdym szarpnięciu się konia było po sprawie.. ok 2 mies temu kupiłam kantary VILLA HORSE ( przezornie od razu 2 sztuki) i do tej pory jestem zadowolona, kun w miedzy czasie zdążył się nawet odsadzać i kantar to przeżył, także mogę szczerze polecić.
Wojenka   on the desert you can't remember your name
03 sierpnia 2013 08:30
A w ogóle są gdzieś dostępne jeszcze te Lamicelle?
Czy kupie gdzieś  jeszcze kantar daslo z futerkiem rozm. full.  Nigdzie nie mogę znależć, wszędzie jest wycofany z sprzedaży.
Cobrinha, mam ten kantar br,  powiedziałabym, że jest to raczej większy full.  Mogę zmierzyć,  ale dopiero w przyszłym tygodniu.

Edit.  Tu masz ten kantar na Dinowatym, 170 w klebie, głowa nie za duży full:
Wie ktoś może o ile większy jest extra full eskadrona od zwykłego fulla z eskadrona? Zamierzam kupić http://konik.com.pl/eskadronkantaraquawhiteteak ten kantar i jestem ciekawa o ile dłuższe są te paski z regulacją 🙂
Wiecie może jak wypada rozmiarówka kantarów futerkowych z decathlonu ? 3ka to wymiarowy full , czy może jakiś kolos na wielkie łby ? 😉
dommaz, ja mam "3" z decathlonu, mój koń nosił fulla (coba nie mogłam dopiąć) i wypadał jak full 🙂
shilton  dziękuję bardzo  :kwiatek:  Moja nosi eskadronowego fulla , coba również nie mogłam zapiąć , więc myślę że 3ka będzie dobra 🙂
Ja też Eskadronowego COBa nie mogłam dopiąć 🙁 Jak najbardziej "3" z decathlonu będzie jakby fullem. W razie co mogę Ci go pomierzyć  :kwiatek:
Nie dziękuję 🙂  Będzie pasował  :kwiatek:
jett   success is the best revenge
18 sierpnia 2013 08:13
Ja potwierdzam, decathlonowa "3" to taki standardowy full  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się