pensjonaty w okolicach trójmiasta

Cześć wszystkim,
Niedługo bede sie przenosić na studia i poszukuje jakiejś ciekawej stajni w okolicach Trojmiasta🙂 czy mógłby ktos polecić jakas?
Moon   #kulistyzajebisty
16 lipca 2013 09:33
nefrytowa, zadaj sobie minimum trudu i poczytać choćby dwie ostatnie strony wątku - Trójmiasto jest wbrew pozorom dość spore, więc fajnie, że wybierasz się do nas na studia, ale musisz sprecyzować jaka lokalizacja Cię interesuje, czy będziesz zmotoryzowana i na jakich stajniach Ci zależy (hala, padoki, myjki i złote klamki, czy klepisko zamiast placu ci styknie, byleby koń miał pod dostatkiem zielonego) To dość ważne, bo mieszkając w Gdańsku ciężko będzie Ci bez samochodu dojechać np. do Bolszewa czy La Scalli. Do Sopotu na hipo dojedziesz bez problemu, jednak cóż, hipo to hipo,  można księgę horrorów napisać. Owczarnia jest super, pod warunkiem, że nie zrazi Cię wygląd stajni. Jest też sporo małych, przydomowych wręcz stajenek, ale no właśnie - musisz sprecyzować!
Nefrytowa i mamuteq Obok zjazdu z autostrady w punkcie Swarożyn jest nowa stajnia, ale nie wiem dokładnie czego oczekujecie i czy 30 km od Trójmiasta nie jest zbyt odległe...
Poszukuje info na temat stajni CHWASZCZYNO i TABUN w (na? :P) Otominie oraz czy sa w okolicy Gdanska (tak do ok. 30km) stajnie z: PASTWISKAMI!!!, hala i cena tak do 900zl 🙂 pozdrawiam 🙂
olovegerman - jest, za 450zł z dużymi pastwiskami. Sprawdź w moich ogłoszeniach (od razu mówię, nie moja stajnia, trzymam tam tylko konia i pomagam właścicielowi 🙂😉 taką stajnie 🙂 hali nie mamy, bo zostanie wybudowana dopiero za rok, ale mamy pozwolenie na jazdę na hali w pobliskiej stajni 🙂
ChingisChan   Always a step ahead! :)
16 lipca 2013 22:02
ilovegerman w tabunie nie ma pastwisk.
a są w okolicach Trójmiasta stajnie dla typowych koni-emerytów? najwazniejszy jest mądry właściciel i bardzo ogarnięty weterynarz(jesli nie na miejscu,to taki,który traktuje stajnie priorytetowo)+kowal(wiem wiem,trochę duże wymagania,ale koń po przejściach a ja z doświadczeniami),przydałyby się jeszcze boksy angielskie:P cena i dojazd/z gd/ gra mniejszą rolę...czytałam kilka stron wcześniej kielno dąbrówka coś jeszcze? a stajnia w warczu?ktos cos słyszał? tam byłoby mi w miarę blisko,sama bym mogła wiele spraw ogarnąć...
dsc163, w Warczu właścicielka bardzo fajna, cały czas przy koniach, wszystko dopilnowane, na pewno by miał dobrą opiekę. Ale z tego co wiem, to raczej nie ma tam angielskich boksów.
dsc163 , Stajnia podkowa w żukowie  ,w której kiedyś stałam (http://www.stajniapodkowa.republika.pl/) wydaje mi się odpowiednia dla emerytów, zresztą takowi tam mieszkali jak tam staliśmy. Tylko boksów ang. brak.
Spróbuj może do stajni w Ełganowie? Pani weterynarz trzyma tam swoje konie (w tym jednego chyba z COPD), stajnia hodowlana, właściciele zawsze na miejscu.
Spróbuj może do stajni w Ełganowie? Pani weterynarz trzyma tam swoje konie (w tym jednego chyba z COPD), stajnia hodowlana, właściciele zawsze na miejscu.

Nawet na pewno z copd  😉
dziękuję bardzo! będę dzwonić i obczajać🙂 jak komuś przyjdzie jeszcze coś do głowy,będę wdzięczna.
dsc163 U nas w stajni jest możliwość trzymania emerytów, kowal to Józef Antczak, wet 10 km od stajni, stajnia nowopowstała (konie są dopiero równy miesiąc, boksy nowiutkie) duże pastwiska (+siano częściowo z własnych łąk) i super opieka, całodobowo właściciele stajni na miejscu, dojazd asflatem 30 km od Gdańska (również PKS), wszelkie dodatki do paszy można podrzucić i jest pewność, że tylko Twój koń to dostanie, a nie cała stajnia 😉
Jeśli coś to pisz na priv, bo nie chciałabym tutaj zostać uznana za reklamodawcę, pomimo że stajnia nie jest moja, a tylko trzymam tam konia 😉
dsc163, zgadzam się z harją, w Warczu super opieka, właścicielka bardzo uczynna, jak ją o coś poprosisz, to Ci to zrobi, niestety boksów angielskich nie ma. Dla mnie jedyny minus to to, że na hali się niesamowicie kurzy. Jeśli chcesz więcej informacji o tej stajni, pisz na pw.
W warczu profesjonalna opieka, Hania na prawdę zna się na rzeczy. Dla mnie minusem jest brak pastwisk.
Brak pastwisk? Tam są i padoki i pastwiska.
To ciekawe, jeździłam do warcza w zeszłym roku do Hani we wrześniu 3 razy w tyg i pastwisk to tam nie było, owszem duże padoki, konie w grupkach ale trawy to tam nie było na nich. Ale nie mówię że się nie mogło nic zmienić.
Ja do Warcza się przeprowadziłam w środku października i od początku były tam pastwiska. Są 2, czy 3 za halą i zaraz przy wjeździe jedno dosyć duże po lewej stronie.  😉
Z halą nie byłam więc mogą być  😉 to po lewej to raczej marne było, ale jakaś trawa tam była. Niemniej warunki w warczu są dobre, konie długo na padokach i stajnia dobrze wietrzona. No i hala jest.
Niemniej warunki w warczu są dobre, konie długo na padokach i stajnia dobrze wietrzona. No i hala jest.

W pełni się z Tobą zgodzę  😉.
Nie wiem jaki jest nowy właściciel w mierzeszynie (Ktoś będzie wiedziała) ale tam też warto podjechać. Oprócz tego jest czerniec u Pani Iwony, goszyn u Państwa Sarnowskich.
O ile się nie mylę, w Mierzeszynie właścicielką jest Katarzyna Romanik.
faktycznie w Warczu za halą są padoki trawiaste, a tak jak mówi Louisa, p.Hanka świetnie potrafi zająć się końmi, z resztą o ile mnie pamięć nie myli też miała/ma u siebie emeryta, konie non stop na dworze, hala nie duża, ale zawsze coś, teren jest ogrodzony, brama zamknięta, więc nikt przypadkowy się raczej tam nie napatoczy, o konia można być spokojnym 🙂
U nas są duże pastwiska, dobra opieka i stajnia blisko Gdańska, ale nie ma boksów angielskich.
Hania tam ma swoje konie emeryty, kiedyś na nich prowadziła jazdy 😉. A co do tego non stop na dworze... W te upały mówiła mi, że wypuszcza konie już po 5.30, a po 8.00 już są z powrotem w boksach, bo muchy są nie do zniesienia. Przed takimi złotymi osobami można tylko chylić czoło 🙇
Gwiazda, a no chyba, że tak robi 🙂 ja pamiętam, że kiedyś były ciągle na dworzu - ale chwała jej za to, że tak się troszczy 🙂
dsc163
Jeśli chodzi o stajnie angielskie dla emerytów w okolicach Gdańska to raczej nie ma zbyt dużego wyboru, ale jeśli Tobie nie przeszkadza większa odległość to znajdzie się kilka. Z własnych poszukiwań i rozeznania (zresztą całkiem niedawno przerabiałam szukanie angielskiej stajni 😉) to angielskie boksy ma:
- stajnia w Ełganowie (Louisa na pewno udzieli więcej informacji 😉). Stajnie oglądałam i się nad nią zastanawiałam jednak przeważył dojazd, ale skoro dla Ciebie to nie problem to myślę, że warto przemyśleć i podjechać obejrzeć. Moim zdaniem super warunki dla emeryta, łąki, brak rekreacji, mało koni, kameralnie.
- stajnia w Mierzeszynie również ma angielskie boksy (mają stronę na fb https://www.facebook.com/StajniaMierzeszyn?fref=ts można obejrzeć co i jak tam wygląda). Nie wiem jak teraz to wygląda jak dla konia emeryta, ale łąki mają i to całkiem spore więc myślę, że i dla takiego konia znalazło by się miejsce.
- stajnia Dąbrówka. Nie byłam nie widziałam bo dla mnie 60 km w jedną stronę, to zdecydowanie za dużo.
- Przywidz
- Owczarnia (ale tu pastwisk nie ma)

Wybór takich stajni jest niestety w okolicy dosyć mizerny, ale polecam pojeździć i samemu pooglądać.
Co do Przywidza - stajnie angielskie rzeczywiście mają, pastwiska też, ale warunki okropne... 😵 Konie stały tam prawie na betonie (słomy dawali tak mało, że koń mojej koleżanki sobie rany zrobił, od tego, że się położył  :ke🙂, kiedyś słomę zamienili na trociny i dawali do tego... kiszonkę 😵, a kiedy już dawali rzekomo normalną lucernę, to to były jakieś badyle, bo to jak lucerna w ogóle nie wyglądało. Ja bardzo zawiodłam się na tej stajni, bo najpierw tam warunki były super, a potem się wszystko posypało... Co prawda wyprowadziłam się stamtąd jesienią, ale Ci znajomi, co tam zostali mówili, że co prawda był pewien okres , w którym wszystko wróciło do normy, ale warunki nie są tam o wiele lepsze, niż jesienią. 🤬
Czy Stajnia Czefalo jest jedyną stajnią w okolicach Matemblewa w Gdańsku?
Kojarzę, że _Kate stała kiedyś w Mateblewie, czy to to samo co stajnia Czefalo?
Będę wdzięczna ze wszelkie odpowiedzi.
Lunitari o ile sie nie myle- Czefalo od imienia konia znajomej to nazwa szkółki która dobre pare lat temu tam stacjonowała. Na pewno nie nazwa stajni 😉 z tego co sie orientuje to chyba jedyna stajnia w Matemblewie ?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się