Kurs instruktora rekreacji ruchowej ze specjalnością j.k.
Nie przedstawię fałszywego papierka, bo go nie mam 🙂 Mam ten niefałszywy - to raz.
Dwa- pracuję w całkiem innym zawodzie, mam w tym kierunku wykształcenie.
Trzy- zadałam sobie trudu i przebrnęłam przez to co było na poprzednich stronach- nie wiem, dlaczego myślisz, że nie.
Cztery- kapuję sport, kluby, zawodnicy. A gdzie zwykła rekreacja? Spacerek w lesie, oprowadzanie dzieci? Każdy może, jak rozumiem?
marysia550, absolutnie każdy - analfabeta i pedofil także. Po prostu to na klienta usług został przerzucony cały ciężar oceny z kim ma do czynienia (w sporcie też - tylko wymagania(!) już są: wykształcenie średnie, pełnoletniość, niekaralność za przestępstwa związane ze sportem, seksualne - zabójca na szosie z powodu brawury/pijaństwa już spokojnie może być trenerem np. WKKW, regularny pensjonariusz "sanatoriów" psychiatrycznych - także). To ty, szczególnie matko/ojcze dziecka martw się, co ci świetnie wyjdzie, szczególnie, jeśli nic nie wiesz o koniach, a twojemu dziecku zamarzyły się zawody.
Nie przedstawię fałszywego papierka, bo go nie mam 🙂 Mam ten niefałszywy - to raz.
Dwa- pracuję w całkiem innym zawodzie, mam w tym kierunku wykształcenie.
Trzy- zadałam sobie trudu i przebrnęłam przez to co było na poprzednich stronach- nie wiem, dlaczego myślisz, że nie.
Cztery- kapuję sport, kluby, zawodnicy. A gdzie zwykła rekreacja? Spacerek w lesie, oprowadzanie dzieci? Każdy może, jak rozumiem?
To bardzo dobrze ,ale nawet ten nie fałszywy już jest nie ważny . Bo po deregulacji nie obowiązują żadne papierki .
To super. Można mieć magistra Trenera ,ale po deregulacji przestaje to mieć większe znaczenie ,chyba że do nauczania WF ale to już podlega pod przepisy MEN
Tak mi się wydawało ,np ,wniosków które wysnuwałaś . Ale skoro przebrnęłaś ,to temat dla ciebie powinien być jasny jak słońce.
Dokładnie , każdy może ,ale czy ty jeżeli będziesz chciała skorzystać z wiedzy ,skorzystasz z każdego to już inn sprawa. Tak w zasadzie twoja sprawa i nikomu nic do tego . Na tym polega deregulacja zawodu. A zawód IRR został zderegulowany całkowicie. I nawet jeżeli chcesz go uprawiać nie potrzebujesz żadnych uprawnień , co najwyżej zalecane jest OC.
marysia550, To ty, szczególnie matko/ojcze dziecka martw się, co ci świetnie wyjdzie, szczególnie, jeśli nic nie wiesz o koniach, a twojemu dziecku zamarzyły się zawody. Dokładnie . Na tobie jako na rodzicu spoczywa odpowiedzialność komu powierzasz swoje dziecko . Na tym polega odpowiedzialność rodzicielska !!!! A jak się na czymś nie znasz to się zainteresuj. Bandy Mansona też nie wpuścisz do swojego domu jako niańki i nauczycieli dla swoich dzieci . A jeśli już to nikt za twoją głupotę nie będzie brał opdpowiedzialności poza tobą samym . 🤣 🤣 🤣
Żaden papierek z żadnego Ministerstwa nie zagwarantuje tobie poza tobą samym z kim masz doczynienia. Najlepszy przykład sprzed paru dni że doradca Ministerstwa Edukacji do spraw dzieci była wcześniej skazana za bestialskie zamordowanie małego dziecka .
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/duzy-format-nauczycielka-skazana-za-zabojstwo-dzie,1,5550320,wiadomosc.htmlMoże ku...a najwyższa pora zainteresować się co robią nasze dzieci , kto je uczy i czego , a nie scedować wszystko na państwo .!!! 😤 😤 😤
Halo - Tu masz wiedzę z Internetu o człowieku który miał wszelkie możliwe certyfikaty i licencje szkoleniowca .
http://sport.tvn24.pl/archiwum,133/trener-skazany-za-molestowanie-siatkarek,137680.html Ja wole zdobyć wiedzę o trenerze niż zaufać jego certyfikatom . 😉
Smok10- Do nauczania WF tez nie trzeba magistra trenera. Cały czas piszesz do mnie jakbym pracowała w branży jeździeckiej, a mnie to tylko interesuje z ciekawości. Ten papierek IRR mam, bo fajnie było pojechać na kurs, o taką miałam fanaberię, mam gdzieś ten świstek, nawet go nigdy nikomu nie pokazywałam. Mój zawód, w którym pracuję, nie ulegnie deregulalizacji.
Teraz mnie zastanawia na czym PZJ będzie zbijał kasę- nie kursy, to co?
A spoko- moje dziecko uczę sama jeździć.
Teraz mnie zastanawia na czym PZJ będzie zbijał kasę- nie kursy, to co?
A spoko- moje dziecko uczę sama jeździć.
PZJ wprowadza własny wewnętrzny system Licencji . Będziesz mogła być trenerem Licencjonowanym i dalej rekomendowanym przez PZJ . Korzystać z prestiżu związku w środowisku jeździeckim i będziesz korzystać z marketingu PZJ -tu oraz będziesz polecana na ich stronie internetowej w prasie branżowej itd. ( tak twierdzą ) albo będziesz trenerem na własny rachunek bez PZJ -tu jako wolny strzelec . Twój wybór. 😉
Cieszę się ,bo nikt lepiej nie zadba i nie nauczy jak własny rodzic ,zwłaszcza jak ma ku temu odpowiednią wiedzę Trenerską i angażuje się w to co robi jego dziecko. A nie liczy na lipne papierki ( legitymacje ) ,certyfikaty z pieczęcią z kartofla ,czy dokumenty typu kwit na węgiel 🤣 Jakby rodzice bardziej się sami angażowali to mniej było by przypadków pedpfili , molestowania czy wogóle problemów . 😉 Stąd uważam że lepszy jest system rekomendacji danej osoby i sprawdzenia z kim mamy doczynienia ( nawet w internecie ) niż polegać na papierku który dostaje każdy po 2 tygodniowym kursie . Nawet Hanibal Lecter 🤣 🤣 🤣
A to że odbyłaś kurs ,to fajnie bo traktujesz to jako dodatkowe szkolenie ,a tego nigdy dosyć . A papierek ma wartość sentymentalną , taką samą jak list od pierwszego chłopaka . 😉 🤣
To bardzo dobrze ,ale nawet ten nie fałszywy już jest nie ważny . Bo po deregulacji nie obowiązują żadne papierki .
Dziwne - dla ubezpieczyciela uprawnienia zawodowe są ważne nawet po deregulacji...
Dla wielu pracodawców też...
Smok10 wyjątkowo lubisz mieszać i wszystkiego się czepiać? Jakaś trauma jeździecko - PZJtowska, czy co? 🤣
na marginesie: edytuj posty!!
[quote author=_Gaga link=topic=71.msg1824899#msg1824899 date=1373618556]
Dziwne - dla ubezpieczyciela uprawnienia zawodowe są ważne nawet po deregulacji...
Dla wielu pracodawców też...
Smok10 wyjątkowo lubisz mieszać i wszystkiego się czepiać? Jakaś trauma jeździecko - PZJtowska, czy co? :lol
[/quote]
ŻADNE LIPNE , ANI NIE WAŻNE PAPIERKI , NIE SĄ WAŻNE DLA UBEZPIECZYCIELA !!!! Proszę o kontakt z Ubezpieczycielem ze strony PZJ ,z firmą MGZ Gama przedstawiciel Lloyds'a w celu potwierdzenia
http://www.mgzgama.pl/ubezpieczamy-konie-i-jezdziectwo/ 😉 A pracodawca ma prawo rządać wszystkiego co mu się podoba . Nawet nieważnych papierów ,bo to w razie czego on ponosi odpowiedzialność za zatrudnienie osoby niekompetentnej z lipnymi bądź nieważnymi dokumentami 🙄
To nie trauma tylko wiedza. A wprowadzanie innych w błąd to OSZUSTWO dlatego tu dyskutujemy !!!! I sama siebie przeczytaj i zastanów się co piszesz . Ważne po deregulacji 🤣 🤣 🤣 🤣 WAŻNE - > NIE WAŻNE 😲
No i organizatorzy nadal radośnie wprowadzają sobie ludzi w błąd:
http://www.galopuje.pl/konie,kurs-instruktora-rekreacji-ruchowej-ze-specjalnoscia-jazda-konna-kj-lalin,15418.htmlUkończenie szkolenia oraz zdanie egzaminu zgodnie z aktualnym stanem prawnym (!!!!) jest podstawą do nadania państwowych uprawnień zawodowych instruktora rekreacji ruchowej ze specjalnością 'jazda konna' i upoważnia do samodzielnego prowadzenia zajęć w ośrodkach jeździeckich, klubach itp.http://www.toporzysko.pl/default,artykul,42.aspxUkończenie cyklu szkoleniowego oraz zdanie egzaminu zgodnie z aktualnym stanem prawnym (!!!!) jest podstawą do nadania uprawnień zawodowych instruktora rekreacji ruchowej ze specjalnością „jazda konna” i upoważnia do samodzielnego prowadzenia zajęć w ośrodkach jeździeckich, klubach itp.
Ja jestem zdania, że powinien być jakiś sposób weryfikacji tego, czy ktoś powinien być instruktorem, czy nie.
Zgodzę się, że poziom niektórych kursów jest niski, a przepuszczanie wszystkich kursantów nie powinno mieć miejsca.
Na moim kursie była osoba, która nie potrafiła nawet najprostszego ogłowia złożyć z części w całość...
Oczywiście znam wielu ludzi, którzy papierka nie mają, a są świetnymi instruktorami/trenerami oraz certyfikowanych z tysiacem papierków, których bym nawet wrogowi nie poleciła. Niestety tak jest i w życiu - również w przypadku zawodów niederegulowanych.
ElaPe, niby tak, ale nie każdy rodzic zna się na koniach na tyle, żeby to zweryfikować. Nie każdy dorosły ma taką wiedzę, żeby zorientować się, że jego nauczyciel to laik. Powinny być jakies obiektywne nadane uprawnienia albo cokolwiek, co by to ulatwiało. Ale nie za taka kasę, jak kursy!
Chociaż to chyba nierealne...
edit: (..)PZJ będzie wprowadzał swój własny system licencji dla Trenerów oraz Instruktorów. 🤣 Co prawda jest on tworzony w oparciu o Ustawę Deregulacyjną ,bo jakże by inaczej ,ale to będą Uprawnienia które będą Rekomendacją dla klientów. TZN . Osoba która będzie chciała skorzystać z rekomendacji PZJ będzie mogła zrobić uprawnienia PZJ. Co nie oznacza że może być Trenerem sportu nie korzystającym z rekomendacji PZJ ,to twój wybór. 😉 Przede wszystkim ,system szkolenia Mistrz i Uczeń oraz Prosta ścieżka dla zawodników do tego stopnie trenerskie będą zależne tylko od wyników podopiecznych trenowanych przez Trenera czy Instruktora 😉 Takie są założenia.
A co w przypadku instruktorów, którzy nie będą mieli żadnych wyników podopiecznych, bo jakie wyniki mają mieć osoby uprawiajace czystą rekreację? Bo w ciągu pół roku zaczęły galopować? A może potrafią anglezować na właściwą nogę?
Bo w przypadku trenerow, którzy mają zawodników i ci zawodnicy robia wyniki jestem w stanie to zrozumieć.
weryfikuje życie.
To szczera prawda . Ale życie życiem a stan prawny jest jaki jest i tego trzeba się trzymać . A zgodnie z prawem ,wprowadzanie ludzi w błąd to oszustwo ścigane z urzędu i nie bójmy się nazywać tego po imieniu.
Smok10 na prawdę nie musisz krzyczeć, ani się unosić 🤣 🤣
Ubezpieczam się PZU nie w MGZ Gama , IRR nie ma nic wspólnego z PZJ...
Prawo natozmiast nie działa wstecz. Uprawnienia nadane w okresie, kiedy były wymagane - są nadal ważne. Nawet jeśli aktualna litera prawa ich nie wymaga...
Należ rozróżnić dwie rzeczy.
Szkółkę i osoby prywatne.
W szkółce instruktorów zatrudnia właściciel. To on ocenia czy dana osoba nadaje się lub nie. Oznaką najwyższej głupoty byłoby zatrudnienie osoby wyłącznie na podstawie posiadania papierka ukończenia 2 tygodniowego kursu. Kandydat powinien wykazać się umiejętnościami praktycznymi a nie papierkiem.
Osoby prywatne NIGDY nie zatrudnią osoby do uczenia siebie czy swojego dziecka na podstawie papierka. Liczą się rzeczywiste umiejętności, doświadczenie, co umieją wychowankowie takiej osoby. Tylko tyle i aż tyle.
Mi nigdy do głowy by nie przyszło by się dopytywać o papierki.
[quote author=_Gaga link=topic=71.msg1825003#msg1825003 date=1373622912]
[
Prawo natozmiast nie działa wstecz. Uprawnienia nadane w okresie, kiedy były wymagane - są nadal ważne. Nawet jeśli aktualna litera prawa ich nie wymaga... [/quote]
Jak mogą być ważne uprawnienia w obszarze który nie wymaga uprawnień . 😲 🤣 🤣 🤣 Gdzie tu logika ??? Prawo nie działa wstecz ,ale nie w tej kwestii ,bo tu nie ma prawa i nie ma uprawnień . 🤣 🤣 🤣
Smok10, ale kurs i uzyskany zawód czy też kwalifikacje nie znikają! Może ich posiadanie nie jest WYMAGANE, ale nie traca wazności i mogą być dodatkowym atutem przyszłego zatrudnionego instruktora.
Smok10, ale kurs i uzyskany zawód czy też kwalifikacje nie znikają! Może ich posiadanie nie jest WYMAGANE, ale nie traca wazności i mogą być dodatkowym atutem przyszłego zatrudnionego instruktora.
oczywiście że tak.
Ktoś kto chce zatrudnić instruktora jazdy konnej może sobie postawić wymagania jakie mu odpowiadają.
Jeśli woli mieć np. osobę bez przeszłości sportowej ale za to po rekreacji i z papierkiem IRR to jego sprawa.
Jeśli woli mieć osobę mającą za sobą udokumentowaną wynikami czy klasą sportową karierę sportową ale nie posiadającą papierka IRR to też jego sprawa i nikomu nic do tego.
Jeśli woli mieć osobę z doświadczeniem i wynikami w sporcie + ukończonym kursem IRR czy po studiach AWF czy też z tytułem dr hab to też jego sprawa i mnikomu nic do tego.
Może też zatrudnić ciocię, córkę, wujka, dziadka, tatę o ile osoby te robią to co do nich należy w sposób zadowalający.
Może też zatrudnić ciocię, córkę, wujka, dziadka, tatę o ile osoby te robią to co do nich należy w sposób zadowalający.
i jesli robi to w sposób bezpieczny, bo to druga sprawa.
[quote author=ElaPe link=topic=71.msg1825072#msg1825072 date=1373625820]
i jesli robi to w sposób bezpieczny, bo to druga sprawa.
[/quote]
"zadowalający" jest pojęciem mieszczącym w sobie kwestie bezpieczeństwa: tak jeźdźców jak i koni
Bo gdyby prowadzenie jazd przez daną osobę robione byłoby w sposób niebezpieczny to nie mogłoby być określone jako "zadowalające"
Jak mogą być ważne uprawnienia w obszarze który nie wymaga uprawnień . 😲 🤣 🤣 🤣 Gdzie tu logika ??? Prawo nie działa wstecz ,ale nie w tej kwestii ,bo tu nie ma prawa i nie ma uprawnień . 🤣 🤣 🤣
Szanowna/ny smoku10 (o nieokreslonej sytuacji płciowej) na prawdę nie ma sensu się unosić i krzyczeć na forum...
Uprawnienia raz nadane i nie cofnięte przez odpowiednie organy prawne - są ważne. Uprawnienia zawodowe są ważne również po deregulacji... Proponuję poznać znaczenia słów "ważne" , oraz "wymagane przepisami prawa".
Proponuję również pójść na spacer, pojeździć konno - generalnie wyluzować 😀 😀 😀 😀
Czy dyskusja w zakresie zawiłości prawnych obszaru jakiego dotyczy dyskusja to muszą być , plucie ,krzyki czy unoszenie się na forum ??? Ja po prostu chcę wyjaśnić i nagłośnić wszelkie aspekty prawne dotyczące nowych norm prawnych.
Póki co ,kwestja Instruktorów Rekreacji Ruchowej Z,S Jeździectwo , była na tyle tematem tabu że 3 lata od zderegulowania zawodu nikt nic nie wiedział i wszyscy robią wielkie oczy. A od tego momentu minęły już 3 lata , które dodatkowo dają szansę i pole popisu dla wszelkiej maści kombinatorów żerujących na ludzkiej niewiedzy. 😉 A dodatkowo wszyscy bronią jakichś starych uprawnień w obszarze w którym od 3 lat już nie ma uprawnień ,tylko dla tego że je mają i czują się z tym lepsi. .
Dzięki temu że jest ta dyskusja ,to po 1 ) Ci co robią kursy dostosują je do wymogów prawa a ci co mają z nich korzystać będą mieli wiedzę co im te kursy dają . Więc ta dyskusja tto nie plucie czy krzyki ,tylko pożyteczne dla środowiska uświadamianie . Chociaż to powinna być rola PZJ - tu i OZJ -tów żeby przekazać niezbędną wiedzę dla wszystkich członków i całego środowiska ,a nie pozwalać na takie przypadki jak wskjazała to Ela Pe i jeszcze je firmować własnycm szyldem . 😤
W sumie wyluzować można i przejść do porządku dziennego nad otwarcie szerzonymi kłamliwymi stwierdzeniami.
Bo oficjalnie (i celowo chyba żeby mieć klientów) wprowadzają organizatorzy kursów instruktorskich w błąd stwierdzeniami typu:
Ukończenie szkolenia oraz zdanie egzaminu zgodnie z aktualnym stanem prawnym jest podstawą do nadania państwowych uprawnień zawodowych instruktora rekreacji ruchowej ze specjalnością 'jazda konna' i upoważnia do samodzielnego prowadzenia zajęć w ośrodkach jeździeckich, klubach itp.
No bo przecież aktualny stan prawny nie przewiduje nadawania państwowych uprawnień zawodowych instruktora rekreacji ruchowej ze specjalnością 'jazda konna' ani nie upoważnia do samodzielnego prowadzenia zajęć w ośrodkach jeździeckich, klubach itp
to kto tam się teraz podpisuje pod tymi uprawnieniami? Do 2010 Ministerstwo, a po?
to kto tam się teraz podpisuje pod tymi uprawnieniami? Do 2010 Ministerstwo, a po?
Pan Czesio stajenny i pan Juzek luzak 😀 😀 😀
Nikt nie powinien podpisywać się pod uprawnieniami ,bo nie ma żadnych uprawnień ,co najwyżej może być wydane : ZAŚWIADCZENIE O ODBYCIU KURSU !!! i wtedy mogą się pod nim podpisywać wszyscy wykładowcy . Kurs na IRR to jest kurs doszkalający, nie dający żadnych uprawnień !!!
No to kto ma taką legitymację i powie co w niej jest?
[img]http://[/img]
No to kto ma taką legitymację i powie co w niej jest? Zadzwoń do nich niech ci przekażą co w niej jest
http://www.kursy-proactiv.pl/instruktor-rekreacji-jazda-konna/rekreacja-ruchowa-kursy-instruktorskie.htmlA to jest Mistrzostwo Świata .
Absolwenci otrzymują zaświadczenie o ukończeniu kursu, legitymację instruktorską wydaną przez [color=green]Ministerstwo Sportu i Turystyki.[/color]
Niech przyślą tą legitymację ,albo niech wstawią na forum . 🤣 🤣 🤣 🤣

tutaj jest wzór legitymacji 🤣 🤣 🤣
W ogóle z tego zrobiło się masło maślane, może lepiej, że szlag to wszystko trafił.
Moja przyjaciółka robiła kurs IRR w maju w Lalinie i dostała legitymację, a na niej, cytuję "Niepubliczna placówka szkolenia ustawicznego, Instruktorskie Centrum Szkoleń 'Greenway' pod patronatem Polskiego Związku Jeździeckiego"
dalej zdjęcie, a na drugiej stronie napis "Legitymacja Instruktorska nr XXX, pani XXX uzyskała tytuł Instruktora Rekreacji Ruchowej ze specjalnością jazda konna"
A u dołu małym druczkiem "Podstawa prawna ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ wraz z załącznikami z dnia 27 kwietnia 2010r. w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania (? ostatniego słowa nie jestem pewna bo odczytuję wszystko z niewyraźnego zdjęcia) . KLASYFIKACJA ZAWODÓW I SPECJALNOŚCI 3423 instruktorzy fizyczni (??) i rekreacji ruchowej)
I cytat z ich strony:
" Szkolenie umożliwia zdobycie uprawnień zawodowych w zakresie jazdy konnej,
które pozwolą na samodzielne prowadzenie zajęć zarówno z osobami dorosłymi, jak i dziećmi we wszystkich klubach, ośrodkach jeźdźieckich oraz na obozach sportowych i koloniach."
I co teraz? 🙄
No ciekawe co PZJ na ten swój patronat ?