DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie
W ramach intensywnej pracy nad magisterką xD nowe dzieło, jutro przetestuję pod siodłem 😅
Niestety mega słaba jakość zdjęcia, materiał mikrofaza, od spodu siatka kaletnicza, w środku gąbka 🙂
karla158 dokładnie chodzi mi o te plastiki, a fakt konia mam nie do zdarci 😁 tylko nawet nie wiem gdzie tego szukać bo się naszukałam w necie kilka dni i nie znalazłam 😕
okunka, powiedz mi jak Ty przyszyłaś ten sznurek na końcach czapraka? Na maszynie czy jak? Bo nie mogę wykombinować jak to przyszyć 😀
filoniasta - na maszynie, bez problemu 🙂 tylko pamiętaj, żeby porządnie zakończyć, parę razy przód tył co by się dobrze trzymało 😉
filoniasta - na maszynie, bez problemu 🙂 tylko pamiętaj, żeby porządnie zakończyć, parę razy przód tył co by się dobrze trzymało 😉
okunka - ale jakoś od góry przyszywasz ten sznurek, czy od boku? Jakoś specjalnie go trzymasz, czy po prostu "jedziesz maszyną po nim"? :P Nie mogę sobie wyobrazić jak go trzymać, żeby fajnie i ładnie się przyszył.
Jak będziesz robić następny czaprak, mogłabyś dodać zdjęcia "making of"? :P Byłabym ogromnie wdzięczna 🙂
MaJoa a to nie jest przypadkiem taśma syntetyczna ?
chodzi ci o coś takiego ?
http://shop.bober.com.pl/product_info.php?products_id=9581 to jest tworzywo sztuczne inaczej nazywane taśmą syntetyczną czy jakoś tak 🙂
http://www.sklep-skoczek.pl/busse-oglowie-rajdowe-easy.html tu masz też i jest z systetyku z poliesterową wkładką ale na metry nie moge jakoś tego znaleźć ,
Sznurek jest pod stopką, podkładam tak jak materiał, maszyna przeszywa sama, ja zaczynam od grzbietu, kończę przy pasku na popręg i jadę dalej. Akurat sznurek to sama przyjemność 😉 najgorzej lamówka hehe 😀 może uda mi się coś pstryknąć w trakcie następnego czapraka. Ten niestety wyszedł trochę mały pod tradycyjne siodło, dlatego będzie dla kucyka, także wersja pony.
sliczne czapraczki, ja bym chciała umieć takie robić🙁
Były pytania do mnie, które przegapiłam. Niebieskie jest ze skóry, takiej samej jak to brązowe, tylko malowane na niebiesko 🙂 parciane też robie, obecnie mam jedno, lekko fioletowe - prawie róż, ale pony
Oj powiem Ci okunka ostro mnie zainteresowałaś tym swoim czapraczkiem 🙂 Imponujące dzieło, jutro idę po materiały i próbuję szyć! 🙂
karla158 kurcze nie wiem czemu mi ten 2 link nie wchodzi, znaczy nie ma takiego odnośnika. A ogłowie dokładnie to takie jak w rajdach mają a to białe też ciekawe. Dzięki za podpowiedź, poszukam jako ta taśma.
MaJoa sprubuj teraz drugi link 🙂 bo mi się literki polmyliły ,
mi się wydaje że to ta taśma , a o fachową jej nazwę dowiesz się w jakimś sklepie z materiałami, wydrukuj to ogłowie albo weź kawałek taśmy jak masz takie coś w domu , i w sklepie popytaj 🙂
kolejne frędzelki i naczółki.
nieśmiało spróbuję się tu wcisnąć z moim "stworkiem"
Mam nadzieję ze zdjęcia nie rozjadą forum
Oj powiem Ci okunka ostro mnie zainteresowałaś tym swoim czapraczkiem 🙂 Imponujące dzieło, jutro idę po materiały i próbuję szyć! 🙂
Dziękuję bardzo 😀 żałuję tylko, że się tak zmniejszył, że wyszedł bardziej Pony niż VS 😉 także polecam robić duży zapas na cały czaprak, gdzieś z 4-5cm.
Ja sobie na lato postawiłam wyzwanie i ambitnie codziennie szyję po jednym czapraczku, tak na początek. Już w hurtowni upatrzyłam sobie ładny liliowy materiał, idealny na ochraniacze kontaktowe 😜 nic tylko jechać, kupić i szyć!
Na zdjęciu padzik DL, zielone VSD i fioletowe VSS jeszcze tylko do fioletu doszyć jakiś sznurek i będzie pięknie, jakoś nie mam czasu jechać i kupić.
dairoxroxi - musisz bardziej materiał naciągać, żeby wychodziło bardziej gładko 🙂 a czaprak ma genialny kolor, w końcu miętowy jest teraz modny 😀 co to za materiał w ogóle?
nie mam pojęcia, prosiłam o jakiś tani materiał bo chciałam spróbować więc na jakości mi nie zależało :P ale fajny się wydaje
Zrób jakieś foto z dużym zbliżeniem jak możesz 😀 zobaczymy co to, a jest może takie "antypoślizgowe"? 😉
Sayu, świetny! 😀
Dziękuję bardzo 🙂
są duże zdjęcia stronę albo dwie wcześniej 😉 tak, tak dość chropowate
Odziedziczyłam stary łucznik po babci. Pomyślałam, że mogłabym uszyć sobie podkładki pod owijki. Myślicie, że mogłabym je wypełnić owatą czy to zły pomysł?
Nie wiem czy dobrze myślę , ale jak je upierzesz, to ta wata zbije się i owijki staną się jednorazowe.
Hehe sorry, przeczytałam watą 😵, jestem przemęczona.
Dziękuję za rady 😀, dopiero wyczuwam maszynę- ściegi wyglądają jakbym była pijana 😂.
Z jakiego materiału najlepiej je zrobić? Myślałam już nad frotte ale skłaniam się bardziej ku bawełnie. Nie wiem też jakiej wielkości najlepiej uszyć- w końcu mają być to podkładki użytkowe a nie stajenne. Mój koń nosi Veredusy M (nie jestem pewna, ten średni rozmiar). Liczę na więcej porad! :kwiatek:
Ok. Obiecałam i wstawiam. DIY nauszniki. Wstawię na razie cz. I, bo używałam rozmiar za dużego szydelka i mi koniec końców "powiększyło" nauszniki, więc muszę rozpruć ok. połowy, a na to na razie nie mam ochoty :P
ok więc wrzucam:
OK. to tyle. Na ostatnim zdjęciu w miejscach zaznaczonych robimy "daszek" i koniec. Ja osobiście wolę swój własny sposób ale ten też nie jest najgorszy. Mam nadzieję, że to się chociaż trochę komuś przyda. jeśli tak super i czekam na fotki waszych nauszników 🙂
Przyda sie przyda, ja już jedne zrobiłam tylko uszu brak i trochę się tak krępuje je pokazać 😡
Niesmialo wcisne sie tutaj z hendmejdowymi czapraczkami, ktore tworzy mama mojej kolezanki ze stajni. 👀
czarwony w kratkeblekit z naszywkablekit pod siodlem
pokaż, pokaż co zrobiłaś 🙂 Początki są zawsze trudne