Zakład Treningowy dla ogierow 2012r

Wichurkowa   Never say never...
01 grudnia 2012 14:16
Super! I jeszcze raz gratuluję wygranej walki 😀
Nie chcę zakładać nowego wątku tylko w celu zadania durnego pytania, więc odważę się odkopać stary temat...
Mam pytanie - czy ktoś się wybiera na kwalifikacje do Bogusławic, planuje być na seminarium 24. dotyczącego propozycji nowego systemu przeprowadzania prób dzielności i miałby możliwość nagrania tego wykładu w jakiejkolwiek formie (nie wiem, dyktafonem, telefonem...)? Oczywiście o ile prowadzący seminarium nie miałby nic przeciwko... Chodzi o to, że bardzo przydałoby mi się to do pracy magisterskiej, ale 24.06 mam egzamin i nawet, gdyby mi się udało jakimś cudem dojechać na ten wykład, to i tak się powinnam rozdwoić, bo to początek mojej sesji i powinnam się uczyć, a nie robić kilometry. 😉 Mam jeszcze opcję pomęczenia promotora, żeby mi to jakoś nagrał, ale nie wiem, co z tego wyjdzie i wolę szukać różnych możliwości. 😉
sumire
Wykłady będą pewnie późnym wieczorem, w ubiegłym roku czy dwa lata temu kwalifikacje trwały baaaardzo długo. Myślę, że dotrzesz bez problemu 😉

Jak już ktoś odkopał temat to zapytam, kogo zobaczę w Bogusławicach (prawdopodobnie będę we wtorek 25.06)
Program i lista ogierów
No właśnie trochę mnie to irytuje, że nie ma informacji, o której chociaż w przybliżeniu mogą być te wykłady... Ale skoro bardziej wieczorem, to może faktycznie zdążę dojechać - a skoro to tak długo trwa, to może i wcześniej, żeby sobie trochę popatrzeć 😁

edit: Właśnie sobie przejrzałam listę ogierów, imię "Odczepsie" wywołało niekontrolowany wybuch radości 😂
Odczepsie był w 2012, ale się nie dostał (nie wiem na jakim etapie odpadł).
Myślę, że to wszystko będzie w okolicach 16-17 nie wcześniej. Na ogiera w skokach i ruchu luzem trzeba liczyć 5-10 minut x 45 ogierów to się robi ładne parę godzin, plus prezentacja pod siodłem 😉
Na szczęście egzamin mam do 12, więc ok. 14-15 powinnam tam dotrzeć - a skoro prezentacja pod siodłem jest do 11 i trzeba liczyć min. 4h na skoki luzem... Jest szansa, że zdążę. Tylko potem jeszcze trzeba nie zasnąć za kierownicą w drodze powrotnej, ale cóż, chciało się ambitnie potraktować temat pracy, to trzeba cierpieć 😉
....
Mam pytanie - czy ktoś się wybiera na kwalifikacje do Bogusławic, planuje być na seminarium 24. dotyczącego propozycji nowego systemu przeprowadzania prób dzielności i miałby możliwość nagrania tego wykładu w jakiejkolwiek formie (nie wiem, dyktafonem, telefonem...)? Oczywiście o ile prowadzący seminarium nie miałby nic przeciwko...

Ja też nie miała bym nic przeciwko 😉  Tym bardziej,że słyszałam już co nie co o tych nowych propozycjach i bardzo mi się podobają.... , z tego, najbardziej, że nie było by ZT, tylko ogiery przychodziły by na 3 dni na testy, .... to już by był duży postęp i krok na przód. ZT w tej formie co teraz są nie do przyjęcia  :/
Dlatego podczepiam się pod pytanie sumire  😎
MiLLi   Puszo Pusz Pusz ;)
22 czerwca 2013 14:19
Ja także byłabym baaaardzo wdzięczna jeśli ktoś mógłby nagrać ten wykład, planuję pisać pracę inż na temat zakładów treningowych za rok ...
Także jeśli ktoś by mógł ...  :kwiatek:
titina
Ja myślę, że te treści będą udostępnione na stronie PZHK 🙂 W tej chwili na pewno trwają rozmowy z hodowcami (jakiś czas temu rozsyłano pisma z informacją nt proponowanych zmian).
Jeśli jednak tam dotrę, to postaram się nagrać. 🙂 Ale to zależy od tego, czy mój promotor w końcu tam będzie, czy nie - jeśli będzie, to raczej nie będę jechać, ciągle to jednak w sesji... Muszę to przemyśleć jeszcze. 🙄 No i zapowiada się, że jechałabym sama, co też mnie trochę demotywuje, nie lubię robić tylu kilometrów bez pasażera. 🤔

z tego, najbardziej, że nie było by ZT, tylko ogiery przychodziły by na 3 dni na testy,

Czy Polskę stać na takie innowacje?
np Niemcy są lepsi, a mają ZT, czy nie powinniśmy się uczyć na lepszych/sprawdzonych systemach niż wymyślać własne?
[quote author=titina link=topic=87977.msg1808955#msg1808955 date=1371905638]

z tego, najbardziej, że nie było by ZT, tylko ogiery przychodziły by na 3 dni na testy,

np Niemcy są lepsi, a mają ZT, czy nie powinniśmy się uczyć na lepszych/sprawdzonych systemach niż wymyślać własne?
[/quote]

Ten pomysł z pokazaniem ogiera tylko na testy to chyba z Francji? Zresztą nasze klacze przechodzą tak polowe próby i hodowcy chętnie tam kierują swoje konie. Nie wiem, czy 3 dni testów to nie wiadomo jakie koszta - zarówno dla związku jak i hodowców o wiele przyjemniejsze. Wynajęcie ośrodka na 3 dni, a na 30 czy 90 to chyba duża różnica? To, co sprawdza się gdzie indziej, nie znaczy, że będzie u nas 🙂 Mamy jeszcze za słabo rozwinięty rynek jeździecki jak na niemieckie rozwiązania - wg mnie.

[/quote]
Różnica między nami a Niemcami jest taka, że u nich do ZT oddaje się "trochę" więcej ogierów niż u nas. 😉 I im się to opłaca, a u nas jest nieekonomiczne - utrzymanie infrastruktury też kosztuje, i kosztuje ciągle tyle samo bez względu na to, ile koni jest w ZT... Druga kwestia - jeźdźcy zakładowi, umówmy się, że nie wszyscy mają powołanie do tego, by koń po treningu pod nimi mógł się dobrze zaprezentować przed komisją. 🙄 A tak to hodowca będzie decydował, kto będzie trenował konia. I może też to będzie jakaś motywacja do tego, żeby te konie przychodziły faktycznie przygotowane, a nie zrobione "na szybko", byle tylko zdążyć przed kwalifikacjami...
titina
Ja myślę, że te treści będą udostępnione na stronie PZHK 🙂 W tej chwili na pewno trwają rozmowy z hodowcami (jakiś czas temu rozsyłano pisma z informacją nt proponowanych zmian).

Pierwszy raz o tym słyszę, dostaliście taką przesyłkę, ....? Bo ja nie, a dowiedziałam się o zmianach z przekazu ustnego  pocztą pantoflową :/
Widać u Was lepiej działa Wasz oddział, u nas trochę spoczęto na laurach, niestety :/

[/quote]
A co niby miało by być takie drogie , w ciągu trzech dni, ...to są koszty 3 dniowych zawodów, a korzyści są ogromne, przede wszystkim, każdy zadba o swojego ogiera najlepiej jak będzie umiał 😉

Właśnie dlatego ,ze Polskę nie stać na bylejakość, powinno się zlikwidować ZT, bo właśnie są byle jakie, i marnuje się zbyt dużo koni. :/
Niemcy nie są dla mnie wzorem do naśladowania, jeśli chodzi o selekcje, Holendrzy ,i Francuzi, to i owszem. Ci ostatni mają duże lepsze skokowe konie od germańcow.
titina, wszystko fajnie, ale... edytuj posty, co? 😉
zielonaroza, Polacy nie gęsi 😉 Myślę, że system selekcji powinien być dostosowany do naszego poziomu hodowli, a nie niemieckiego. Im większa ilość koni poddanych selekcji, tym większa szansa na wybranie tych najlepszych. System z ZT się nie sprawdza, więc musi zostać zmieniony, niezależenie od tego na jak świetnych wzorcach został opracowany.
Pomysł z polowym testem ogierów może być ciekawy, o ile zostanie to dobrze zorganizowane.
titina, wszystko fajnie, ale... edytuj posty, co? 😉

Nie umiem :/
Kogo spotkam jutro w Bogusławicach ? 🙂
MiLLi   Puszo Pusz Pusz ;)
24 czerwca 2013 23:14
http://www.bazakoni.pl/article,id-575.html
Lista ogierów które przeszły na trzeci dzień kwalifikacji 😉
Swoją drogą... spory przesiew 😉
No ładny przesiew... z 46 zostawili tylko 15... Ciekawie 😉
Ja czekam na relację armary, ciekawa jestem jak się stawka prezentuje na żywo 😉
Relacji nie będzie.
Po tym wczorajszym odsiewie i dzisiejszej porannej burzy stwierdziłam, że nie mam po co jechać 😉
Ja byłam wczoraj  😉 Jak dla mnie najlepsze: Joker W, Lissaro, Brodway.
armara rozumiem 😉 a jakieś wiadomości po dzisiejszym dniu?
Uuu, odpadły dwa moje typy - Akbar/Efekt i Perfecto/Domel.
Ale nieźle - 5 małopolaków, a reszta to same zagraniczne rodowody...

A jak się Tanger pokazał?
Maea Akbar jak dla mnie to totalna porażka, Perfecto nie dojechał, Tanger bardzo dobrze przygotowany pod siodłem i dobrze skakał  😉
Zagraniczne rodowody były, ale konie nie powalały niestety.
Maea Akbar jak dla mnie to totalna porażka, Perfecto nie dojechał, Tanger bardzo dobrze przygotowany pod siodłem i dobrze skakał  😉
Zagraniczne rodowody były, ale konie nie powalały niestety.

Czemu porażka? Nieprzygotowany czy nic specjalnego? Rodowód fajny - Efekt x Divisor xx - powinien się chociaż przyzwoicie ruszać  👀
Wyróżniły się jakieś ogiery pod względem ruchu?

A Inteligo/Corlensky G?
Robił ktoś zdjęcia? Chętnie przygarnę fotki konia JOKER W 🙂.
Akbar chodzi z napiąstka,a w skokach zawisał nad przeszkodami. Pod względem ruchu najlepszy Lissaro, bardzo mi się podobał. Inteligio nic ciekawego, słaby pokrojowo, ruch też nienajlepszy.
Sisisa wczoraj zdjęcia robiła pani zootechnik z Prudnika  😉
Nieoficjalna lista ogierów zakwalifikowanych. Dokładne wyniki zamieszczone będą zapewne na stronie internetowej PZHK.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się