SIODŁA

Dementek   ,,On zmienił mnie..."
07 czerwca 2013 16:26
Rozie- Dzięki  :kwiatek: Dość często tam zaglądam  🙂
Szczerze polecam dla początkujących i tych na poziomie małego sportu siodła wszechstronne hubert'y od Daw Maga! Skóra jest bardzo miękka, dobrze usadza jeźdźca w siodle i do tego siodła tej firmy są wieczne 😉 Po 5 latach moje było jak nowe w wersji lux(najlepsza skóra). Są stosunkowo niedrogie i można je śmiało kupować w ciemno z rynku wtórnego.

Dla bardziej zaawansowanych i z wyższym budżetem polecam gorąco siodła Barnsby - od lat współpracują z Laurą Colette i Mary King. Nie wyglądają jak designerskie włoskie siodła, ale są za to tradycjonalne i świetnie dopasowane. Większość jest na drewnianej terlicy!, która zapewnia bardzo dobrą amortyzację. Osobiście posiadam model Milton, ale miałam również ujeżdżeniowe Lux Dressur oraz Ben Maher limited edition.

Stanowcze nie Stuebbenom i Prestigom - robione masowo, nie są elastyczne i mają stosunkowo słabą skórę. Dodatkowo Stuebbeny są koszmarnie niewygodne dla jeźdźca- bardzo twarde. Biomex niestety niewiele daje. Prestige natomiast są zbyt zabudowane, a ich close contact'y są po prostu słabe.

Jednak creme de la creme to CWD  😍  😍 Są poprostu genialne! Większość ludzi które w nich siedziały to potwierdzą. Ja miałam taką możliwość przez kilka miesięcy, jednak było trochę za duże. Był to model Semi Deep hunter jumper.
Następne moje siodełko to na pewno będzie Bruno Delgrange albo CWD. Gorąco polecam!!
Dementek   ,,On zmienił mnie..."
09 czerwca 2013 16:18
Suav- Daw Mag Hubert mi się podoba, sama w nim jeździłam (ale w wersji standard- skóra po roku intensywnego użytkowania się zniszczyła).
Jeździłam tylko w jednym modelu siodła Prestige i Stubben, ale obydwa mi odpowiadały (i odpowiadają). Jeździłam w jakimś siodle bezterlicowym (lepsza marka, bez poduszek kolanowych)- usadzało fotelowo, trzeba było mocno się pilnować.
Siodeł jest dużo, ale żeby znaleźć coś pasującego dla siebie i konia ciężko znaleźć. Zwłaszcza przy ograniczonym budżecie  😉
A ja sie powtorze: co tylek to opinia. NIE ZNOSZE daw magow, a juz najbardziej oskarow, choc hybertow tez nie darze sympatia. To totalna zmora mojej konskiej mlodosci... niewygodne, nie usadza wcale dobrze, twarde, dla mnie masakra.
faith ja osobiście też bym teraz nie chciała DawMaga ale ludzie którzy się uczą bardzo je zachwalają + ja widze że dobrze siedzą , np. lepiej niż w moim close contact saddle , dla mnie plusem jest ich wytrzymałość
Hej!   😉
Jestem tuż przed zakupem siodeł. Kupuję ujeżdżeniówkę i siodło wszechstronne. Wszystko fajnie, kasa jest, siodła już też znalezione, ale mam problem z wybraniem firmy. Waham sie pomiędzy niemieckim Waldhausen'em, a włoskim Spanaldi. Co Wy myślicie o tych firmach? Którą polecacie?
Z góry dzięki i pozdrawiam  😉
koniuszy98
najlepiej zadna z powyzszych.
No tak, ale gdyby już trzeba było wybierac , to którą byś poleciła? 😉
spanaldi to chyba najgorsze siodla jakie sa robione.
katija, naprawdę? czemu tak uważasz? 😉
kup jakieś używane  skórzane, dobrej znanej marki na allegro.pl z pewnością znajdziesz
katija, naprawdę? czemu tak uważasz? 😉

dlatego, ze sa po prostu tragiczne. i fatalne dla konskich plecow. to juz chyba beauty jest lepsze, niz te wynalazki.
a siodła waldhausen?? co o nich myślisz?  😉
Nie kupuj  siodeł  w cenie 600 zł  za nówkę 😀iabeł: Lepiej kup na allegro jakieś, porządne, używane.  Wierz nam na słowo - będzie lepsze niż te wszystkie gówienka za psi grosz. Pomyśl też o swoim tyłku, a przede wszystkim o koniu i jego kręgosłupie 🤬  😉

masz winteca na allegro za 800 zł w całkiem porządnym stanie http://allegro.pl/sprzedam-siodlo-wintec-wszechstronne-17-i3328390917.html
nie dziękuję🙂 szukam czegoś ujeżdżeniowego a WINTECa miałam i nie byłam zadowolona. a WALDHAUSEN miał dobre siodło w którym jeździłam... dlatego pytam.
zatem kup. Nie patrz na konia... Skoro wybierasz chłam- bądź zadowolona
czy siodło za 700 czy 800 zł musi byc zaraz nie zdrowe dla kręgosłupa konia?
lacuna   Stąpamy we dwoje po niepewnym gruncie..
21 czerwca 2013 23:09
Nie musi ale te akurat są 😉 są koślawe najzwyczajniej w świecie.
No i zdecydowanie lepiej kupić siodło używane ale dobrej,sprawdzonej firmy i mieć pewność,że nie robi się zwierzakowi krzywdy..po co eksperymentować?
a możesz mi coś polecic z ujeżdżeniówek?  😉  😉 😉
każda stubbena jest dobra. Każda.  bardzo lubię te siodła
Hej :kwiatek: Czy możecie proszę wypowiedzieć się na temat tego siodła, czy ktoś użytkował takie siodło. Ogólnie waszym zdaniem warte uwagi czy sobie darować??
http://allegro.pl/jezdziectwo-siodlo-ujezdzeniowe-can-equi-lux-i3273438259.html
Dobre ujeżdżeniówki: Sommer
Super ujeżdżeniówki : Albion  😍 i Jaguar

Stuebben never ever, są nieelastyczne i twarde (nawet nowe z Biomexem nie powalają)
Czy ktoś z Was ma takie siodło, lub w takim jeździł? Przymierzam się do zakupu, jestem już po przymiarce, na koniu leży super, ale chętnie poznam jeszcze opinię użytkowników. Poniżej link
http://www.topreiter.dk/p/148/kat-one-sadel
To jest siodlo islandzkie a nie ujezdzeniowe.
To jest siodlo islandzkie a nie ujezdzeniowe.

Nie chodzi mi o siodło stricte ujeżdżeniowe, raczej o takie, w którym można popracować na ujeżdżalni, ale przede wszystkim wygodnie pobujać się w terenie, ew jakiś niezbyt długi rajdzik odbyć .Stąd ten wybór.
Czy ktoś orientuje się gdzie można dokupić klocki kolanowe do ujeżdżeniówki Batesa/Winteca?  :kwiatek: Szukam, szukam i nic nie mogę znaleźć...  🙄
Czy biały łęk w Wintecu to 34 w Prestige? 👀
Dobre ujeżdżeniówki: Sommer
Super ujeżdżeniówki : Albion  😍 i Jaguar

Stuebben never ever, są nieelastyczne i twarde (nawet nowe z Biomexem nie powalają)

wymieniasz siodla w cenach rzedu min 5 tys za uzywke. a tu bylo pytanie o ceny ok 800zl. za ta cene mozna kupic uzywanego stubbena, nieporownywalnie lepszej jakosci niz sranaldi.
lacuna   Stąpamy we dwoje po niepewnym gruncie..
22 czerwca 2013 22:43
Ja miałam używanego Passiera i go uwielbiałam.Można znaleźć używki w niezłej cenie,moim zdaniem siodła dobrej jakości.Używałabym po dziś dzień ale zrobiło się za ciasne na moją kopytną-teraz jeździ w nim koleżanka i również wygląda na zadowoloną 🙂
a jak to jest z ogłowiami? Wintec też ma lepsze?  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się