Młode Konie

co tu tak cicho..

faraa, przepiękne konie!
deborah, CB jest niesamowity 🙂 zazdraszczam 😉

muszę się pochwalić, że ja na swojej młodej pierwszy raz siedziałam w niedzielę 🙂 zdjęcia może w weekend dostanę, co prawda komórkowe, ale tak historyczna chwila musiała być uwieczniona 😉
Havanka grzeczna, szybko się uczy 🙂 no dumna jestem jak paw 🙂
aleqsandra   Kreujemy swój świat tym w co wierzymy
14 czerwca 2013 13:48
no u mnie cicho, bo już nie ma o czym pisać, koń jakiś taki ujeżdżony i nie taki młody ;p skakać nie ma gdzie, bo plac się robi, więc tuptamy po łąkach i lasach ;p wczoraj próbowałam poskakać jakieś drewniane gówienko na placo-łące przed stajnią, ale takim ślizgiem wchodziłam w te 30cm <trawa, wilgoć>, ze podziękowałam... mimo wszystko i mimo tego slajdu na foulę do przeszkody buń i tak się nie poddawał i wyskakiwał z miejsca ;p no i też już dużo pewniej idzie na przeszkodę, mimo że teoretycznie wczoraj to by był 3 raz "skakania" na nim - siedź, czekaj, nie przeszkadzaj, ewentualnie zhaltuj kapkę, wcześniej musiałam go mocniej podeprzeć na pomocach na 2-3 foule i czekać 😉

nigdzie mi się nie spieszy na razie, liczę, że przez wakacje damy więcej czadu 🙂
Ja skakałam na obydwóch moich MK w środę:

- wałach super skakał, w czasie tych kilku treningów skokowych mamy już ogarnięte skoki z kłusa i galopu, ostatnio były "krzywe" linie, parkurki trój członowe w 8 , na tą sobotę jest plan na szereg i potem start w ujeżdżeniu ( może na koniec czerwca); oczywiście wszystko zależy od pogody bo plac pod wodą więc jazda na hali tylko póki co; jak wyjdę znowu na dwór nim to znowu wszystko będzie od nowa  😵 do ogarniania  🙁

- klacz wchodzi w trening, łapie formę, chudnie po roku stania i stępowania nareszcie,  plan startu w skokach jest na koniec lipca/początek sierpnia 🙂

Moje mlode ! 🙂
klaczka 3,5 ogierek 4 lata, dopiero zaczynamy prace 🙂
Perlica, a masz jakieś foty jak te Twoje pluszaki wyglądają teraz?
aniaagre, niestety nie mam 🙂 tzn. mam kobyły ale wstyd wstawiać z takim bębenem 🙂
Jakąś sesję trza zrobić, ale nie bardzo ma kto 🙁
Condina   Charakter, Charisma, Klasse.
14 czerwca 2013 22:28
Mamy dwa lata już!

Condina wygląda jak trzylatek. Ile on ma w kłębie? Fajnie przypakowany 🙂

A w Pankowie była dzisiaj akcja "licencja klaczy" i 5 młodych kobitek dołączyło do stada matek:

1. Westa ( Pegasus HB - Wendy po Westrich ) ur. 2008r. 81 pkt

2. Farina ( Pegasus HB - Fara po Lord Alexander ) ur. 2009r. 82 pkt

3. Falena ( Le Duc - Falanbergia po Insider ) ur. 2010r. 82 pkt

4. Ferrara ( Pegasus HB - Fara po Lord Alexander ) ur. 2010r. 82 pkt

5. Saphora ( Pegasus HB - Sange Gene po Lord Alexander ) ur. 2010r. 83 pkt

edit: zmiana kolejności fotek 😉
Katharina   "Be patient and trust in the process"
14 czerwca 2013 23:21
faraa   wszystkie bez wyjątku są przepiękne !!!!  😜  😍  😍

Condina   piękny chłopak - w ogóle nie wygląda na dwulatka  😜
faraa patrzę, patrzę i się napatrzeć nie mogę...  😜

Nie masz przypadkiem więcej Saphory i Fariny? 😉
15 czerwca 2013 12:03
faraa, a dlaczego do matek? nie idą do sportu/na sprzedaż? co to za licencje były?
To chyba logiczne, że hodowca zostawia dla siebie najlepszy materiał hodowlany. Wysoko zbonitowane, śliczne klacze, teraz tylko trzeba poczekać na pierwsze źrebaki od nich  😉 [edit: doczytałam, że źrebaki już są! no to tym bardziej jestem ciekawa! Czekam na fotki 🙂]

Faraa, masz może ich zdjęcia zootechniczne? Fajnie by było zobaczyć 🙂
Condina   Charakter, Charisma, Klasse.
15 czerwca 2013 18:25
To chyba logiczne, że hodowca zostawia dla siebie najlepszy materiał hodowlany. ]

Faraa, masz może ich zdjęcia zootechniczne? Fajnie by było zobaczyć 🙂

podłączam się do prośby o zdj. zoo. Na razie chyba najlepiej podoba mi się kasztanka 🙂

Co do logiki - to niestety Hodowlą profesjonalną nie rządzi logika, lecz klient. Hodowla powinna się zwracac, ale jest dobrze gdy wychodzi się na zero! Na najlepsze konie można znaleźć klientów gorzej już z dobrymi/średnimi końmi...

Mój dwulatek na razie 164 cm. Nie jest jakość szczególnie mocno napakowany - jakoś na focie poprostu tak wyszedł 🙂
Condina
Jak dla mnie (a widziałam na żywo) to jak na dwulatka jest super rozwinięty, weź tutaj nie kituj  🤬. Mój Junior przy Twoim, w tym samym wieku to mógł mu co najwyżej nawiać  😁
Faraa
Gratulacje  :kwiatek: Też bym chciała Rudą na jakimś zdjęciu innym obejrzeć. Czym pokryte ?
A ja bym chciała zobaczyć Ferrarę 😉 bardzo fajne babeczki!
Condina - na zdjęciu widać kawał chłopa, fajny dzieciak.
Zdjęcia zootechniczne będą jak tyko znajdę kogoś, kto mi ustawi te kobyły  🙄

To jest Falena, zdjęcie już tu było:

Co do krycia - Pegasuski były pod og. Czatran ( po Trachit xx ) a pozostałe pod og. Cardamon ( po Pegasus HB ).

Generalnie każdy koń jest na sprzedaż, jeżeli znajdzie się odpowiedni klient. Z drugiej strony jest też tak, że nie każdą klacz można wcielić do hodowli. Przynajmniej nie w Pankowie. Ponieważ nie ma już matki Fariny / Ferrary i Saphory one muszą zostać i rodzić, żeby kontynuować linię F i S. Są to bardzo, bardzo dobre klacze i z puntu widzenia hodowcy szkoda ich do sportu. Dwie pełne siostry kasztanki Saphory na dzień dzisiejszy chodzą ujeżdżenie na poziomie małej rundy i takie też było założenie, że pójdą do sportu. Westa, de facto od tej samej matki co kary og. Le Duc, ma również wiele zalet i jest idealną klaczą pod Czatrana. No ale przecież z czegoś trzeba też żyć, nie można ich więc wszystkich zostawić. Jak się sprzeda kara Falena, to i tak zostaje jej matka i do tego jest jeszcze jej roczna pełna siostra na biegalni. Jest jakieś pole manewru... Parisa forumowej Ritki - sprzedana jako trzylatka - też już miała licencję, ale nie była źrebna, bo inaczej by została. Do licencji przedstawiane są nie wszystkie młode klacze, lecz te wybrane.

edit: galeria z imprezki pt. opisy źrebaków / licencja : http://www.mazurek-konie.pl/galeria/?album=1&gallery=20
Mazia   wolność przede wszystkim
17 czerwca 2013 11:34
faraa Falena idzie do ujeżdżenia???
faraa
Dzięki. Ciekawa jestem strasznie rocznika 2014. Bardzo lubię Cardamona  :kwiatek:
Chyba najbardziej podoba mi się Falena i Ferrara  😀
17 czerwca 2013 12:52
a ja przypomnę naszą obecność mało udaną jazdą z soboty 😉
17 czerwca 2013 12:54
i jeszcze trochę, jak zwykle jakość telefonowa ;p

edit: wrzucam jeszcze zestawienie potencjalnego postępu prac 😉

podsumowanie różnicy - więcej rozluźnienia, obniżony zad, więcej pracy grzbietem, mniej wymuszone ustawienie, lżejszy, lepiej zginający stawy, lepiej się niosący

ale może pańskie oko konia tuczy...

a, no i odchudzony i wciągający bebzun
Witam wszystkich :kwiatek:
A więc od jutra będę mogła tu regularnie pisać bo Blanco jutro pierwszy raz będzie siodłany 🙂
Trochę się boje bo to straszny ciamajda, podczas początków pracy na lonży dość często się potykał, głównie w galopie było mu ciężko utrzymać równowagę. Potem zaliczył kontuzję 👿 no i w końcu od tygodnia znów pracuje na lonży regularnie🙂 Mam nadzieję że po jutrzejszym dniu znów nie pójdzie na l4 😉 Plan na jutro to przyzwyczajenie go do chodzenia z siodłem.
A oto ów Pan Blanco po Talent (BWP)/ Markies V (KWPN)

Lov   all my life is changin' every day.
17 czerwca 2013 18:12
faraa, to kobyła z tegorocznej Polagry? Bo coś się mi kojarzy 😉

Moje dziecię dostało dzisiaj "przynajmniej 8 lat" 😁

Farifelia   Farys 21.05.2008
17 czerwca 2013 18:26
Blaki Witam Cię! 😀 Nooo to koniecznie jutro pisz, jak wrażenia po pierwszym siodłaniu 😉
17 czerwca 2013 18:29
Lov, jakto?
deborah   koń by się uśmiał...
17 czerwca 2013 18:49
aleqsandra, podoba mi się szczególnie na pierwszym zdjęciu. Naprawdę fajny obrazek.

faraa, piękne młode damy. Przyłączę się do Armary. czekam na rocznik 2014 z niecierpliwością bo Cardamon absolutnie należy do moich naj koni na forum 🙂

Lov, on 5 latek czy już 6?
17 czerwca 2013 19:44
deborah, puchnę, dzięki 🙂 aczkolwiek jeszcze wiele przed nami 🙂
17 czerwca 2013 20:03
aleqsandra, dziewczyna jedna zobaczyła go na padoku i stwierdziła, że ładny, i na pewno ma przynajmniej 8 lat 😁

deborah, jeszcze 5 😉 dzieciaczek, dopiero teraz zaczął tak przybierać na masie mięśniowej, a w główce nadal wata cukrowa 😁
17 czerwca 2013 20:15
aleqsandra, jest z czego puchnąć. z taką pracą problemy z plecami odejdą na zawsze w niepamięć..
Lov, obstawiałam że 5...
17 czerwca 2013 20:55
deborah,  to dobrze trafiłaś 😁 rocznik 2008, chyba źle wrzuciłam w poprzednim poście to "jeszcze" 😀
17 czerwca 2013 21:04
czyli rok więcej niż mój CB 🙂

edit: czy w eliminacjach do MPMK obowiązuje rejonizacja? Wypadają mi zawody w BB z powodu ślubu na którym muszę być bo beze mnie się nie odbędzie  😁 i muszę szukać innego terminu
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się